• Català
  • Castellano
  • English

Posta a punt de les platges de Formentera

platjaapunt 2013El servei de Socorrisme i Salvament del Consell de Formentera inicia la temporada d'estiu el dia 1 de maig amb un cos format per 8 socorristes, i a mesura que avanci l'estiu, anirà completant l'equip fins arribar als 18 socorristes que donaran cobertura a diversos punts del litoral formenterer. A aquest total cal sumar-hi el treball voluntari de 3 titulats en el curs de Socorrisme Aquàtic, que s'incorporaran en els mesos mes forts d e la temporada.

El cos de socorristes dóna cobertura a les platges de Migjorn (es Arenals i Maryland), Llevant (quiosc de Llevant i Tanga), ses Illetes i pas des Trucadors i vetlla per la seguretat dels usuaris. L'any passat per manca de recursos, no es va poder donar cobertura a la platja des Pujols, per la qual cosa enguany s'han destinat tots els esforços perquè es pugui restablir la cobertura al nucli turístic per excel·lència de Formentera.

L'equip tècnic per desenvolupar la seua tasca està format per les torres de vigilància, presents a la majoria de les platges, una llanxa pneumàtica semirígida de 6 metres i 4 motos aquàtiques, gràcies a la adquisició enguany de 2 motos mes valorades en 17 mil euros i sufragades pel Consell Insular de Formentera.

La tasca del servei de socorrisme consisteix bàsicament a donar avisos a banyistes i embarcacions com a mètode de prevenció, efectuar assistències sanitàries i procedir en situacions d’emergència. La seva presència a les platges és totalment imprescindibble, donat l'elevat nombre d'intervencions que realitzen estiu rere estiu. A mode d'exemple, l'estiu passat s'efectuaren al voltant de 2000 assistències sanitàries i prop de 1000 intervencions, que inclouen avisos a banyistes i rescats. Altres incidències habituals any rere any son les evacuacions amb ambulància.

Una forta aposta per part de l'àrea de Medi Ambient de Formentera és la implantació de les primeres platges accessibles de l’illa, tal com es va fer l'any passat i l'anterior, amb l'adaptació del pendent i les característiques de les passarel·les de la platja des Pujols i des Arenals, amb elements com tarimes i punts d’ombra, que han facilitat l’accés de les persones amb mobilitat reduïda. A aquests dos punts, hi haurà cadires amfibies, així com socorristes que compten amb formació específica per atendre els banyistes amb necessitats especials.

Així mateix, la darrer setmana d'abril s'han iniciat les tasques de balissament a totes les platges amb vigilància de l'illa. D'aquesta manera, tots els canals d'entrada i sortida de les platges estaran senyalitzats correctament garantint la seguretat de les embarcacions i els banyistes. Enguany per primera vegada s'estendrà a la platja des Caló.

Recordem que Formentera segueix sent l’únic municipi de Balears que compta amb un servei propi de Socorrisme i Salvament, per la qual cosa hi ha una major flexibilitat pel que fa als protocols d’actuació i cada any s’adapten els mitjans dels quals es disposen a les demandes i exigències de cada zona amb vigilància.

Cal dir que a llocs concrets com a la platja de ses Illetes, que és una de les zones de bany més freqüentades, el control d’accés ha permès intervenir amb més rapidesa i efectivitat, sobretot pel que fa als serveis de seguretat i emergència.

Enguany, amb el procés d’adjudicació del contracte d’explotació dels serveis de temporada a les platges de Formentera, s'ha tengut en compte el servei de Socrrisme i Salvament, i els concessionaris que contractin personal qualificat en les tasques de socorrisme i salvament o primers auxilis obtendran més puntuació, de la mateixa manera que si fan aportacions econòmiques al servei, amb un mínim de 300 euros i un màxim de 1500. És important que els mateixos concessionaris prenguin consciència de la importància de comptar amb platges segures.

Per altra banda, enguany s'ha celebrat una nova edició del curs de “Socorrista Aquàtic”, impartit des de l’àrea de Medi Ambient i des del departament de Treball i Formació del Consell de Formentera, amb l'objectiu de comptar amb personal propi qualificat i promoure la inserció laboral de joves i residents de l'illa, amb la finalitat de fer-los prendre consciència de la responsabilitat de dedicar-se a aquesta professió.

Des de l'àrea de Medi Ambient es vol destacar el treball voluntari d'alguns dels titulats en Socorrisme Aquàtic, que ajuden a reforçar la cobertura horària i a mantenir unes platges més segures als mesos més forts de la temporada. El fet de viure a una illa fa indispensable la inversió de recursos en les seves platges, ja que es tracta de l'atractiu turístic per excel·lència de Formentera.

El servei de Socorrisme i Salvament té un preu anual de 200 mil euros.