• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Formentera inicia una campanya de repartiment de matèria orgànica gratuïta pels camps de l’illa

foto-biotrituradora premsa1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que ha iniciat una campanya de repartiment de restes de poda triturada que aportaran matèria orgànica als camps de l’illa. En total s’han acumulat durant aquest hivern, a la parcel·la de gestió de residus situada as Cap de Barbaria, 3.000 m3 de poda que ha estat triturada per ara ser repartida.

“D’aquesta manera es fa una autogestió del residu i no s’ha de transportar fora, sinó que es converteix en un recurs en benefici del medi ambient i de l’agricultura de l’illa tancant el cicle de la gestió dels residus orgànics per donar un valor afegit al camp”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. La poda és un material que potencia la retenció de l'aigua i redueix l'evaporació, i és “especialment bona per mantenir la terra humida després de les darreres pluges”, segons ha declarat Aguilera. Amb aquest material també es pot fer servir la tècnica de l'encoixinament en tasques de jardineria, "que consisteix a recobrir el peu de les plantes per conservar la humitat de la terra i evitar l'aparició de males herbes, entre altres beneficis”, ha afegit la consellera.

Contacte amb els transportistes
Les persones interessades en aportar aquesta matèria orgànica a les seves terres només hauran de pagar el cost del transport. Les empreses transportistes que col·laboren en la campanya són Foreva, Formentera Trucks i Construcciones Isla de Formentera que aprofitaran els viatges de tornada de la planta de transferència per carregar els camions i portar les restes als camps dels interessats, que pagaran segons els metres cúbics que vulguin, 15 euros per una càrrega de 5m3, 20 euros per 8m3, 25 euros per 14 m3, i 35 euros per 20m3. Les persones interessades han de telefonar a l’àrea de Medi Ambient del Consell al 971321210, o parlar directament amb els transportistes.

Altre dels objectius d’aquesta acció és condicionar la parcel·la de gestió de residus per altres usos, com fer un compost a pila amb la matèria orgànica que es recull dels grans i mitjans productors de l’illa, que després també s’oferirà als pagesos, i així es continuarà donant una nova vida als materials, segons ha explicat la consellera. Les restes de poda han estat triturades amb la biotrituradora adquirida pel Consell de Formentera amb fons del programa europeu Leader. Recordem que el Consell disposa de dos biotrituradores més petites que es presten a particulars de forma gratuïta perquè triturin petites restes de poda d'origen domiciliari. Aquest servei es pot sol·licitar a l'OAC o a l'àrea de Medi Ambient.


3 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera Hora del Planeta

foto Hora del planetaEl Consell de Formentera s'ha adherit a la iniciativa l'Hora del Planeta 2019 i demà dissabte 30 de març entre les 20.30 i les 21.30h la institució insular apagarà els llums que il·luminen l'església com a fet simbòlic d'estalvi energètic.

A més, amb aquesta adhesió la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que "ens hem compromès a difondre entre la població que s'ha d'estalviar energia quan es pugui, disminuir l'ús de plàstics d'un sol ús i fer servir vehicles més sostenibles, entre d'altres mesures". "Són petits gests que si els fem tots, sumen grans accions", ha concretat.

29 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera i el Govern de les Illes Balears signen el conveni que permetrà ordenar i regular el fondeig a l'Estany des Peix

foto-signatura-estany-des-peix1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, han signat, aquest dimecres, un conveni de col·laboració per a l'execució i gestió de les instal·lacions de pantalans flotants i fondejos ecològics a l'Estany des Peix.

El president ha declarat que "avui és un dia històric, perquè gràcies a aquest conveni que ens permetrà regular el fondeig a l'Estany des Peix, la institució insular podrà recuperar l'equilibri mediambiental amb usos tradicionals d'aquest espai natural emblemàtic per l'illa de Formentera, una regulació que ha estat una demanda històrica de la nostra illa". Per la seva part, Vidal ha destacat que “aquest conveni permet que el Consell, com a administració més propera a la ciutadania, s'encarregui de la gestió d'aquest projecte”.

El conveni estipula que una vegada que el Govern balear ha elaborat el projecte de regulació de l’estany, quan obtengui el vistiplau de la Demarcació de Costes, serà el Consell de Formentera qui s’encarregarà de regular el fondeig a l’Estany des Peix.

Segons l’acord, per l'adjudicació dels amarraments, el Consell elaborarà i proposarà un Reglament d'ús que establirà els requisits mínims per accedir a un amarrament que vetlli per la conservació dels valors mediambientals i tradicionals propis de l'Estany des Peix.

Per part seva, la conselleria de Medi Ambient del Govern assumeix, a més, el seguiment i el control científic dels efectes de les instal·lacions en la flora, la fauna i el medi de l'Estany des Peix i, si escau, l'execució dels projectes de recuperació i de conservació dels hàbitats associats a l'Estany des Peix, amb la col·laboració del Consell. Pel que fa a l'execució del projecte, és de destacar que aquest fou seleccionat, l'octubre de 2018, per ser finançat a través dels fons recaptats a través de l'Impost de Turisme Sostenible, per un import de 652.154€. El Conveni té una durada de quatre anys.

27 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un reglament concretarà el funcionament de les noves instal·lacions de l'estany des Peix quan Costes les autoritzi

foto 2019 estany 3 consellers 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el vicepresident i conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han fet avui a petició del Club de Pescadors Esportius de l’estany des Peix una reunió informativa oberta a la ciutadania per explicar el Projecte de Regulació de Fondejos de l'estany des Peix.

El president ha explicat que l’objectiu de la regulació és “millorar la situació de l'estany des Peix, un lloc d'un valor paisatgístic inigualable i mantenir l'activitat tradicional de pesca i de refugi de petites embarcacions”.

Per aconseguir-ho, Daisee Aguilera ha indicat que el Consell de Formentera “va fer un avantprojecte que contempla la instal·lació de pantalans flotants i punts de fondeig ecològic amb el nombre màxim d’embarcacions als punts de l’estany on les normatives mediambientals i de patrimoni ho permeten”.

Aquest avantprojecte es va enviar a la conselleria de Medi Ambient que hi va aprofundir, va realitzar els estudis ambientals pertinents, va concretar la capacitat en 285 embarcacions i l’ha enviat a Costes perquè sigui autoritzat, amb el compromís de cedir al Consell de Formentera la gestió d’aquestes instal·lacions i la seva regulació.

Aquest compromís es va concretar ahir amb la signatura del conveni entre el Consell Insular de Formentera i la conselleria de Medi Ambient del Govern balear.

Jaume Ferrer ha informat que una de les preocupacions de la institució era com pagar aquestes instal·lacions i la seva gestió, per la qual cosa s’ha obtingut un pressupost de 652.154 € provinents de la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible.

Bartomeu Escandell ha afirmat que “amb el conveni, el projecte i el finançament només falta l’autorització de Costes per culminar la primera fase, i que ara anem a per la segona fase que se farà a Formentera, entre tots, i consisteix en elaborar un reglament, que es consensuarà amb el usuaris i el Consell d’Entitats”.

Preguntes del públic
A la reunió han assistit un centenar de persones. La primera de les preguntes realitzades ha tractat sobre l'ús comercial a l'estany, que el president ha refusat: "la normativa de l'estany des Peix no ho permet i el projecte exclou aquesta possibilitat". En aquest sentit, el president ha indicat que ja s’ha demanat a l’APB que dins la zona portuària es puguin acollir algunes d’aquestes activitats lucratives, però no a l’estany”.

Les qüestions sobre el cost per a l'usuari, sobre quin tipus d'embarcacions podran fondejar i sobre si hi haurà preferències per antiguitat o de qualsevol altres tipus han rebut una resposta similar per part de Bartomeu Escandell: "tots els detalls s'han de decidir a partir d'ara i recollir en un reglament, que avui no està ni escrit i que hem de fer entre tots".

A les preguntes relacionades amb la instal·lació de rampes varador i aparcaments, el president ha indicat que "aquestes qüestions necessitaran d'altres projectes que Costes haurà d’autoritzar i que s'aniran fent per atendre les necessitats dels usuaris, però que en el projecte de regulació del fondeig s’enfoca en l’autorització per instal·lar boies ecològiques i pantalans".


28 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació del Pacte per l’Aigua a Formentera

pacte-aigua-formentera1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que demà dimarts 26 de febrer a les 19h a la sala d'Actes del Consell de Formentera, se celebrarà la presentació del Pacte per l'Aigua de Formentera a càrrec de l'Aliança per l'Aigua d'Eivissa i Formentera.

El Pacte per l'Aigua inclou mesures agrupades en 4 objectius bàsics: garantir la qualitat de l'abastament de l'aigua i prevenir els riscos de sequera, assegurar una adequada depuració de les aigües residuals, promoure la reutilització d'aigua i fangs de depuradora per a usos agrícoles, urbans i ambientals i per últim incloure mesures per a la recuperació dels aqüífers i ecosistemes aquàtics de Formentera.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha animat a tota la població a què "assisteixi a aquesta reunió informativa oberta al públic en general per poder fer aportacions a aquest pla sobre un recurs clau tant socioeconòmicament, com mediambientalment", segons ha declarat.

La finalitat d'aquest pacte és promoure el compromís de totes les entitats per impulsar i/o desenvolupar mesures bàsiques per millorar la situació actual de l'aigua a Formentera durant els pròxims anys. L'Aliança per l'Aigua estima que l'aigua és un tema fonamental per garantir el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat ambiental de l'illa.

Més articles...

Pàgina 38 de 68

38