• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

El Consell d’Entitats tracta el projecte de fondejos de s’Estany des Peix

foto 2021 consell entitats fondejosEl Consell d’Entitats de Formentera va celebrar ahir a la tarda una sessió extraordinària per tractar sobre el projecte de fondejos de s’Estany des Peix. La trobada va estar presidida per la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, i conduïda per la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada. En total hi varen assistir prop de dues-centes persones, entre particulars i representants de vint-i-quatre associacions del Consell d’Entitats, a més de representants de partits polítics.

La presidenta Alejandra Ferrer ha recordat que des de fa anys la situació de s’Estany és insostenible i que el Consell de Formentera aposta per “un model de regulació que permeti trobar l’equilibri entre l’ús tradicional del fondeig i la protecció d’aquest espai singular i natural”. Alejandra Ferrer ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat i confiança i ha assegurat que “la voluntat política és defensar l’interès general i que la gent pugui seguir gaudint de s’Estany des Peix d’una manera ordenada i sostenible, respectant també la tradició i el patrimoni cultural d’aquest espai”.

Per últim, la presidenta ha afegit que, a banda de la regulació de s’Estany, “és necessari treballar altres aspectes relacionats entre sí, com la ubicació d’amarraments socials al port, la creació d’una marina seca i de rampes, entre altres accions per garantir l’accés a la mar de la ciutadania de Formentera, i opcions per la part comercial nàutica, tal com hem traslladat també a l’Autoritat Portuària”.

Quinze dies per fer suggeriments al reglament d’ús

El conseller Antonio J. Sanz ha explicat els avanços que s’han donat des de març de 2019. “Ara mateix estam en el moment de fer el reglament de les normes d’ús i cal destacar que a la sessió hi ha hagut intervencions molt interessants en què els usuaris han exposat les seves inquietuds. Hem comentat com poden registrar-les tant a l’OVAC com a l’OAC i que tenen quinze dies per presentar les aportacions i suggeriments per desenvolupar aquest reglament”. Durant la sessió “també s’ha parlat dels possibles criteris d’adjudicació, que òbviament han de complir amb la normativa vigent, i que han de ser de caire mediambiental i històric. No hem d’oblidar que el projecte de s’Estany des Peix neix de la necessitat de recuperar aquest espai natural que pateix una alta degradació”. Les persones interessades poden informar-se’n a la pàgina web del Consell.

Per la seva part, Llorenç Mas s’ha mostrat confiat “en poder arribar a un acord per ordenar de manera satisfactòria aquest espai natural protegit”. En aquest sentit, ha afegit que “avançar en la regulació d’usos dels espais marins és imprescindible en temps d’emergència climàtica per poder-ne preservar els hàbitats i espècies més valuoses”.


23 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera acull a partir d’avui la Xarxa Mediterrània per la Posidònia amb l’objectiu d’avançar cap a un política comuna europea de conservació

foto 2021 SPP networks AL’illa ha estat elegida com a escenari de la trobada per ser un referent en conscienciació i resultats de conservació

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als participants de la primera trobada presencial de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia que reuneix, els propers dos dies, a Formentera, a representants de governs i entitats d’onze països mediterranis amb l’objectiu d’avançar cap a una política comuna de conservació de la posidònia.

La iniciativa neix arran d’una trobada celebrada a Grècia el novembre de 2019 i que va comptar amb la participació de representants de la Unió Europea i de la majoria dels països europeus mediterranis. Un dels objectius principals de la trobada va ser la creació d’una xarxa de contactes per a poder unir sinergies de cara a una futura estratègia europea de conservació de la posidònia.

Alejandra Ferrer ha explicat que des de la creació del Consell de Formentera des de la institució és treballa per protegir la posidònia i ha destacat els projectes per regular els fondejos que s’han presentat pel Consell, pels que ha demanat una vegada més ajuda de les administracions competents per posar-los en marxa. “Aquest estiu s’ha fet palès una vegada més que Formentera necessita urgentment començar a prendre mesures d’acord amb les necessitats i la capacitat de càrrega de l’illa sempre prioritzant l’entorn, el patrimoni i la qualitat de vida dels residents”, segons ha declarat. “Formentera ha lluitat molt i és pionera en moltes mesures de protecció i sostenibilitat, com la xarxa de recarrega de vehicles, el projecte formentera.eco de restricció d’entrada de vehicles, el sostre de places turístiques, l’eliminació de les bosses de plàstic... tot el que hem pogut organitzar en terra. Però ens falten mesures contundents a la part marítima. Les accions de altres destinacions de la mediterrània tenen conseqüències directes damunt el nostre litoral i el creixement del sector nàutic és insostenible”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, ha destacat la importància d’una iniciativa “que hauria de marcar el full de ruta cap a una política comuna de conservació marina avalada per la Comissió Europea”. Mir ha posat en valor que s’hagi elegit Formentera com a seu de la trobada “per ser un referent europeu en matèria de conscienciació ciutadana i d’actuacions en favor de la conservació de la posidònia” i ha afegit que “aquesta trobada consolida el paper pioner i capdavanter de les Illes Balears en l’aprovació i aplicació de polítiques efectives de protecció d’una espècie marina vital per als hàbitats marins de la mediterrània”.

La trobada està impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat (OFB), amb la col·laboració del Projecte LIFE Marha i el Consell insular de Formentera. El director de Relacions europees i internacionals de l’OFB, Cyrile Barnerias, ha destacat que “la Unió Europea protegeix la posidòia d’acord a les directives Natura 2000. A França, les praderies de posidònia estan molt protegides, no només dins les àrees marines protegides. El full de ruta de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia permet una major cooperació per protegir la fanerògama”.

Durant els propers dies, els assistents coneixeran de primera mà les polítiques en favor de la conservació de la fanerògama marina que s’estan aplicant a Formentera i a les Illes Balears, illa i comunitat pionera a l’hora de legislar sobre la conservació de la posidònia. Entre els assistents, hi ha representants de la Generalitat valenciana, dels governs de França, Malta, Xipre, Montenegro i Grècia així com d’universitats i entitats científiques i ecologistes d’arreu de la mediterrània.


21 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neteja de s’Estany des Peix, aquest dissabte en el World Cleanup Day 2021

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient i en col·laboració amb Plastic Free i Que Celeste, organitza aquest dissabte 18 de setembre una neteja terrestre de s’Estany des Peix en el World Cleanup Day 2021.

La jornada començarà a les 10 h i el punt de trobada serà el Centre d’Esports Nàutics (CENF) a la Savina. Des de l’àrea de Medi Ambient es facilitarà el material necessari.

El World Cleanup Day és l’acció cívica més gran del món per involucrar més de 180 països a fer front a la crisi mundial de residus. Com assenyala l’organització, el WCD és una xarxa forta i única d’actors que comparteixen la visió del món lliure de residus i creuen que junts podem netejar el món dels residus.

15 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 world cleanup day

La posidònia de Formentera envia un missatge de conscienciació mediambiental des de les profunditats del mar

cartell 2021 aixetaAEl Consell de Formentera ha editat uns adhesius amb missatges de conscienciació mediambiental inclosos dins la campanya ‘Conservem el nostre gran secret’ de Save Posidonia Project. En aquest cas, els adhesius estan ideats per ser posats en els banys dels establiments turístics i comercials de l’illa, però també dels residents que ho desitgin.

Els adhesius contenen els següents missatges: “T’ho deman des del més profund del mar: no tiris deixalles al vàter”, en el primer cas, i “T’ho deman des del més profund del mar: tanca bé l’aixeta”, en el segon cas. L’etiqueta #laposidòniacomençaaquí acompanya els dos dissenys que es presenten en tres idiomes, català, castellà i anglès.

“En aquesta campanya donem personalitat pròpia a la posidònia i volem conscienciar que la mar i la seva protecció comença a les nostres llars, a les nostres aixetes i claveguerams”, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Els adhesius, dels quals s’ha fet una primera tirada de 600 impressions, es repartiran entre els associats de la Pimef, la Cambra de Comerç i l’Associació Hotelera de Formentera. Els residents que ho desitgin el podran recollir a la seu central del Consell de Formentera i a les Oficines d’Informació Turística.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat la importància de fer polítiques de conscienciació ciutadana, adreçades tant a turistes com a residents, per fomentar des de la institució la cura del medi ambient.

Aquesta campanya s’emmarca dins el Save Posidonia Project, que se celebra la pròxima setmana a la nostra illa. Aquest és el programa del fòrum:

Divendres, 24 de setembre
El primer dia es desenvolupa en tres blocs. En el primer, es donarà la benvinguda als participants i la presidenta del Consell oferirà la ponència inaugural en la qual presentarà el full de ruta d’enguany i es presentaran les conclusions del treball de camp fet durant el Posidonia Mediterranean Network, que se celebra a l’illa els dies anteriors.

En el segon bloc, ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, es combinaran taules de treball i conferències en les quals els experts abordaran el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, el tercer bloc, sota el títol ‘Illes neutres en carboni’, abordarà les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda.

Dissabte, 25 de setembre
El segon dia, s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h s’organitza la neteja de la platja de s’Estufador. I a les 12.30 h, una visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

17 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Recollida terrestre de plàstics a Cala en Baster

cartell 2021 recollida plasticsL’associació Gira del Mar en col·laboració amb el Consell de Formentera i Save Posidonia Project organitza demà 14 de setembre, de 17 a 19 hores, una recollida terrestre de plàstics a Cala en Baster. Aquesta acció està englobada a la Gira del Mar de Ramon Mirabet. Tots els plàstics seran reciclats i aprofitats per Fitplanet, que els convertirà en un nou producte.
Per a més informació i inscripcions: www.giradelmar.ramonmirabet.com

13 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 17 de 68

17