• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Sessió informativa el dilluns 7 d’octubre sobre processionària del pi a Formentera

cartell-procesionaria-2019-cop1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest dilluns 7 d’octubre a les 19 hores se celebra una sessió informativa sobre la processionària del pi a Formentera. La sessió l’oferirà María Isidora Santiago, del Servei de Sanitat Forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear, a la sala d’Actes del Consell de Formentera.

Aquesta sessió s’emmarca dins de la campanya de control de la plaga de processionària del pi, que aquest mes d’octubre començarà un tractament aeri de 1.500 hectàrees a l’illa de Formentera. Aquest tractament es realitza en una doble passada. Les condicions meteorològiques i l’estadi de desenvolupament de les erugues condicionaran l’època de tractament.

4 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera segueix el seu camí cap a la sostenibilitat amb la celebració del III Fòrum Posidonia Project

foto-presentacio---spp1La presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, el conseller de Medi Ambient, Antonio J.Sanz i el cap de Promoció Turística, Carlos Bernús, han fet avui a les 12.00 hores a la Sala d’Actes la presentació de les activitats organitzades dins la iniciativa Save Posidonia Project del 2019 que tindrà lloc entre el 10 i el 12 d’octubre a Formentera. “Volem convertir a Formentera durant aquests dies en un centre d’intercanvi d’idees i que com a destinació sigui reconeguda per la seva pràctica eco-turística dins una illa que segueix encapçalant el camí cap a la sostenibilitat”, segons la presidenta.

Alejandra Ferrer ha recordat que la iniciativa Save Posidonia Project va nàixer a l’any 2017, coincidint amb la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible, i que tenia i té dos objectius: “conscienciar sobre la importància de la protecció de la posidònia i el nostre medi ambient i recaptar sous a través de l’apadrinament de metres quadrats de posidònia per finançar projectes que ajudin a la seva conservació”.

La presidenta ha agraït les donacions de particulars i empresaris que ja en la primera edició l’any 2017 permeteren l’apadrinament de 132.656 m2 de posidònia amb els que es subvencionaren dos projectes, un de l’Imedea i altre del GEN-GOB, relacionats amb la protecció de la posidònia. I ha animat a que es segueixi apadrinant a un preu d’un euro el metre quadrat de posidònia. Actualment hi ha recaptats 222.319€.

Aquest any el projecte continua amb la celebració del XX aniversari de la declaració de les praderies de posidònia oceànica com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco i com a culminació l’11 d’octubre es celebra el III Fòrum Posidonia Project. A més, com a novetat, el 10 d’octubre s’han organitzat unes taules de feina amb el sector empresarial i l’ajut de diferents entitats i ONG.

Nova convocatòria de projectes

Per part seva, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que amb els diners recaptats es seguiran finançant projectes de conservació. Aquesta és la tercera edició del fòrum, i el segon any que es farà convocatòria per presentar projectes. Actualment ja hi ha devers 90.000€ provinents de l’apadrinament, “una quantia que esperem s’incrementi després del fòrum”, segons el conseller.

“Amb aquesta nova convocatòria de projectes pretenem fer noves passes endavant pel que fa a la protecció de la posidònia i del medi ambient en general”, ha explicat. En aquest sentit, Antonio J. Sanz ha detallat que “els projectes podran tractar sobre el vessant directe, com els de la primera edició, però també sobre un vessant indirecte, com pot ser la petjada de carboni que generen en el nostre dia a dia”, i del qual es parlarà també al fòrum.

Per últim, el cap de Promoció ha explicat que uns 50 periodistes de 6 nacionalitats diferents cobriran l’esdeveniment amb el que “es pretén que la sostenibilitat sigui concebuda com a pilar de la competitivitat turística”, segons ha dit. A més, la celebració del fòrum coincideix amb la celebració d’altres esdeveniments inclosos dins la campanya Descobreix Formentera “que després quedaran reflectits als mitjans nacionals i internacionals de la premsa que vindrà a l’illa i on es veure que es un bon moment per venir a visitar Formentera”, segons Carlos Bernús.

Fòrum Save Posidonia

Dijous 10 d’octubre:
El primer dia es desenvoluparan taules de treball amb tècnics del Consell Insular de Formentera i del Govern Balear, empreses locals, associacions ciutadanes i ONGs per analitzar diferents aspectes relacionats amb l’aigua, els residus, els plàstics, la mobilitat terrestre i marítima, la transició energètica i la posidònia. Del debat i l’anàlisi d’aquesta primera jornada sortirà una proposta amb nous reptes i un compromís de millora per al futur.

Divendres 11 d’octubre:
El segon dia, obert al públic, es presentaran els resultats dels grups de treball del dia anterior, així com els resultats dels projectes apadrinats en 2017. També hi haurà ponències, projecció de documentals i taules rodones. El fòrum se celebrarà a la plaça de la Constitució.

El programa es pot consultar al web: www.saveposidoniaproject.org/forum-posidonia-2019/

Dissabte 12 d’octubre:
El darrer dia està prevista una sortida en vaixell per visitar les praderies de posidònia i tallers per a nens i nenes. Les activitats es realitzaran pel centre de Sant Francesc.

