• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Els escolars de Formentera han recollit dades científiques sobre l’afectació de microplàstics a les platges de l’illa

mestre-llui--s-andre premsa1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que avui s'ha celebrat una jornada de conscienciació amb els alumnes del Mestre Lluís Andreu. A la trobada els infants han realitzat simbòlicament una obra amb l'artista Sol Courreges, incorporant alguns dels microplàstics que han recollit durant el curs escolar. Així mateix, els alumnes han llegit petits manifests per rebutjar la contaminació del planeta.

El GEN-GOB i el Consell de Formentera han estat desenvolupant al llarg del curs escolar 2018/19 el projecte «Plàstic 0» amb els escolars dels 3 centres públics de l'illa, el de Sant Francesc, Sant Ferran i la Mola. Aquest projecte ha comptat amb la coordinació de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar i ha estat liderat des del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), organisme que treballa per fer un diagnòstic en l'àmbit mediterrani sobre la problemàtica de la contaminació marina per plàstics a les platges d'arreu de la Mediterrània (Catalunya, Mallorca, Alacant, Eivissa i ara també Formentera).

Per fer-ho possible, es van triar el setembre de 2018 tres platges de Formentera, atenent a la seva ubicació geogràfica, per estudiar com afecten les corrents marines. Les platges que s'han treballat són: Cavall d'en Borràs (apadrinada pel CEIP Mestre Lluís Andreu), es Pujols (apadrinada pel CEIP Sant Ferran) i es Arenals (apadrinada pel CEIP La Mola i amb ajuda de la resta de centres). Es calcula que al voltant de 700 alumnes de primària han participat en aquesta iniciativa.

Durant el curs, els escolars han recollit les mostres, seguint el protocol científic establert, aquestes s'han portat als centres educatius perquè l'alumnat analitzés, i classifiqués per categories els plàstics que havien trobat. Una vegada comptades i pesades, les dades s'han estat enviant a la web d'Observadors del Mar, així com a l'equip científic.

La consellera en funcions de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha assistit a l'acte i ha seguit les feines durant el curs escolar en primera persona. "Projectes com aquests són exemplars per poder ensenyar a les generacions del futur la importància de tenir cura del nostre medi ambient", segons ha declarat. Aguilera ha aprofitat per agrair a tota la comunitat educativa així com entitats col·laboradores la seva ajuda "per fer de la nostra illa un lloc més sostenible".


7 de juny de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Avui s’efectua la neteja del canal de la Savina

foto-neteja-canal-de-la-savina1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que avui 30 de maig s’està realitzant la neteja del canal de la Savina situat junt les salines d'en Ferrer. Aquestes tasques les està efectuant una empresa contractada pel Consell després que s’hagi constatat el mal estat en què es troba el canal de desguàs d’aigua dolça, a causa de la brutícia que s’ha acumulat. Un fet que ha provocat que l’aigua hagi quedat estancada i generi males olors i proliferació d’insectes, segons un informe tècnic elaborat pel Consell.

El preu de les feines, que es faran avui entre les 8 i les 18h ascendeixen a 1.875,50 euros (IVA inclòs). La darrera actuació es va efectuar ara fa més de 3 anys. Les tasques de neteja del canal de desguàs d’aigua dolça s’estan efectuant al seu pas pel carrer Gregal i Ponent, per la part que bordeja les salines d'en Ferrer fins a la seva sortida a l’estany des Peix, segons mostra la següent figura:

trac--at2

A més, des de l’àrea de Medi Ambient han destacat que el canal, al seu encreuament amb el carrer Ponent i Gregal es troba travessat, entre d’altres, per la xarxa de sanejament. En aquest sentit, s’ha afegit que des del Consell s’ha demanat la retirada d’aquestes canonades, una petició que es troba en tràmit i s’inclou dins el projecte de substitució i millora de la xarxa de sanejament de l’illa de Formentera que ha de dur endavant Abaqua (Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental).

30 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera ha instal·lat 199 plaques fotovoltaiques a 6 edificis públics de l’illa

foto plaques solars 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que s'han instal•lat 199 plaques fotovoltaiques a sostres de 6 edificis públics de l'illa de Formentera. En concret s'han instal•lat 15 a l'edifici des Molí, 60 a l'edifici de la biblioteca de Sant Francesc, 24 a l'escorxador, 8 a l'escola de la Mola, 56 al col•legi Mestre Lluís Andreu de dalt, i 36 a l'edifici de baix de Mestre Lluís Andreu.

El pressupost total d'aquestes instal•lacions ha estat 111.215€, dels quals 54.608€ han estat subvencionats pel Govern balear, i la resta sufragats pel Consell de Formentera. Es preveu una producció anual de 89.760 kilowatts i un estalvi de 9.689€ anuals.

"Amb aquest tipus d'iniciatives el Consell de Formentera vol anar substituint el subministrament de l'energia elèctrica per energies més renovables com aquestes produïdes amb energia solar", segons ha declarat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

21 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Jornada retirada de pedres

photo-2019-05-29-08-30-40-1-El pròxim dissabte 1 de juny una jornada de sensibilització i retirada de pedres es farà ea la zona des Trucadors. Les persones interessades en participar en aquesta trobada poden enviar un email per obtenir la seva plaça a educacio@gengob.org.

El punt de trobada pels participants que venguin d'Eivissa serà l'estació marítima de Formentera a les 8.30h, el desplaçament serà gratuït, i pels formenterers el punt de trobada serà l'aparcament des Ministre a les 10.30h.

A la jornada es retiraran part dels munts de pedres amuntegats en aquesta zona i es conscienciarà als assistents sobre el perill que suposa per la vida de moltes espècies, així com l'impacte sobre el paisatge.


29 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neteja de s'Espalmador

neteja-espalmador-xarxes-1-El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que les places per participar en la neteja de s'Espalmador organitzada per Plastic Free Formentera pel pròxim diumenge 19 de maig estan esgotades. Una setantena de persones s'han inscrit, 20 faran neteja subaquàtica, i 50 per terra. La sortida tindrà lloc a les 9h des del port de la Savina.

Des de l'organització es lamenta no haver pogut donar cabuda a totes les persones interessades en participar en la neteja, ja han hagut de rebutjar més d'una vintena de sol·licituds i se'ls emplaça a participar en pròximes jornades que es faran.


17 de maig 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 10 de 42

10