• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera entra en un projecte pilot europeu per a la implantació d’energies renovables

foto 2020 VPP4El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest mes d’octubre ha entrat a formar part del projecte VPP4Island, un consorci finançat per la Unió Europea per desenvolupar les energies renovables a l’illa. El projecte té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l’energia intel·ligent i verd i ajudar les illes a explotar el potencial d’eficiència energètica en diferents illes de la UE.

Formentera forma part d’aquest consorci conjuntament amb dinou entitats de vuit països per desenvolupar un projecte que té una durada de quatre anys i que consta d’un pressupost global de 7,2 milions d’euros. El Consell rebrà una subvenció de 358.000 euros per portar a terme diferents accions dins d’aquest consorci.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que formar part d’aquest projecte “és una passa més en la qual el Consell avança cap a la transició energètica per aconseguir una emissió zero i una illa completament renovable”. El conseller ha incidit que VPP4Islands està “en el camí que hem iniciat i en el que estam treballant amb la redacció del pla d’instal·lació d’energies renovables i que confiam poder tenir els pròxims mesos”.

Autoconsum i gestió intel·ligent de l’energia
Aquesta iniciativa consisteix a implantar petites instal·lacions d’energies renovables connectades entre si, amb un sistema d’emmagatzematge d’energia virtual i que també ajudarà a fomentar la participació activa dels ciutadans i tornar-los autosuficients en energia. “Es tracta de promoure l’autoconsum, de fomentar la gestió intel·ligent dels recursos energètics distribuïts i d’augmentar la rendibilitat dels sistemes d’energia. A més, aquesta mesura també puc proporcionar nous nínxols de negoci a l’illa", hi ha subratllat el conseller de Medi Ambient.

Formentera és una de les dues illes (l’altra és Bozcaada, illa turca situada al mar Egeu) que seran les referents del projecte i que tendran altres tres illes seguidores (Gökçeada a Turquia; Bornholm a Dinamarca; i Grado a Itàlia) per tal de generar i iniciar plans intel·ligents d’energia sostenible conjunts.


29 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La campanya ‘Recicla vidre per elles’ atraca a Formentera

foto 2020 recicla per elles ecovidrioLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, la vicepresidenta Ana Juan, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, la presidenta de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Formentera, Pepita Gabaldar i el representant d’Ecovidrio, Iván Tolsà han presentat avui la campanya d’Ecovidrio “Recicla vidre por elles” amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama celebrat aquesta setmana.

Des d’aquesta setmana s’han instal·lat a la plaça de la Constitució de Sant Francesc dos iglús roses per dipositar envasos de vidre, els diners que es recaptin del seu reciclatge es donaran a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaritat Enfront del Càncer. Aquesta fundació sense ànim de lucre lluita i fomenta la investigació contra el càncer de mama, segons ha explicat el responsable d’Ecovidrio.

El conseller de Medi Ambient ha mostrat la seva satisfacció per poder col·laborar amb aquesta campanya que té un doble objectiu, “per una banda col·laborar amb la investigació i per altra conscienciar sobre la importància del reciclatge”. En aquest sentit, Antonio J. Sanz ha destacat que per cada ampolla de vidre que reciclem es deixen d’emetre 300 grams de C02, ajudant amb un petit gest al medi ambient.

Reciclatge de vidre a Formentera
Segons les últimes dades relatives a 2019, els habitants de Formentera van reciclar un total de 971 tones d’envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 80,2 kg. Respecte a la taxa de número de contenidors, Formentera se situa amb una mitjana de 148 habitants per contenidor, comptant amb un total de 82 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats.

D’altra banda, com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l’ocasió, en el qual es destaca el lema de la Fundació Sandra Ibarra: “Plens de vida”. El miniglú es podrà adquirir a través de la web Miniglú.es, i els beneficis es destinaran a la Fundació Sandra Ibarra per a contribuir a la prevenció i recerca del càncer.

La campanya s’ha estès per més de 140 ciutats de tot el territori nacional. Ecovidrio ha instal·lat més de 370 contenidors roses per tot el país.

21 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Onze projectes es presenten a la convocatòria del Save Posidonia Project amb un pressupost de 112.000 euros

foto 2020 SPPEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’han presentat un total d’onze projectes a la convocatòria del concurs del Save Posidonia Project, que enguany té un pressupost de 112.000 euros. Aquesta és la quantitat recaptada fins a l’1 de desembre de 2019 per la convocatòria i que per mor de la pandèmia havia sofert una demora.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha avançat el nombre de projectes presentats en la convocatòria d’enguany durant la seva intervenció en el fòrum Posidonia Networks 2020, que es celebra aquesta setmana de manera virtual i que compta amb la presència de destacats experts mediambientals europeus. Aquesta iniciativa està impulsada per la conselleria balear de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat.

