• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Presidència Aprovació inicial del reglament que permetrà la regularització de les estades turístiques a habitatges

Aprovació inicial del reglament que permetrà la regularització de les estades turístiques a habitatges

ple 29 nov 2013Aprovació inicial del reglament que permetrà la regularització de les estades turístiques a habitatges

La sessió plenària del Consell Insular de Formentera celebrada avui ha aprovat qüestions com les propostes per a la declaració de Béns d'Interés Cultural de diversos jaciments arqueològics, l'aprovació inicial del Reglament de regulació de l'activitat de comercialització d’estades turístiques en habitatges o la proposta amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere.

Cal destacar en l'apartat de donar compte, el Decret de Presidència en data 25 de novembre de 2013, de formulació d'al·legacions i proposta d'esmenes del projecte de llei de racionalització i sostenibilitat local de l'administració en relació al Consell Insular de Formentera i el seu tractament a la futura llei. Les al·legacions presentades i consensuades per tots els grups polítics a la Junta de Portaveus, venen a sol·licitar el reconeixement del Consell Insular de Formentera com a administració singular pel seu caràcter d'administració local, que en cap cas pot ser tractada com un municipi de 10 mil habitants, la qual cosa significaria tornar enrere la conquesta assolida per l'Estatut d'Autonomia, creador del Consell de Formentera. Pel que fa a la part resolutiva, s’ha aprovat la ratificació dels nomenaments efectuats per decret de presidència per majoria absoluta, amb l'abstenció del Partit Popular i el Grup Independent de Formentera. Pel que fa al segon punt, s'ha aprovat per unanimitatla ratificació dels membres del Consell d'Entitats.

Pel que fa al punt 3 de l’ordre del dia, s’ha aprovat per unanimitat la proposta d'elecció de persones per ser nomenades Jutge de Pau, mentre que les propostes nº 4 i 5, relatives a la instal·lació de línies elèctriques de baixa i/o mitjana tensió, han estat aprovades per majoria absoluta, amb el vot en contra del Grup Independent de Formentera.

La proposta nº 6 ha aprovat de manera definitiva l'estudi de detall d'una parcela en relació a la construcció de la variant de Sant Francesc. Aquest punt ha estat aprovat per majoria absoluta, amb l'abstenció del PP i el vot en contra del GUIF.

Pel que fa als punts 7 i 8 han estat aprovats per unanimitat. Es tracta de dos propostes per a la declaració com a Béns d'Interés Cultural dels jaciments arqueològics des Cap de Barbaria I i la Murada de sa Cala, tots dos en la tipologia de zona arqueològica. Aquests jaciments es troben al Catàleg del Patrimoni Cultural de Formentera i tots ells compten amb el vist-i-plau del plenari del 22 de març d'enguany per a la seva protecció, com a actuació prevista en el pla d'actuacions del Pla Insular de Gestió del Patrimoni. Així mateix, tant la Comissió Específica d'Arqueologia com la Comissió Tècnica Assessora han informat favorablement la incoació de l'expedient.

Pel que fa al jaciment des Cap de Barbaria I, està constituït per restes d'una estructura de planta circular irregular, de la qual es conserven unes tres quartes parts del seu traçat. En el moment de realitzar la Carta Arqueològica, se li va atribuir una cronologia de 1800-1400 aC. En els últims anys, ha estat revisada i reajustada al 1600-1000 aC, el període considerat edat de bronze antic i mitjà. El jaciment Cap de Barbaria I s'ha d'estudiar amb els jaciments II i III. Tots tres responen a unes mateixes característiques constructives i distribucionals. A jutjar per la quantitat de restes òssies, es considera que les comunitats que habitaren els diferents jaciments de la zona degueren fonamentar la seua economia en la ramaderia.

La Murada de sa Cala es troba situada a la vénda des Monestir, a la Parròquia del Pilar de la Mola. Les restes corresponents a l'època prehistòrica consten d'un tram de muralla, paral·lela als penya-segats. A partir de l'estudi de les restes trobades en les excavacions de 1997 i 1998, la fase prehistòrica del jaciment, s'ha de situar en el bronze final (1000-750 aC). El segment de muralla conservat s'interpreta com les restes d'una fortificació per protegir l'espai existent entre la muralla i els mateixos penya-segats, hipòtesi reforçada per la presència i situació d'una torre. S'hi atribueixen visites esporàdiques i no un poblament permanent. Es tracta d'un dels jaciments andalusins més antics de les Pitiüses.

