• Català
  • Castellano
  • English

Nova retolació dels carrers de Formentera d'acord amb la seua història i cultura

Els serveis tècnics del Consell de Formentera estan duent a terme la col·locació de més de 120 rètols per tota l’illa.
El Consell de Formentera està duent a terme la retolació de nous carrers de Formentera, a partir d’un projecte encarregat a l’Obra Cultural Balear per part de l’àrea d’Urbanisme, Ordenació del Territori i Activitats, així com la retolació de carrers ja existents que no comptaven amb cap placa identificativa.
En total, s’està duent a terme la col·locació d’aproximadament 120 rètols per tots els nuclis urbans de Formentera, amb l’objectiu de senyalitzar noves vies i places de l’illa, així com carrers i passatges amb denominació anterior i no senyalitzats fins a dia d’avui.
El projecte de l’Obra Cultural Balear contempla el nomenament de nous carrers, places, vies i espais públics de tota l’illa, amb denominacions  que es presenten agrupades en camps temàtics afins al nomenclàtor existent que data del 1983, tenint en compte denominacions d’acord amb la història i la cultura formenterera
L’informe tècnic presentat per l’Obra Cultural Balear exposa 35 denominacions, 12 de les quals són de reserva i estan pensades  per a necessitats futures, com en possibles casos de modificacions o ampliacions dels nuclis urbans existents o bé en eventuals modificacions de nous nuclis urbans. En aquest respecte s’ha inclòs un punt addicional que contempla les propostes de denominació de la oposició, i que seran recollides a les nomenclatures futures.
Les denominacions contingudes en la present proposta d’ampliació del Nomenclàtor oficial de Formentera inclouen dos llistats diferenciats. El llistat A conté 23 denominacions de carrers i places assignades a traçats específics en els nuclis urbans existents i en el llistat B s’inclouen les 12 denominacions de reserva.
La proposta de nomenclàtor inclou noms de personalitats il·lustres de l’illa, com carrer de King Crimson (Es Pujols), carrer d’Antoni Marroig Boned (La Savina), plaça de l’Historiador Joan Marí Cardona (Sant Ferran) o plaça de Marià Villangómez (Sant Ferran).
Altres nom escollits són els que fan referència a ports mediterranis, plantes i arbres típiques de l’illa, història i institucions, així com embarcacions emblemàtiques de Formentera com carrer del Llaüt des Caló, a Es Caló i passatge del Vapor Manolito, a la Savina. Així mateix, s’ha volgut retre homenatge a les vies històriques amb la designació de carrer de s’Estufador, sa Talaiassa, sa Cala, Monestir de Santa Maria i de ses Creus, tots ells al Pilar de la Mola.
Aquesta iniciativa, aprovada en sessió plenària el març de l’any passat, ha recuperat denominacions aprovades oficialment però sense traçat assignat o assignades a traçats desapareguts arran de modificacions en el planejament urbà. En el cas de vies urbanes de poca entitat, com els passatges, s’ha optat per batejar-les amb el mateix nom del carrer amb el qual conflueixen. El mateix s’ha fet amb els trams urbans de camins, que s’anomenen en relació amb el nom de la via rural.
Els serveis tècnics estan duent a terme tota la retolació, i ja han finalitzat la senyalització al poble de El Pilar de la Mola, Es Caló, ses Bardetes i Ca marí. Durant la propera setmana començaran les tasques a Sant Francesc, Sant Ferran i Es Pujols.