• Català
  • Castellano
  • English

La regulació del fondeig d'embarcacions sobre posidònia, a Formentera a debat

calasaona webVist el to de la intervenció per part del conseller de Medi Ambient, Gabriel Company al Parlament de les Illes Balears en resposta a la pregunta formulada per la diputada per Formentera, des del Consell Insular de Formentera consideram que hauria de defugir enfrontaments entre administracions i vetllar per la conservació del nostre patrimoni mediambiental, responsabilitat de la conselleria que ostenta.

La seva exposició deixa entreveure el menyspreu cap a la diputada electe de Formentera i la màxima institució del seu autogovern.

Les afirmacions sobre l'afany recaudatori, més atribuibles als nous impostos que el Govern es replanteja actualment sobre els envasos i els vehicles de lloguer, resulten insòlites quan el projecte proposat i defensat des de la institució formenterera compta amb un rigurós estudi de viabilitat econòmica i el preu de les taxes pretén sufragar la prestació del servei i l'estudi i protecció mediambiental de la zona.

En canvi, el projecte defensat pel Govern Balear també preveu el pagament de quanties que en el seu cas oscil·len entre els 220 i els 1800 euros diaris i enguany per primera vegada es cobraran les boies existents fins a dia d'avui al parc natural.

Aixó no suposa cap inconvenient per part del Consell de Formentera, sempre i quant aquests ingressos garanteixin la protecció dels fons marins i es reinverteixin en la seva conservació. A més a més, l'autorització que habilita a qualsevol promotor públic o privat al cobrament d'aquest tipus de serveis, es troba sota la competència de la Demarcació de Costes.

El projecte presentat des de Formentera aposta per una gestió pública, que amb una inversió similar a la que farà el Govern Balear en el seu projecte i, que es troba al voltant dels 700.000 euros, donaria servei a 172 embarcacions, enfront a les 9 del Govern Autonòmic.

És voluntat del Consell de Formentera recordar al senyor Company que el seu departament es troba actualment tramitant una modificació puntual del PRUG amb objectius similars a l'Albufera del Grau de Menorca, demanda d'un colectiu veinal. La modificació sol·licitada per acord plenari des de Formentera, en data 30 de novembre de 2012, no és un caprici sinó una mesura necessària per la viabilitat d'un projecte que aporta una solució sostenible per al turisme nàutic i els objectius de conservació del Parc Natural.

A aquests efectes, crida l'atenció que la conselleria de Medi Ambient hagi prohibit qualsevol tipus d'instal·lació de boies ecològiques sobre fons de posidònia argumentant la seva il·legalitat, i que pel contrari ara es presenti com a promotor d'un camp de boies instal·lades sobre les praderies de posidonia.

El Consell Insular de Formentera, al qui el senyor Company té especial predilecció a l'hora de recordar-li la seva manca de competències en matèria de mediambient, proposa, com és el seu deure, aquelles iniciatives de conservació mediambiental que considera prioritàries, ja que repercuteixen en el tresor natural de la nostra illa, íntimament lligat a l'economia insular.

Des de la institució formenterera ens mostrem oberts a que, sigui quina sigui la mesura que finalment adopti el Govern de les Illes Balears, aquesta sigui efectiva i resolgui la problemàtica del fondeig massiu d'embarcacions sobre posidònia.