• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Presidència El plenari de Formentera aprova definitivament la regulació de la música en viu als locals de l’illa i els premis honorífics en el marc de la Diada de Formentera

El plenari de Formentera aprova definitivament la regulació de la música en viu als locals de l’illa i els premis honorífics en el marc de la Diada de Formentera

pleestra stjaume webLa sessió plenària extraordinària d'avui ha aprovat dos qüestions tan importants con la concessió de les distincions honorífiques en el marc de les Festes de Sant Jaume, Diada de Formentera, així com l'ordenança que permetrà, prèvia autorització, l'ambientació mitjançant música en viu als locals de l’illa.



Pel que fa al primer punt sobre l'aprovació de les distincions honorífiques de la Diada de Sant Jaume, el Ple del Consell ha aprovat per unanimitat atorgar la distinció de Fill adoptiu a l'artista resident a Formentera des del 1958, Erró, en reconeixement a la seva estima i generositat envers el poble de Formentera i atorgar els Premis Sant Jaume a Isidor Torres Cardona, en reconeixement a la seva àmplia trajectòria a l’àmbit social i cultural, a l'Associació de Veïns del Pilar, en reconeixement a la seva trajectòria a l’àmbit de la recuperació del patrimoni cultural a través de l’organització del actes lúdics com l'Olimpiada pagesa i a títol pòstum, a Jaume Verdera Verdera, en reconeixement a la seva implicació activa en el teixit sociocultural de Formentera, derivat del camp de l’ensenyament. Enguany la Medalla d’Or es concedirà al Col·lectiu de la Pagesia de Formentera, en reconeixement a totes aquelles persones que al llarg de la història han estat vinculades amb el nostre camp. Aquests premis es lliuraran en un acte institucional a la Sala de Cultura Municipal el proper 24 de juliol, una celebració especialment rellevant i simbòlica des de la constitució del Consell Insular de Formentera.

Les candidatures han estat debatudes i aprovades per la Comissió de Distincions Honorífiques, en la sessió celebrada el 8 de juliol de 2013, on estan representants tots els grups polítics amb representació al Ple juntament amb el tècnic de Patrimoni de la institució insular.

El Reglament de Distincions Honorífiques fou creat amb l’esperit i amb la voluntat d’homenatjar els ciutadans il·lustres de Formentera i de reconèixer-los públicament els mèrits i valors que els han caracteritzat; l’actitud de servei i la contribució, conscient o inconscient, que han fet en la nostra societat. Al llarg de la seva història, les Illes Balears han bastit la seva identitat amb les aportacions i energies de moltes generacions, tradicions i cultures, que han convergit en aquesta terra d’acollida. Així, les Illes Balears, per la confluència d’una multiplicitat de pobles i de civilitzacions, al llarg de la seva història, han esdevingut una societat dinàmica, amb un patrimoni cultural i social, tangible i intangible, singular entre totes les cultures del Mediterrani i del món.

Medalla d’Or de Formentera 
Col·lectiu de la Pagesia de Formentera
En reconeixement a totes aquelles persones que al llarg de la història han estat vinculades amb el nostre camp, associats principalment al moviment de la cooperativa del camp, unió de pagesos i associació de ramaders de Formentera, amb l’objectiu de defensar i perpetuar la producció agroramadera de l’illa i reconèixer la importància de la seva tasca en el manteniment del nostre paisatge rural.

Premis Sant Jaume
Jaume Verdera Verdera  (Formentera, 1951-2012 a títol pòstum)
En reconeixement a la seva implicació activa en el teixit sociocultural de Formentera, derivat del camp de l’ensenyament. A nivell social va ser secretari de la Coordinadora d’Entitats Cíviques i de l’Associació de Ramaders de Formentera. En l’àmbit cultural aporta diversos estudis sobre la immigració illenca a llatinoamèrica, durant els segles XIX i XX, a més de ser coordinador local de la redacció de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.

Isidor Torres Cardona (Formentera, 1951)
En reconeixement a la seva àmplia trajectòria a l’àmbit social i cultural, mestre i polític que ha destacat en la defensa i la promoció de la llengua catalana i de les manifestacions culturals de Formentera, postura que ha defensat des de tres camps: el social, l’educatiu i el polític. Alhora, ha defensat els drets dels formenterers i formentereres a tenir els mateixos serveis, com l’Hospital de Formentera, i seus propis òrgans de govern i una autonomia equiparable a la de la resta d’illes.

Associació de Veïns del Pilar
En reconeixement a la seva trajectòria a l’àmbit de la recuperació del patrimoni cultural a través de l’organització del actes lúdics de l’Olimpíada Pagesa i de les Festes de Sant Joan i el El Pilar a la Mola, fent-ne ressò a la gent més jove implicant-los en les tasques més oblidades de les activitats de la nostra terra, com són la preparació de sitges per a la fabricació de carbó, matances, elaboració de productes de fabricació artesanal, i aspectes de la cultura immaterial com les glosses i la cançó redoblada.

Fill Adoptiu
Guðmundur Guðmundsson (Erró) (Ólafsvik, 1932)
En reconeixement a la seva estima i generositat envers el poble de Formentera, on resideix des de 1958. Considerat un des primers artistes postmoderns, englobat en el moviment de Novelle Figuration, moviment precursor de l’art pop. En el seu currículum figuren les millors galeries d’arreu del món i exposà també a Sala de Exposicions de Formentera, o a més realitzà diverses donacions de la seva obra al fons artístic i patrimonial de Formentera, com a mostra de l’estreta vinculació amb aquesta terra tot i la seva gran projecció internacional.

El segon i darrer punt de la sessió plenària d'avui, relatiu a l'ordenança reguladora d'horaris, amenització i ambientació musical i de condicions d'instal·lacions d'establiments, espectacles públics i activitats recreatives, s'ha aprovat per majoria absoluta amb l'abstenció del Grup Independent de Formentera.

Aquesta ordenança, aprovada inicialment el passat ple del 26 d'abril, és una ampliació de l’ordenança de regulació d’horaris que va ser aprovada el 2008 i estableix uns horaris d’obertura per a cada tipus d’activitat per tal d’evitar la competència deslleial i permetre que dins el marc legal de cada tipus d'activitat, cadascún disposi de la seva franja horària.



L'ampliació ha deixat els mateixos horaris establerts a l’anterior ordenança i ha incorporat la possibilitat de realitzar música en viu a diferents tipus d'establiments en determinades franges horàries, sempre que es compleixin les condicions i requisits establerts i posant com a requisit bàsic que estiguin oberts un mínim d'entre 6 i 11 mesos a l’any, premiant dins aquesta escala a aquells que obren més mesos, per fomentar la desestacionalització. Així mateix, s’ha incorporat la possibilitat de sol·licitar llicències per a la celebració de casaments i per a la realització de tancaments i obertures cada inici i final de temporada, sempre que garanteixin una temporada d’estiu llarga i es realitzin també en dates de pre i post temporada.

 A més, inclou una sèrie d’instal·lacions mínimes de les quals han de disposar els establiments, un tema que estava sense regular i que s’ha aprofitat per incorporar.



Aquesta nova regulació s'ha dut a terme amb el treball conjunt de les àrees de Turisme, Activitats i Cultura i ha recollit l'opinió dels representants del sector, tant des del sector de bar i restauració com des del col·lectiu de músics, que donada la manca d’establiments que disposen de l'autorització corresponent per la celebració de música en viu, demandaven una regulació més flexible, sobretot per la realització d'actuacions durant els mesos d’hivern. Des del Consell de Formentera es va mantenir una reunió amb tots ells, per tal de recollir les seves propostes i aprovar una ordenança adaptada a les seves necessitats.



L'objectiu de l'ordenança és que els establiments que obrin més de 6 mesos a l'any puguin donar un valor afegit al seu servei, però sense incórrer en competència deslleial amb aquells locals com les discoteques o els cafè concert que disposen de les autoritzacions necessàries per a la realització de concerts i música en viu. Així, es permet l'ambientació musical, sempre respectant el límits establerts per la llei de contaminació acústica, en uns horaris concrets afavorint als establiments que obren més mesos a l’any, sense que es fomenti la realització de macro festes, tot respectant el descans dels veïns. En definitiva, es dóna als músics la possibilitat de realitzar amenitzacions musicals a la vegada que es dona un valor afegit als serveis prestats pels locals i es contribueix a dinamitzar Formentera durant l’hivern i els mesos d'inici i final de temporada, oferint una programació musical regulada.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat