• Català
  • Castellano
  • English

Formentera inaugura la exposició de Joan Marí Cardona en el 10è aniversari de la seua mort

cardona_webAvui s'inaugura a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell l'exposició “Joan Marí Cardona, cronista de les Pitiüses”, en homenatge a la trajectòria de Joan Marí Cardona, investigador, estudiós i, sobretot, divulgador de la història de les Pitiüses.

Emmarcada dins el programa de festes de Sant Francesc Xavier, l'exposició es podrà veure fins al dia 14 de desembre. Es tracta d'un acte en record a la persona de Joan Marí Cardona, enguany que es commemoren deu anys de la seua pèrdua. Hem de recordar que les Jornades d’Estudis Locals organitzades per l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera porten, precisament, el seu nom, “Joan Marí Cardona” en reconeixement a la seua important tasca de divulgació de la història de l’illa.

Aquesta exposició, que es duu a terme a Formentera amb la col·laboració establerta entre el Consell Insular i l’Ajuntament d’Eivissa, recorre en imatges diverses etapes i tasques del canonge arxiver. A més, compta amb algun objecte personal com ara un dels capells que sempre vestia “Don Joan” per realitzar les seues excursions a la recerca de les petges de la història sobre el territori, fitxes manuscrites i, no podia faltar, l’acord de Ple que atorgà a Joan Marí Cardona la condició de Fill Adoptiu de Formentera l’any 1997. 

No podien faltar persones influents en la vida de “Don Joan” a Formentera, per la qual cosa el dia de la inauguració es comptarà amb la presència d’Andreu Ferrer, qui acompanyà Marí Cardona en les seues nombroses sortides de recerca a Formentera, de l’historiador Santi Colomar, que perfilarà l’obra investigadora del canonge arxiver i, finalment, la responsable i comissària de l’exposició Fanny Tur Riera.

Un personatge il·lustre de les Pitiüses
Joan Marí Cardona va dedicar tota una vida a l’estudi. Durant una època es va centrar en l’aprenentatge aprofundit de la llengua llatina, i va llicenciar-se en Filosofia i Teologia. La seva trajectòria com a sacerdot a Eivissa és destacada per l’impuls que va donar a la promoció d’activitats culturals i d’oci. Però el seu futur estava encaminat a la tasca de canonge arxiver i el 1952 ho aconseguí. Fundador de Ràdio Popular, la primera emissora radiofònica de les Pitiüses, durant aquell temps, Marí treballà amb l’equip que va tenir cura de l’edició de la Bíblia interdiocesana. El 1977 el bisbat el va nomenar director administrador de l’aleshores acabada de crear Residència d’Ancians Reina Sofia, ubicada a Cas Serres. Marí Cardona va ocupar aquest càrrec fins al dia de la seua mort escaiguda a la mateixa residència.

Paral·lelament a les responsabilitats i al compromís amb l’església d’Eivissa i Formentera, en sostingué d’altres, com la presidència de l’Institut d’Estudis Eivissencs des 1976 a 1994. La faceta en què més va destacar, sens dubte, va ser la seua feina d’historiador. El seu inici com a divulgador de la història illenca fou l’any 1972, amb una sèrie d’articles a la revista Eivissa de l’Institut d’Estudis Eivissencs, escrits en castellà. La creixent conscienciació de la necessitat de la defensa de la llengua pròpia davant els rotunds canvis ocasionats pel turisme i el sovintejat contacte amb escriptors i intel·lectuals, especialment amb M. Villangómez, permeteren Marí escriure en català i així l’article “Les nostres torres de defensa” (1974) i “Formentera i els seus quartons” (1975) ja veren la llum en aquesta llengua. Cal insistir que aquell procediment de lligar la informació escrita, contenguda en els documents d’arxiu, la informació oral i la feina de camp, de coneixement del territori, és una aportació de gran vàlua, implícita en tota la seua obra. 

Tota l’obra científica de Marí Cardona se situa sempre a l’abast del públic en general i es mostra preocupada per donar coneixement sobre la història de les famílies assentades a Eivissa al llarg de la història i en especial immediatament després de la conquista de 1235. Joan Marí era conscient que una cosa tan propera a la gent com són els seus cognoms i motius familiars els havia d’interessar per força i així, amb aquest primer estímul, aconseguí el seu objectiu de donar a conèixer la història general de les Pitiüses als seus habitants.

“Joan Marí Cardona, cronista de les Pitiüses”
Sala d’Esposicions de l’Ajuntament Vell
Inauguració dia 4 de desembre a les 20.00 hores