En la seva presentació, el conseller Antonio J.Sanz hi ha subratllat que el projecte Save Posidonia Project, promogut des del Consell l’any 2017, "s’ha consolidat en aquest temps i que tot i la pandèmia que ha provocat una demora en la convocatòria, el resultat és molt satisfactori: 25 projectes presentats en només dues convocatòries". "La iniciativa Save Posidonia Project ha demostrat en aquest curt espai de temps que és una gran eina per conscienciar la població i les administracions competents", ha assenyalat el conseller de Medi Ambient.

Els assistents a aquesta trobada coneixen de prop les polítiques que s’estan aplicant a les Illes Balears, comunitat amb més experiència a l’hora de legislar en matèria de conservació de la posidònia, especialment el Servei de vigilància i atenció al fondeig, pioner a la Mediterrània així com les campanyes de conscienciació que es duen a terme a Formentera.

Save Posidonia Project és un projecte marc pioner en el mar Mediterrani occidental que neix del desig del Consell Insular de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció per recaptar fons que aniran destinats exclusivament a la conservació de la planta marina Posidonia oceanica.

La primera edició del Save Posidonia Project va premiar els projectes presentats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), amb 83.821,54 euros, i pel grup ecologista GEN-GOB, amb 48.836,11 euros.

1 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell demana a Sanitat Forestal que es continuï amb els tractaments contra la processionària del pi a Formentera

El conseller de Medi Ambient del Consell de Formentera, Antonio J. Sanz, ha demanat avui al director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, que es continuï amb els tractaments aeris contra la processionària del pi a Formentera, tal com ja es va acordar per unanimitat al ple del Consell Insular de Formentera al mes de juliol.

Antonio J. Sanz ha assistit avui a la sessió informativa convocada per la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears on s’ha informat sobre l’inici de la campanya de tractaments aeris prevista per enguany i s’ha fet un balanç de les actuacions realitzades a l’illa de Formentera.

Després d’agrair el treball durant aquests últims quatre anys per part de la conselleria balear de Medi Ambient, “on s’han fet una gran tasca per combatre aquesta plaga", el conseller Sanz hi ha assenyalat que, després de l’avaluació feta pels tècnics insulars, “s’ha detectat que la població de la processionària del pi ha anat en augment tant en el nombre de captures de papallones a l’estiu, com del nombre de bosses a l’hivern, colonitzant altres indrets de l’illa més enllà del focus inicial de la plaga ubicat a la zona des Cap de Barbaria”.

En concret, s’ha expandit cap a la zona de Porto-salè, Sant Ferran de ses Roques, cala en Baster, zona des Mal Pas, Migjorn i Tramuntana, “segurament per les limitacions a l’hora de fer els tractaments aeris a espais naturals protegits, zones apícoles, d’agricultura ecològica i a les zones humides o properes a la mar, on s’ha hagut de deixar una zona de 100 metres de separació", assenyala el conselller.

Davant la possibilitat prevista al contracte subscrit amb l’empresa responsable de l’execució dels tractaments aeris de pròrroga d’un any més del contracte que finalitza enguany, el conseller Sanz hi ha sol·licitat “que es cerqui el finançament necessari, valorat en un 200.000€, per poder afrontar els tractaments de cara a l’any 2021 i que a més a més continuïn en el temps més enllà del 2021”.

29 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Sessió informativa sobre el tractament aeri de la processionària del pi

El Consell de Formentera informa que el Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear organitza demà dimarts 29 de setembre als 11.00 hores una sessió informativa mitjançant vídeo conferència arran dels tractaments aeris que es realitzen des de l’any 2017 a Formentera per combatre la plaga de la processionària del pi (Thaumetopea pityocampa). Les persones interessades a participar en aquesta sessió informativa han d’enviar un correu electrònic confirmant assistència a sanitatforestal@caib.es.

L’any 2007 es detectà la plaga de processionària del pi per primera vegada a Formentera. A partir d’aquell moment s’hi han dut a terme actuacions per evitar-ne l’expansió, entre els quals s’inclou un tractament aeri d’un producte fitosanitari biològic durant quatre anys. El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars amb un helicòpter dotat de tecnologia DGPS, que permet controlar en tot moment la dosi i la superfície. No afecta els abelles i s’utilitza també en el tractament d’altres plagues, com els moscards. Des de 2017 a l’illa de Formentera es tracten 1.500 hectàrees en una doble passada. Els condicions meteorològiques (temperatura, vent, humitat relativa i pluja) i l’estadi de desenvolupament dels erugues condicionin l’època de tractament.


28 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 26 de 68

26

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix