• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Inici del repartiment de restes de poda triturada pel camp de Formentera

biotrituradora restes podaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, inicia a partir d’avui 11 de gener la retirada de 1.000 metres cúbics de restes de poda triturada de la parcel·la de gestió de residus situada al costat de planta de transferència, en Es Cap de Barbaria. Aquestes restes tractades serviran per aportar matèria orgànica als camps de Formentera, a la vegada que ajuden a retenir l’aigua, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

L'horari de càrrega és de 08.00 a 13.00 i de 15.00 a 17.00 hores de dilluns a divendres. Les empreses transportistes que col·laboren en la campanya són Foreva, Formentera Trucks i Transports Formentera, que aprofitaran els viatges de tornada de la planta de transferència per carregar els camions i portar les restes als camps dels interessats, que pagaran segons els metres cúbics que vulguin, 15 euros per una càrrega de 5m3, 20 euros per 8m3, 25 euros per 14m3, i 35 euros per 20m3. Les persones interessades han de telefonar a l’àrea de Medi Ambient del Consell al 971321210, o parlar directament amb els transportistes.

Reciclatge de material orgànic
L’objectiu d’aquesta iniciativa és proporcionar als pagesos un material que aporta matèria orgànica al camp a la vegada que potencia la retenció de l'aigua i redueix l'evaporació. "És especialment interessant reutilitzar aquest bioresidu en l'agricultura, ja que presenta uns avantatges que milloren la productivitat de les terres de cultiu, estalvia aigua de regadiu i tanca el cicle de la gestió dels residus orgànics donant un valor afegit pel camp", ha declarat la consellera. Amb aquest material també es pot fer servir la tècnica de l'encoixinament en tasques de jardineria, "que consisteix a recobrir el peu de les plantes per conservar la humitat de la terra i evitar l'aparició de males herbes, entre altres beneficis", ha afegit Daisee Aguilera.

Altre dels objectius d’aquesta acció és condicionar la parcel·la de gestió de residus per altres usos, com fer un compost a pila amb els llots de depuradora, que després també s’oferirà als pagesos, i així es continuarà donant una nova vida als materials, segons ha declarat la consellera de Medi Ambient. Les restes de poda han estat triturades amb la biotrituradora adquirida pel Consell de Formentera amb fons del programa europeu Leader. Recordem que el Consell disposa de dos biotrituradores més petites que es presten a particulars de forma gratuïta perquè triturin petites restes de poda d'origen domiciliari. Aquest servei es pot sol·licitar a l'OAC o a l'àrea de Medi Ambient.

La Planta Dessalinitzadora d’Es Ca Marí millorarà la capacitat de producció

visita planta dessalinitzadoraLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha visitat juntament amb la directora general de Recursos Hídrics del Govern, Juana María Garau, i el gerent d'Abaqua, Antoni Garcias, les obres que s'estan realitzant a la Planta Dessalinitzadora d'Es Ca Marí.

La directora general ha explicat que aquestes són unes "obres d'ampliació i millora de les instal•lacions de la dessaladora". Fins ara hi havia dues línies amb una capacitat de producció de 1.000 metres cúbics diaris, i amb la reforma es crearan dues línies noves "amb capacitat de producció de 2.500 m³ diaris cadascuna". A més hi ha una altra línia que té una capacitat de producció de 2.000 m³ diaris, a la qual se li faran una sèrie de millores, i es tindrà per poder fer servir en casos d'emergència.

Així les coses, la planta tindrà una capacitat de 5.000 m³ diaris amb les dues línies noves, més 2.000 m³ de l'antiga, quan la punta de demanda a l'estiu és de 4.000 m³ al dia. Amb aquesta reforma s'espera "tindre marge pel creixement poblacional i fer front a possibles avaries", segons ha destacat la consellera de Medi Ambient, que ha agraït que hagin fet una visita a la planta per conèixer de primera mà l'execució de les feines.

La reforma finalitzarà al mes de març i té un pressupost d'1.600,000 euros sense IVA. També inclou la construcció d'un nou pou, millores energètiques a la planta i en les extraccions d'aigua salada i canvi de filtres.

Formentera demana que es mantinguin els grups electrògens provisionals durant tot l'any fins l'arribada del segon enllaç

foto reunio ree endesaEl conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, la consellera de Medi Ambient i Energia, Daisee Aguilera i el director general d'Energia del Govern, Joan Groizard, s'han reunit avui matí a la sala de Plens del Consell amb el director d'Endesa a les Balears, Ernesto Bonnin, i el delegat regional de Red Eléctrica Española a les illes, Eduardo Maynau. Després els veïns d'Es Ca Marí, zona on s'ubica la central elèctrica de Formentera, han mantingut una altra trobada amb els mateixos representants.

