• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

5 nous contenidors de reciclatge de roba distribuïts als principals nuclis de Formentera

foto presentacio contenidorLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, juntament amb el director de Càritas Diocesana d'Eivissa i Formentera, Joan Marí, i el seu delegat a Formentera, Miquel Àngel Riera, han fet la presentació dels nous contenidors de roba que s'han situat a diferents nuclis urbans de Formentera.

La presentació s'ha fet a les 12.30h a l'avinguda Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran (a l'alçada de l'actual escola) on hi ha situat un d'aquests contenidors de recollida de tèxtils. Els altres s'han ubicat a la Savina, al carrer Polígon de La Marina al costat de la torre des Triturador, a Sant Francesc a l'aparcament de Sa Senieta, a es Cap de Barbaria, al costat de la pista de futbol sala, i a la Mola a la zona escolar.

Conveni de col·laboració
Aquesta iniciativa s'ha dut endavant gràcies a un conveni de col·laboració signat entre Consell de Formentera i Càritas Diocesana d'Eivissa i Formentera per una duració de 4 anys. L'objectiu és "implantar un sistema de recollida selectiva de la fracció tèxtil al municipi de Formentera, per tal de facilitar al ciutadà aquesta possibilitat de reciclatge", segons ha explicat la consellera.

El Consell ha realitzat la instal·lació i trasllat dels contenidors i es fa càrrec de l'ocupació de la via pública dels contenidors. Per part seva, Càritas es fa càrrec del manteniment dels contenidors i la recollida dels tèxtils per la seva efectiva reutilització. Segons ha explicat Miquel Àngel Riera, la roba es destinarà primer a les necessitats socials de l'illa de Formentera, i els excedents es portaran a Eivissa.

A Eivissa els tèxtils que encara es puguin fer servir es vendran a les botigues que Càritas té a l'illa veïna o s'enviaran a projectes de cooperació internacional, i els que no poden tenir un segon ús es reciclaran. A l'hora d'introduir la roba en els contenidors ha d'anar tancada dins una bossa. Cal destacar que cada contenidor té una capacitat d'un metre cúbic de recollida.

"Aquest nou servei permetrà obtenir uns beneficis ambientals perquè hi haurà una major reutilització dels teixits a Formentera", segons ha destacat Aguilera que ha recordat la gran tasca que fins ara feia l'ONG Formenterers Solidaris, associació que encara recollirà roba usada a l'escola de Sant Ferran cada dijous de 17 a 19h, i a la qual la consellera ha agraït "la seva feina i dedicació".

Comença la campanya de retirada de bosses de processionària del pi a Formentera

Processionaria redux1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat aquest dilluns dia 7 de gener una nova campanya de control de la plaga de la processionària del pi. La institució ha contractat a dos treballadors forestals professionals que fan un tractament de control que es basa en la retirada manual i mecànica de bosses de processionària i posterior crema controlada. El cost previst per la campanya de 2019 serà de 5.500 €+IVA.

Col·laboració ciutadana

Els ciutadans poden informar els tècnics del Consell de Formentera si detecten bosses de processionària del pi a través de 3 vies. A l'APP Línia Verda hi ha una secció per poder notificar la localització exacta de les bosses de processionària, enviant la localització. També ho poden comunicar telefonant a l'àrea de Medi Ambient 971321210 o enviant un correu electrònic a mediambient@conselldeformentera.cat.

Aquesta campanya es fa en coordinació amb la Conselleria de Medi Ambient de les Illes Balears i s'inclou dins el pla de control de la processionària dut a terme a petició del Consell de Formentera pels acords obtinguts a la secció de Medi Ambient del Consell d'Entitats i, consecutivament, per l'acord del plenari. Així mateix, l'Ibanat i els agents de medi ambient (AMAs) col·laboren en el desenvolupament de la campanya.

D'altra banda, el Govern balear realitza campanyes de tractaments aeris mitjançant helicòpter amb el producte fitosanitari Bacillus thuringiensis per lluitar contra aquesta plaga. La pròxima es preveu que faci al mes d'octubre.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que a les zones on s'ha actuat s'ha reduït el nombre de bosses de processionària, i a les zones costaneres, (50 metres de la costa) on no es pot polvoritzar per normativa estan apareixent bosses de processionària el que "justifica l'efectivitat dels tractaments aeris i la necessitat de continuar amb la retirada manual i mecànica de bosses de processionària".

Els escolars de Formentera es consciencien amb la campanya 'Per una natura sense plàstic'

foto sense plasticEl Consell de Formentera informa que dins de l'acció duta a terme des de l’àrea de Medi Ambient juntament amb “Be Blue. Trasmapi Formentera Care Project”, i amb la col·laboració de diferents empreses i associacions, s’ha organitzat als centres educatius el concurs “Per una natura sense plàstic”, certamen que té per objectiu conscienciar els nens i nenes de l’illa sobre els residus plàstics i ensenyar-los el funcionament de les màquines de retorn d'envasos.

Així, es fan sessions a les aules on els alumnes aprenen en matèria de medi ambient i reciclatge tot dibuixant un quadernet que se’ls ha entregat i participant al joc Kahoot, amb el que han d’encertar deu preguntes relacionades amb el plàstic. A més, tres de les màquines de retorn d'envasos instal·lades mesos enrere s’han traslladat a les escoles perquè els més petits vegin com es recicla en aquests dispositius i els facin servir per a reciclar els seus envasos.

El concurs va destinat als cursos de 1r i 2n de primària de les escoles de la Mola, Mestre Lluís Andreu i Sant Ferran de ses Roques, encara que les màquines estaran disponibles a la resta d'alumnes de cada un dels centres. Les dades de reciclatge de cadascuna de les màquines seran analitzades per separat per conèixer quina de les escoles ha aconseguit la major taxa de reciclatge.

Per a la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, és de gran importància conscienciar els més petits i implicar-los en el reciclatge, ja que “Formentera està envoltada de mar, i el nostre futur depèn de la cura que tinguem del nostre entorn natural. Ensenyar i motivar els nostres escolars a fer un bon us dels residus que generem dia a dia, ajudarà a millorar les taxes de reciclatge i avançar cap a un futur més sostenible”.

El concurs ‘Per una natura sense plàstic’ premia les escoles de Formentera

foto sense plastic 2Les escoles de Formentera han rebut avui els premis del concurs “Per una natura sense plàstic”. Certamen organitzat pel Consell Insular i Trasmapi entre les classes de primer i segon dels tres centres de l’illa.

Sota el lema “Tu ets important per al canvi”, aquest concurs ha cercat com a objectiu la conscienciació mediambiental mitjançant el reciclatge entre els més joves, de manera que les generacions futures creixin amb un nou sentit en quant a la necessitat de l’ús sostenible d’envasos i la reducció del plàstic en la nostra vida quotidiana.

Així, s’han fet sessions a les aules on els alumnes han après en matèria de medi ambient i reciclatge tot dibuixant un quadernet que se’ls havia entregat i participant al joc Kahoot, amb el que havien d’encertar deu preguntes relacionades amb el plàstic.

A més, tres de les màquines de retorn d'envasos instal·lades mesos enrere s’han traslladat als centres perquè els més petits veiessin com es recicla en aquests dispositius i els fessin servir per a reciclar els seus envasos.

La finalització del concurs ha coincidit amb el final de l'acció de les màquines recicladores repartides per diversos punts de l’illa i l’intercanvi d’eco-punts. En aquests mesos de funcionament, aquests ginys han reciclat un total de 15.818 envasos entre llaunes i ampolles de plàstic.

Quantitats recollides per punts de reciclatge:
• Sant Ferran (carrer de Sant Jaume) – 4.274 envasos (3.522 ampolles/752 llaunes)
• Escola del Pilar de la Mola – 2.780 envasos (2.315 ampolles/465 llaunes)
• Es Pujols (punt d’informació) – 777 envasos (608 ampolles/169 llaunes)
• Sant Francesc (supermercat Eroski) – 2.270 envasos (1.998 ampolles/272 llaunes)
• Sant Francesc (CEIP Mestre Lluís Andreu) – 5.717 envasos (5.014 ampolles/703 llaunes)

Premis

Els premis atorgats a les escoles han estat els següents:

Premi al reciclatge – Mestre Lluís Andreu (1ºB)
1r Premi de Coneixements en el Kahoot – La Mola
2n Premi de Coneixements en el Kahoot – Mestre Lluís Andreu (2ºA)
Premi artistic pel dibuix més original – Sant Ferran (1ºA)
Premi artistic pel dibuix més Be Blue – Mestre Lluís Andreu (2ºB)
Premi Motivació – Sant Ferran (1ºB)

Així mateix, el premi al col·legi que més residus plàstics ha reciclat ha estat pel col·legi Mestre Lluís Andreu.

Els premis rebuts per les classes han consistit en diferents activitats relacionades amb el medi ambient i la conscienciació en aquesta matèria com ara classes a bord de les barques de Trasmapi, una jornada de “motivadors del reciclatge”, una excursió en vaixell amb pares i fills o visites a les plantes de reciclatge de Formentera i Eivissa.

"Out of Plastic" arriba a Formentera

cartel-outofplastic1La Casa del Poble de la Mola acollirà el proper dilluns, 26 de novembre, la projecció del documental Out of Plastic a partir de les 19.00 hores

Out of Plastic és un documental que explora les àmplies implicacions que tenen els plàstics a la Mediterrània.

La pel·lícula es desenvolupa en les illes Balears i ofereix l'oportunitat de reflexionar sobre la presència abundant del plàstic en les nostres vides i en el nostre entorn natural. També impacta visualment, mostrant paisatges espectaculars i les profunditats místiques de l'oceà – el punt de trobada entre home i natura – i pretén demostrar com el nostre consum excessiu de plàstics d'un sol ús ha inclinat la balança en detriment de la natura i, en darrera instància, de nosaltres mateixos.

El documental també permet que la natura parli per si mateixa a través d'imatges íntimes i intemporals de paisatges, vistes panoràmiques i de la vida marina.

Més articles...

Pàgina 40 de 68

40