• Català
  • Castellano
  • English

Conveni de col·laboració per a la gestió dels continguts de Ràdio Illa

Firma del conveni amb l'ACAFEl Consell Insular de Formentera i l'Associació Cultural Audiovisual de Formentera (ACAF), han signat avui de matí un conveni de col·laboració per a la gestió dels continguts de Ràdio Illa Formentera en aquest any 2010 per un import de 30.000 €. Aquesta signatura significa donar un pas endavant per a la consolidació de la ràdio, de caràcter públic, ja que permetrà assegurar la contractació de 2 persones dedicades a la creació de continguts; Director i Productor. També, dotar de nous continguts la programació setmanal, especialment, reforçant el programes els caps de setmana, i oferir més programes al carrer. L'objectiu d'ACAF és donar un servei diari d'informació local, nacional i internacional, a més de fomentar la cultura, la música i la participació ciutadana.
ACAF, va néixer l'any 2006, quan un grup de professionals de la informació de Formentera, juntament amb alguns membres fundadors de Ràdio Illa (1986), comencen a treballar per tornar a recuperar l'activitat de l'emissora, que uns anys abans havia aturat totalment l'emissió regular.
En aquell moment, l'Ajuntament ja havia construït el Centre Social des Molí, a la planta pis del qual s’ubiquen els estudis definitius de la ràdio municipal. L'Ajuntament cedeix l'ús d'aquest espai a ACAF i els seus membres elaboren un projecte de gestió i de programació per a l'emissora, entenent-la com un mitjà públic de comunicació social i oferint paral•lelament una activitat de Taller de Ràdio al Casal de Joves.
ACAF signa el març de 2008 un conveni amb el Consell Insular de Formentera pel qual assumeix la gestió de l'emissora municipal amb la idea d'oferir un servei de comunicació públic professionalitzat i adaptat a les noves tecnologies. Al llarg d'aquell any, ACAF va començar a emetre un magazín setmanal de 2 hores (tots els dissabtes) anomenat “Formentera a prop”, conduït per Josep Rubio. A poc a poc, va anar agafant forma i el mes maig de 2009, aquest programa es va convertir en un magazín matinal diari, anomenat “De Far a Far”.
El Projecte de “De Far a Far”, continuat per Pep Toni Bartolomé, León Convalia i Nacho Pardo s'ha consolidat com un referent en l'actuaclitat a l'illa, incorporant noves seccions i adaptant el format a les exigències dels oients. A banda d'oferir les notícies diàries i el repàs de premsa, De Far a Far, inclou una vintena de col·laboradors que ofereixen una àmplia diversitat d'espais culturals, artístics, gastronòmics, divulgatius, humorístics i polítics. A més, compta amb connexions diàries amb Eivissa, Mallorca, Menorca, Madrid, Barcelona i València,
Des de la seva posada en funcionament regular (2009) Ràdio Illa ha comptat amb diversos programes voluntaris que s'emeten a les nits.  La nova graella de programació inclou programes dedicats a la música electrònica, rock, jazz, heavy metall, folk, hip hop, música ambiental i house, a més de diversos programes culturals.

Actualment el programes voluntaris són:
El Rincón del Tío Pepe: Jazz
Neverbeat: Música electrònica
Metälstasis: Heavy Metal
Ses Meduses: Música independent
Más música y menos bla, bla, bla: Música alternativa
Puro Hip Hop: Hip Hop
Horario Solar: Downtempo i Chillout
In the Club: Deep House i música de ball
Estamos Lokos: Programa d’humor
Inselradio: Programa cultural per a la ciutadania  alemanya
Sa Sargantana Viatgera: Música folk d'arreu del món.

Durant aquest any 2010, ACAF ha aconseguit objectius importants per a Ràdio Illa. Un dels més destacats és l'incorporació de la ràdio en xarxes socials, com ara Facebook. Aquest fet ha permès tenir una millor interacció amb els oients, el que significa més participació ciutadana, més audiència i més riquesa  en els continguts dels programa. A més, el perfil de Ràdio Illa és ara mateix un dels fòrums digitals més participatius de Formentera.
Una altra de les fites importants per ACAF, ha set l'augment de la seva presència en els carrers. A poc a poc, s'ha anat donant cobertura a difrents esdeveniments culturals de gran transcendència a Formentera. Fins a la data s'han cobert les Festes de Sant Jaume, es muntarà un set de ràdio per emetre els concerts les Festes de Santa Maria en directe i té previst cobrir el festival de música de Sant Ferran, organitzat pels Formentera Guitars (Octubre 2010). A més, el passat 18 de juny de 2010, ACAF va organitzar la Festa de Ràdio Illa, amb concerts d'artistes locals i que te l'esperit de continuitat fins a aconseguir tenir el seu propi Festival.
Aquest any 2010, també s'està fent feina per a l'elaboració de la nova pàgina web, que està prevista per el pròxim mes de setembre. El nou portal oferirà més serveis a les persones usuàries i millor emissió en línia.
Altres fets destacats en aquest 2010 són la gravació d'un vídeo promocional de Ràdio Illa, que es pot visualitzar des del perfil Facebook, i la col·laboració Radio Nacional de España amb motiu de la celebració de les “Jornades Gastronòmiques de Formentera”.