• Català
  • Castellano
  • English
Media Newspaper library Presidency Unanimitat a la Conferència de Presidents per impedir els projectes de prospeccions petrolieres a les Balears

Unanimitat a la Conferència de Presidents per impedir els projectes de prospeccions petrolieres a les Balears

confe presid gener2014Avui s'ha celebrat la quarta Conferència de Presidents a la seu del Consell Insular d'Eivissa, on s'han reunit els presidents dels consells insulars de Formentera, Eivissa Mallorca i Menorca, juntament amb el president del Govern Balear, José Ramón Bauzà, entre d'altres consellers de l'executiu autonòmic.

En representació de Formentera hi han assistit el president del Consell formenterer, Jaume Ferrer, i el conseller de Presidència, Hisenda i Territori, Bartomeu Escandell. Per part del Consell de Menorca hi han participat el president, Santiago Tadeo i la vicepresidenta de la institució i consellera de Serveis Generals, Pilar Pons. Els representants del Consell de Mallorca han estat la seva presidenta, Maria Salom i la consellera d'Economia, Margalida Isabel Roig. I pel que fa al Consell d'Eivissa, ha comptat amb el seu president, Vicent Serra, i el vicepresident, Mariano Juan Guasch.

La Conferència de Presidents ha tractat diversos temes d'importància per als consells insulars com son la connectivitat aèria i marítima entre illes, el projecte de prospeccions petrolieres davant la costa oest de les Pitiüses o el traspàs de funcions i serveis als consells insulars en matèria de promoció turística, entre d'altres qüestions.

En primer lloc, cal destacar la unanimitat de tots els Consells Insulars en contra del projecte de prospeccions petrolieres al Golf de València i al litoral oest de les Pitiüses. L'executiu Autònomic ha manifestat el seu suport per impedir projectes d'aquestes característiques a les Illes Balears, donats els greus perjudicis que aquestes prospeccions poden ocasionar sobre el medi ambient i l’economia de les nostres illes.

Així mateix, el president de Formentera, Jaume Ferrer ha demanat la mateixa resposta i contundència per part del Govern Central. Cal destacar que el proper 6 de febrer, tant el president de Formentera com el d'Eivissa es reuniran a Madrid amb el Secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos per tractar aquest assumpte.

Pel que fa a la transferència de competències en promoció Turística, recordem que el president de la Comunitat Autònoma ja va manifestar a la passada conferència de presidents, celebrada a Menorca el passat 29 d'abril de 2013, el traspàs efectiu d'aquestes competències abans d'acabar la present legislatura, el qual es va qualificar de compromís polític.

Avui, Bauzà s'ha reafirmat en el seu compromís i ha afirmat que ja s'està fent feina en aquest sentit, ja que el traspàs es farà efectiu dintre d'enguany. Per la seva part, els representants de Formentera han reiterat, una vegada més, la importància que les competències estiguin ben dotades a nivell de finançament i que sigui transferida la competència sencera als consells insulars.

Pel que fa a la connectivitat de les illes en matèria de transport aeri i marítim, s'ha tractat sobretot la Llei de Transport Marítim de les Balears, que serà aprovada enguany i inclourà mesures destinades a donar resposta a les demandes de servei a Formentera, illa que pateix més problemes de connexions.

El Consell Insular de Formentera porta 3 anys reclamant una millor connectivitat marítima al Govern Balear, sense gaires avanços per la seva part. En aquest respecte, el president del Govern Balear s'ha compromés a continuar treballant per solucionar el problema de les freqüències marítimes i els preus, sempre tenint en consideració la opinió de Formentera. Així mateix, totes les illes han demanat millorar les freqüències i els preus de les connexions aèries, tant pel que fa a la connectivitat entre illes com amb l'exterior.

Jaume Ferrer ha valorat positivament aquesta reunió i espera que els temes que afecten a Formentera es solucionin aviat i d'una manera satisfactòria per la ciutadania de l'illa. Així mateix, ha afirmat que amb la modificació de la Llei de Transport Marítim es podrà donar resposta al problema de les connexions a Formentera, "cada vegada més accentuat".

La propera Conferència de Presidents es durà a terme a Formentera, ja que es tracta de la única illa on encara no s'ha celebrat.

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat