• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

La sostenibilitat intel·ligent centra el IV Fòrum Save Posidonia Project que se celebra el 24 i 25 de setembre a Formentera

cartell 2021 forum SPP cLa presidenta i consellera de Turisme del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha presentat avui la quarta edició del Fòrum Save Posidonia Project, que tendrà lloc els dies 24 i 25 de setembre a Formentera, i la nova campanya de promoció i conscienciació ‘Conservem el nostre gran secret’. Sota el títol ‘Sostenibilitat intel·ligent per a la recuperació del turisme i la preservació del territori’, el Fòrum torna a ser “un espai d’exposició d’idees i intercanvi d’experiències amb un objectiu comú: acompanyar Formentera en el seu camí cap a la sostenibilitat en un any difícil en què hem vist créixer encara més la pressió damunt la nostra illa", segons ha destacat la presidenta en la roda de premsa.

En la presentació, Alejandra Ferrer ha fet un repàs a les darreres edicions del Fòrum, “una iniciativa que va néixer l’any 2017 i, encara que està assolint els objectius marcats de protegir els recursos naturals de l’illa de Formentera i, concretament, de contribuir a la conservació de la posidònia oceànica, ha d’actualitzar-se a les necessitats d’avui en dia”. La presidenta també ha agraït les donacions de particulars i empresaris que des de l’any 2017 ja han apadrinat 251.052 m2 de posidònia.

Nova campanya
Precisament, amb aquest objectiu de conscienciar, difondre la importància de la posidònia i ajudar a apadrinar-la, des de l’àrea de Turisme s’ha impulsat la campanya ‘Conservem el nostre gran secret’, que, ideada per l’agència Viernes, “mostra persones de l’illa i de diferents generacions que transmeten el gran secret de Formentera que és conservar la posidònia i diferents missatges, com ara no fondejar sobre posidònia, practicar la pesca responsable i poder respirar aire pur”.

Amb la recaptació de l’apadrinament de la posidònia des de 2019 s’han finançat i coordinat des de l’àrea de Medi Ambient el projecte ‘Antroposi’ de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i un estudi de diagnòstic mediambiental de les àrees de fondeig en tot el litoral de Formentera, del grup ecologista GEN-GOB, amb un pressupost total de 90.000 euros. Els projectes s’han finalitzat i presentat al públic aquest any. En la darrera convocatòria, va resultar guanyador el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, que compta amb un pressupost de 112.000 euros i analitzarà l’impacte dels contaminants emergents sobre la posidònia.

“En aquesta edició es presenta un programa molt complet que comptarà amb ponents internacionals experts en la tecnologia de sostenibilitat i la presència de mig centenar de periodistes de diferents nacionalitats, que ha d’ajudar a donar veu al nostre secret i a conscienciar de la necessitat de protegir la nostra illa”, ha assenyalat la presidenta.

Fòrum Save Posidonia Project

- Divendres 24 de setembre:
El primer dia es desenvolupa en tres blocs. En el primer, es donarà la benvinguda als participants i la presidenta del Consell oferirà la ponència inaugural en la qual presentarà el full de ruta d’enguany i es presentaran les conclusions del treball de camp fet durant el Posidonia Mediterranean Network, que se celebra a l’illa els dies anteriors.

En el segon bloc, ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, es combinaran taules de treball i conferències en les quals els experts abordaran el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, el tercer bloc, sota el títol ‘Illes neutres en carboni’, abordarà les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda.

- Dissabte 25 de setembre:
El segon dia, s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h, neteja de la platja de s’Estufador. I a les 12.30 h, visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

Tota la programació del Fòrum Save Posidonia Project es pot consultar aquí.

8 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell elabora el Pla Acústic i Mapa de Remors de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ja ha començat l'elaboració del Pla Acústic d'Acció Municipal, el Mapa de Remors i la Zonificació Acústica de Formentera amb l'objectiu de prevenir i controlar la contaminació acústica de l'illa.

La redacció d'aquest pla, tal com ha avançat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, "ens ajudarà a millorar la qualitat de vida de la població i del nostre entorn, a més de permetre a Formentera complir amb la normativa europea, estatal i autonòmica sobre contaminació acústica".

El desenvolupament del pla es divideix en tres fases. La primera és l'elaboració del mapa de remors i zonificació acústica; la segona, la redacció del Pla Acústic d'Acció Municipal; i la tercera, la proposta de modificació de l'actual Ordenança municipal de remors i de la declaració de Zones de Protecció Acústica Especial (ZPAE). A més, la singularitat de l'illa fa que s'estableixin dos mapes de remors diferenciats, per temporada alta i baixa.

El conseller de Medi Ambient ha remarcat que "el mapa de remors és una eina indispensable per prendre coneixement acústic del territori, per valorar la qualitat ambiental a la qual està exposada la població, per posar-la a disposició de la ciutadania i per avaluar les decisions urbanístiques i d'activitats econòmiques amb criteris acústics, que facilitin la introducció de polítiques de sostenibilitat mediambiental".

Des del mes de juliol, s'ha començat el treball de camp, a avaluar i recopilar dades del Pla Territorial Insular existent, com ara la repercussió en les remors del servei de recollida de residus, de la neteja de vials i platges, del transport públic i del trànsit a la xarxa viària i en camins de l'illa, una dada que encara no s'havia comptabilitzat.

Els treballs per l'elaboració d'aquest Pla Acústic i Mapa de Remors s'han adjudicat a l'UTE Mer Formentera i compten amb un pressupost de 36.481,50 euros. El termini d'execució del pla és de 16 mesos.

2 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera genera un 7,8 % més de residus en juliol de 2021 en comparació l’any 2019

cartell 2021 per una illa mesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest passat mes de juliol a Formentera es varen recollir prop d’un 8 % més de residus en comparació amb el mateix mes de 2019; en total, es van recollir un total de 1.373 tones enfront de les 1.273 tones de 2019. Respecte a l’acumulat de 2021, fins al juliol els serveis de neteja de l’empresa concessionària del Consell han recollit 4.559 tones respecte a les 4.791 de fa dos anys. El juliol de 2020 es varen recollir 1.094 tones, un 25,5 menys que enguany.

Reforç en la recollida de migdia i campanya d’inspeccions

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “a causa de l’increment de la generació de residus a l’illa des del mes de juliol s’ha reforçat la recollida al migdia, es tracta d’una mesura excepcional”, ja que, com ha recordat el conseller, els residus sòlids urbans (RSU) i assimilables, els que s’han de dipositar al contenidor gris, només es poden dipositar a partir de les 20.00 hores fins les 23.00 hores. En aquest sentit, per exemple, el servei de reforç del migdia va recollir només el passat 5 d’agost 8.300 quilos.

El Consell, a més, fa una crida al civisme de la població resident, turistes i empresaris per poder fer servir els contenidors com toca i recorda que tots aquells residus que no es poden deixar en cap dels contenidors es poden portar a la Deixalleria de manera gratuïta. També es poden dipositar els RSU que no es poden deixar durant el dia als contenidors. L’horari és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 hores i les tardes de dilluns a divendres de 15.30 a 17.30 hores. També hi ha un servei de recollida d’electrodomèstics i mobles vells al telèfon 900 102656.

A més, el Consell des de principi d’any va activar una campanya informativa ‘Per una illa més neta’ per conscienciar la població i ara s’ha incrementat amb altra d’inspeccions per garantir l’ús correcte dels contenidors.

Horaris de depòsit de residus al contenidor:
RSU ‘rebuig’ i assimilables: de 20 a 23 hores. Fora d’aquest horari és sancionable.
Vidre: de 8 a 23 hores. Fora d’aquest horari és sancionable.
Paper, cartó, envasos, roba, etc.: sense horari.

Recollida porta a porta establiments comercials:
Temporada alta freqüència diària, de 20.00 a 04.00 hores.
Temporada baixa, de diumenge a divendres, de 20.00 a 4.00 hores.
Es Pujols (entre 1 de juny i 30 setembre), freqüència diària de 20.00 a 23.00 hores.


10 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera comptarà amb el primer aparcament de l’illa amb una pèrgola de plaques fotovoltaiques

foto 2021 pergola fotovoltaiquesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, està tramitant la instal·lació d’una pèrgola de plaques fotovoltaiques a més de cinc punts de recàrrega dobles a l’aparcament del poliesportiu Antoni Blanc. Aquesta instal·lació, la primera d’aquest tipus a Formentera a un aparcament públic, comptarà amb 260 plaques fotovoltaiques i permetrà generar 134.486 kWh l’any, segons la producció estimada del projecte. L’energia neta serà autoconsumida pels cincs punts de recàrrega que hi haurà sota la pèrgola i l’excedent servirà per abastir d’energia neta el poliesportiu Antoni Blanc. La instal·lació esportiva, segons les dades del portal d’energia del Consell, té un consum anual de 231.984 kWh. És a dir, l’energia neta de la pèrgola fotovoltaica podrà cobrir pràcticament la meitat del consum anual generat pel poliesportiu.

El projecte té un pressupost de 238.000 euros i acaba de rebre una subvenció de 185.000 euros de la conselleria de Transició Energètica del Govern balear dins del marc de l’impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i de les mesures d’impuls del turisme sostenible (ITS). Els treballs sortiran a licitació el mes de setembre; la previsió és que la pèrgola s’instal·li al llarg de l’hivern i entri en funcionament el 2022.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació de la subvenció “que permetrà posar en marxa aquest projecte per generar energia neta a Formentera. Vivim en un lloc ideal per poder desenvolupar polítiques verdes i des del Consell treballam per impulsar iniciatives com aquesta”.

El conseller Antonio J. Sanz ha recordat que la posada en marxa, aquest estiu, del portal d’energia a la web del Consell serveix per “controlar, reajustar i estalviar el consum a Formentera i enfocar l’illa cap a la generació d’energia verda”.

Cal recordar que Formentera va signar el 2019 l’adhesió i desenvolupament del Pacte de Batlles per al Clima i l’Energia, pel qual es compromet a aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l’eficiència energètica i les fonts d’energies renovables.


20 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

200 trampes per a la captura de papallones de la processionària del pi

foto 2021 trampes BEl Consell de Formentera i el Servei de Sanitat Forestal del Govern balear posen a disposició de la ciutadania 200 trampes per a la captura de les papallones de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Les persones interessades poden demanar-les a l‘oficina de l’àrea de Medi Ambient del Consell al carrer de Mallorca, 15 de Sant Ferran de ses Roques o a través del telèfon 971 32 12 10 (extensió 1).

Les trampes funcionen amb feromones que atrauen als mascles de la papallona i els captura, el que propicia la reducció de població de mascles que poden fecundar. Es recomana que la seva instal·lació es faci dins la primera quinzena d’agost, abans que les papallones surtin de les crisàlides.

L’any 2007 es va detectar per primera vegada l’insecte a Formentera i, en 2016, es va declarar plaga. Les actuacions que s’han dut a terme durant els darrers anys per controlar la processionària consisteixen en l’eliminació de les bosses que les erugues teixeixen a l’hivern; la captura de papallones amb les trampes; la instal·lació de caixes refugi que afavoreixin la presència de quiròpters; el tractament aeri i tractament terrestre puntual.

La processionària del pi és un insecte defoliador que s’alimenta de fulles del pi autòcton balear (Pinus halepensis) que per si mateix no provoca la mort dels arbres als quals defolia, però sí els deixa més sensibles a altres agents com la sequera o l’atac d’insectes escolítids que poden finalment matar els pins.

Per una altra banda, la processionària del pi pot provocar danys dermatològics i al·lèrgics a persones i animals a conseqüència dels pèls urticants que posseeix a la part dorsal del seu abdomen. Des del Servei de Sanitat Forestal recorden que tota la informació disponible està a l’abast de la ciutadania a la pàgina web sanitatforestal.caib.es.

5 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 18 de 68

18