• Català
  • Castellano
  • English

Resultats 21 - 30 de 3023

Hemeroteca/Educació
Aquest proper divendres 15 de Gener, el programa ofert per la Universitat Oberta per a Majors arriba a la seva fi, després de 12 conferències dirigides als majors de les nostres illes, des del mes de febrer fins al mes de desembre d’aquest any passat. Aquest cicle de conferències es va portar a la menor de les Pitiüses després de més de 10 anys oferint una educació per als majors de les Illes Balears, fent realitat la possibilitat d’oferir un programa educatiu a Formentera, que fins ara només comptava amb un projecte d’estudis mitjançant la UOM a l’illa d’Eivissa. La UOM està dirigida a persones adultes més grans de 55 anys o persones prejubilades amb estudis primaris que estiguin interessades en realitzar alguns dels programes o de les activitats que es duen a terme a la Universitat, a les seus universitàries, als centres universitaris municipals i en altres llocs que puguin acordar-se. Es tracta d’un projecte dinàmic i viu que ha tingut bona acceptació a Formentera i que s’ha dividit en dos cicles, fent una parada a l’època estival. Els temes sobre els quals han versat les conferències son els següents: 1er Cicle Com puc millorar la meva memòria?, a càrrec de la Dra. Carmen Mas. 19 de Febrer. El que s’ha de saber si es vol deixar una herència, a càrrec del Dr. Jose A. Torres Lana. 27 de Febrer. Aspectes claus de la Llei de dependència, a càrrec del Dr. Bartomeu Barceló. 24 Abril. Investigació Etnogràfica: les històries de vida. Dr. Lluís Ballester. 15 de Maig. Evolució, creacionisme i religió. Dr. José A. Castro. 5 de Juny Envellir amb saviesa. Dr. Martí X. March. 19 de Juny 2on Cicle Depressió i ansietat a les edats avançades. Tot allò que sempre heu volgut saber, a càrrec del doctor Miquel Roca (UIB). 18 de setembre. Descobrir l’Univers: una aventura fascinant, a càrrec del senyor Ignacio de la Cueva (Eivissa). 9 d’octubre. Que algú m’expliqui aquesta crisi econòmica, a càrrec del senyor Alex Minchiotti (Eivissa). 13 de novembre. L’emigració a les Illes Balears: el cas de Formentera, a càrrec del senyor Jaume Verdera (Formentera). 27 de novembre. El canvi climàtic, a càrrec del senyor Javier Asensio Ruano (Formentera). 4 desembre. La Mediterrània: la mar que ens envolta, a càrrec de la doctora Isabel Moreno (UIB). 18 de desembre. Aquest programa educatiu s’ha consolidat com una cita de referència entre els majors de Formentera, i ha aconseguit acomplir molts dels objectius marcats, entre els que destaquen fomentar la participació de la gent gran dins la universitat i fer possible l'aprenentatge al llarg de tota la vida per tal d’ajudar a desenvolupar la capacitat d'aquest col·lectiu de llegir i interpretar la realitat del nostre temps.
Dimecres, 13 Gener 2010 | 8800 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Hemeroteca/Benestar Social
Aquest programa pilot a Formentera formarà a 10 alumnes en un ofici, amb la possibilitat d’incorporar-se al món laboral. La conselleria de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Formentera ha començat avui el programa anomenat Formació amb Alternança, impulsat amb la col.laboració del Govern Balear i el Servei d’Ocupació de les Illes Balears. Aquesta Formació amb Alternança consisteix en ensenyar un perfil professional a joves d’entre 16 i 29 anys, preferentment amb càrregues familiars, residents a l’illa de Formentera i inscrits al SOIB com a demandants de feina. Els joves hauran d’estar motivats per aprendre un perfil professional, pel que es posaran a disposició dels serveis tècnics del Consell de Formentera per aprendre habilitats en camps com el manteniment de edificis, la brigada d’obres, electricitat, fontaneria o feines relacionades amb el departament de Medi Ambient. Amb un total de 40 hores setmanals, distribuïdes entre formació teòrica i pràctica, els 10 joves participants en aquest programa formatiu adquiriran una primera base per incorporar-se al món laboral o bé continuar la seva formació professional, ja que principalment seran joves sense experiència dins aquest sector. Es tracta d’un programa pilot a Formentera d’una durada de 6 mesos, en el què els joves rebran una remuneració de 717 euros aproximadament i en el què es durà a terme un itinerari educatiu individualitzat atenent a les necessitats de cadascun. Aquest programa formatiu es complementa amb els programes Alter i Pise, que tenen com a objectiu fomentar la educació de joves amb problemàtiques dins l’àmbit social o educatiu. Recordem que el programa Alter té com a objectiu crear Unitats Formatives Alternatives en règim d’escolaritat compartida i que manifestin interès per una formació més pràctica i funcional vinculada al món professional i laboral. Així mateix, el programa Pise és un programa dirigit a solucionar problemes relacionats amb l’educació, amb una intervenció socioeducativa més global i atenent al conjunt de les dimensions socials, familiars, personals i educatives de l’alumnat (treball en equip, saber dialogar, saber resoldre conflictes, treballar hàbits, etc...). Els dos programes estan dirigits a alumnes de 14 a 16 anys. Amb la posada en pràctica d’aquests tres programes formatius, el total d’alumnes participants a Formentera és de 21 (8 sol·licituds al programa PISE, 3 cursant el progama Alter i 10 iniciant formació amb alternança). El pressupost per a portar a terme aquest programa és de 85.000 euros.
