• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Inici de la campanya de protecció dels cultius

El Consell de Formentera ha autoritzat els vedats de caça de l'illa a capturar coloms de l'espècie tudó (Columba palumbus) durant els dies 21 i 28 de maig, 11 i 25 de juny, 9 i 23 de juliol, 6 i 20 d'agost, i 3 i 17 de setembre, en horari de 7.30 del matí fins a les 11.30 h i de 17.30 h fins a les 21 h. Dins aquest horari es poden produir trons d'escopeta que poden resultar molest pels veïns, per la qual cosa es demanen disculpes. Aquesta acció és necessària per assegurar la protecció adequada dels cultius que resulten afectats per aquesta espècie.

Al finalitzar l'actuació es presentarà una memòria de les captures i dels resultats obtinguts.

La bassa de reg de Formentera començarà a funcionar aquest 2017

Visita can marroigEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, han acompanyat al conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal a la visita que han fet avui a les 10.00 hores a Can Marroig per presentar davant els mitjans de comunicació el curs del SOIB que gestiona l'IBANAT sobre construcció de parets de Pedra Seca.

Després a les 12.00 h s'han reunit a la sala d'Actes de Cultura, amb la comunitat de regants. En la trobada el conseller balear ha informat de com estan les obres de revisió per posar en funcionament la bassa de reg amb aigües depurades. Ara només queda per definir una darrera qüestió elèctrica abans de fer la prova final i que les instal·lacions comencin a funcionar previsiblement durant aquest any, segons han explicat.

Per part seva, Bartomeu Escandell ha agraït a la conselleria la predisposició per posar aquesta bassa de reg en marxa d’una vegada per totes, i és que segons ha recordat va costar prop de 9 milions euros i fa 7 anys que està construïda sense haver entrat mai en funcionament. El conseller de Medi Rural ha afegit que “amb aquesta bassa de reg conseguim tancar el cicle de l’aigua, revertint en el camp aigua depurada en terciari”.

El Govern ha invertit de 294.000 euros per fer aquestes obres de posada a punt. La comunitat de regants han acollit amb satisfacció la notícia. La bassa té 80 punts de reg que donaran aigüa depurada a 70 hectàrees de Formentera, segons ha destacat Vicenç Vidal. En acabar han visitat les infraestructures del regadiu amb aigües depurades de l’Edar de Formentera.

Suport a l’Associació de Ramaders de Formentera

Foto signatura conveni ramadersEl Consell de Formentera ha signat un conveni de col•laboració amb l'Associació de Ramaders de Formentera amb l'objectiu de donar suport al sector ramader de l'illa en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius. El president Jaume Ferrer i el president de l'associació Jaume Tur, han signat l'acord que es basa en una subvenció d'un màxim de 37.000 euros.

Amb aquest acord l'Associació de Ramaders es compromet a mantenir el seu ramat en bones condicions sanitàries, duent a terme les actuacions pertinents referents a vacunacions i tractaments antiparasitaris anuals, entre d'altres, seguint el programa sanitari presentat a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera.

A més, oferiran el suport al Consell Insular de Formentera en matèria de producció i sanitat animal i en qualsevol altra actuació referent al benestar i identificació dels animals de les explotacions ramaderes integrades dins l'Agrupació de Defensa Sanitària. Així mateix es comprometen a realitzar les actuacions sanitàries acordades anualment en el Programa Sanitari comú.

D'altra banda, l'Associació de Ramaders es compromet a continuar la seva labor informativa cap als ramaders que pertanyen a l'associació, en referència a les actuacions que han de portar a terme de forma individual. Com són:

- Activitats de desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions.
- Desparasitacions externes del ramat oví, caprí i porquí, així com desparasitacions internes dels cans existents a les explotacions.
- Registrar tot medicament subministrat als animals de producció al Llibre de registre de tractaments medicamentosos.
- Tot medicament amb prescripció veterinària s'ha d'administrar als animals segons la pauta marcada pels serveis veterinaris de l'ADS.
- Omplir les dades relatives a la informació de la cadena alimentària (ICA) quan es realitza la guia per a l'escorxador.
- Identificació amb crotals amb el codi de l'explotació, de tots els anyells i cabrits amb destí a l'escorxador. Els crotals seran subministrats per part de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera.
- Realitzar la declaració del cens d'animals de les explotacions ramaderes en el període obligatori comprés entre el 1 de gener i el darrer dia de febrer del any en curs.

Jornada de Pesca i Reserves Marines a Formentera

Foto flota pesquera formenteraEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Pesca, i el GEN-GOB organitzen una Jornada de Pesca i Reserves Marines que tindrà lloc demà divendres 17 de març a partir de les 11.00 hores a la nova sala de Plens del Consell de Formentera situada al Centre de Dia, en la Vénda des Brolls de Sant Francesc. La trobada és oberta per tots els públics.

“Amb l’organització d’aquesta jornada esperem conèixer quina ha estat l’evolució en la gestió dels espais marins i recursos naturals de Formentera i poder adaptar-nos a la normativa europea d’una manera que els faci més sostenibles”, segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell. “També es debatrà sobre la regeneració dels recursos pesquers que permetrà el manteniment de la flota artesanal de Formentera”, ha afegit el responsable de Pesca.

Programa
A les 11.00 h es farà la presentació de la jornada, i tot seguit es presentarà l’informe “Avaluació del medi marí de Formentera per a l’eventual declaració d’una reserva marina” a càrrec de Pep Coll, tècnic de TRAGSATEC.

A les 12.30 h s’obrirà una taula rodona sobre les “Reserves Marines i Àrees Marines Protegides”. A les 16.00 h es celebrarà una altra taula rodona sobre “Política i Desenvolupament Pesquer” i a les 18.30 h hi haurà un altre debat d’experts sobre “Ciència”. La cloenda serà a les 20.30h.

El nombre de palmeres afectades pel becut vermell a Formentera davalla en més d’un 23 per cent

foto presentacio balanc becut vermellEl conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Bartomeu Escandell, la tècnica l’Agricultura, Laura Pérez, i el tècnic d'obra de l'empresa GRUPO TRAGSA, Juan Argente han fet avui la presentació del balanç de la campanya de lluita duta a terme aquest any contra el becut vermell a l’illa de Formentera.

Bartomeu Escandell ha destacat que “durant aquest 2016 ha davallat en més del 23 per cent el nombre de palmeres afectades, si el comparem amb el 2015, i que el nivell poblacional del becut vermell també s’ha reduït en un 25 per cent”. Són dades positives que ens animen a que continuem lluitant contra aquesta plaga que pateixen les palmeres, i amb la qual aquest any s’han invertit 46.000 euros, 16.000 per part del Govern i 28.000 per part del Consell.

Amb amb questa partida s’ha donat continuïtat a les accions iniciades des del 2014 per lluitar contra la plaga del becut vermell a Formentera i s’ha ajudat a reduir costos d’eliminació de les parts afectades als particulars (entre 150 i 200 euros per palmera afectada). Les accions fetes s’han basat en controls d'introduccions, assistència tècnica particulars, formació específica i assessorament professionals, gestió d’autoritzacions, tractaments preventius palmeres públiques, controls moviments i vivers i elaboració d’una campanya divulgativa i de sensibilització.

També s’han dut a terme, prospeccions de camp, un cens de palmàcies en el qual s’han comptabilitzat més de 4.508 palmeres, detecció exemplars afectats i seguiment dels treballs dels professionals formats, recollida i gestió residus generats, així com manteniment de xarxes de trampeig per al seguiment poblacional i la captura massiva d’adults.

Trampeig i palmeres afectades
Al 2015 es va fer una campanya de trampeig durant 4 mesos en els qual es varen detectar 2.221 cucs, aquest any tot i que la campanya de trampeig s’ha estès a tot l’any, 12 mesos, s’han detectat 1.721 és a dir un 22,5 per cent menys. Pel que fa al nombre de palmeres afectades al 2015 es varen detectar fins a desembre 159 i al 2016 fins al mateix mes 122, un 23,7 per cent menys.

Amb aquestes dades es pot dir que hi ha hagut una reversió de la situació de la plaga, aturant el creixement exponencial típic del becut vermell. També s’ha donat una reducció dels nivells poblacionals de l’illa, i una reducció costos pels afectats. Els experts també han destacat que s’ha millorat la gestió de residus a l’abocador.

Recomanacions
Les recomanacions indiquen que s’han de continuar amb actuacions marcades, intensificar les actuacions en zones de menor densitat de plaga, i delimitar àrees de contenció prioritària, perquè a curt termini es pugui eradicar la plaga en aquestes àrees. A més, s’haurà de continuar reforçant les xarxes de trampeos als focus actius, i s’obri la possibilitat de fer assajos amb trampes infectives i altres formulacions comercials.

Més articles...

Pàgina 17 de 22

17

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1