• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Darrers dies de la campanya de retirada de fibrociment

Foto presentacio campanya fibrocimentEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, recorda que resten ja pocs dies per a beneficiar-se de la campanya de retirada de fibrociment adreçada a domicilis i particulars de l'illa de Formentera.

Els interessats es poden inscriure fins al 15 de gener a través de l'OVAC, conselldeformentera.cat, o presencialment a l'àrea de Medi Ambient, situada al carrer Mallorca de Sant Ferran.

El Consell subvenciona el cost de la retirada del material contaminant fins a les plantes especialitzades situades a la península, i de les saques especials en què es traslladen. Els particulars han de pagar, segons el tipus de residu i volum retirat, però també tenen un descompte en el preu final.

Amb el descompte aplicat, les quanties queden així: les plaques de fibrociment tenen un cost de 40€ per cada 100 kg, els trossos petits tenen un cost de 80€ per cada 100 kg, i els dipòsits de fibrociment tenen un cost de 150€ per cada 100 kg.

A partir del 15 de gener un equip especialitzat farà la recollida. Aquesta campanya respon a una petició acordada per unanimitat en el plenari de Formentera el passat mes d’agost.

Balanç ‘positiu’ de la prova pilot de recollida de matèria orgànica a Formentera

Foto recollida organica bar centroEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que els 50 establiments de Sant Francesc participants en el projecte pilot de recollida de matèria orgànica han recollit 100 tones durant els 4 mesos de durada de la campanya que tingué lloc entre juny i setembre d’aquest any.

Entre els establiments participants hi havia bars, cafeteries, restaurants, hotels, supermercats, hospital i escoleta, considerats com a grans productors de residus. Cada productor ha disposat d’uns petits contenidors especials que el servei de recollida de fems ha recollit porta a porta cada vespre durant la campanya.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha agraït la seva participació en aquesta prova, amb la qual "s'ha aconseguit un estalvi de 167€ per tona de matèria orgànica recollida, el que suposa un estalvi de 16.700€, al no haver hagut de fer el tractament i enviament del residu a Eivissa", segons ha declarat.

Compost
A més, hi ha més avantatges afegits, segons ha dit la consellera ja que "amb les tones recollides s'està fent ara compost a la planta de tractament de Formentera i després el producte resultant passarà a enriquir els camps de l’illa". El procés de compostatge que s’està fent servir barreja la matèria orgànica amb material estructurant derivat de restes de poda triturada. Després d'un procés de 4 mesos de maduració el compost estarà disponible per als pagesos de Formentera.

Aquesta iniciativa, segons ha destacat la consellera “vol fomentar el principi de residu zero ja que es recupera un residu com la matèria orgànica i mitjançant un procés de compostatge es crea un subproducte apte pel camp”. Els serveis tècnics del Consell han avaluat que la matèria orgànica té “una qualitat molt bona, ja que els establiments han tingut cura de que el residu fos 100% orgànic, i per això la qualitat del compost serà alta”, segons preveu Daisee Aguilera.

El cost de la prova pilot ha estat de 80.000 euros, finançats per Consell de Formentera, i dels quals el Grup Leader ha aportat 32.000 euros. Ara, el Consell en vista als bons resultats estudia l'ampliació de la recollida als grans productors de l'illa.

Premiades dues nenes de Formentera per les seves idees per reutilitzar les aigües residuals

Foto entrega premis aqualiaLa consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera acompanyada del director de la delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo, i la responsable del Servei Municipal d'Aigües de Formentera, M. del Mar Yern han fet avui entrega a la sala d’Actes del Consell d’una càmera subaquàtica a les finalistes del Concurs Digital Infantil que organitza anualment Aqualia amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua.

Agnès Escandell Ribas, del col·legi Sant Ferran de Ses Roques, i Kiara Berzategui Hammer, del col·legi Mestre Lluís Andreu, han resultat finalistes del concurs. Les seves idees per reutilitzar les aigües residuals els han valgut per ser triades entre els 8.500 alumnes d'Espanya i Portugal que han participat en el certamen.

En aquesta edició, sota el lema “Missió Depuració”, els nens i nenes de 3r i 4rt de Primària podien formar part d'un viatge sideral a través del meravellós món de la depuració i reutilització de l'aigua.

Tal com ha explicat el director de la delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo, “l'objectiu era aconseguir que els nens poguessin conèixer el recorregut que segueix l'aigua des que és usada en les nostres llars fins que es retorna al medi ambient una vegada depurada i com les aigües residuals es poden reutilitzar per a diversos usos”. Per a això havien de desplegar tota la seva creativitat i crear el seu propi planeta sostenible.