Dilluns, 11 Gener 2010 | 8300 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Hemeroteca/Medi Ambient
A partir de la primera setmana de juliol es posa en marxa una campanya per reforçar i potenciar l’ús del servei de recollida comercial de paper i cartró porta a porta. Aquesta iniciativa, organitzada de forma conjunta entre l’Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera i l’empresa Cespa, té com a objectiu fomentar les bones pràctiques entre la ciutadania en quant a residus sòlids urbans. Aquesta campanya es durà a terme en el transcurs del mes de juliol coincidint en l’època de l’any en que major volum de residus es generen, tot esperant una bona obtenció de resultats tant pel que fa a la comoditat dels comerciants i usuaris en general, com pel que fa a l’eficiència dels medis destinats a aquest servei. S’ha de recordar que aquest servei es dugué a terme per primer cop a l’illa al març de 2008 de forma simultània a la posada en marxa de la nova contracta de recollida de residus i de neteja viària. El servei de recollida comercial de paper i cartró es presta amb caràcter diari als mesos d’estiu a partir de les 03.00h del matí fins les 09.30h, i a més existeix un servei idèntic de menor dimensió, específic pel terme des Pujols, que té per objecte reforçar la cobertura a la zona turística per excel·lència de l’illa. La campanya es posarà en pràctica a peu de carrer per part d’una educadora ambiental que es desplaçarà pels comerços i establiments turístics d’arreu de l’illa. Aquesta acció permetrà donar a conèixer la freqüència i horaris del servei municipal, la forma correcte de disposició del paper i caixes de cartró en via pública així com l’assistència en general als dubtes i suggeriments de la ciutadania. L’acció d’aquesta campanya permetrà al Consell de Formentera conèixer amb més detall el nivell exacte d’acollida respecte d’aquest servei, a més de l’obtenció de dades que permetran millorar el servei. Aquesta acció puntual s’integra dintre del servei de neteja i recollida de residus sòlids urbans, que té com a objectiu protegir la fragilitat mediambiental de Formentera. De cara a continuar millorant, el pla de recollida de residus sòlids urbans contempla la creació de noves infraestructures en aquesta matèria, com la futura deixalleria mòbil o el centre de descontaminació de vehicles, i l'adopció d'altres mesures, com la clausura de l'actual abocador d’Es Cap de Barbaria.
Dijous, 01 Juliol 2010 | 7360 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Cultura i Patrimoni/Museus
La segona meitat del segle XX suposa per a Formentera un període de fortes i ràpides transformacions que incideixen directament a nivell ambiental, social i cultural. Des d'unes formes de vida que podríem anomenar tradicionals, marcades per una economia que tendia a l'autosuficiència, s'evoluciona cap a un sistema basat en el sector dels serveis entorn del turisme com a principal motor econòmic, fet que comporta un abandonament progressiu de les pràctiques del passat en virtud d'altres més pròpies del món globalitzat. Una de les finalitats del Museu d'Etnografia de Formentera és, justament, oferir una via d'aproximació a aquelles formes de vida pròpies del passat, mitjançant una exposició permanent d'eines, utensilis, mobles i indumentària que conformen una col·lecció ben representativa de la quotidianitat de la Formentera tradicional. Organitzat per àrees temàtiques, el recorregut abraça des de les eines per treballar el camp fins als ormejos de pesca, passant pels diferents àmbits de la casa, la indumentària i les robes de vestir, les eines d'oficis més especialitzats com el de fuster o ferrer, la realització de tasques com l'elaboració del pa i del vi, la fabricació de calçat o l'extracció de pedra, entre altres. Com arribar-hi: Museu d'Etnografia de Formentera Carrer Jaume I, s/n · 07860 Sant Francesc Xavier. Formentera · tel. 971 32 26 70. Horari: De dilluns a divendres: de 9.00 a 14.00 h i de 17.00 a 19.00 h Dissabtes, diumenges i festius: tancat Entrada gratuïta Imatges del Museu d'Etnografia (feu click per ampliar les imatges): images/stories/museu_etnologic/*
Dissabte, 13 Març 2010 | 7649 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Hemeroteca/Joventut
La consellera d’Afers Socials de Formentera, Margalida Font, ha informat avui en roda de premsa, que l’Escola d’Estiu s'ha desenvolupat sense incidències, amb un gran èxit de participació. Per aquest estiu s'oferien un total de 180 places, 20 més que l'any passat i, finalment s'han acollit fins a 210 participants, realitzant un esforç important per tal que poguessin gaudir de les activitats el màxim nombre de nens i nenes possible. L’escola d’estiu té com a objectiu oferir a la població infantil un recurs socioeducatiu durant els mesos d’estiu que promogui alternatives per l'ús adequat del temps de lleure i per potenciar el desenvolupament imaginatiu i creatiu dels participants. Les activitats han estat gestionades per l'associació de temps lliure s'Espurna, complint amb els objectius i les activitats proposades en el projecte. Recordem que el programa tenia per temàtica La volta al món en 8 setmanes, amb activitats orientades a la diversitat cultural. Des del dia 1 de juliol i fins al 31 d'agost, amb horari de 8.00 a 16.00 hores de dilluns a divendres, incloent els serveis d’escola matinera (8.00h a 9.00h del matí) i el servei de migdia (de les 14.00h a les 16.00h), els nens i nenes de Formentera han pogut gaudir d’un gran ventall d’activitats lúdiques repartits a les instal·lacions del Col·legi Públic Mestre Lluís Andreu, del CP de Sant Ferran de ses Roques i enguany per primera vegada també del Col·legi Públic del Pilar de la Mola. A més, durant tot l’estiu s’han realitzat activitats complementàries com sortides a la platja o excursions a Can Marroig, i s’han dut a terme una sèrie de tallers rotatius entorn a la diversitat cultural, a més de les sessions de natació, i la col·laboració amb els campus esportius com una altra activitat opcional i complementària. Per centres, hi ha hagut 7 grups amb 12 monitors de temps lliure i una diplomada en educació especial que ha permès atendre de manera adequada els participants amb necessitats educatives especials al centre Mestre Lluís Andreu, 5 grups de participants amb 6 monitors de temps lliure a Sant Ferran de ses Roques i 1 grup unitari al Pilar de la Mola amb 2 monitores. Hem de dir que gràcies als cursos de monitor de temps lliure que s'han realitzant durant els darrers hiverns a Formentera, la majoria dels monitors i monitores són persones que resideixen a Formentera (13 concretament) i que ja havien set monitors en anteriors edicions, fet que consideram molt positiu perquè dóna una major estabilitat al desenvolupament del projecte. Hem de destacar que l'extensió de l'Escola d'Estiu a la població de la Mola, ha set un èxit amb un total de 23 nens i nenes inscrits, quan la previsió inicial era d'uns 14 inscrits a través d'un qüestionari en què es valorava la necessitat real del servei. El servei d’Escola d’Estiu té un pressupost de 108.081,47 euros, dels quals 55.096,08 euros formen part d'una subvenció de la conselleria de Treball del Govern de les Illes Balears i el Fons Social Europeu. La resta és aportada per l’Àrea d’Afers Socials de Formentera amb l'objectiu de donar una opció als pares i mares d'organitzar amb més facilitat el horaris laborals amb els de l'escola d'Estiu dels seus fills i filles per afavorir la conciliació de la vida laboral i la familiar. Documents adjunts: - Tall de veu de Margalida Font, Consellera d'Afers Socials i Joventut. 1a part - Tall de veu de Margalida Font, Consellera d'Afers Socials i Joventut. 2a part - Tall de veu de Margalida Font, Consellera d'Afers Socials i Joventut. 3a part
Dijous, 09 Setembre 2010 | 7843 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Hemeroteca/Medi Ambient
A través de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental, remodela el sistema de pretractament de la depuradora i renova elements de funcionament de la dessaladora. Aquest matí, ha tingut lloc la visita del conseller de Medi Ambient i Mobilitat del Govern Balear, Gabriel Vicens, així com del director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, que han estat rebuts per la seva homònima Sílvia Tur i el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer. La Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, a través de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), ha explicat les diverses obres de millora de les infraestructures hidràuliques que s’estan executant a Formentera, concretament de la depuradora i la dessaladora de l’illa. En total, aquestes actuacions sumen una inversió de 754.200 euros. Remodelació del pretractament de l’estació depuradora d’aigües residuals de Formentera L’estiu passat, l’estació depuradora d’aigües residuals de Formentera patí alguns problemes de funcionament deguts, principalment, a l’antiguitat i la capacitat real del sistema de pretractament de la instal·lació. Per aquest motiu, la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, a través de l’Abaqua, ha elaborat i tramitat un projecte de remodelació i millora del sistema de pretractament de la depuradora. L’objectiu d’aquest projecte és augmentar la capacitat de pretractament i incorporar sistemes que garanteixin un bon funcionament del sistema davant situacions excepcionals, com per exemple pluges intenses i avaries. El projecte de remodelació del pretractament de la depuradora de Formentera inclou, entre d’altres, les següents actuacions: - Nova cambra d’arribada de les impulsions d’aigües residuals. - Augment de la capacitat hidràulica puntual del tamisat, amb la instal·lació de dos nous tamisos rotatius automàtics. - Instal·lació de dos tamisos alleujadors de tempestes per fer front als episodis de pluges excepcionals - Desdoblament de la canonada dels reactors biològics als decantadors. - Nous sistemes de recirculació i purga de fangs - Sistema d’avís telefònic d’alarmes - Substitució d’un tram de 15 metres de l’emissari terrestre devora l’estació de bombeig d’aigües residuals de la Savina. - Optimització del funcionament dels equips de l’estació de bombeig d’aigües residuals de la Savina. El pressupost de les obres és de 615.000 euros (IVA inclòs) i el termini d’execució, de 4 mesos. Ja es compta amb la llicència municipal d’obres i l’acord favorable de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per la qual cosa la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, a través de l’Abaqua, ja pot licitar el projecte. Obres de millora a la dessaladora de Formentera La Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, a través de l’Abaqua, realitza obres de millora a la dessaladora de Formentera. Les actuacions que es desenvolupen són les següents: - Insonorització de l'edifici de procés mitjançant la instal·lació de ventilació forçada, que permetrà treballar tot l’any amb les portes tancades. També s’insonoritza la sala de bombeig d’aigua mitjançant la instal·lació de ventilació forçada i variadors de freqüència. - Asfaltat de la zona de càrrega de camions cisterna. - Renovació de 25 tubs de pressió per als bastidors d’osmosi inversa. - Dos nous motors de captació d’aigua de mar. - Aportació d’elements essencials per al bombeig d’alta pressió per a reduir temps d’espera en cas d’avaries. El termini d’execució d’aquestes obres és de 3 mesos, amb un pressupost de 139.200 euros.
Dimarts, 07 Setembre 2010 | 6354 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Hemeroteca/Joventut
Tenir més de 55 anys. Aquest és l'únic requisit indispensable per ser alumnat de la Universitat Oberta de Majors (UOM), programa de la Universitat de les Illes Balears que imparteix un cicle de conferències a Formentera fins al pròxim mes de novembre. Es tracta de la segona edició d'aquest projecte educatiu que a poc a poc va guanyant adeptes entre aquest sector de població. La UOM està dirigida a persones adultes més grans de 55 anys o persones prejubilades amb estudis primaris que estiguin interessades a realitzar alguns dels programes o de les activitats que es duen a terme. Després de més de 10 anys oferint una educació per als majors de les Illes Balears, s’ha aconseguit fer realitat la cobertura d’un programa educatiu a Formentera, que fins l'any passat només comptava amb un programa d’estudis mitjançant la UOM a l’illa d’Eivissa. Per començar a fer realitat aquest programa, des de la Universitat de les Illes Balears es va començar amb un primer cicle de conferències dirigides als majors de l’illa durant tot l'any 2009. Ara s'ha engegat el segon cicle, que va ser inaugurat el passat 21 de maig i té prevista la finalització el pròxim 19 de novembre. El seu calendari marca conferències de gran interès per a Formentera, com L'efecte de la meteorologia a la vida quotidiana de Formentera, de la mà del capità Costa, La cuina de les Illes Balears i la seua història o La Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme a Formentera (1931-1951), a càrrec de l'historiador Santiago Colomar, que serà l'encarregat de dur a terme la cloenda del curs. Un projecte que no solament contribueix a millorar els coneixements de la gent gran, sinó també la seua qualitat de vida a tots els nivells. Amb la inclusió de Formentera dins del seu programa, s'aconsegueixen objectius com incrementar el nivell educatiu d'aquest grup de població, contribuir a l'envelliment actiu, competent i reeixit i desenvolupar la capacitat d'aquest col·lectiu de llegir i interpretar la realitat del nostre temps. Aquest programa és possible gràcies a la Universitat de les Illes Balears, l'Obra Social la Caixa i el Consell de Formentera. Calendari Sala d'actes de la Conselleria de Cultura. Avda Portossalè. De 18 a 19.30 hores. L'efecte de la meteorologia a la vida quotidiana de Formentera. 24 setembre. Capità Costa. Les festes antigues, tradicions i llegenda. 29 octubre.     La Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme a Formentera (1931–1951). 19 novembre. Santiago Colomar, historiador de Formentera.
Divendres, 02 Juliol 2010 | 8262 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Cultura i Patrimoni/Arxiu d'Imatge i So
L'Arxiu d'Imatge i So de Formentera (AISF) és una institució amb una clara funció de suport a la recerca i a la investigació. Els seus objectius són la localització, la recuperació, la protecció, la recerca, l'estudi i la difusió de documents d'imatge i sonors que constitueixen un valor com a part del patrimoni històric de Formentera, amb la finalitat de conservar, engrandir i difondre el seu patrimoni cultural. El fons de l'AISF s'estructura en sis seccions: Fotografia i postals, Filmoteca general, Cartells i elements publicitaris, Documents sonors, Produccions i edicions de l'AISF i Biblioteca d'especialitat. Tot i la seua recent creació durant l'any 2010, el centre neix amb la voluntat d'adquirir progressivament tots aquells fons audiovisuals i d'imatge relacionats amb l'illa, tant a través d'altres institucions com, de manera molt especial, a través de fons particulars.
Dilluns, 19 Juliol 2010 | 7254 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
Hemeroteca/Mobilitat
Durant els mesos de juny i juliol, una mitjana de 1.055 persones han utilitzat cada dia el transport públic a formentera. L’ús del transport públic a l’illa ha incrementat un 130% des del 2007 fins a dia d’avui només amb un increment de freqüències i una estructuració d’horaris El conseller de Turisme i Mobilitat del Consell Insular de Formentera, Josep Mayans, ha presentat aquest matí en roda de premsa les dades de transport públic des del dia 1 de gener fins al 31 de juliol de 2010. Durant el primer semestre de l’any s’ha produït un increment d’un 26,3% en el nombre d’usuaris de transport públic a Formentera respecte el 2009, només amb un increment de freqüències i una estructuració d’horaris. Així mateix, s’ha detectat un lleuger descens del nombre d’usuaris de la L3, la línia que fa trajectes al parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, a favor d’un increment d’un 35% de les línies L1 i L2, servei utilitzat per residents i turistes per les rutes interiors de l’illa. Aquest increment denota l’augment de l’ús del transport públic a Formentera, que des del 2007 fins a dia d’avui ha registrat una pujada d’un 130% amb la introducció d’aquestes millores. Cal destacar que, amb l’entrada del Pla de Mobilitat estival, durant els mesos de juny i juliol, s’ha quantificat una mitjana diària de 1.055 persones que fan servir el transport públic, uns resultats molt positius tenint en compte les deficiències històriques en matèria de mobilitat a Formentera. A més a més, des de l’any passat l’Àrea de Mobilitat del Consell de Formentera va posar a disposició del ciutadà una targeta d’abonaments diaris per recórrer l’illa, que ha registrat un notable increment del 2009 fins ara. Si bé durant tota la temporada estival 2009 es varen vendre 169 abonaments diaris, pel que fa a enguany, fins a dia d’avui ja s’han venut 2.128 abonaments. Per altra banda, pel que fa al servei de transport públic a la demanda, dirigit als pensionistes de l’illa, s’ha apostat per a la millora d’aquest servei amb la introducció d’un microbús a la demanda a la seva disposició durant tot el dia. Si bé l’experiència anterior donava la possibilitat d’accedir al servei a la demanda amb el pagament d’un suplement extra des de la parada de l’autobús fins el domicili familiar, ara els usuaris del servei a la demanda no hauran de pagar cap suplement extra per arribar fins el seu domicili. L’objectiu d’aquest pla de transport és flexibilitzar el servei i acostar el transport públic a la ciutadania. Des de l’entrada d’aquest equip de govern al 2007, s’han dut a terme diverses mesures de mobilitat, que han ajudat a definir el millor sistema de transport públic adaptat a les característiques d’una illa com Formentera. D’aquesta manera, el bon funcionament del Pla de Mobilitat estival ha ajudat a establir uns horaris definitius de cara a l’any que ve, fet que serà de molta utilitat a l’hora de iniciar la promoció turística per al 2011. Així mateix, s’està treballant amb els horaris d’hivern per tal de definir un transport públic adequat als mesos d’hivern. Es continuarà apostant per la seua flexibilització amb el servei a la demanda, tot i que falta determinar quin és el millor sistema tant pel que fa a termes de sostenibilitat com de servei a la ciutadania. En aquest respecte, el projecte de mobilitat europeu Flipper, que té com a objectiu posar en comú experiències en matèria de transport públic a petites poblacions, ajuda a establir un pla adequat a les característiques de Formentera. La adhesió a aquest projecte europeu permet fomentar l’ús del transport públic i finançar projectes de viabilitat per a la posada en funcionament de projectes de flexibilització i sostenibilitat del transport. De la participació de Formentera en aquest projecte s’ha valorat com la millor experiència entre tots els països participants. Totes aquestes accions són fruït del mateix conveni subscrit amb el Govern Balear, que el Consell de Formentera va heretar de l’antic Consell Insular d’Eivissa i Formentera. En aquest respecte, el conseller Mayans ha fet referència a unes crítiques del Partit Popular de Formentera, aclarint que “en cap cas s’haurà de fer una aportació econòmica extra, donat que amb les dades actuals de transport públic es veu clarament el bon funcionament del transport públic a l’illa”. El pla de mobilitat estival opera des del 30 de maig fins el 15 de setembre.
Dilluns, 16 Agost 2010 | 7238 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report
El Consell/El Consell i la seua història
La trajectòria històrica de les institucions de govern de Formentera és més aviat curta. Tot i això, hem de retrocedir al primer quart del segle XIX per trobar el naixement de l'Ajuntament de Formentera, creat l'agost de 1822 per part de la Diputació Provincial com un més dels ajuntaments rurals de les Pitiüses. El 1837 es va definir una divisió municipal de les Pitiüses en sis municipis, un dels quals corresponia a tota l'illa de Formentera. Però la precarietat del sistema productiu del segle XIX comportava un important grau de pobresa, agreujat per freqüents sequeres que minvaven encara més les collites. La misèria, sumada a la dispersió de la població arreu del territori, desembocà en la impossibilitat de mantenir una mínima activitat administrativa, de manera que el govern de l'Estat optà per suprimir l'ajuntament formenterer, a instàncies de la Diputació Provincial, el novembre de 1869. D'aquesta manera, l'illa quedà novament sota l'administració municipal d'Eivissa. No va ser fins al mes d'abril de 1888 que es tornà a restituir l'Ajuntament de Formentera. El naixement del Consell Insular de Formentera pròpiament dit és ben recent, ja que té lloc dins la primera dècada del segle XXI. La Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, contemplava la creació d'un consell insular propi per a l'illa. La seua aplicació, per tant, va quedar materialitzada el 10 de juliol de 2007, amb la presa de possessió de la primera corporació sorgida de les eleccions celebrades el juny d'aquell mateix any i la plena assumpció de competències per part de la institució a dia primer de gener de 2008. Documentació d'interès: - ROC Consell Insular de Formentera (BOIB) - Símbols del Consell Insular de Formentera (BOIB)
Diumenge, 14 Març 2010 | 26850 hits | Imprimeix | PDF |  Correu electrònic | Report

Pàgina 3 de 303


Powered by AlphaContent 4.0.18 © 2005-2017 - All rights reserved