2 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell promou la reutilització de palets entre la població de Formentera

reutilitzacio---palets--1--2-El Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, ha posat en marxa un projecte pilot que consisteix en la reutilització dels palets de fusta que es troben a la Deixalleria. Els palets es lliuren de manera gratuïta a totes aquelles persones que ho desitgin i que prèviament s'hagin inscrit en un registre en la mateixa Deixalleria.

En l'actualitat, aquests palets s'envien a la planta de transferència per ser triturats i posteriorment es traslladen a Eivissa, el que suposa un sobrecost econòmic per al Consell de Formentera. En aquest moment, a la Deixalleria de Formentera hi ha emmagatzemats més d'un centenar de palets, amb pes aproximat de 25 quilos cadascú. El cost de traslladar a Eivissa els palets és de 171 euros la tona. És a dir, l'estalvi econòmic és de 4,25 euros per palet. (Per posar un exemple, amb l'estalvi dels palets que hi ha ara mateix emmagatzemats es pot alumenar un habitatge mitjà de Formentera durant tres mesos).

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat l'estalvi que suposa aquesta iniciativa “que a més es realitza segons estableix la normativa europea, nacional i balear per implementar la reutilització de matèries i de residus”.

Tots aquells que estiguin interessats a recollir palets poden acudir a la Deixalleria on s'ha habilitat un punt de lliurament i recollida. Les persones que els retirin han de complir amb una sèrie de requisits, com la prohibició de vendre els palets un cop adquirits, fer un bon ús d'ells i respectar tot el que afecti la normativa de Medi Ambient. A més, es prohibeix específicament la crema dels palets tractats amb pintures o vernissos. El Consell de Formentera podrà retirar els palets cedits en cas d'incompliment per part de l'adquirent.

17 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El World Cleanup Day se celebra a Formentera aquest dissabte a s’Estany des Peix

cartel-world-cleanup-day-1El Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que aquest dissabte se celebrarà a Formentera el World Cleanup Day (Dia Mundial de Neteja), jornada organitzada per la Plataforma Plastic Free Formentera i l’associació Qué Celeste, i que compta amb la col•laboració del Consell de Formentera.

Aquest dissabte 21 de setembre es farà una jornada de neteja a s'Estany des Peix. La cita és a les 10 hores i el punt de reunió és el Centre d'Esports Nàutics, on hi haurà instal•lades dues taules amb material informatiu i per al reciclatge. Allà es donarà informació sobre l'activitat i es faran grups de 10-15 persones que es repartiran per diferents punts de s'Estany des Peix i zones adjacents com el Lago Dorado, el litoral de zona portuari, litoral de Can Marroig, litoral urbà de la Savina, ses Bassetes, etc. A més, l'empresa de busseig Formentera Divers realitzarà una neteja en superfície i subaquàtica de la zona.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la conselleria de Medi Ambient, que ha col·laborat amb la logística i organització de l'esdeveniment, així com amb la tramitació de permisos amb les administracions competents. Des del Consell de Formentera també es coordina la retirada de les escombraries recollides, bosses, etc.

Crida a la participació

Aquelles persones que estiguin interessades a participar han de contactar amb plasticfreeformentera@gmail.com. Des de Plastic Free Formentera i Qué Celeste fan una crida a la població "per unir-se a aquesta gran mobilització i ajudar a despertar consciències sobre l'impacte ambiental de la crisi de gestió dels nostres residus".

El moviment World Cleanup Day va néixer a Estònia el 2008, quan 50.000 persones van netejar tot el país en només cinc hores. Des de llavors, el model d'acció ‘Un país en un dia’ s'ha estès per tot el món, convertint-se en un dels moviments populars que més ràpid ha crescut.

18 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Jornada de conscienciació mediambiental de les Escoles d'Estiu

escola-estiu-medi-ambient--2-1Al voltant d'un centenar d'alumnes d'entre 6 i 12 anys de les tres Escoles d'Estiu del Consell de Formentera han realitzat durant el matí d'avui una jornada de conscienciació mediambiental a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, on s'ha instal·lat una carpa i diverses taules informatives.

Els boixos i boixes han repartit fulletons informatius a residents i turistes explicant la importància de tenir cura del medi ambient, han mostrat ampolles amb llosques i microplàstics recollits a la platja per l'organització Plastic-Free Formentera i han visitat comerços de la zona repartint també el material informatiu.

Durant el matí també han pintat diverses pancartes amb missatges reclamant una menor contaminació, més reciclatge i demanant que es tingui cura la natura.

La consellera de Joventut, Vanessa Parellada, que ha acompanyat als alumnes de les escoles, ha destacat que es tracta d'una activitat que forma part del tema principal d'aquest any de les escoles, 'Respira l'Illa'. "Aprofitant que per la plaça passa molta gent, intentem que arribi aquest missatge de lluita contra el plàstic, de reciclar i de la necessitat de reduir la generació de residus. És important que aquests nens i nenes de Formentera agafin el relleu dels grans i contribueixin a fer una Formentera una mica millor", ha subratllat la consellera.


16 d'agost 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 34 de 68

34