• Català
  • Castellano
  • English

Memòria del servei de Biblioteques 2011

biblioteca_webLa consellera d’Educació, Cultura i Patrimoni del Consell de Formentera, Sònia Cardona, juntament amb l’arxivera de la institució, Margalida Serra, presentaren ahir en roda de premsa la memòria del servei de biblioteques i arxiu de 2011.

En un any d’importants retallades econòmiques, el Consell de Formentera va anunciar que mantindrà la subvenció de 10 mil euros per l’adquisició de fons, fent un especial esforç ja que el conveni del mateix import econòmic amb el Govern de les Illes Balears enguany no es firmarà.

Pel que fa a les estadístiques del servei de biblioteques, el Consell Insular de Formentera dóna servei a la Biblioteca Marià Villangómez, que fa de seu administrativa de tot el servei: adquisició, catalogació i organització d’activitats i a la Biblioteca de Sant Ferran.  Es proporciona un servei de consulta en sala, servei de préstec domiciliari, servei d’informació bibliogràfica i de referència, servei d’Internet i des de l’estiu del 2009, es dona un servei de WIFI obert a tothom a Sant Francesc i una zona d’ordinadors a Sant Ferran.

Actualment, en un espai de 334 m², la biblioteca de Sant Francesc concentra diverses seccions entre les quals destaquen l’hemeroteca, la secció infantil, la secció general, col·lecció local, secció de referència, la biblioteca internacional, la secció Àudiovisual, el telecentre i el Punt d’Autoaprenentatge de la Llengua Catalana.

L’objectiu ha estat el d’habilitar un espai cultural i educatiu polivalent, accessible als ciutadans de Formentera, i que ha convertit aquesta biblioteca municipal en un punt de trobada. El nombre total d’usuaris de les dos biblioteques de Formentera és de 13.635 usuaris, sent la majoria usuaris de la Marià Villangòmez (11.081).

Així mateix, s’han realitzat un total de 11.053 préstecs entre els dos serveis de biblioteques, corresponent 9962 préstecs a Sant Francesc i 1091 a Sant Ferran, unes xifres molt similars al 2010. Un total de 648 usuaris estan adscrits a aquest servei i durant l’any 2011, s’han incorporat 156 usuaris nous i s’han realitzat 131 baixes.

La biblioteca de Sant Francesc disposa d’un total de 63.660 arxius de fons documental i d’un total de 64 llocs de lectura. Tot i que la de Sant Ferran no es troba tan modernitzada com la de Sant Francesc, fa un bon ús per als escolars de Sant Ferran amb 3.875  documents de fons documental, una activitat mensual de 2541 usuaris i 28 llocs de lectura. Cal remarcar que els fons d’aquesta biblioteca pertany a l’escola de Sant Ferran i el Consell de Formentera en fa la gestió i té el fons en dipòsit. 

Pel que fa al Catàleg bibliogràfic col·lectiu de les Illes Balears (CABIB), amb consulta a través d’Internet, s’està introduint tot el fons de la biblioteca central. A desembre de 2011 s’hi havien introduït 7.190 registres d’exemplars (1.817 fets el 2011, els 5.373 restants fets els anys anteriors). Durant el 2010, es varen fer les gestions per a tenir el propi scoup i la corresponent llicència. En febrer s’instal·là el Millenium (la versió del programa per a treballar en línia) i es va començar a utilitzar la llicència pròpia amb les noves claus per a catalogar. També es disposa de les claus per al mòdul de préstec, i ja s’han fet pràctiques a la biblioteca del Consell d’Eivissa per a poder començar el 2012 a fer el préstec amb aquest nou sistema.

Alguna de les novetats del servei bibliotecari és l’augment de l’horari i del personal treballador respecte anys anteriors. La biblioteca de Sant Francesc té obert una mitjana de 37’5 hores setmanals, mentre que la de Sant Ferran té obert una mitjana de 17,5 hores setmanals a l’hivern i a l’estiu roman tancada per tractar-se d’una biblioteca escolar. 

Durant l’any s’han realitzat 76 activitats d’animació a la lectura, amb activitats com contacontes, projeccions cinematogràfiques infantils, exposicions de documents, presentació de llibres i tallers infantils. Així mateix, des del setembre es fa un programa setmanal de 15 minuts a Ràdio Illa, anomenat “Espai biblioteca”, i que recomana llibres del fons de la biblioteca.

Dipòsit legal
Formentera compta amb un dipòsit legal propi des d’abril del 2009 per a recopilar tota la producció bibliogràfica, sonora i audiovisual que es fa a l’illa. Aquest fet permet tenir coneixement de tota la producció cultural de Formentera, així com la seva conservació i difusió. La identificació amb la lletra F ja apareix a 33 documents impresos que han sol·licitat el dipòsit legal.

Arxiu històric
Així mateix, cal destacar la gran feina que s’està fent amb l’Arxiu Històric de la institució, un arxiu amb el què es va començar a treballar l’any passat i que ha servit d’ajuda a molts departaments, amb 103 sol·licituds internes de consulta, de les quals se n’han servit 90.

Després de tota la neteja de la documentació i un primer inventari molt planer per tal de poder donar resposta a les demandes de la pròpia institució,  s’ha iniciat un inventari per sèries documentals per tal d’arribar a establir un quadre de classificació de l’arxiu, així com 15 transferències de documentació a l’arxiu, sobretot d’economia, urbanisme i temes judicials, com defuncions, naixements o matrimonis.

Enguany, amb una major organització del fons, les coses no trobades representen només el 12,6% de les recerques. També s’ha de dir que les recerques són més àgils i servides amb més rapidesa. L’Arxiu, a part de donar agilitat en les diferents tramitacions que es realitzen en el Consell, suposarà una eina molt valuosa per als investigadors i estudiosos de la nostra història.