• Català
  • Castellano
  • English

Tardor de la mar al Parc Natural de ses Salines

tardordelamar_webLes àrees de Medi Ambient i Joventut del Consell Insular de Formentera han organitzat un calendari d’activitats de divulgació del patrimoni natural de Formentera mitjançant l’organització d’activitats esportives, conferències i sortides de camp, que es duran a terme des del 7 d’octubre fins al 12 de novembre a Formentera.

Les activitats programades tenen l’objectiu de difondre els valors ambientals del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera d’una manera lúdica entre les famílies de Formentera, fent especial èmfasi al públic jove i adolescent per tal de conjugar l’aprenentatge i la diversió de les singularitats mediambientals presents a Formentera.

Per dur a terme aquest programa es comptarà amb la participació de Pierre Yves Cousteau, president del programa “Cousteau Divers”, que té programada una activitat d’immersió lleugera a la platja des Pujols, on es concentra una de les majors praderies de posidònia de Formentera, així com una conferència sobre el programa “Cousteau Divers”. Es tracta d’un programa pioner a tot el món que mitjançant la pràctica d’immersió lleugera i de busseig ofereix la possibilitat de recopilar dades sobre la biodiversitat marina mundial.

Així mateix, hi participa el botànic Lleonard Llorens, professor de la Universitat de les Illes Balears, que ha organitzat una sortida de camp per aprofundir en la fauna vegetal del Parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. Llorenç ha realitzat varietat  d’estudis relacionats amb els endemismes de la nosta vegetacio salinera i en espècies com el limonium formenterae i els guixos per a la creació de motes i camins saliners, el què serà de gran ajuda en la interpretació dels valors d’aquestes espècies.

El biòleg Miquel Frontera farà una activitat de camp amb sortida des del Centre d’Interpretació de Can Marroig, que porta com a títol “El bosc: mites i ecologia”, i que està enfocada d’una manera molt lúdica.

Destaca la col·laboració de Juan Jesús Martín, membre de la Unió Internacional de Conservació de la Natura, que a través de l’Aula del Mar de Màlaga, un centre amb una gran trajectòria pel que fa a l’educació ambiental, farà una conferència sobre tota la feina feta per aquest centre pel que fa a la recuperació d’espècies.

Així mateix, l’escola de Vela de Formentera organitza una sortida en caiac de mar des de cala Saona fins a la Savina, que inclourà una explicació de les característiques geogràfiques del Parc Natural. Tant aquesta activitat com l’activitat d’immersió lleugera requeriran d’una inscripció prèvia.

Des del Consell Insular de Formentera l’objectiu és reforçar l’actual calendari d’activitats organitzades des del Parc natural de ses Salines, per tal d’augmentar les activitats fetes a Formentera i des de Formentera. Així mateix, és responsabilitat de les institucions coordinar-se per incrementar aquesta oferta d’activitats,  sobretot tenint en compte les personalitats relacionades amb el món científic i mediambiental que col·laboren regularment amb el Consell de Formentera.

Aquesta iniciativa neix amb la intenció de consolidar-se com una activitat que s’organitzi cada tardor i cada primavera, sempre comptant amb la col·laboració d’experts mediambientals, biòlegs i entitats de renom que treballin per a la conservació i protecció del medi ambient.

Aquesta campanya d’activitats està subvencionada majoritàriament per l’Associació de concessionaris de platja de Formentera i compta amb la col·laboració del centre de busseig Vellmarí, l’escola de Vela de Formentera, UICN-Med, l’Aula del Mar de Màlaga, Astbury Formentera, que donarà allotjament als experts participants i el Programa Cousteau Divers, amb la col·laboració especial de Ràdio Illa, que donarà cobertura a alguna de les activitats programades, així com el Casal de Joves. Aquesta campanya no suposa cap cost per a la institució insular.