• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Economy and Treasury

Presentació dels pressupostos del Govern balear a Formentera

foto 2022xii pressu governAvui la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han presentat els nous pressuposts de la comunitat a la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i als tres vicepresidents Alejandra Ferrer, Susana Labrador i Rafael Ramírez, així com al conseller d'Hisenda, Bartomeu Escandell. Durant el matí, també han mantengut una trobada amb representants d'agents socials i econòmics de l'illa de Formentera per presentar-los els comptes.

El Govern de les Illes Balears augmenta la despesa territorialitzada a Formentera per al 2023 fins a 25,4 milions d'euros, nou màxim històric. Augmenten les inversions directes i també es destinen més recursos que mai al finançament del Consell Insular de Formentera, amb 11,4 milions. Aquestes són algunes de les fites del Projecte de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2023, presentat avui a Formentera i que actualment es troba en fase de tramitació parlamentària, segons ha explicat la consellera Rosario Sánchez.

Per la seua part, la presidenta Ana Juan ha destacat que aquests comptes tenen com a objectiu "reforçar la cohesió social, amb ajudes i mesures fiscals per fer front als efectes de la inflació i la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna i per millorar la qualitat de vida de tots els residents". La presidenta també ha avançat que s'ha acceptat una esmena presentada pel diputat de Formentera, Antonio J. Sanz, per instal·lar un nou camp de boies per a amarratges ecològics a l'illa, amb un pressupost de 120.000 euros. "Hem de continuar amb polítiques de protecció del nostre mar amb l'objectiu d'arribar de manera progressiva a tot el litoral de l'illa", ha explicat.

Ajudes
Entre les ajudes han destacat en la presentació el nou complement econòmic, de fins a 600 euros, per a persones desocupades els mesos d'hivern, com els fixos discontinus, i l'impacte que té a Formentera, de més de 0,6 milions d'euros.

Així mateix, han detallat que el manteniment de la pujada en un 15 % de la renda social garantida beneficiarà prop de 54 persones a Formentera (34 famílies), i que 148 beneficiaris rebran aquests mesos de desembre i gener la doble paga extraordinària per a persones amb prestacions de dependència. D'altra banda, la consellera ha explicat que l'eliminació del copagament per als centres de dia i el servei d'ajuda a domicili, també cabdal per a persones en situació de dependència, ajudarà prop de 26 famílies a l'illa.

Pel que fa a la despesa territorialitzada, torna a créixer i se situa en 25,4 milions, quasi 10 milions més (+57 %) respecte dels pressuposts de 2022. Aquesta xifra recull els capítols de transferències corrents i de capital destinades al Consell de Formentera, que augmenten fins a superar els 14 milions d'euros, i les inversions —capítol 6— de les conselleries i de les empreses i els ens del sector públic autonòmic, les quals s'incrementen un 159 % respecte a 2022, fins a arribar a prop d'11 milions.

A aquesta xifra se sumen les inversions que seran finançades amb el Fons d'Impuls del Turisme Sostenible (ITS) mitjançant el Pla de 2023 —tal com es va acordar en el si de la Comissió a finals d'octubre— que tendran un impacte global de 2,4 milions d'euros a Formentera.

Entre d'altres, destaquen el projecte per la implantació de clavegueram i millora del nucli turístic des Ca Marí, dotat amb 1,2 milions d'euros, i un altre per garantir el subministrament d'aigua potable a l'illa, dotat amb 320.000 €.

Creix el finançament
El finançament del Consell de Formentera assoleix un nou màxim, amb una aportació del Govern d'11,4 milions: creix en 2,5 milions, i passa dels 8,9 milions d'enguany als 11,4 milions per al 2023, mitjançant el sistema de finançament dels consells.

D'aquesta manera, el Govern destina més del doble que el 2015 al finançament del Consell de Formentera, un increment de 6,6 milions (+137 %) respecte dels 4,8 milions d'aquell any.

HPO i base 061
Del conjunt de les inversions per al 2023, cal destacar la construcció d'una promoció de 17 habitatges públics dotacionals a Formentera, amb una inversió prevista de 2,6 milions per al 2023; i la construcció de la base del SAMU 061 que tendrà una inversió de 2,7 milions.

En l'àmbit educatiu, els pressupostos 2023 inclouen una partida de prop de 326.000 € per a l'ampliació de l'IES Marc Ferrer, així com l'inici de redacció de projecte de l'ampliació del CEIP El Pilar i del projecte d'accessibilitat del CEIP Mestre Lluís Andreu.

En matèria de treball, es destinaran 0,7 milions d'euros a polítiques actives d'ocupació per a diversos col·lectius de l'illa.

Respecte a les inversions de l'Institut Balear de l'Energia, s'inclou un projecte d'emmagatzematge per millorar l'estabilitat del sistema elèctric de l'illa, dotat amb un milió d'euros. En polítiques de transició energètica es preveuen així mateix actuacions per continuar amb la solarització i instal·lació d'energies renovables a espais públics (127.000 €); el foment de l'autoconsum en espais públics de la CAIB (250.000 €) i la creació de l'oficina de transició energètica (141.517 €).

Cicle de l'aigua i depuradora
En medi ambient, per al 2023 hi ha inversions importants en matèria del cicle de l'aigua, com les obres d'un nou dipòsit a la dessaladora (IDAM) de Formentera (885.035 €), i l'inici del projecte d'ampliació de la depuradora de Formentera, a finals de 2023, que suposarà una inversió total de 4,6 milions d'euros.

En agricultura, pesca i alimentació, destaca la inversió prevista a la bassa de Formentera, de 200.000 €, que permetrà millorar la qualitat de l'aigua a través d'aigua regenerada i l'eficiència del bombeig fins a les parcel·les. Així mateix, un altre fet rellevant per al 2023 és la nova política agrària comuna (PAC), amb la qual augmenta en un 103 % el pagament bàsic per hectàrea a Eivissa i Formentera.

Cal destacar també la inversió prevista de l'IBETEC (entitat pública de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears) per a la canalització de fibra òptica a Formentera, dotada amb 716.667 €; i el subministrament i instal·lació d'estacions TETRA (sistema de comunicació dels serveis d'emergències), amb una partida de 188.376 €.

D'altra banda, es destinaran prop de 80.000 € del IV Pla de fosses a la segona fase del pla d'exhumacions del cementeri nou de Sant Francesc i a l'estudi històric de fosses del cementeri vell de Sant Francesc, la Mola i es Pujols.

Els pressupostos inclouen també prop de 15.000 euros per transferir al Consell de Formentera, per finançar ajuts de desplaçament a estudiants universitaris; 75.000 € per a la Fundació Museu i Centre Cultural Formentera; 28.000 € per al Museu Etnològic i 10.000 € per al programa «Viu la cultura».

2 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera hosts presentation of CES report on Balearic economy, employment and society in 2021

foto 2022xi memoria cesToday Ana Juan and Bartomeu Escandell, president and finance councillor, respectively, of the Consell de Formentera, met with Rafel Ballester Salvà, president of the Economic and Social Council (CES), to present the CES's 2021 report on the economy, employment and society of the Balearic Islands. After the meeting, Josep Valero González and Anna Grau, secretary general and head of studies, respectively, of the CES, joined in a presentation before representatives of the media.

President Juan described the CES's work as "essential", and "key to our having a more accurate picture of Formentera's social, economic and environmental situation." She also highlighted the entity's coordination with the Formentera Data Observatory, which "will help us make future decisions that our island needs".

Councillor Escandell hailed the increasingly disaggregated nature of data in the report, and the fact that information is presented in relation to Formentera and not to Pine Islands at large. "There is still work to be done", said Escandell, "but we value the improvement." The finance councillor also highlighted "the important role of the Formentera Data Observatory in supplying the CES with information".

In 2021 the regional GDP shrink 20.6% - more than any other autonomous community in Spain. However, the 10.4% expansion that followed was not only more impressive than rebounding growth in the other Spanish regions, it also far outpaced Spain's recovery as a whole (+5.4%) and that of the rest of Euro zone (+5.1 %).

From 2017 to 2019, the Pine Islands' GDP grew faster than in the rest of the islands, but in 2020 it shrank by more than a quarter (25.4%). Dependence on tourism and foreign tourism in particular laid bare a vulnerability to sectoral fluctuations, despite the fact that 2021 also came with strong signs of resilience and an 11.8% uptick in the GDP that outstripped recovery in the rest of the islands. At 15.6%, Eivissa and Formentera's projected GDP expansion in 2022 will continue to outstrip the growth witnessed by our neighbours.

However, in 2021, the Pine Islands continued to fall short of pre-pandemic figures, with rates of change in GVA that remained negative across the region: -12.4% in the Balearic Islands as a whole; -11.9% on Mallorca; -11.1% on Menorca and -16.6% in the Pine Islands.