La consellera ha felicitat a les joves guanyadores i han agraït “la implicació d’Aqualia i dels col·legis de Formentera per fomentar l'ús responsable de l'aigua d'una forma educativa, divertida i creativa”.

Formentera inicia una campanya de retirada de fibrociment

Foto presentacio campanya fibrocimentEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha presentat avui una campanya de retirada de fibrociment adreçada a domicilis i particulars de l'illa de Formentera. "L'objectiu és que els formenterers s'animin a retirar aquest tipus de material contaminant, tant per la salut de les persones, com pel medi ambient, i ho facin de forma segura", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Els interessats es poden inscriure des d'avui i fins al 15 de gener a través de l'OVAC, conselldeformentera.cat, o presencialment a l'àrea de Medi Ambient, situada en el carrer Mallorca de Sant Ferran.

El Consell subvenciona el cost de la retirada del material contaminant fins a les plantes especialitzades situades a la península, i de les saques especials en què es traslladen. Els particulars han de pagar, segons el tipus de residu i volum retirat, però també tenen un descompte en el preu final.

Amb el descompte aplicat, les quanties queden així: les plaques de fibrociment tenen un cost de 40€ per cada 100 quilos, els trossos petits tenen un cost de 80€ per cada 100 quilos, i els dipòsits de fibrociment tenen un cost de 150€ per cada 100 quilos.

"L'any 2002 es va prohibir a tot l'estat la comercialització i producció del fibrociment, i des de llavors s'aconsella la seva retirada per ser altament contaminant, ja que conté elements com l'amiant que suposen un perill per la salut", segons ha detallat la consellera.

El tècnic de Ca Na Negreta, empresa encarregada de la retirada, José Antonio Pérez, ha explicat que les feines de retirada començaran a partir del 15 de gener, prèviament seran els zeladors de l'àrea de Medi Ambient els que recaptaran informació sobre les sol·licituds de retirada per calcular el cost, i a partir del 15 de gener un equip especialitzat farà la recollida. Aquesta campanya respon a una petició acordada per unanimitat en el plenari de Formentera el passat mes d’agost.

Neteja del canal de ses Salines

Neteja canal ses salinesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha procedit a la neteja del canal de ses Salines amb “l’objectiu de garantir la lliure circulació de l’aigua i evitar la pèrdua de biodiversitat ornitològica”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. La neteja s’ha efectuat en el tram soterrat que va des del moll comercial de l’Autoritat Portuària de Balears, al costat de la Torre de Formentera Mar, fins a les Salines Ferrer darrere del carrer Gregal de la Savina. Les feines han estat subcontractades a Tragsa per un pressupost 15.492,36 €.

Un total de 4 operaris, un cap d’obra, un tècnic de prevenció i un tècnic qualitat i medi ambient han fet 13 jornades de feina, en les quals han sostret 650 metres cúbics de llots i fangs, i 12 metres cúbics de material sòlid d’un tram total de 150 metres de llargària. “Feia gairebé dues dècades que no es feia una feina d’aquest tipus, la qual era molt necessària”, segons ha explicat la consellera, que ha afegit que encara que no és competència del Consell, “era urgent desembussar el canal per recuperar el flux d’aigua i retirar els residus i, per això, hem actuat”. La funció del canal és evacuar l’aigua de pluja cap a la mar i evitar que entri dins l’estany Pudent, i de les Salines.

La consellera ha afegit que espera que aquestes accions serveixen per animar a la resta d’administracions que apliquin “mesures de conservació d'un ecosistema emblemàtic com les Salines de Formentera”.

Les feines han consistit en:
-Desbrossament de la zona descoberta per poder accedir a la galeria
-Ventilació d'arquetes i registres
-Comprovació diària de nivells d’oxigenació suficients
-Il·luminació de galeria subterrània
-Segellat per trams a actuar per aïllar moviments i filtracions freàtiques
-Buidat amb camió cisterna d'aigua i llots
-Retirada manual d'elements sòlids
-Impulsió amb cisterna i mànega rotativa amb pressió d'aigua neta per a disseminació de llots, sorres i graves solidificades
-Aspiració de material disseminat amb aigua mitjançant camió cisterna
-Demolició i retirada de taponaments de trams i alliberament de flux d'aigua de la canal

Més articles...

Pàgina 19 de 35

19