• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Cultura i Patrimoni Campanya arqueològica del jaciment de Can Blai

Campanya arqueològica del jaciment de Can Blai

campanyaarquologica webUn grup d'investigació procedent de la Universitat de Niça s'ha desplaçat a Formentera per dur a terme una Campanya Arqueològica al jaciment de Can Blai, amb el nom “Can Blai. Un fortín bajoimperial de vigilancia costera en el Mediterráneo occidental”, que s'estendrà durant tot el mes de juliol i que anirà acompanyada d'un cicle de conferències sota la direcció de Ricardo Gonzàlez, codirector de la campanya i catedràtic d'Historia Antiga i Arqueologia per la Universitat de Niça i Jordi Fernández, director de les excavacions de Can Blai en els anys 1979-1881 i director del Museu arqueològic d'Eivissa i Formentera.

Els objectius principals del projecte són la datació precisa de l’assentament i esclarir la seva finalització i ús. El jaciment de Can Blai és un dels més importants de les Pitiüses i la intervenció arqueològica de 1979/80 va deixar una important superfície del jaciment sense excavar, ja que l'estat general del jaciment, del que tan sols eren visibles algunes restes constructives, no permetia fer-se una idea de la seva extensió i possible estructura, que en principi feia pensar que es tractava d'una construcció en planta quadrada. Així mateix, el jaciment es trobava totalment cober per un pinar i una densa vegetació.

El fet que avui en dia continuï sent una incògnita, tant per als investigadors que coneixen de la seva existència com pels especialistes de les estructures defensives del baix imperi romà, ha portat a l'equip científic de la Universitat de Niça a reprendre les tasques d'investigació.

A més a més, aquesta campanya persegueix la formació d’estudiants universitaris, ja que es planteja com un camp de treball perquè alumnes de grau i de màster de l’itinerari d’Història de l’Art i d’Arqueologia de la mateixa “Université de Nice Sophia Antipolis” puguin realitzar una formació pràctica.

El projecte està impulsat pel Museu d’Arqueologia d’Eivissa i Formentera (MAEF) per una banda, i pel laboratori UMR 7264 de la CEPAM (Cultures et Environements: Préhistorie, Antiquité et Moyen Âge), institució mixta depenent del CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) i de la Universitat de Niça.

L’equip científic es completa amb els següents membres: Dr. Fréderique Bertoncello (investigador del CNRS i UMR 7264); Dr. Fréderic Gayet, professor titular d’Història Romana a la Université Nice Sophia Antipolis; Dr. Marie-Jeanne Ouriachi, professor d’Arqueologia i Història Antiga a la Université Nice Spophia Antipolis; Dr. Gouguen Davtian, enginyer d’investigació del CNRS; Sabine Sorin, dibuixant científica del CNRS; Rodolfo Rubio, guionista i realitzador de documentals de divulgació científica.

La campanya que tendrà lloc des d'avui dia 8 fns el 27 de juliol, consisteix en una excavació en superfície dels testimonis de la zona interior del perímetre de l’estructura del castellum, uns 400 m2, que es varen deixar pendents d’excavar en les intervencions de 1979 i 1980. Així mateix, es durà a terme una prospecció al voltant de l’estructura, en una superfície de 230 ha. per identificar microrelleus i jaciments en el subsòl del bosc que volta el jaciment de can Blai.

La ciutadania podrà visitar el jaciment de can Blai durant l'excavació, de dilluns a dissabte de 10 a 13 hores, així com assistir a les conferències programades a la Sala d'Actes de Cultura, la majoria d'elles a les 20 hores.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat