• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Formentera encarrega el projecte bàsic d'una planta de tractament de residus de construcció

planta-de-residusEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que la institució ha encarregat un projecte bàsic de construcció de la planta de tractament de residus de construcció i demolició a l'empresa Geprecon, per un import de 9.900 € més I.V.A.

El contracte inclou la preparació dels documents administratius per demanar les autoritzacions pertinents, així com assistència durant el procés de licitació del projecte. El termini per presentar l'esborrany d'aquest projecte bàsic s'ha establert en dos mesos. La construcció d'aquesta planta està inclosa en el Pla Director Sectorial de Residus de l'illa, aprovat inicialment el passat 27 de juliol.

La consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera ha manifestat que "aquesta instal·lació permetrà transformar els residus de construcció en àrids que serviran com a materials per tornar a ser utilitzats en la construcció, ja sigui per reomplir fonaments o rehabilitar camins".

Formentera acollirà una sessió informativa sobre la processionària del pi

foto lluita processionaria AMAAquest proper dimecres 26 de setembre, a les 19.30 hores a la Sala d'Actes del Consell de Formentera, es farà una sessió informativa sobre la incidència de la processionària del pi a l'illa adreçada a professionals, propietaris i a tothom que hi estigui interessat.

La cap del Servei de Sanitat Forestal, Sandra Closa, explicarà la campanya de control que el Consell de Formentera i el Govern balear duran endavant a partir del mes d'octubre.

L'any 2007 es va detectar la plaga de processionària del pi per primera vegada a Formentera. A partir d'aquell moment s’han dut a terme actuacions per evitar-ne l'expansió.

Atesa la situació actual, i amb l'objectiu de controlar la plaga, les administracions han decidit fer noves actuacions de control, entre les quals s'inclou la continuïtat del tractament aeri amb producte fitosanitari biològic.

El tractament aeri
El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars amb un helicòpter dotat de tecnologia DGPS, que permet controlar en tot moment la dosi i la superfície. S'aplica un producte fitosanitari biològic que s'utilitza en agricultura ecològica, el Bacillus thuringiensis, un bacteri que es troba de manera natural al sòl i a les plantes. Aquest tractament té una permanència de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per l'efecte dels raigs ultraviolats. A més, no afecta les abelles i s'utilitza també en el tractament d'altres plagues, com els moscards.

Igual que l’any passat, a partir de l’octubre a Formentera es tractaran diverses zones afectades per la processionària. Les condicions meteorològiques (temperatura, vent, humitat relativa i pluja) i el estadi de desenvolupament de les erugues condicionaran l'època de tractament.

Altres tractaments
També es continuarà amb el tractament d'eliminació de bosses. La processionària del pi es protegeix del fred amb bosses que teixeix durant l'hivern. Des de l'any 2010, la Conselleria de Medi Ambient (mitjançant l'Ibanat i els agents de medi ambient), i el Consell de Formentera fan campanyes de retirada de bosses de manera manual i mecànica.

Així mateix, es continua duent a terme control biològic amb la instal·lació de més caixes per a refugis de ratapinyades, ja que són grans predadors de papallones en vol.

El Consell de Formentera i el Govern balear han editat uns díptics informatius amb tota la informació sobre la incidència de la processionària del pi que es repartiran a diversos punts de l’illa.

Els usuaris del Centre de Dia aprenen a fer pasta de dents

foto taller pasta de dents 2Els usuaris del Centre de Dia han après aquest matí a fer pasta de dents natural. La iniciativa ha estat possible gràcies a la classe impartida per na Jorien i en Guille, d’Eco Bus America i Duo Todo.

Els dos joves recorren ara mateix Europa en una furgoneta i imparteixen classes, tallers i xerrades sobre conscienciació ecològica. Aquesta setmana són a Formentera convidats per l’associació Qué Celeste per visitar els usuaris del Centre de Dia, però també aniran a les escoles de l’illa per ensenyar com viure sense consumir plàstic i parlar del projecte de na Jorien de creuar el continent americà de sud a nord aturant a les escoles dels pobles per donar continuïtat a la seva tasca de conscienciació.

Avui, doncs, tenien cita amb els usuaris del Centre de Dia per fer un senzill i pràctic taller de elaboració de pasta de dents natural a base d’oli de coco, bicarbonat de sodi i oli essencial de menta que els aplicats alumnes han mesclat en la mesura adequada fins aconseguir una mena de gel líquid que, després d’una estona refredant-se a la nevera, es convertiria en pasta dentífrica sense additius ni microplàstics.

L’experiència es repetirà dijous i divendres al CEIP Mestre Lluís Andreu i al CEIP la Mola, on els alumnes d’ambdós centres podran elaborar també la seva pròpia pasta de dents ecològica.

3r Festival Qué Celeste

Aquesta acció s’emmarca dins les activitats prèvies a la celebració de la tercera edició del Festival Qué Celeste, que s’inicia aquest dijous a les 20 hores a la plaça de Sant Ferran amb la presentació del projecte de l’entitat i la posterior projecció del documental “Sonic Sea” acompanyada d’una xerrada i d’un concert acústic de na Jorien i en Guille, d’Eco Bus America i Duo Todo.

Els dies forts del festival seran divendres i dissabte a partir de les cinc de la tarda, que és quan la plaça de Sant Ferran acollirà tallers, art de reciclatge, xerrades, mostres de circ i concerts musicals fins a les dues de la nit.

Formentera recupera s’Estany des Peix

foto estany des peix 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, així com la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, els vicepresidents del Consell, Susana Labrador i Bartomeu Escandell i el conseller portaveu de Compromís, Omar Juan, han presentat avui les línies generals del projecte de regulació de s’Estany des Peix.

Jaume Ferrer ha declarat que “aquest és un anunci que arriba després de molt de temps de fer feina des de l’equip de govern conjuntament amb els grups polítics. Així hem pogut arribar a una entesa que compta també amb el vistiplau de la Conselleria balear de Medi Ambient i Demarcació de Costes, les dues administracions competents en aquest espai, de manera que aquesta regulació sigui una realitat el més aviat possible”.

Regulació de s'Estany des Peix

L’ús cada vegada més abusiu de s’Estany des Peix està degradant de manera important la zona. Les administracions que tenen l’exclusiva d’actuar a la zona són la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i la Demarcació de Costes del Govern de l’Estat.

Donada la importància mediambiental i social que té aquest espai, el Consell de Formentera ha elaborat una proposta per facilitar que les administracions competents intervinguin. Aquesta proposta ha estat molt ben rebuda i actualment es troba en fase de tramitació.

Amb aquesta proposta es vol arribar a un equilibri entre dos grans objectius; d’una banda, regenerar mediambientalment aquest espai. De l’altra, preservar l’ús tradicional de refugi per a petites embarcacions de l’estany.

Les línies de treball d’aquesta proposta s’han consensuat durant aquesta legislatura entre tots els grups polítics representats al Consell de Formentera. El projecte, que opta als fons de l’Impost de Turisme Sostenible, preveu que el Consell Insular rebi autorització per part de les autoritats competents per a gestionar el nou sistema des de Formentera.

El projecte

El projecte, amb un import d’execució de 540.000 €, contempla un total de 285 fondejos, dels quals 207 són fondejos tradicionals i 78 s’instal·laran a pantalans ecològics. El fondeig queda exclòs a les zones de l’estany amb hàbitats protegits. Així mateix, es preveu la retirada de tots els morts del fons de l’estany.

La regulació de s’Estany des Peix ve vinculada al treball conjunt amb el Club Nàutic de Formentera per a poder obtenir la concessió d’una dàrsena dins el port de la Savina. Aquesta dàrsena comportarà un nombre molt important d’amarraments i permetrà un retorn de les embarcacions formentereres a l’activitat dins el port. També s’està treballant perquè al port hi hagi una marina seca, instal·lació que oferirà un espai per a guardar-hi un gran nombre de barques.

Formentera es prepara per al World Cleanup Day

foto-world-cleanup-day--1-La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, així com representants de la recentment formada Plataforma Plastic Free Formentera i de l’associació Qué Celeste, així com empreses i entitats col·laboradores, han presentat aquest matí el World Cleanup Day, la major mobilització de neteja mundial mai realitzada que es durà a terme aquest proper dissabte 15 de setembre.

El Dia Mundial de Neteja
El moviment va néixer a Estònia l’any 2008, quan 50.000 persones van netejar tot el país en sols cinc hores. Des de llavors, el model d'acció “Un país en un dia” s'ha estès arreu del món, convertint-se en un dels moviments populars que més ràpid ha crescut.

El moviment “Let’s do it” World Cleanup, té com a objectiu crear consciència sobre els residus i la contaminació plàstica, així com promoure solucions alternatives. En veu dels organitzadors de la jornada a Formentera, es tracta “d'obrir els ulls a les deixalles que ens envolten i posar el nostre petit gra d’arena per a prendre consciència i trobar-hi una solució”.

Com participar-hi
Tothom que estigui interessat en participar-hi, ha de contactar amb plasticfreeformentera@gmail.com, també a Facebook "Plastic Free Formentera" o enviar un Whatsapp al coordinador de la jornada, en Mikel Gabarain al número 667 520 873.

Es pot crear un equip i triar una àrea per netejar o bé afegir-se a d’altres grups ja formats i col·laborar en la neteja. El dissabte, caldrà dirigir-se primer a un dels punts de trobada, on estaran disponibles borses, guants i tots els materials informatius des de les 10 del matí fins a la tarda.

Així mateix, també es pot col·laborar descarregant prèviament l'aplicació Línia Verda per a poder ubicar els residus localitzats abans de la jornada de dissabte. D’aquesta manera, es podrà crear un mapa que els organitzadors de la neteja podran fer servir per a la distribució dels grups de neteja.

Punts de trobada
La jornada s’ha organitzat de manera que hi ha activitats a diferents llocs de l’illa i varis horaris perquè tothom hi tingui l’oportunitat de participar:
• Capella de sa Tanca Vella, Sant Francesc, a les 10 h.
• Cala en Baster, a les 10.30 h. (Associació de Veïns Illa de Formentera)
• Insotel Formentera Playa, a les 12.00 h. (Be Blue by Trasmapi)
• Platja d'es Pujols, a les 12.00 h. (Associació Qué Celeste)
• Cala Saona, a les 17.30 h. (Formentera Walking)
• És Calo de Sant Agustí, a les 18.00h. (Disfruta Formentera)
• Neteges del fons marí a s’Espalmador; horari a consultar a Vellmarí i Formentera Divers. (Grups reduïts i amb inscripció prèvia al centre de busseig desitjat).
• Far de la Mola, diumenge 16 Setembre, a les 11.00h. (Penjats de Formentera, grup tancat)

Als punts de trobada hi haurà mostradors d'informació enfront de cadascuna de les principals platges de l’illa i s’hi farà lliurament del pack de neteja i instruccions de ‘Let's do it Formentera’.

Des de la Plataforma Plastic Free Formentera i l’associació Qué Celeste s’anima a fotografiar les tasques de neteja que realitzi cada grup amb els hasthtags #plasticfree, #worldcleanupday i #letsdoitformentera per a mostrar al món les feines que es desenvolupin a Formentera.

Més articles...

Pàgina 43 de 68

43