• Català
  • Castellano
  • English

El servei de Salvament i Socorrisme de Formentera ha finalitzat la temporada turística amb només 1 víctima mortal

balan_socorrisme_webLa consellera de Medi Ambient i Noves Tecnologies del Consell Insular de Formentera, Silvia Tur, ha presentat avui en roda de premsa, juntament amb la coordinadora del Servei de Salvament i Socorrisme, Serena Amaduzzi, les estadístiques registrades des del dia 1 de maig fins al 31 d’octubre d’enguany.

Un total de 18 efectius han donat cobertura a diversos punts del litoral formenterer, mitjançant les torres de vigilància i les motos aquàtiques, que els han ajudat a realitzar la seua tasca en òptimes condicions. Des del servei de Platges i Socorrisme s’ha donat cobertura durant tota la temporada a la platja des Arenals i de Llevant (quiosc de Llevant), i durant 3 mesos, des del 15 de juny fins al 15 de setembre, a la platja des Pujols i a la part de Llevant (quiosc del Tanga). Així mateix, la platja d’Illetes ha comptat amb cobertura des del dia 1 de juny i fins a finals de temporada.

En general, les estadístiques indiquen una temporada amb una afluència bona de turistes i sense grans altercats. En total, s’han donat 3.639 avisos a banyistes i embarcacions com a mètode de prevenció, s’han fet 212 rescats a banyistes, sent ses Illetes la platja on més rescats s’han registrat (134), 2.233 assistències sanitàries, majoritàriament a la platja des Pujols, amb 634 assistències i la platja des Arenals amb 750, 17 evacuacions amb ambulància, 11 d’elles a ses Illetes i un ofegat al pas des Trucadors. 

En aquest respecte, Sílvia Tur ha informat que des del Consell Insular de Formentera es farà la petició davant la Direcció general d’Emergències per a la incorporació d’un tècnic d’emergències per Formentera, en les mateixes condicions que la resta de les illes.

Tal com ha destacat la coordinadora del servei, Serena Amaduzzi, aquest estiu s’ha caracteritzat per un fort vent en els mesos de més afluència de turistes, el què ha fet que es disparin els avisos a determinades platges. Així mateix, cada any es detecta més afluència en els mesos de maig i octubre, fet pel qual s’ha reforçat la cobertura a la platja d’Illetes fins el 31 d’octubre.

Cal dir que a llocs concrets com a la platja de ses Illetes, que és una de les zones de bany amb més freqüència de gent, el control d’accés ha permès intervenir amb més rapidesa i efectivitat.

Pel que fa als mitjans tècnics, s’ha disposat d’un total de tres motos aquàtiques des del 2006, a més d’una llanxa pneumàtica semirígida de sis metres, aportada per la Direcció General d’Emergències l’any passat.

Formentera ha comptat enguany amb les primeres platges accessibles de l’illa. L’adaptació del pendent i les característiques de les passarel·les de la platja des Pujols i des Arenals, amb elements com tarimes i punts d’ombra, han facilitat l’accés de les persones amb mobilitat reduïda. Aquest projecte d’adaptació continuarà l’any que ve a la platja de Cavall d’en Borràs.

Recordem que, Formentera segueix sent l’únic municipi de Balears que compta amb un servei propi de Socorrisme i Salvament, fet que ha donat exemple a altres municipis de les Illes Balears. La gestió municipal permet més flexibilitat pel que fa als protocols d’actuació i cada any s’adapten els mitjans dels quals es disposen en funció de l’afluència de gent i els incidents més comuns.

La consellera de Medi Ambient, Sílvia Tur, ha agraït la tasca del cos de Socorristes, així com el treball voluntari de titulats en Socorrisme Aquàtic, que han ajudat a reforçar la cobertura horària i a garantir la seguretat dels banyistes.

Així mateix, des de l’àrea de Medi Ambient i des del departament de Treball i Formació del Consell de Formentera s’imparteixen cursos de Socorrista Aquàtic, i enguany ha finalitzat una segona promoció amb 10 titulats més, la qual cosa permet comptar amb personal propi qualificat.