• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Presidency El Ple del Consell de Formentera aprova per unanimitat els premis honorífics en el marc de la Diada de Formentera

El Ple del Consell de Formentera aprova per unanimitat els premis honorífics en el marc de la Diada de Formentera

premis_sant_jaume_web_2Enguany és el segon any que es proposa l’atorgament de distincions honorífiques i té com a marc de referència els actes institucionals de celebració de la Diada de Formentera. Aquest acte és especialment rellevant i simbòlic pel fet que es tracta de la celebració des de la constitució del Consell Insular de Formentera.

En aquest context, avui el plenari del Consell ha aprovat per unanimitat atorgar la distinció pòstuma de Fill adoptiu al metge Miquel Pons (metge Miquel), atorgar la distinció dels Premis Sant Jaume al pintor Rafel Bataller i Giralt, Antoni Tur Ferrer per la seua llarga trajectòria com a jutge de pau i a Maria Mayans Juan per la seua contribució en la difusió de la cultura tradicional. La Medalla d’Or es concedirà als saliners Formentera.

Les candidatures han estat debatudes i aprovades per la Comissió de Distincions, on estan representants tots els grups polítics amb representació al Ple juntament amb el tècnic de Patrimoni de la institució insular, que va ser constituida el passat 6 de juliol amb motiu de la Diada de Formentera el pròxim 25 de juliol.

La Medalla d’Or de Formentera i els premis Sant Jaume són una recompensa insular, creada per premiar mèrits extraordinaris que concorrin en personalitats, Entitats o Corporacions, tant nacionals com estrangers, per haver prestat servei a l’Illa de Formentera o dispensat honors a ells.
 
La concessió del títol de Fill/a Adoptiu/iva de Formentera podrà atorgar-se a les persones que, sense haver nascut en el municipi de Formentera, hagin destacat de forma extraordinària per les seues qualitats o mèrits personals o per serveis prestats en benefici o honor del municipi, que hagin arribar a consideració indiscutible en el concepte públic. Tant el títol de Fill/a Predilecte/a com el de Fill/a Adoptiu podran ser concedits, a títol póstum.

Per determinar, en cada cas, la procedència de la concessió, haurà de tenir-se en compte l’índole dels mèrits i serveis, la transcendència de la labor realitzada en benefici o honor de l’Illa de Formentera i les particulars circumstàncies de la persona proposada per a la condecoració.

Premis Sant Jaume
Rafel Bataller i Giralt (Blanes, 1920)
En reconeixement a la tasca de consolidació de la imatge de Formentera arreu del món, del que n’és exemple més destacat les figures de pageses que caracteritzen la seua obra pictòrica, sense oblidar el fons fotogràfic de l’illa, que constitueix una documentació històrica i antropològica d’alt valor patrimonial.

Antoni Tur Ferrer “Toni Xica” (Formentera, 1921)
En reconeixement a la seua llarga trajectòria com a jutge de pau entre la dècada de 1970 i 1990, i al seu esperit inquiet i emprenedor que el va portar a participar activament en el grup de pares d’alumnes que va lluitar per aconseguir un institut de batxillerat a Formentera, a més d’ésser un dels impulsors i fundadors de la Petita i Mitjana empresa d’Eivissa i Formentera a Formentera als anys 80.

Volia estudiar per a mestre però l’inici de la guerra civil espanyola li ho va impedir. Després de treballar uns anys a l’Ajuntament de Formentera, fou funcionari de Correus des de final dels anys quaranta fins que es va jubilar el 1986. A principi dels anys cinquanta, obrí una llibreria. També va aprendre idiomes, la qual cosa li va permetre fer d’intermediari de la gran quantitat de visitants estrangers que residien a Formentera, i va estudiar topografia, especialitat a la qual va dedicar el seu temps lliure durant molts d’anys. Una vegada jubilat, va ser un dels impulsors del Club de Jubilats de Formentera i membre de la seua Junta Directiva. El 2006 va rebre la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Maria Mayans Juan “Maria d’en Barber” (Formentera,  1930)
En reconeixement a la seua trajectòria com a cantadora per a la promoció i difusió de la cançó, com a gènere cantat tradicional de Formentera.  Va iniciar-se en el món del cant quan tenia 11 anys i va aprendre l’ofici escoltant la seua mare i els seus familiars que cantaven i redoblaven fent les feines del camp i animant les festes.

Des de fa molts anys fa versos, els prepara o els improvisa i fins i tot ho ensenya fent classes particulars a casa seva a al·lots joves que volen aprendre a cantar redoblant, cançó de porfèdia i cançó de tres. Al llarg de la seua vida ha cantat a tots els pobles de les Pitiüses i ha participat en diverses trobades populars d’Eivissa i Mallorca. La seua tasca de recuperació i consolidació de les tradicions més arrelades al costumari formenterenc a través de la glossada popular, la fan reconeguda i admirada arreu de l’illa. El 2006 va rebre el Premi Ramon Llull.
 
Medalla d’Or
Saliners de Formentera
En reconeixement a totes aquelles persones que al llarg de la història han treballat en el procés d’extracció de la sal a ses Salines. Considerada una de les feines més dures, durant molts anys va suposar gairebé l’única via per obtenir una retribució monetària a l’illa de Formentera, en el marc d’una economia bàsicament de subsistència.

Fill Adoptiu de Formentera
Miquel Pons Vidal “metge Miquel” (Mallorca)
En reconeixement a la seva dedicació personal i professional com a metge de Formentera des de l’any 1957 a 1973.

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat