• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Es Trucadors recupera el seu entorn natural

foto es Trucadors 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que uns 35 voluntaris i voluntàries han participat aquest matí de dissabte a la Jornada de sensibilització i retirada de munts de pedra a es Trucadors.

La jornada s’ha iniciat a les 10.30h del matí i s’ha allargat fins les 14h. Abans d’iniciar les tasques de retirada dels munts de pedra, tècnics del Parc Natural i especialistes en fauna han explicat com s’havien de fer les tasques de desmuntatge, ja que segons el tipus de pedra, aquestes s’havien de transportar a la vora de la mar i en d’altres casos s’havien de deixar terra endins perquè actuïn de refugi dels petits invertebrats i d’altres espècies que poblen aquest fràgil hàbitat.

La retirada de munts de pedra s’ha dut a terme en equip, formant dues cadenes humanes que han anat rotant per poder cobrir tota la zona on es trobaven la majoria de piles de pedres.

A banda de les persones voluntàries, a l’activitat hi ha col·laborat una brigada de l’Ibanat, el Gen-Gob, l’associació Formentera Sense Plastic, tècnics i direcció del Parc Natural i el Consell de Formentera.

Daisee Aguilera, consellera insular de Medi Ambient, ha agraït la col·laboració de voluntariat, entitats i administracions en una jornada que “ha permès retornar aquesta zona al seu paisatge original”. Aguilera ha destacat que la zona des Trucadors, situada en ple cor del Parc natural de ses Salines, és un espai especialment fràgil a causa de l'erosió per l'onatge i el vent, una climatologia que configura un modelat litoral propi i singular amb formacions característiques, a més d’extremadament sensible a qualsevol canvi que es produeixi.

En acabar la jornada, s’ha plantat a la zona recuperada una senyal de prohibició d’aixecar nous munts de terra per conscienciar els futurs visitants sobre la fragilitat de l’espai i la inconveniència de modificar el paisatge, ja que aquesta activitat perjudica fauna i flora.

Formentera participa en la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l’Aigua de Bilbao

foto bizkaia 1La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, va participar la setmana passada a la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l'Aigua (4.0), un seguit de jornades organitzades per l'Associació Espanyola d’Abastaments d'Aigua i Sanejament, AEAS, juntament amb el Consorci d'Aigües Bilbao Bizkaia.

Aquesta trobada va servir per tractar sobre el procés de transformació digital que s'està produint en el sector de gestió de l'aigua urbana per avançar en la innovació, així com els reptes que es plantegen per al futur, des de l'estratègia general, passant per la contractació pública, la gestió integral de projectes o de la seva explotació, tant en sanejament i depuració com en el proveïment.

Formentera hi va mostrar els darrers avenços aplicats en l’Smart Water Island, el sistema de telelectura de comptadors implementat per Aquàlia, l’empresa de servei d’aigües a l’illa, que recull les dades de manera remota i automàtica, la qual cosa es tradueix en una gestió ràpida i eficaç de la xarxa d’abastament.

Sistema pioner a les Illes Balears

Aquest sistema s’acabarà d’implantar a tota l’illa a finals d’any amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. Cal recordar que la implantació d’aquest sistema és pioner a Balears i que no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua.

La lectura intel·ligent dels comptadors permet controlar el consum en temps real sense necessitat de desplaçar a cap operari ni accedir a la comunitat o a l'habitatge individual. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum a través d’un programa informàtic de gestió.

Els usuaris, a més, poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació per a mòbils Smart Aqua, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi resideixin. Així mateix, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

En paraules de la consellera Aguilera; “aquest servei significa una millora en l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,57% al 2017. Tot plegat, redunda en un ús sostenible i adequat de l’aigua i la seguretat en el seu subministrament, tan valuós per a l’illa de Formentera”.

Aguilera també va explicar en la seva presentació el model de gestió que realitza l’Aliança per l’Aigua, entitat que involucra tres sectors; l’administració, la societat civil i l’empresa privada, en pro de la millora en la gestió sostenible de l’aigua a les Illes Balears i a Formentera, on “cada gota compta a l’hora d’assolir l’equilibri entre creixement i gestió responsable dels recursos naturals”.

