• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Formentera Hora del Planeta

foto Hora del planetaEl Consell de Formentera s'ha adherit a la iniciativa l'Hora del Planeta 2019 i demà dissabte 30 de març entre les 20.30 i les 21.30h la institució insular apagarà els llums que il·luminen l'església com a fet simbòlic d'estalvi energètic.

A més, amb aquesta adhesió la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que "ens hem compromès a difondre entre la població que s'ha d'estalviar energia quan es pugui, disminuir l'ús de plàstics d'un sol ús i fer servir vehicles més sostenibles, entre d'altres mesures". "Són petits gests que si els fem tots, sumen grans accions", ha concretat.

29 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un reglament concretarà el funcionament de les noves instal·lacions de l'estany des Peix quan Costes les autoritzi

foto 2019 estany 3 consellers 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el vicepresident i conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han fet avui a petició del Club de Pescadors Esportius de l’estany des Peix una reunió informativa oberta a la ciutadania per explicar el Projecte de Regulació de Fondejos de l'estany des Peix.

El president ha explicat que l’objectiu de la regulació és “millorar la situació de l'estany des Peix, un lloc d'un valor paisatgístic inigualable i mantenir l'activitat tradicional de pesca i de refugi de petites embarcacions”.

Per aconseguir-ho, Daisee Aguilera ha indicat que el Consell de Formentera “va fer un avantprojecte que contempla la instal·lació de pantalans flotants i punts de fondeig ecològic amb el nombre màxim d’embarcacions als punts de l’estany on les normatives mediambientals i de patrimoni ho permeten”.

Aquest avantprojecte es va enviar a la conselleria de Medi Ambient que hi va aprofundir, va realitzar els estudis ambientals pertinents, va concretar la capacitat en 285 embarcacions i l’ha enviat a Costes perquè sigui autoritzat, amb el compromís de cedir al Consell de Formentera la gestió d’aquestes instal·lacions i la seva regulació.

Aquest compromís es va concretar ahir amb la signatura del conveni entre el Consell Insular de Formentera i la conselleria de Medi Ambient del Govern balear.

Jaume Ferrer ha informat que una de les preocupacions de la institució era com pagar aquestes instal·lacions i la seva gestió, per la qual cosa s’ha obtingut un pressupost de 652.154 € provinents de la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible.

Bartomeu Escandell ha afirmat que “amb el conveni, el projecte i el finançament només falta l’autorització de Costes per culminar la primera fase, i que ara anem a per la segona fase que se farà a Formentera, entre tots, i consisteix en elaborar un reglament, que es consensuarà amb el usuaris i el Consell d’Entitats”.

Preguntes del públic
A la reunió han assistit un centenar de persones. La primera de les preguntes realitzades ha tractat sobre l'ús comercial a l'estany, que el president ha refusat: "la normativa de l'estany des Peix no ho permet i el projecte exclou aquesta possibilitat". En aquest sentit, el president ha indicat que ja s’ha demanat a l’APB que dins la zona portuària es puguin acollir algunes d’aquestes activitats lucratives, però no a l’estany”.

Les qüestions sobre el cost per a l'usuari, sobre quin tipus d'embarcacions podran fondejar i sobre si hi haurà preferències per antiguitat o de qualsevol altres tipus han rebut una resposta similar per part de Bartomeu Escandell: "tots els detalls s'han de decidir a partir d'ara i recollir en un reglament, que avui no està ni escrit i que hem de fer entre tots".

A les preguntes relacionades amb la instal·lació de rampes varador i aparcaments, el president ha indicat que "aquestes qüestions necessitaran d'altres projectes que Costes haurà d’autoritzar i que s'aniran fent per atendre les necessitats dels usuaris, però que en el projecte de regulació del fondeig s’enfoca en l’autorització per instal·lar boies ecològiques i pantalans".


28 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació del Pacte per l’Aigua a Formentera

pacte-aigua-formentera1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que demà dimarts 26 de febrer a les 19h a la sala d'Actes del Consell de Formentera, se celebrarà la presentació del Pacte per l'Aigua de Formentera a càrrec de l'Aliança per l'Aigua d'Eivissa i Formentera.

El Pacte per l'Aigua inclou mesures agrupades en 4 objectius bàsics: garantir la qualitat de l'abastament de l'aigua i prevenir els riscos de sequera, assegurar una adequada depuració de les aigües residuals, promoure la reutilització d'aigua i fangs de depuradora per a usos agrícoles, urbans i ambientals i per últim incloure mesures per a la recuperació dels aqüífers i ecosistemes aquàtics de Formentera.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha animat a tota la població a què "assisteixi a aquesta reunió informativa oberta al públic en general per poder fer aportacions a aquest pla sobre un recurs clau tant socioeconòmicament, com mediambientalment", segons ha declarat.

La finalitat d'aquest pacte és promoure el compromís de totes les entitats per impulsar i/o desenvolupar mesures bàsiques per millorar la situació actual de l'aigua a Formentera durant els pròxims anys. L'Aliança per l'Aigua estima que l'aigua és un tema fonamental per garantir el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat ambiental de l'illa.

El Consell de Formentera i el Govern de les Illes Balears signen el conveni que permetrà ordenar i regular el fondeig a l'Estany des Peix

foto-signatura-estany-des-peix1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, han signat, aquest dimecres, un conveni de col·laboració per a l'execució i gestió de les instal·lacions de pantalans flotants i fondejos ecològics a l'Estany des Peix.

El president ha declarat que "avui és un dia històric, perquè gràcies a aquest conveni que ens permetrà regular el fondeig a l'Estany des Peix, la institució insular podrà recuperar l'equilibri mediambiental amb usos tradicionals d'aquest espai natural emblemàtic per l'illa de Formentera, una regulació que ha estat una demanda històrica de la nostra illa". Per la seva part, Vidal ha destacat que “aquest conveni permet que el Consell, com a administració més propera a la ciutadania, s'encarregui de la gestió d'aquest projecte”.

El conveni estipula que una vegada que el Govern balear ha elaborat el projecte de regulació de l’estany, quan obtengui el vistiplau de la Demarcació de Costes, serà el Consell de Formentera qui s’encarregarà de regular el fondeig a l’Estany des Peix.

Segons l’acord, per l'adjudicació dels amarraments, el Consell elaborarà i proposarà un Reglament d'ús que establirà els requisits mínims per accedir a un amarrament que vetlli per la conservació dels valors mediambientals i tradicionals propis de l'Estany des Peix.

Per part seva, la conselleria de Medi Ambient del Govern assumeix, a més, el seguiment i el control científic dels efectes de les instal·lacions en la flora, la fauna i el medi de l'Estany des Peix i, si escau, l'execució dels projectes de recuperació i de conservació dels hàbitats associats a l'Estany des Peix, amb la col·laboració del Consell. Pel que fa a l'execució del projecte, és de destacar que aquest fou seleccionat, l'octubre de 2018, per ser finançat a través dels fons recaptats a través de l'Impost de Turisme Sostenible, per un import de 652.154€. El Conveni té una durada de quatre anys.

27 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El pròxim dissabte es fa un taller de microplàstics a la platja des Cavall d’en Borràs de Formentera

neteja-platja plasticfreeformeEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que la plataforma Formentera sense plàstics i el Gen-Gob Eivissa han organitzat un taller de microplàstics el pròxim dissabte 16 de febrer a partir de les 10.00h a la platja des Cavall d’en Borràs. La jornada va dirigida a adults i infants tant de Formentera, com d’Eivissa.

Aquesta trobada s’inclou dins el programa Plastic Zero que subvenciona el Consell de Formentera amb col·laboració del Gen-Gob perquè les escoles aprenguin el “Protocol Observadores del Mar-Plastic 0” i recullin dades científiques de la quantitat i tipus de microplastics que arriben a les nostres platges. Aquestes dades s’envien al projecte a nivell estatal de Observadores del Mar de l’IMEDEA per conèixer quin és l’estat del nostre mar en diferents indrets del territori nacional. En el taller de microplàstics de dissabte s’ensenyarà als pares el que els infants ja fan a l’escola.

Viatge gratuït
Les navilieres Baleària i Trasmapi col·laboren amb aquesta iniciativa i posen a disposició de tots els participants que vulguin venir des d’Eivissa bitllets gratuïts per fer la travessia entre Eivissa i Formentera. Els voluntaris es poden apuntar enviant un email a beblue@trasmapi.com amb el nom, llinatges i municipi de residència pels viatges amb Trasmapi, o escriure un email amb les mateixes dades a
plasticfreeformentera@gmail.com per viatjar amb Baleària.

Més articles...

Pàgina 11 de 41

11