• Català
  • Castellano
  • English

Cursos de teatre contemporani a Formentera durant els mesos d’hivern

Roda de premsa de presentació dels cursos de teatre d'hivernEl Consell de Formentera cedeix la Sala Municipal de Cultura per als cursos de l’escola Espai Frumentària.
La consellera d’Educació i Cultura del Consell de Formentera, Sònia Cardona, ha presentat aquest matí en roda de premsa els cursos de teatre per a aquest hivern 2010/2011, juntament amb el director de l’escola de teatre Espai Frumentària, Miquel Costa i el dramaturg formenterer Vicent Ferrer, que s’encarregarà de la posada en marxa del laboratori d’investigació teatral a partir de novembre.
Aquesta escola va iniciar la trajectòria l’any passat com un espai de formació en les arts escèniques. Cursos regulars i tallers monogràfics per conformar un projecte d’investigació en l’àmbit del Teatre Contemporani que va tenir molt bona acollida amb la inscripció de més de 40 alumnes.
Els cursos que ofereixen estan dirigits a aquelles persones interessades en la interpretació teatral en general, a més d’adquirir coneixements del cos i la veu i de les tècniques emprades en les arts escèniques.
La majoria dels cursos comencen el novembre, excepte el curs d’Acrobàcia i el curs de Dansa i Moviment que tenen una durada menor, i s’impartiran de febrer a maig. Totes les persones interessades es poden inscriure a l’àrea de Cultura del Consell de Formentera, la qual fa una cessió gratuïta de l’espai de la Sala Municipal de Cultura (cinema) a l’escola Espai Frumentària, després de tota una sèrie de millores a la sala i la instal·lació d’una càmera fosca.
Els preus dels cursos són de 65 euros mensuals per 2 dies a la setmana i 45 euros mensuals per un dia a la setmana.

Curs regular de teatre
Iniciació:
Aquest és un curs pensat específicament per a principiants interessats en el teatre psicofísic. Un espai on aprendre a moure amb llibertat i confiança el nostre impuls interior creatiu. Amb el nas de clown com a símbol d’alliberament del nostre jo més autèntic, viatjarem per diferents nuclis temàtics mensuals per acabar en un treball escènic individual. La tècnica del clown, la màscara, la improvisació, l’anàlisi del moviment, l’estructura del personatge i el procés creatiu, seran, en aquest ordre, les diferents parades d’un camí que buscarà possibilitar l’adquisició d’una simbologia artística personal.
Avançat:
En aquest taller, format per alumnat ja iniciat en algun dels nostres cursos o amb alguna altra experiència en les arts escèniques, treballarem anualment al voltant d’un tema concret. Per a aquesta ocasió s’ha decidit realitzar un treball de recerca anomenat “l’obra de Samuel Beckett des de la mirada del clown”. Es proposa, doncs, conèixer i aprofundir en l’univers Beckettià a través d’obres com Tot esperant Godot i Fi de partida, entre d’altres. El seminari començarà amb un taller intensiu de tècnica clown, per anar a poc a poc entrant en el clima, la simbologia i l’estructura dels personatges i la dramatúrgia de l’autor irlandès, un dels grans del teatre contemporani. El curs finalitzarà amb una posada en escena col·lectiva.

Curs de dansa i moviment
Intensiu de novembre
Un taller intensiu on posar el cos en acció, utilitzant el pes i les diferents dinàmiques físiques, caigudes, suspensions, coordinació. Un treball d’improvisació i composició, on la implicació personal i grupal és la premissa per crear i transmetre emocions. Per estar en un espai on realitat i imaginació creuen els seus recorreguts constantment per donar lloc a l’escolta del cos.

Grups d’iniciació i avançats
Aquest curs està adreçat a adults, sense necessitat d’un treball tècnic previ. Un taller basat en el Bodyweather i en la dansa teatre. Es crearà un lloc on connectar amb l’espai i l’ambient que ens envolta, on el cos busca el seu propi moviment a través de tots els nostres sentits, sensacions, músculs i articulacions. Prenent imatges que evoquen cadascun dels nostres paisatges i recolzant-nos-hi per crear la nostra dansa. Un espai d’investigació des del cos i la creativitat. S’utilitzarà una metodologia activa i participativa, tenint com a punt de partida les necessitats de l’individu, prenent com a eix les seves pròpies experiències i necessitats. Buscant el desenvolupament lúdic expressiu i el treball col·lectiu i creatiu. La metodologia de treball estarà determinada en funció de la retroalimentació alumne-monitor.

Taller d’acrobàcia
Està pensat per a tot tipus de persones amb una mínima aptitud cap a activitats físiques. Especialment adreçat a persones que es dediquen a les arts escèniques, aportant la possibilitat d’incrementar nous moviments als seus actes. Aquest curs t’ofereix la possibilitat d’enfortir-te i flexibilitzar-te físicament, optimitzar la relació amb el teu cos i gaudir de destreses que abans et semblaven impossibles. També t’aportarà excel·lents bases i consciència del teu cos per realitzar sanament tot tipus d’activitat física. Aprendrem acrobàcia de sòl: sol i en parella, a dominar la parada de mans com a base per a moltes figures acrobàtiques, a moure’ns amb domini i gràcia coneixent el nostre cos. A través de l’entrenament físic desenvoluparem força i flexibilitat, condicions bàsiques per a la pràctica satisfactòria de l’acrobàcia

Ioga per a les arts escèniques
A través de l’aportació de nombrosos exercicis de ioga, incrementarem la nostra capacitat de concentració i aprendrem a respirar i treballar amb el cos d’una forma saludable, i aconseguirem així òptims i ràpids resultats en l’aprenentatge de les arts escèniques.

Laboratori d’investigació teatral
El Laboratori d’Investigació Escènica és la baula que uneix la formació i la producció dins del projecte Frumentària. Els participants, que disposen d’un bagatge teatral o que estan familiaritzats amb els llenguatges que conflueixen en el joc escènic (audiovisuals, arts gràfiques, música, dansa...) col·laboren en un projecte col·lectiu de caràcter interdisciplinar que s’orienta al muntatge i a la producció d’una obra nascuda de les seves aportacions. Es parteix d’una idea-nucli (que en el Laboratori iniciat el 2009 va ser l’actualització del mite clàssic de l’Odissea) que és analitzada, interpretada, documentada i esbocinada fins a la seua concreció en un tema, en una estructura, en uns personatges i en un text. Ve a ser la "cuina d’idees" del projecte Frumentària i els seus resultats es projecten en la resta d’àrees. No es tracta solament d’una confluència d’aportacions independents, sinó que cadascuna d’aquestes aportacions (dramatúrgia, so, escenografia, vestuari, indagació sobre gestualitat...) nodreix la resta alhora que s’enriqueix d’elles.

Laboratori de moviment
La creació es conforma a partir de pautes cap a l’individu, al qual dóna una eina amb què treballar. Al mateix temps, els treballs individuals es proposen, es barregen, es confronten, es qüestionen, es retroalimenten. La creació té forma circular, on la pauta treu diversos matisos investigant el cos de cadascun, a través d’un moviment natural i espontani. Aquesta pauta, gènesi de la creació, és tant donada per la professora, com pels integrants del grup que ho constitueixen, i es genera així una creació en conjunt.