• Català
  • Castellano
  • English
Media Newspaper library Presidency Consell d’Eivissa, Consell de Formentera i Aliança Mar Blava estudien presentar una queixa a Europa contra la fragmentació de l’estudi ambiental de les prospeccions

Consell d’Eivissa, Consell de Formentera i Aliança Mar Blava estudien presentar una queixa a Europa contra la fragmentació de l’estudi ambiental de les prospeccions

bruselesfebrer 2014 webEl president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Serra, i el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, s’han reunit aquest matí a Brussel·les amb el Comissari Europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, per buscar el recolzament de la Comissió Europea en l’oposició de les institucions i societat de les illes a les prospeccions petrolieres al Golf de València.

A la reunió també hi ha assistit el conseller balear de Medi Ambient, Biel Company; la consellera de Medi Ambient del Consell d’Eivissa, Pepa Costa, i el tècnic de Medi Ambient, Jaume Estarellas; el conseller de Presidència de Formentera, Bartomeu Escandell; el portaveu de l’Aliança Mar Blava, Carlos Bravo; el delegat d’Oceana a Brussel·les, Nicolas Fournier, i l’eurodiputada Rosa Estaràs.

Serra ha valorat “la receptivitat del comissari”, així com el seu compromís de fer “una vigilància estricta de tot el procediment administratiu mediambiental”, tal com i se li ha reclamant per part de la delegació.

En la seua exposició, Serra ha exposat les al·legacions que s’han presentat, destacant els incompliments de normativa europea com l’afectació a les zones ZEPA, així com fent especial incidència a la fragmentació de l’estudi d’impacte ambiental, que segons la normativa europea, s’ha de fer de forma global. De fet, una de les al·legacions presentades per les diferents administracions reclama que es tengui en compte no només tota la campanya sencera (i no per fases), sinó l’efecte acumulatiu de totes les campanyes que envolten les Illes Balears, tal com i se li ha transmès al comissari.

En aquest sentit, el comissari europeu ha promés que estudiarà la possible fragmentació d’aquest estudi per part del Govern Central, mentre que el Consell Insular d’Eivissa, el Consell de Formentera i l’Aliança Mar Blava estudien presentar una queixa formal contra el Govern central en aquest sentit.

Per la seua banda, el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, s’ha mostrat satisfet pel resultat d’aquesta reunió: “Estam molt contents perquè el Comissari Europeu ha mostrat el seu compromís de fer un seguiment del procés administratiu efectuat pel Govern Espanyol. També ha demanat que el facin partícip de qualsevol irregularitat que tengui a veure amb el projecte, per tal que hi pugui haver una intervenció de la Comissió Europea”. Ferrer ha afegit que “s’han complit les expectatives esperades en aquesta reunió, en la qual Europa s’ha mostrat sensible a aquesta problemàtica que podria tenir conseqüències molt negatives per les Pitiüses”, tot i que “s’ha de continuar lluitant per paralitzar els projectes de prospeccions a les nostres aigües i arribarem a totes les instàncies que faci falta per impedir que segueixin endavant”.

Paral·lelament, el Govern de les Illes Balears ha remarcat les particularitats de la Mar Mediterrània i ha plantejat la necessitat que, per part de la Comissió Europea, s’estableixi un control a qualsevol projecte que es realitzi al Mediterrani, donat que el seu impacte pot afectar a qualsevol indret.

La delegació formada per representants del Consell Insular d’Eivissa, el Consell de Formentera, el Govern Balear, l’Aliança Mar Blava i Oceana ha entregat al Comissari Europeu un certificat de les 33.000 al·legacions que, de moment, s’han registrat per part de l’Aliança als diferents registres d’entrada oficials. Serra ha destacat “la unió de totes les administracions i entitats socials".

El president d’Eivissa ha comunicat també la propera visita al Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO per alertar del perill que suposen les prospeccions a les praderies de posidònia que formen part de la declaració d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat.

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat