• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Onze projectes es presenten a la convocatòria del Save Posidonia Project amb un pressupost de 112.000 euros

foto 2020 SPPEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’han presentat un total d’onze projectes a la convocatòria del concurs del Save Posidonia Project, que enguany té un pressupost de 112.000 euros. Aquesta és la quantitat recaptada fins a l’1 de desembre de 2019 per la convocatòria i que per mor de la pandèmia havia sofert una demora.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha avançat el nombre de projectes presentats en la convocatòria d’enguany durant la seva intervenció en el fòrum Posidonia Networks 2020, que es celebra aquesta setmana de manera virtual i que compta amb la presència de destacats experts mediambientals europeus. Aquesta iniciativa està impulsada per la conselleria balear de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat.

En la seva presentació, el conseller Antonio J.Sanz hi ha subratllat que el projecte Save Posidonia Project, promogut des del Consell l’any 2017, "s’ha consolidat en aquest temps i que tot i la pandèmia que ha provocat una demora en la convocatòria, el resultat és molt satisfactori: 25 projectes presentats en només dues convocatòries". "La iniciativa Save Posidonia Project ha demostrat en aquest curt espai de temps que és una gran eina per conscienciar la població i les administracions competents", ha assenyalat el conseller de Medi Ambient.

Els assistents a aquesta trobada coneixen de prop les polítiques que s’estan aplicant a les Illes Balears, comunitat amb més experiència a l’hora de legislar en matèria de conservació de la posidònia, especialment el Servei de vigilància i atenció al fondeig, pioner a la Mediterrània així com les campanyes de conscienciació que es duen a terme a Formentera.

Save Posidonia Project és un projecte marc pioner en el mar Mediterrani occidental que neix del desig del Consell Insular de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció per recaptar fons que aniran destinats exclusivament a la conservació de la planta marina Posidonia oceanica.

La primera edició del Save Posidonia Project va premiar els projectes presentats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), amb 83.821,54 euros, i pel grup ecologista GEN-GOB, amb 48.836,11 euros.

1 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell demana a Sanitat Forestal que es continuï amb els tractaments contra la processionària del pi a Formentera

El conseller de Medi Ambient del Consell de Formentera, Antonio J. Sanz, ha demanat avui al director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, que es continuï amb els tractaments aeris contra la processionària del pi a Formentera, tal com ja es va acordar per unanimitat al ple del Consell Insular de Formentera al mes de juliol.

Antonio J. Sanz ha assistit avui a la sessió informativa convocada per la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears on s’ha informat sobre l’inici de la campanya de tractaments aeris prevista per enguany i s’ha fet un balanç de les actuacions realitzades a l’illa de Formentera.

Després d’agrair el treball durant aquests últims quatre anys per part de la conselleria balear de Medi Ambient, “on s’han fet una gran tasca per combatre aquesta plaga", el conseller Sanz hi ha assenyalat que, després de l’avaluació feta pels tècnics insulars, “s’ha detectat que la població de la processionària del pi ha anat en augment tant en el nombre de captures de papallones a l’estiu, com del nombre de bosses a l’hivern, colonitzant altres indrets de l’illa més enllà del focus inicial de la plaga ubicat a la zona des Cap de Barbaria”.

En concret, s’ha expandit cap a la zona de Porto-salè, Sant Ferran de ses Roques, cala en Baster, zona des Mal Pas, Migjorn i Tramuntana, “segurament per les limitacions a l’hora de fer els tractaments aeris a espais naturals protegits, zones apícoles, d’agricultura ecològica i a les zones humides o properes a la mar, on s’ha hagut de deixar una zona de 100 metres de separació", assenyala el conselller.

Davant la possibilitat prevista al contracte subscrit amb l’empresa responsable de l’execució dels tractaments aeris de pròrroga d’un any més del contracte que finalitza enguany, el conseller Sanz hi ha sol·licitat “que es cerqui el finançament necessari, valorat en un 200.000€, per poder afrontar els tractaments de cara a l’any 2021 i que a més a més continuïn en el temps més enllà del 2021”.

29 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera ha reutilitzat prop de mig miler de palets de la Deixalleria

foto 2020 paletsEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que des de la posada en marxa fa un any de la reutilització dels palets de fusta de la Deixalleria, s’han reciclat un total de 459 palets.