In the Pine Islands, the market services sector represents a larger share of the total regional GVA (71.4%), slightly above the regional average (71%). While service sector activities vary widely, the predominance of tourism is near absolute.

In 2021, the region received 8.7 million tourists, almost triple the total recorded in 2020, but still half that of 2019. Of all the visitors to the Balearic Islands, 22%, of 1.91 million, came to Eivissa or Formentera. Two thirds of our visitors are foreigners, and one third are Spanish. Ninety-four per cent of travellers come to the Pine Islands in the medium-high season.

On average, visitors stay in the Pine Islands 6.6 days - below the Balearic average of 7.2 days. And yet, their daily expenditure is higher in the Pine Islands (€146) than elsewhere in the Balearics (€141). On average, each tourist in the Pine Islands spent €963.60 in 2021.

Environment
The hydrological drought index measures changes in the availability of drinking water from surface sources and groundwater (in a given management system and over an undetermined period of time) which may prevent demands on the system from being met. In this regard, Formentera was in a pre-alert situation for four months in 2021 (March, May, June and July).

In 2021, Formentera had five ABAQUA boats for posidonia patrols. Checks were carried out on 66,518 vessels (the highest figure for all the islands) and 824, or 1.2%, needed to be moved.

In 2020, the pandemic and litigation meant that waste removal operations were not carried out along the island's coasts. A year later, one of 21 vessels in the Balearic Islands was stationed at Formentera. In 2021, 2,551.28 kg of litter was collected from the coastline, a 30% increase.

Formentera has seven swimming areas. In 2021, 100% were rated excellent, the best figure of the entire archipelago.

As for the local job market, in 2021 the number of affiliated workers increased by 9.8% (elsewhere in the Balearics the figure was 2.4%). Formentera's rate on the seasonality index -which compares the number of affiliated workers in July and December- was 144.1% (elsewhere in the Balearics it was 26.1%). In July there were 2.4 more affiliated workers than in December, which highlights the high seasonality of the island. In 2021, 87.9% of all new contracts reported were in the services sector (the share in the Balearics as a whole was 82.8%), 10% were in construction (12.7%), 1.2 % in industry (3.4%) and 0.9% in agriculture (1.1%). After 2020, an atypical year in which lost-time workday accidents were halved, they increased by almost 44% the following year (exceeding those reported in 2019).

Population
In 2021 only four autonomous communities reported population gains, among them the Balearic Islands, with 1,465 more people. The year closed with a total of 1,173,008 residents. Among the characteristic features of the Balearic Islands is a high proportion (46%) of residents born outside the region. Specifically, 21.6% were born in another autonomous community and 24.4% -the highest rate in Spain- were born in another country. On Formentera, 64% of the population was born outside the Balearics -the highest figure in the archipelago. More specifically, 30.8% were born in another autonomous community and 33.2% were born abroad.

Individuals over the age of 65 account for 16% of the total population in the Balearics - for the first time, this group represents a larger portion of the total than individuals under 16 (15.6%). On Formentera, however, the share of under-16s (13.1%) is still comparatively larger than the share of over-65s (12.7 %). The average Formentera resident is 41.3 years old. In 2021 the average pension was €803, well below the Balearic average of €967.

At €107,711, the average of residential properties is 27% above the Balearic average, and the figure has increased by 402% since 2011. Since 2020, building permits  in the Pine Islands increased 60%, the highest increase of all the islands.


24 November 2022
Communications Office
Consell de Formentera

In 2023 regional funding to Formentera reaches €11.4m–up €2.5m from 2022

foto 2022x financamentToday Ana Juan and Bartomeu Escandell, president and finance councillor of the Consell de Formentera, respectively, together with Iago Negueruela, regional minister of economic model, tourism and labour, unveiled the Balearic government's planned funding for Formentera in 2023. At €11.4 million, the figure exceeds this year's package by €2.5 million.

As highlighted by Minister Negueruela, with the draft budgets for 2023, the Balearic government plans to provide the island councils with "the most funding to date, for an overall year-on-year uptick of 28.8%". If approved, the combined increase of nearly €124 million will set a new funding record of €553 million.

The president of the Consell described the funding bump as "good news for Formentera because it enables us to advance in self-government and direct management so we can continue developing actions and projects to improve the island's social equilibrium". Juan insisted that with social policies, "understanding and coordination between the local and regional administrations is crucial".

