• Català
  • Castellano
  • English
Media Newspaper library Presidency Els robatoris i les drogues, màxima preocupació pels col·lectius ciutadans de l'illa

Els robatoris i les drogues, màxima preocupació pels col·lectius ciutadans de l'illa

juntalocal_webAquest matí s’ha celebrat la reunió de la Junta Local de Seguretat amb la presència del president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el director insular de l’administració de l’Estat a Eivissa i Formentera, Rafael Garcia, el cap de la Policia Local de Formentera, el caporal de la Guàrdia Civil de l’illa, un representant del cos de voluntariat de Protecció Civil i un representant de cada partit polític.   

L’objectiu d’aquesta trobada ha estat el de fer balanç de la temporada d’estiu d’enguany en matèria de seguretat. Com a novetat, ha precedit la Junta Local de Seguretat, una trobada amb les entitats ciutadanes de l’illa, a la qual hi han assistit els representants veïnals, juntament amb els portaveus de les Associacions de pares i mares d’alumnes, de la Federació d’alumnes (FAPA) i de la Petita i Mitjana Empresa de Formentera. 

Els col·lectius ciutadans han expressat les seves majors preocupacions, entre les que destaquen els robatoris i furts, així com la venta de droga a l’illa. Així mateix, han mostrat la seva predisposició per col·laborar amb les forces de seguretat, fet molt ben rebut pel director insular i el president de Formentera, que s’han compromès a estudiar la millor opció per portar a la pràctica aquesta col·laboració. Aquesta iniciativa va sorgir a la Junta Local de Seguretat del passat mes de maig, amb la finalitat que els representants veïnals puguin expressar les seves preocupacions. 

Pel que fa a la nova caserna de la Guàrdia Civil, Garcia ha informat que la part administrativa ja està en funcionament i que només queda pendent el trasllat dels efectius de la Guàrdia Civil als nous habitatges.  Aquesta nova instal·lació suposarà un canvi qualitatiu en les dinàmiques de feina de la Guàrdia Civil, amb una plantilla estable a Formentera que podrà desenvolupar la seva feina en condicions.

Així mateix, i arran de la reunió convocada abans de l’inici de la temporada turística, s’ha fet palesa la millora de la coordinació entre la Policia Local i la Guàrdia Civil de Formentera. Tal com ha informat el president Jaume Ferrer, tant el cap de la Policia Local com de la Guàrdia Civil mantenen reunions setmanals per tal d’establir un  calendari de feina  i aconseguir una major coordinació entre totes les forces de seguretat que permeti optimitzar els recursos materials i humans, així com vetllar per un entorn segur a Formentera durant tot l’any. 

En aquest respecte, tant el Consell de Formentera com la Direcció Insular de l’Estat han destacat l’esforç de les dos administracions per a potenciar la coordinació de les forces de seguretat  i millorar l’efectivitat en la resolució de problemàtiques.

A més a més, com cada any s’ha fet balanç de les dades en matèria d’ordre públic, entre les que destaquen la baixada de les denúncies per acampada i per atacs de cans a bestiar, gràcies a una campanya de control d’animals realitzada l’any passat per tots els habitatges de l’illa.

Des de la modificació de l’ordenança sancionadora de la prohibició d’acampada en termes més estrictes l’any 2010, les denúncies interposades per acampades il·legals han registrat una baixada, tant pel que fa a les pernoctacions en caravana, autocaravana, furgoneta, automòbil o tenda de campanya. Pel que fa a les xifres dels darrers anys, el 2009 es varen interposar 185 denúncies, 86 el 2010, 104 el 2011 i 60 enguany. El major control d’aquesta activitat il·legal ha estat la clau per la seva baixada, acomplint un dels objectius de la institució insular de preservar el patrimoni natural i cultural de Formentera. 

L’incompliment de l’ordenança municipal de tinença d’animals a l’entorn humà ha registrat una baixada considerable, ja que en els darrers anys, els atacs de cans al ramat de Formentera havia augmentant sobretot en temporada alta pel volum de gent que arriba a la nostra illa acompanyada de cans. Enguany hi ha hagut només 25 denúncies en comparació a les 56 interposades l’any passat. Per millorar aquesta situació es varen endurir les sancions, amb imports des dels 150 euros fins als 750 euros, fet que ha redundat amb una millora notable.  

Les dades per venda ambulant indiquen un augment de les denúncies, gràcies a controls més exhaustius per part de la policia local. Així, el 2009 s’interposaren 42 denúncies, pujant a 85 el 2010, 87 el 2011 i 116 aquest any.
Pel que fa a  l’ordenança reguladora de l’activitat de publicitat dinàmica, que ha entrat en vigor enguany, s’han tramitat 23 denúncies per incompliment de les clàusules de l’ordenança, un augment considerable atenent a les 8 denúncies del 2011.

Altres dades d’interès són la interposició de 17 denúncies de la Policia Local contra la salut pública, Llei 1/92, de tinença i consum de drogues, que ha registrat una baixada del 50% respecte l’any passat, un petit augment en les estadístiques de delictes i faltes, així com un augment d’un 6,6% per delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, que representa majoritàriament delictes per robatori i furts. 

L’ordre públic és una de les prioritats per part de l’equip de govern i és per aquest motiu que cada any es compta amb un control més exhaustiu per part de la Policia Local, així com una major coordinació amb els altres cossos de seguretat. Totes aquestes mesures contribueixen a millorar la seguretat a l’illa de Formentera.

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat