• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

El concurs ‘Per una natura sense plàstic’ premia les escoles de Formentera

foto sense plastic 2Les escoles de Formentera han rebut avui els premis del concurs “Per una natura sense plàstic”. Certamen organitzat pel Consell Insular i Trasmapi entre les classes de primer i segon dels tres centres de l’illa.

Sota el lema “Tu ets important per al canvi”, aquest concurs ha cercat com a objectiu la conscienciació mediambiental mitjançant el reciclatge entre els més joves, de manera que les generacions futures creixin amb un nou sentit en quant a la necessitat de l’ús sostenible d’envasos i la reducció del plàstic en la nostra vida quotidiana.

Així, s’han fet sessions a les aules on els alumnes han après en matèria de medi ambient i reciclatge tot dibuixant un quadernet que se’ls havia entregat i participant al joc Kahoot, amb el que havien d’encertar deu preguntes relacionades amb el plàstic.

A més, tres de les màquines de retorn d'envasos instal·lades mesos enrere s’han traslladat als centres perquè els més petits veiessin com es recicla en aquests dispositius i els fessin servir per a reciclar els seus envasos.

La finalització del concurs ha coincidit amb el final de l'acció de les màquines recicladores repartides per diversos punts de l’illa i l’intercanvi d’eco-punts. En aquests mesos de funcionament, aquests ginys han reciclat un total de 15.818 envasos entre llaunes i ampolles de plàstic.

Quantitats recollides per punts de reciclatge:
• Sant Ferran (carrer de Sant Jaume) – 4.274 envasos (3.522 ampolles/752 llaunes)
• Escola del Pilar de la Mola – 2.780 envasos (2.315 ampolles/465 llaunes)
• Es Pujols (punt d’informació) – 777 envasos (608 ampolles/169 llaunes)
• Sant Francesc (supermercat Eroski) – 2.270 envasos (1.998 ampolles/272 llaunes)
• Sant Francesc (CEIP Mestre Lluís Andreu) – 5.717 envasos (5.014 ampolles/703 llaunes)

Premis

Els premis atorgats a les escoles han estat els següents:

Premi al reciclatge – Mestre Lluís Andreu (1ºB)
1r Premi de Coneixements en el Kahoot – La Mola
2n Premi de Coneixements en el Kahoot – Mestre Lluís Andreu (2ºA)
Premi artistic pel dibuix més original – Sant Ferran (1ºA)
Premi artistic pel dibuix més Be Blue – Mestre Lluís Andreu (2ºB)
Premi Motivació – Sant Ferran (1ºB)

Així mateix, el premi al col·legi que més residus plàstics ha reciclat ha estat pel col·legi Mestre Lluís Andreu.

Els premis rebuts per les classes han consistit en diferents activitats relacionades amb el medi ambient i la conscienciació en aquesta matèria com ara classes a bord de les barques de Trasmapi, una jornada de “motivadors del reciclatge”, una excursió en vaixell amb pares i fills o visites a les plantes de reciclatge de Formentera i Eivissa.

Els escolars de Formentera es consciencien amb la campanya 'Per una natura sense plàstic'

foto sense plasticEl Consell de Formentera informa que dins de l'acció duta a terme des de l’àrea de Medi Ambient juntament amb “Be Blue. Trasmapi Formentera Care Project”, i amb la col·laboració de diferents empreses i associacions, s’ha organitzat als centres educatius el concurs “Per una natura sense plàstic”, certamen que té per objectiu conscienciar els nens i nenes de l’illa sobre els residus plàstics i ensenyar-los el funcionament de les màquines de retorn d'envasos.

Així, es fan sessions a les aules on els alumnes aprenen en matèria de medi ambient i reciclatge tot dibuixant un quadernet que se’ls ha entregat i participant al joc Kahoot, amb el que han d’encertar deu preguntes relacionades amb el plàstic. A més, tres de les màquines de retorn d'envasos instal·lades mesos enrere s’han traslladat a les escoles perquè els més petits vegin com es recicla en aquests dispositius i els facin servir per a reciclar els seus envasos.

El concurs va destinat als cursos de 1r i 2n de primària de les escoles de la Mola, Mestre Lluís Andreu i Sant Ferran de ses Roques, encara que les màquines estaran disponibles a la resta d'alumnes de cada un dels centres. Les dades de reciclatge de cadascuna de les màquines seran analitzades per separat per conèixer quina de les escoles ha aconseguit la major taxa de reciclatge.

Per a la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, és de gran importància conscienciar els més petits i implicar-los en el reciclatge, ja que “Formentera està envoltada de mar, i el nostre futur depèn de la cura que tinguem del nostre entorn natural. Ensenyar i motivar els nostres escolars a fer un bon us dels residus que generem dia a dia, ajudarà a millorar les taxes de reciclatge i avançar cap a un futur més sostenible”.

Es Trucadors recupera el seu entorn natural

foto es Trucadors 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que uns 35 voluntaris i voluntàries han participat aquest matí de dissabte a la Jornada de sensibilització i retirada de munts de pedra a es Trucadors.

La jornada s’ha iniciat a les 10.30h del matí i s’ha allargat fins les 14h. Abans d’iniciar les tasques de retirada dels munts de pedra, tècnics del Parc Natural i especialistes en fauna han explicat com s’havien de fer les tasques de desmuntatge, ja que segons el tipus de pedra, aquestes s’havien de transportar a la vora de la mar i en d’altres casos s’havien de deixar terra endins perquè actuïn de refugi dels petits invertebrats i d’altres espècies que poblen aquest fràgil hàbitat.

La retirada de munts de pedra s’ha dut a terme en equip, formant dues cadenes humanes que han anat rotant per poder cobrir tota la zona on es trobaven la majoria de piles de pedres.

A banda de les persones voluntàries, a l’activitat hi ha col·laborat una brigada de l’Ibanat, el Gen-Gob, l’associació Formentera Sense Plastic, tècnics i direcció del Parc Natural i el Consell de Formentera.

Daisee Aguilera, consellera insular de Medi Ambient, ha agraït la col·laboració de voluntariat, entitats i administracions en una jornada que “ha permès retornar aquesta zona al seu paisatge original”. Aguilera ha destacat que la zona des Trucadors, situada en ple cor del Parc natural de ses Salines, és un espai especialment fràgil a causa de l'erosió per l'onatge i el vent, una climatologia que configura un modelat litoral propi i singular amb formacions característiques, a més d’extremadament sensible a qualsevol canvi que es produeixi.

En acabar la jornada, s’ha plantat a la zona recuperada una senyal de prohibició d’aixecar nous munts de terra per conscienciar els futurs visitants sobre la fragilitat de l’espai i la inconveniència de modificar el paisatge, ja que aquesta activitat perjudica fauna i flora.

"Out of Plastic" arriba a Formentera

cartel-outofplastic1La Casa del Poble de la Mola acollirà el proper dilluns, 26 de novembre, la projecció del documental Out of Plastic a partir de les 19.00 hores

Out of Plastic és un documental que explora les àmplies implicacions que tenen els plàstics a la Mediterrània.

La pel·lícula es desenvolupa en les illes Balears i ofereix l'oportunitat de reflexionar sobre la presència abundant del plàstic en les nostres vides i en el nostre entorn natural. També impacta visualment, mostrant paisatges espectaculars i les profunditats místiques de l'oceà – el punt de trobada entre home i natura – i pretén demostrar com el nostre consum excessiu de plàstics d'un sol ús ha inclinat la balança en detriment de la natura i, en darrera instància, de nosaltres mateixos.

El documental també permet que la natura parli per si mateixa a través d'imatges íntimes i intemporals de paisatges, vistes panoràmiques i de la vida marina.

Formentera participa en la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l’Aigua de Bilbao

foto bizkaia 1La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, va participar la setmana passada a la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l'Aigua (4.0), un seguit de jornades organitzades per l'Associació Espanyola d’Abastaments d'Aigua i Sanejament, AEAS, juntament amb el Consorci d'Aigües Bilbao Bizkaia.

Aquesta trobada va servir per tractar sobre el procés de transformació digital que s'està produint en el sector de gestió de l'aigua urbana per avançar en la innovació, així com els reptes que es plantegen per al futur, des de l'estratègia general, passant per la contractació pública, la gestió integral de projectes o de la seva explotació, tant en sanejament i depuració com en el proveïment.

Formentera hi va mostrar els darrers avenços aplicats en l’Smart Water Island, el sistema de telelectura de comptadors implementat per Aquàlia, l’empresa de servei d’aigües a l’illa, que recull les dades de manera remota i automàtica, la qual cosa es tradueix en una gestió ràpida i eficaç de la xarxa d’abastament.

Sistema pioner a les Illes Balears

Aquest sistema s’acabarà d’implantar a tota l’illa a finals d’any amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. Cal recordar que la implantació d’aquest sistema és pioner a Balears i que no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua.

La lectura intel·ligent dels comptadors permet controlar el consum en temps real sense necessitat de desplaçar a cap operari ni accedir a la comunitat o a l'habitatge individual. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum a través d’un programa informàtic de gestió.

Els usuaris, a més, poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació per a mòbils Smart Aqua, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi resideixin. Així mateix, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

En paraules de la consellera Aguilera; “aquest servei significa una millora en l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,57% al 2017. Tot plegat, redunda en un ús sostenible i adequat de l’aigua i la seguretat en el seu subministrament, tan valuós per a l’illa de Formentera”.

Aguilera també va explicar en la seva presentació el model de gestió que realitza l’Aliança per l’Aigua, entitat que involucra tres sectors; l’administració, la societat civil i l’empresa privada, en pro de la millora en la gestió sostenible de l’aigua a les Illes Balears i a Formentera, on “cada gota compta a l’hora d’assolir l’equilibri entre creixement i gestió responsable dels recursos naturals”.

Més articles...

Pàgina 8 de 35

8