Councillor Escandell also applauded the funding boost, and voiced hopes that it would be "structural and not temporary, enabling us to continue making Formentera a better island for residents and visitors".

Formentera's funding from the Govern balear has gone from €4.6 million in 2014 to €11.4 million in 2023.

Elsewhere in the islands, the Consell de Mallorca will receive €392.4 million–an increase of €87.9 million compared to 2022. The Consell d'Eivissa will get €77.8 million (€17.2 million more than this year) and the Consell de Menorca €71.5 million (€7.5 million more). Overall, the current shape of regional funding in 2023 would mean an expansion of about 104% compared to 2015.

Today's data represent funding under Balearic legislation on financing for island councils (Law 3/2014) and are based on previsions of non-financial income and liquidated resources from 2021.

7 October 2022
Communications Office
Consell de Formentera

Formentera endorses draft legislation on agreed or contractual succession in Balearic Islands

The Consell de Formentera has indicated its satisfaction following represented political parties' tabling of a draft law on agreed or contractual succession in the Balearic Parliament. The document was drafted by the Civil Law Advisory Council of the Balearic Islands (Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears).

Bartomeu Escandell, councillor of finance and general services, praised the work of Formentera's CADCIB representatives, calling it "key to tailoring succession agreements in life to our reality today". "This is something we have always campaigned for", he said, "and such succession agreements are very common on our island". "This amendment gives greater legal certainty to individuals relying on this type of succession", added the councillor, who hopes that definitive approval will come quickly.

The law creates two sets of rules to govern succession agreements: one for Formentera and Eivissa and another for Mallorca and Menorca, thus accommodating the idiosyncrasies of each island with respect to local civil law. The Consell de Formentera also asks that the law be included in the Third Book of Provisions on the Islands of Eivissa and Formentera of the Balearic Islands Civil Law Compendium, and that it remain within the remit of regional government.

The CADCIB is a consultative and advisory body of the Balearic Parliament and Government in matters of local civil law. The proposed legislation has also received the endorsement of the Eivissa-Formentera Civil Law Advisory Council.

Succession agreements are not recognised in all Spanish civil law regimes; only in the Balearic Islands, Galicia, the Basque Country, Catalonia, Navarre and Aragon.


7 July 2022
Communications Office
Consell de Formentera

Formentera requests €3.9m in EU funding to improve the towns of Sant Francesc, La Mola and La Savina

foto 2022 aetibThis morning Alejandra Ferrer, Vice President and Councillor of Tourism, and Bartomeu Escandell, Councillor of Economy and Finance, met with Xisco Mateu, managing director of the Strategic Tourism Agency of the Balearic Islands (AETIB).

At the gathering the three started work on the proposal that the Consell de Formentera has submitted in response to the call for Plans for Sustainability in Tourist Destinations (Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos, PSTD). Three projects were included in the administration's €3.9 million request:

- Improvements and rehabilitation of Carrer Gregal in La Savina, opening a new side of the village towards Ses Salines.
- Expansion of pedestrian area in Sant Francesc and pedestrianisation of Carrers Santa Maria and Es Vedrà and a portion of Carrer Antoni Blanch.
- Improvements in the historic environment with a view to connecting La Casa del Poble and Plaça de l'Església and creating a large walking area in the centre of El Pilar de la Mola to showcase various nearby features of local heritage.

Councillor Escandell explained that the projects continued in the line of "making the villages of our island friendlier, designed for people and for social and economic revitalization".

The officials also discussed a special line of PSTD funding approved in 2021 which includes €2 million to implement the following Consell de Formentera projects:

For the green and sustainable transition, €250,000 to improve and apply smart solutions regulating access to Ses Salines Natural Reserve and ensure that people enjoy the unique and highly protected natural space in ways that are sounder and more sustainable.

€1,150,000 to instal solar panel-equipped pergolas in public car parks with recharge points for electric vehicles.

For the digital transition, €250,000 for massive data processing to drive tourism research, a project under development through the Data Observatory.

Finally, €350,000 to improve management of the formentera.eco project to regulate vehicles brought, driven and parked on Formentera with an expanded remote system of controls on in-bound vehicles.

30 March 2022
Communications Office
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 6

Start
Prev
1
Find us at:
plaça de la Constitució, 1
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 25 56
consell@conselldeformentera.cat
impostos_cobro_cast

Agència Tributària de les Illes Balears

Wifi Formentera

Revista Formentera més propera

Agència Tributària

Ministerio de Economía y Hacienda

Política Regional - Inforegio