Pel que fa al punt 9, relatiu a la declaració com a Bé d'Interés Cultural de l'antiga colònica Penitenciària de la Savina, coneguda com Es Campament, ha estat aprovat per majoria absoluta, amb l'abstenció dels populars i els independents. Es Campament va ser declarat Bé d'Interés Cultural, en la tipologia de lloc històric mitjançant acord del ple de l'escindit Consell Insular d'Eivissa i Formentera l'any 2002. Posteriorment aquest procediment va ser anulat pel Jujat Contenciós Administratiu nº 1 de Palma. Per la seua importància a nivell històric i patrimonial, es va incloure en el catàleg de Patrimoni Cultural de Formentera com a jaciment arquològic i se li va assignar el grau de Protecció A.

Les restes de la Colònia Penitènciaria de la Savina son un testimoni rellevant de la història del segle XX de Formentera, ja que constitueixen l'únic testimoni immoble d'un camp de presoners de la postguerra a l'illa i un dels pocs recintes conservats d'aquest tipus a tot l'estat espanyol. Per aquest motiu, s'ha cregut convenient otorgar-li aquest grau de protecció per conservar les restes i posar-les en valor

La proposta d'aprovació del conveni pel manteniment i funcionament de places del Centre de Dia per a persones amb discapacitat i pel desenvolupament d’un projecte de tallers ocupacionals i la proposta d’aprovació del Pla sobre drogues i altres addicions 2014-2017, s'han aprovat per unanimitat, de la mateixa manera que la proposta nº 12 relativa a la aprovació inicial del Reglament de regulació de l'activitat de comercialització d’estades turístiques en habitatges a Formentera.

El nou reglament és fruït de l’entrada en vigor de la nova llei de Turisme de les Illes Balears 8/2012, que permet la inscripció de les estades turístiques a habitatges. La Mesa d'ordenació Turística ha establert quins han de ser els requisits opcionals i obligatoris per poder comercialitzar els seus habitatges, tenint en compte els serveis turístics i la qualitat que s'ha de garantir als turistes que triin aquesta opció per allotjar-se a Formentera.

Aquest reglament ha incorporat la majoria de les propostes presentades per la CAEB, la Cambra de Comerç i l'Associació hotelera de Formentera, ja que la finalitat ha estat la de consensuar una normativa que permeti l’inici del període d’inscripcions. Una vegada obtinguda l’acreditació, tendrà una vigència de 5 anys, que els propietaris podran prorrogar fàcilment si no han realitzat modificacions. La constitució de la Mesa d’Ordenació Turística és una garantia de la qualitat dels allotjaments i de les empreses turístiques, així com un òrgan que té com a objectiu garantir les millors decisions per a la indústria turística, relatives als establiments turístics i als agents turístics i/o socials. Un cop aprovat inicialment el reglament, manca l'informe favorable del Consell Consultiu, la Comissió Tècnica Assessora i el Consell de la Dona per a la seva aprovació definitiva.

La proposta d’acord sobre la dotació pressupostària per a la construcció de l’escola de Sant Ferran ha aprovat, per unanimitat, instar al Govern Balear a la redacció del projecte i la dotacio pressupostària pertinent per fer realitat amb urgència la nova escola de Sant Ferran. L'anàlisi del Padró d'habitants presenta 126 noves inscripcions per naixement a l'any 2012, població que haurà de ser escolaritzada en un futur proper. Al resultat d'aquest estudi, cal afegir que a partir del curs 2014-2015 els desdoblaments als cursos de primària seran un fet.

El Consell Insular de Formentera ha fet passes fermes per portar aquest projecte endavant. En primer lloc, va posar a disposició de la Conselleria competent el terreny per a la construcció de la nova escola de dos línies de Sant Ferran, i va escometre les obres necessàries per dotar de serveis el terreny. Per altra banda, és un projecte que ha vengut figurant en els darrers anys dins el Pla d'Infraestructures educatives de la conselleria d'Educació, Cultura i Universitat del Govern Balear, pla que davant les dificultats d'inversió actuals, no s'ha dotat econòmicament.

El darrer punt de l'ordre del dia ha estat l'aprovació per majoria aboluta, amb el vot en contra del PP i l'abstenció del Guif, de la proposta amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere. La proposta insta al Govern de l'estat i al Govern Balear a la reactivació de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere amb un pressupost adient i suficient. Així mateix, demana al Govern de l'Estat la retirada de la reforma local i la tornada a les aules de l'assignatura de “educació per la ciutadania”, per així retornar educar en igualtat i al Govern Balear l'insta a continuar lluitant amb més condundència contra la violència de gènere, així com el seu compromís en aquesta tasca amb les organitzacions de les dones.

 

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat