• Català
  • Castellano
  • English

El Consell Insular presenta al·legacions a la Llei de la Funció Pública que considera el català mèrit per tal d’accedir a l’administració

alegacionscatala_webEl passat divendres 13 de gener el Consell de Formentera presentà al·legacions a l’Avantprojecte de reforma de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Aquesta nova proposta regula que els coneixements de la llengua catalana seran tan sols un mèrit en comptes d’un requisit per tal d’accedir a la funció pública, i representa una incomprensible desoficialització de la llengua catalana per part dels representants de la Comunitat Autònoma, que haurien de vetllar per l’esperit de la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, que estableixen clarament que la nostra Comunitat té dos llengües oficials.

Aquesta proposta suposa, a més, que el dret de la ciutadania atesa en castellà i català, no pugui ser assolit per l’Administració pública, ja que segons aquest avantprojecte, el personal tècnic o el personal administratiu, no té cap mena de contacte amb la ciutadania, cosa que és totalment incoherent i lluny del funcionament de l’administració pública.

D’altra banda, deixa buit de contingut la Llei de normalització lingüística de 1986, que fins aleshores, juntament amb l’Estatut d’Autonomia, han reflectit el consens polític necessari i han set l’eina amb la qual, s’ha dut endavant la difícil tasca de dur arreu de totes les expressions socials l’ús normal de la llengua catalana. Entre aquestes tasques, a més hi ha la de l’establiment i difusió de la toponímia pròpia, històrica i correcta de les Illes Balears, que amb la modificació de la llei, deixa de tenir un caràcter destacat i predominant.

Per això mateix, el Consell Insular de Formentera, a més de presentar un informe elaborat pels tècnics del Consell amb al·legacions a aquest avantprojecte, a través del Servei d’Assessorament Lingüístic (SAL) vol incrementar l’oferta d’aprenentatge del català a l’illa de Formentera.

Aquesta nova oferta, complementa la ja existent a la tarda de l’Escola d’adults. Aquesta nova oferta es tradueix en 4 cursos al matí. L’any passat se n’oferiren 2 de nivell elemental i inicial, i enguany a més d’aquests dos nivells, s’ofereixen un nivell B1 i un nivell C1.

L’inici d’aquests cursos està previst per al 20 de febrer i acabaran al mes de juny, coincidint amb les proves oficials de català, que en principi es realitzaran en aquell mes. Per tant, estam parlant d’una oferta de 160 hores de cursos presencials, que a més, es complementarà amb l’ampliació de l’horari tant al matí com a la tarda del punt d’autoaprenentatge que es troba a la Biblioteca.

Aquesta ampliació consisteix en dues hores tutorials al matí i 4 hores tutorials a la tarda a la setmana. Hem de recordar que aquest punt d’autoaprenentatge permet que després d’haver realitzat la inscripció i una prova de nivell, una persona empri el material didàctic del punt amb la periodicitat que vulgui i que compti amb el suport tutorial en aquelles hores determinades.

El Punt d’Aprenentatge de Formentera fins ara es finançava entre el Consell i el Govern a través del COFUC i, ara serà assumit únicament pel Consell Insular de Formentera.