Jornada de retirada de munts de pedra a es Trucadors

foto ses salines pedres 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que en col·laboració amb el GEN-GOB i la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear s’ha organitzat per a aquest proper dissabte una jornada de retirada de munts de pedra a la zona des Trucadors.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha convidat a la població a assistir a aquesta jornada, que començarà a les 10.30 hores amb una xerrada informativa al punt de trobada, l’aparcament del restaurant es Ministre de ses Illetes. Tot seguit, els assistents es dirigiran a la part des Trucadors per “retirar alguns dels nombrosos munts que hi ha i tractar de retornar les pedres al seu lloc d’una manera ordenada i respectuosa amb l’entorn”, ha declarat la consellera.

Cal destacar que la zona des Trucadors, situada en ple cor del Parc natural de ses Salines, és un espai especialment fràgil a causa de l'erosió per l'onatge i el vent, una climatologia que configura un modelat litoral propi i singular amb formacions característiques, a més d’extremadament sensible a qualsevol canvi que es produeixi.

Aguilera ha destacat que el gran augment del nombre de visitants que hi ha hagut en els darrers anys, sumat a la moda d’amuntegar pedres per fer escultures “accelera considerablement els processos erosius naturals i propicia la futura desaparició d'aquesta part de l'illa. Per això cal conscienciar a la població sobre la importància de no alterar un espai tan sensible i intentar retornar la zona al seu estat natural”.

Totes i tots aquells que vinguin a participar de l’activitat des d’Eivissa, on el punt de trobada serà al port a les 08.30, tindran els desplaçaments entre les dues illes de franc gràcies a la col·laboració de Baleària així com el transport en bus d’anada i tornada fins ses Illetes. En finalitzar la jornada es convidarà a un refrigeri a tots els participants.

Segon tractament aeri contra la processionària del pi a Formentera

foto processiona--tanca-d-allaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquesta setmana és previst iniciar el segon tractament aeri contra la processionària del pi a Formentera. El tractament serà exactament igual que el de la primera passada; mateix helicòpter, producte i superfície.

El personal del tractament ja és a Formentera. Avui dilluns es dediquen a senyalitzar zones i a dur a terme les inspeccions i calibratge dels equips.

S’està a l'espera que faci bon temps i els operaris puguin realitzar el segon tractament previst contra les erugues. Segurament s’haurà d’esperar a dijous, per bé que si atura el vent no es descarten dur a terme tractaments puntuals.

Formentera recull 527,4 tones de matèria orgànica en cinc mesos de campanya

foto materia organica 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que la prova pilot de recollida de fracció orgànica d’enguany, duta a terme des del 15 de maig fins a mitjans d’octubre, s’ha tancat amb la retirada d’un total de 527,4 tones d’aquests residus als 170 establiments que hi han participat.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha volgut agrair la col·laboració de tots els grans i mitjans productors que han pres part en la campanya d’aquest 2018, “aquesta ha estat la primera volta que ampliàvem la recollida a tota l’illa, i gràcies al compromís adquirit per tots els establiments col·laboradors, s’ha arribat a recollir 127 tones més de les que es preveien inicialment”.

Cal recordar que aquest 2018 s’han establert dues rutes de recollida de restes de grans i mitjans productors, negocis que han disposat de l’assessorament d’una informadora ambiental i dels tres zeladors de l’àrea, que han fet el seguiment de la campanya.

Una segona vida en forma de compost

Aquesta campanya forma part d’una de les accions del pla director de residus que està en tramitació per l'illa de Formentera, un pla que té com a objectiu principal reduir el cost del transport de residus a l’abocador de Ca Na Putxa a Eivissa. Així mateix, Europa marca com a prioritat valoritzar els residus per donar-los una altra vida, i en aquest cas el Consell treballa en convertir la fracció orgànica en un producte apte per enriquir el camp de Formentera.

Així doncs, amb les 527,4 tones de residus orgànics recollides s’ha produït 1700 metres cúbics de compost mitjançant un procés de compostatge en pila, una tècnica on es barregen els residus orgànics amb restes de poda que han passat un procés de triturat. Aquestes piles es van monitoritzant perquè el procés de maduració s’efectuï en aproximadament 8 mesos. Està previst que el compost resultant passi a disposició de la Cooperativa del Camp per la seva aplicació als camps per tal d'aportar nutrients i augmentar així la productivitat dels conreus.

Les dades d’aquesta prova pilot serviran per a estudiar l'aplicació de la recollida d'orgànica en la futura contracta de residus, que ha d’entrar en vigor al 2020.

Més articles...

Pàgina 41 de 68

41

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix