• Català
  • Castellano
  • English
Áreas Urbanismo, Turismo y Actividades económicas Medio Ambiente Un reglamento concretará el funcionamiento de las nuevas instalaciones del Estany des Peix cuando Costas las autorice

Un reglamento concretará el funcionamiento de las nuevas instalaciones del Estany des Peix cuando Costas las autorice

foto 2019 estany 3 consellers 2El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el vicepresident i conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han fet avui a petició del Club de Pescadors Esportius de l’estany des Peix una reunió informativa oberta a la ciutadania per explicar el Projecte de Regulació de Fondejos de l'estany des Peix.

El president ha explicat que l’objectiu de la regulació és “millorar la situació de l'estany des Peix, un lloc d'un valor paisatgístic inigualable i mantenir l'activitat tradicional de pesca i de refugi de petites embarcacions”.

Per aconseguir-ho, Daisee Aguilera ha indicat que el Consell de Formentera “va fer un avantprojecte que contempla la instal·lació de pantalans flotants i punts de fondeig ecològic amb el nombre màxim d’embarcacions als punts de l’estany on les normatives mediambientals i de patrimoni ho permeten”.

Aquest avantprojecte es va enviar a la conselleria de Medi Ambient que hi va aprofundir, va realitzar els estudis ambientals pertinents, va concretar la capacitat en 285 embarcacions i l’ha enviat a Costes perquè sigui autoritzat, amb el compromís de cedir al Consell de Formentera la gestió d’aquestes instal·lacions i la seva regulació.

Aquest compromís es va concretar ahir amb la signatura del conveni entre el Consell Insular de Formentera i la conselleria de Medi Ambient del Govern balear.

Jaume Ferrer ha informat que una de les preocupacions de la institució era com pagar aquestes instal·lacions i la seva gestió, per la qual cosa s’ha obtingut un pressupost de 652.154 € provinents de la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible.

Bartomeu Escandell ha afirmat que “amb el conveni, el projecte i el finançament només falta l’autorització de Costes per culminar la primera fase, i que ara anem a per la segona fase que se farà a Formentera, entre tots, i consisteix en elaborar un reglament, que es consensuarà amb el usuaris i el Consell d’Entitats”.

Preguntes del públic
A la reunió han assistit un centenar de persones. La primera de les preguntes realitzades ha tractat sobre l'ús comercial a l'estany, que el president ha refusat: "la normativa de l'estany des Peix no ho permet i el projecte exclou aquesta possibilitat". En aquest sentit, el president ha indicat que ja s’ha demanat a l’APB que dins la zona portuària es puguin acollir algunes d’aquestes activitats lucratives, però no a l’estany”.

Les qüestions sobre el cost per a l'usuari, sobre quin tipus d'embarcacions podran fondejar i sobre si hi haurà preferències per antiguitat o de qualsevol altres tipus han rebut una resposta similar per part de Bartomeu Escandell: "tots els detalls s'han de decidir a partir d'ara i recollir en un reglament, que avui no està ni escrit i que hem de fer entre tots".

A les preguntes relacionades amb la instal·lació de rampes varador i aparcaments, el president ha indicat que "aquestes qüestions necessitaran d'altres projectes que Costes haurà d’autoritzar i que s'aniran fent per atendre les necessitats dels usuaris, però que en el projecte de regulació del fondeig s’enfoca en l’autorització per instal·lar boies ecològiques i pantalans".


28 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges_cast_baix_1