Aquest projecte pilot té com objectiu reciclar els palets que s’envien a la planta de transferència per ser triturats i posteriorment es traslladen a Eivissa, el que suposa un sobrecost econòmic per al Consell de Formentera. Els palets tenen un pes de 25 quilos cadascú i el cost de traslladar-los a Eivissa és de 171 euros la tona. És a dir, l’estalvi econòmic és de 4,25 euros per palet. En total, el reciclatge ha suposat un estalvi de 1.950 euros.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha valorat ”la bona resposta que ha tengut aquesta iniciativa entre la població formenterera, a pesar de la pandèmia i el temps de confinament”. El conseller recorda que aquest reciclatge "es realitza segons estableix la normativa europea, nacional i balear per implementar la reutilització de matèries i de residus".

Els palets es lliuren de manera gratuïta a totes aquelles persones que ho desitgin i que prèviament s’hagin inscrit en un registre en la mateixa Deixalleria, on hi ha habilitat un punt de lliurament i recollida. Les persones que els retirin han de complir amb una sèrie de requisits, com la prohibició de vendre els palets un cop adquirits, fer un bon ús d’ells i respectar tot el que afecti la normativa de Medi Ambient. A més, es prohibeix específicament la crema dels palets tractats amb pintures o vernissos. El Consell de Formentera podrà retirar els palets cedits en cas d’incompliment per part de l’adquirent.


18 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Sessió informativa sobre el tractament aeri de la processionària del pi

El Consell de Formentera informa que el Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear organitza demà dimarts 29 de setembre als 11.00 hores una sessió informativa mitjançant vídeo conferència arran dels tractaments aeris que es realitzen des de l’any 2017 a Formentera per combatre la plaga de la processionària del pi (Thaumetopea pityocampa). Les persones interessades a participar en aquesta sessió informativa han d’enviar un correu electrònic confirmant assistència a sanitatforestal@caib.es.

L’any 2007 es detectà la plaga de processionària del pi per primera vegada a Formentera. A partir d’aquell moment s’hi han dut a terme actuacions per evitar-ne l’expansió, entre els quals s’inclou un tractament aeri d’un producte fitosanitari biològic durant quatre anys. El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars amb un helicòpter dotat de tecnologia DGPS, que permet controlar en tot moment la dosi i la superfície. No afecta els abelles i s’utilitza també en el tractament d’altres plagues, com els moscards. Des de 2017 a l’illa de Formentera es tracten 1.500 hectàrees en una doble passada. Els condicions meteorològiques (temperatura, vent, humitat relativa i pluja) i l’estadi de desenvolupament dels erugues condicionin l’època de tractament.


28 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell i Plastic Free Formentera animen a participar aquest dissabte en el World Cleanup Day

Aquest dissabte 19 de setembre se celebra el World Cleanup Day 2020, que per mor de la pandèmia enguany s’ha apostat per realitzar múltiples microneteges, on cada persona pot participar de manera individual o al costat d’altres en un grup màxim de 10 persones.

Des de l’àrea de Medi Ambient i Plastic Free es convida a participar la població formenterera mantenint les recomanacions per l’actual situació de la covid-19: l’ús de màscares i guants; mantenir la distància de seguretat; i un màxim de 10 persones per neteja.

La jornada començarà a les 9 hores i finalitzarà a les 17 hores. Es recomana dipositar les bosses als contenidors més propers. Així mateix, totes les persones que vulguin participar i necessitin material (bosses, guants) poden passar per Medi Ambient (c. de Mallorca, 15, Sant Ferran) de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores.

Des de Plastic Free i Medi Ambient recorden que els residus com cigarrets, tela o un altre material i fusta, es dipositen al contenidor de residus ordinari; que per calcular la quantitat total recollida, es pot prendre nota del nombre i grandària dels contenidors (per exemple, 3 cubs de 10L o 2 sacs d’escombraries de 30L). Aquesta informació sobre la quantitat de residus que vas recollir i quin va ser el tipus principal es pot enviar a globalchangeibiza@gmail.com.

Els participants poden pujar a les xarxes la neteja realitzada amb els hashtags #worldcleanupday, #plasticfreeformentera y #formenteraillaneta.

El WCD 2020 també convida a eliminar les deixalles virtuals i digitals i fer una neteja dels dispositius electrònics. La petjada de carboni d’Internet i els sistemes que li donen suport representen aproximadament el 3,7% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle, que és similar a la quantitat produïda globalment per la indústria de les aerolínies.

15 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 43

2