• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

El Consell retira 5.000 metres cúbics de posidònia de les platges i l'ofereix per a l'ús tradicional

foto 2020 retirada posi1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que el darrer mes ha retirat a prop de 5.000 metres cúbics de posidònia de les platges de cala Saona i ses Illetes i que la posa a disposició dels ciutadans de l'illa perquè puguin fer-la servir.

Tal com ha recordat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “aquesta és una bona oportunitat per donar-li un nou ús a un dels béns i valors naturals més apreciats de la nostra illa”. La posidònia tradicionalment es feia servir com a llits d'animals, en els camps de conreus o com a material d'aïllament de les cases pageses, entre d’altres.

Els interessats a fer servir la posidònia retirada es poden adreçar a l'àrea de Medi Ambient per fer la petició, via instància genèrica a l'OVAC, telefonar al 971 32 10 87 o enviar un correu a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït i el Consell recorda que només es poden demanar tres camions per usuari.

El conseller Sanz ha remarcat la feina feta aquest darrer mes pel servei de neteja del Consell, en coordinació amb Demarcació de Costes, “en aquest temps complicat d'emergència sanitària en la qual s'ha continuat amb els treballs de neteja i manteniment de les platges”.

Aquest any s'han recollit deu vegades més de posidònia en comparació amb l'any passat degut principalment a causes naturals, com els temporals que han acumulat més posidònia a les platges.


13 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell reprèn aquest dilluns el servei de recollida domiciliària a demanda de residus voluminosos

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que aquest dilluns es reprèn el servei de recollida domiciliària de residus voluminosos a través del telèfon 900 102 656. Arran de la crisi sanitària pel Covid-19, s'han de prendre noves mesures de protecció pels usuaris i treballadors del servei.

Així, de manera excepcional es recolliran elements que en el seu conjunt no superin un metre cúbic, com per exemple un somier, un matalàs o similar. Entre les mesures, l'operari no podrà accedir dins de l'habitatge per realitzar la retirada dels voluminosos. A més, els usuaris hauran de deixar els objectes a retirar fora del seu habitatge o parcel·la, de forma ordenada. Els residus es deixaran per ser recollits a primera hora del matí de l'endemà de fer el registre de la trucada.

El Consell recorda que, en aquest moment d'estat d'alarma, l'ús d'aquest servei s'ha de fer de manera justificada, com pot ser no tenir mitjans per poder acudir a la deixalleria o per tractar-se de gent gran, preferentment.

En aquest sentit, el Consell recorda que la deixalleria roman oberta de dilluns a dissabte de 8.00 a 13.30 hores. L'usuari ha de cridar a la deixalleria al telèfon 900 102 656 i se li donarà una cita. Aquestes cites es donen amb una diferència de 30 minuts per garantir que no coincideixi més d'un usuari en les instal·lacions.


9 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera avança la campanya de control biològic de moscards i incrementa la freqüència de tractaments

foto control moscardsEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que avui comença una nova campanya de control biològic de moscards i quironòmids al Parc Natural de ses Salines, en concret, a la zona de l'estany Pudent, l'estany des Peix i les salines d'en Marroig, que és on es concentra l'aigua dolça i és on es desenvolupen les larves de moscards.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “a causa de les abundants pluges primaverals i l'acumulació d'aigua estancada, hàbitat del moscard, els tractaments s'hi han avançat a aquesta setmana, i s'augmentà la freqüència de les 2 jornades previstes inicialment, a 4 jornades setmanals”. Està prevista la realització de 32 jornades per part de dos operaris entre els mesos d'abril i octubre.

El control de les poblacions de moscards i quironòmids es realitza de manera preventiva actuant sobre les larves dels insectes mitjançant tractaments biològics a base de Bacillus thuringiensis Israeliensis que actuen directament sobre les larves.

El Bacillus thuringiensis Israeliensis és un insecticida natural produït per un bacteri que produeix vidres proteics que en ser ingerits per les larves de moscards i altres erugues provoca el trencament cel·lular de l'epiteli gàstric, fet que provoca la mort de l'individu i, per tant, impedeix que arribi a l'edat adulta.

El conseller de Medi Ambient ha aconsellat que la ciutadania prengui una sèrie de mesures a casa seva per evitar possibles focus de mosquits, com evitar els recipients que puguin acumular aigua estancada; mantenir els nivells de clor adequats de piscines i safarejos; protegir amb malles mosquiteres els pous i aljubs; vigilar que no s'acumuli aigua a testos i plats o renovar l'aigua cada 2-3 dies l'aigua dels abeuradors d'animals. I en general evitar la formació de basses i l'acumulació d'aigua dolça estancada.

L'empresa pùblica Tragsa s'encarrega de la campanya de control biològic de moscards i quironòmids, que té un pressupost de 33.909,56 €.

D'altra banda, cal recordar que el divendres passat varen començar els tractaments de desinsectació de paneres als principals nuclis urbans de l'illa. Aquesta campanya contra les paneres té un pressupost de 12.100 euros.


27 d'abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell recorda la prohibició de fer foc des del passat 1 de maig fins al 15 d’octubre

cartell CAMPANYA ALT RISC INCENDISjEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, recorda que el passat 1 de maig es va iniciar la temporada d'alt risc d'incendis forestals que es perllongarà fins al 15 d'octubre, període durant el qual es prohibeix fer foc.

A més, aquest any, segon ha informat la conselleria de Medi Ambient del Govern balear i l'Institut Balear de la Natura, Ibanat, atesa la situació derivada de l’estat d’alarma, la prohibició de fer foc s'amplia fins als 50 m de distància a massa forestal. A més, es manté l'obligatorietat de demanar autorització administrativa per a fer-ne a menys de 500 m de massa forestal.

Per a distàncies superiors als 500 m de massa forestal, no hi ha restriccions, si bé s'insisteix a prendre totes les mesures de precaució. En aquest sentit, la conselleria recorda que el fet que la normativa no prohibeixi fer foc a més de 500 m de terreny forestal no eximeix els autors de responsabilitat penal en cas que s'acabi provocant un incendi forestal.

7 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera comença el tractament contra les paneres als nuclis urbans de l'illa

foto anti paneres-cuquesEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que avui han començat els tractaments de desinsectació de paneres als principals nuclis urbans de l'illa així com a les instal·lacions municipals.

Aquest dispositiu de control i tractament es fa de manera periòdica i s'incrementarà en funció de si augmenta la presència d'aquests insectes. El tractament es porta a terme per una empresa especialitzada en control de plagues amb productes autoritzats i s'aplica a la xarxa de clavegueram i a les instal·lacions municipals.

24 d'abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 47

8