A la reunió s'ha acordat demanar una trobada amb el Ministeri d'Indústria i Energia per instar-los a què solucionin els problemes energètics que hi ha a Formentera. Des del passat 15 d'octubre, unes obres de reparació de l'actual cable submarí elèctric han provocat que a la Central Elèctrica s'hagi hagut d'encendre de nou la turbina provocant molèsties de remors, fums i vibracions als veïns d'Es Ca Marí.

Per evitar aquestes molèsties s'instarà al Ministeri a què aprovi una proposta provisional per mantenir el funcionament dels grups electrògens provisionals durant tot l'any. Aquests grups instal•lats aquest estiu han evitat que s'encengui la turbina, i les conseqüents molèsties als veïns, per això ara la consellera, Daisee Aguilera, espera que aquesta solució provisional es pugui estendre a tot l'any.

Doble enllaç al 2019
Aquests grups haurien de funcionar fins la instal•lació dels nous cables. Precisament, el representant de Red Eléctrica Española ha explicat que en vista al 2019 es preveu que entri el funcionament del futur doble enllaç amb Eivissa, que acabarà amb els problemes de subministrament elèctric de Formentera.

D'altra banda, el Consell ha demanat un seguiment de les actuacions de reparació dels cables submarins que han estat danyats aquest estiu i que ara Red Eléctrica està subsanant. La institució demana que es faci un pla de preservació de les zones dunars i els sistemes marins que han pogut estar afectats.

Augmenta l’entrada de vehicles al Parc Natural en temporada baixa

mobilitat sostenibleEl Consell de Formentera informa que entre mitjans de maig i el 2 d’octubre d’aquest any han entrat 76.415 cotxes de no residents, 6.916 més que al 2015, i 145.108 motos de no residents, 19.986 més que en les mateixes dates de l’any passat. La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha destacat que l’augment principal d’entrada de vehicles s’ha donat en els extrems de temporada, evidenciant  les millores d’ocupació dels mesos de maig i setembre. Així mateix la responsable de Medi Ambient ha assegurat que “també hi ha hagut augment de rotació de vehicles durant la temporada alta”.

L’empresa concessionària, Ibifor, ha recaptat 878.108 euros, 62.124 més que al 2015. D’aquest diners els Consell de Formentera rep 140.00 euros, i una part variable depenent dels ingressos, que aquest any ascendeix a 78.175 euros. Aquests sous són reinvertits amb accions de manteniment a la zona del Parc Natural, com la senyalització i l’arranjament dels camins, la instal·lació de cartells i indicacions de localització dins del Parc Natural, a més d’un servei específic de neteja viària i de recollida de residus intensiu, que aquest any ha comptat amb un operari extra, i que contribueixen a la bona imatge d’aquest entorn, així com a la divulgació dels seus valors naturals.

En total hi ha aparcament per 384 cotxes i 1.132 motos en el Parc Natural de ses Salines de Formentera. Recordem que aquest any per primera vegada s’ha prohibit l’entrada als quads per minimitzar els impactes que aquest tipus de vehicles causen i fer més sostenible la conservació del Parc. D’altra banda també s’ha regulat l’accés d’autobusos del servei regular i discrecional per acabar amb les aglomeracions de gent que es produïa en hores punta. Així mateix, s’ha restringit l’entrada dels vehicles de gran volum, que porten mercaderies als restaurants de la zona, durant l’horari de màxima afluència de turistes.

Banys i umbracles
A més aquest estiu l’empresa concessionària ha instal·lat per primera vegada 4 banys químics dobles adaptats per persones amb mobilitat reduïda a la zona del Parc Natural de ses Salines, i el Consell s’ha fet càrrec del servei de neteja.

D’altra banda, la consellera ha explicat que Demarcació de Costes ha fet una rebaixa en el canon anual que el Consell li paga per l’ocupació de la zona dels estacionaments. A canvi, el Consell iniciarà la reposició paulatina dels umbracles dels estacionaments.

Octubre i novembre mesos de tractament de palmeres

foto tractament becutEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que durant aquest mes d’octubre i el de novembre es recomana fer els tractaments preventius, amb productes fitosanitaris autoritzats, a les palmeres de Formentera.

I és que, durant aquests mesos és quan de manera generalitzada, s’incrementa el vol d’adults de becut vermell, plaga que afecta a les palmeres de l’illa. “Aquests adults surten de palmeres ja fortament atacades en busca de noves fonts d’aliment, és a dir de palmeres sanes que colonitzar”, segons ha explicat la tècnica de l’àrea, Laura Pérez.

A més, des de la institució es recorda que ara mateix la poda de palmeres està prohibida, només s’autoritzarà durant els mesos més freds de l’any. Les dates encara estan pendents de determinar. Per a més informació, contacteu amb l’àrea d’Agricultura del Consell Insular de Formentera.

Més articles...

Pàgina 60 de 68

60

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix