• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Participació ciutadana

El Consell d’Entitats dona llum verda a la tramitació de la regulació d’entrada de vehicles a Formentera a partir del 2019

Foto Consell dEntitats 2El Consell d’Entitats de Formentera va escoltar ahir vespre de veu de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol i del conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons, amb la presència del president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, la consellera insular de Participació Ciutadana, Sònia Cardona i el conseller insular de Mobilitat, Rafael González, la proposta de regulació d’entrada de vehicles a Formentera.

El Ple del Consell d’Entitats, que se va celebrar a la Sala de Plens ubicada al Centre de Dia, va registrar un ple amb l’assistència d’una vuitantena de persones en representació del teixit associatiu de Formentera.

La reunió va servir per anunciar que la comunitat autònoma de les Illes Balears tramitarà un projecte de Llei de mesures de sostenibilitat ambiental i turística per a l’illa de Formentera que entre les seves característiques principals contempla la creació del marc jurídic necessari per a capacitar al Consell de Formentera a decidir en quin període de l’any es pot prohibir el desembarcament de vehicles a l’illa, entre d’altres mesures.

El president, Jaume Ferrer va exposar que “la limitació de vehicles és un projecte que neix al Consell d’Entitats i en aquests moments la proposta de fer efectiva aquesta demanada es posa en coneixement del mateix Consell d’Entitats. Per a nosaltres això és molt important perquè com a Govern, la nostra prioritat és tractar els temes que la societat de Formentera considera més importants, i en aquest cas, la importància ve donada perquè la protecció de la tranquil·litat i dels espais naturals de la nostra illa és una garantia de poder continuar essent un destí turístic d’èxit”.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, per la seva banda, va manifestar que “aquesta és una proposta que s’ha anat treballant al llarg de la legislatura i que ha comptat des dels seus inicis amb un debat social previ, amb una unanimitat política, amb un plantejament social molt entès, amb una situació real de puntes molt altes de vehicles en una illa que aposta per la sostenibilitat de forma clara, que té les dimensions per poder-ho fer, i l’estructura per poder-ho tirar endavant”.

Així mateix, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons, va afegir que aquesta mesura “s’aplicarà el 2019 per a donar temps de poder reforçar la xarxa de transport públic, de manera que permeti una mobilitat còmoda als que arribin a Formentera”.

Proposta de Llei de sostenibilitat mediambiental i turística per a l’Illa de Formentera
Per a aconseguir la regulació d’entrada de vehicles a l’illa, el Govern de les Illes Balears s’ocuparia de la creació d’una llei que aporti la capacitat jurídica per a posar en marxa el sistema de regulació i el Consell Insular de Formentera s’ocuparia de la regulació concreta dels paràmetres que contempla la llei.

A la reunió d’ahir no es varen valorar aquests paràmetres concrets, ja que aquesta feina es farà al llarg del 2018 en paral·lel a la tramitació de la llei, però si que es varen assenyalar quins punts són els que regularia la llei, que serien els següents:
Limitar l’entrada de vehicles i la circulació de vehicles en funció de criteris mediambientals. Establir un nombre màxim de vehicles de lloguer. Potenciar l’ús de vehicles elèctrics i no contaminants tant en el sector públic com en el privat i dur a terme projectes destinats a assolir més sostenibilitat ambiental.

A més a més, s’establiria un règim inspector i sancionador per a assegurar el compliment de les mesures plantejades.

Pel que fa a la restricció de desembarcament i circulació de vehicles de motor en un període determinat, es preveuria la inclusió d’algunes excepcions, com els vehicles dels residents, els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, els vehicles de servei públic, els tractors o els vehicles de transport de béns i mercaderies, entre d’altres.

La vigència d’aplicació de la llei seria a partir de l’estiu del 2019.

Rafael González, conseller de Mobilitat va afirmar que “les dades obtingudes del Pla d’aforament a la xarxa viària de l’illa de Formentera (que es pot consultar al portal de transparència de la institució a partir del 09 de febrer de 2018) i que ha recollit dades de l’agost del 2017 que s’han comparat amb les recollides el 2009, confirmen que les mesures incloses en la llei estan fonamentades”.

González va afegir que “la concreció dels paràmetres contemplats a la llei es decidiran en base a les conclusions del pla de mobilitat que està redactant el Consell de Formentera”.

Els pressupostos participatius tornen a apostar per la infància, joventut i benestar social

Foto consell entitats 7 11 2017Ahir a la tarda va tenir lloc la sessió ordinària del Consell d'Entitats de Formentera en la qual es varen presentar el resultat de les votacions dels projectes dels pressupostos participatius del 2017. La votació dels projectes va ser efectuada per 31 associacions de manera telemàtica, i ahir es va ratificar que amb els 325.000 euros de dotació pressupostària d'aquest any es duran endavant els tres primers projectes millor valorats per les associacions, i que superaven una votació de 90 punts.

Els projectes són, segons va explicar la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, la creació d'un circuit d'exercitació per gent gran a Sant Ferran, que tindrà un cost aproximat de 100.000 € i es farà al llarg de la circumval·lació d'aquesta localitat. El segon projecte que es durà endavant serà la construcció d'un parc infantil i juvenil a Sant Ferran, que tindrà un cost aproximat de 209.000 €, i s'ubicarà en un espai de cessió pública al final del carrer Guillem de Montgrí, en la seva confluència amb el final del carrer Major. Per últim, el tercer projecte triat ha estat l'adquisició d'una embarcació de vela adaptada, pressupostada en 16.000 €.

El Consell ja ha adquirit l'embarcació de Vela, mentre que els altres projectes es duran endavant durant el 2018 "per ser de més gran abast", segons ha matisat la consellera. Sonia Cardona ha destacat que una vegada més "la priorització compartida que ha fet el Consell d'Entitats ha primat aspectes d'infància i joventut, benestar social, i persones discapacitades, un fet que dona que pensar i parlar molt bé de la maduresa associativa de forma de la qual l 'equip de Govern en pren bona nota".

La primera reunió per iniciar el procés dels pressupostos participatius de 2018 es farà en gener del pròxim any.

Les entitats presenten 28 projectes al pressupost de Formentera

Pressupost participatiu30032017Les entitats de Formentera han presentat un total de 28 projectes diferents a la sessió de pressupostos participatius que va tenir lloc la nit del dijous al Casal d'Entitats. La sessió va servir perquè les entitats coneguessin la totalitat dels projectes presentats, que si bé al principi varen ser 34, una vegada feta la fusió de projectes semblants, el número final va quedar en 28.

Una vegada coneguts aquests projectes, les entitats disposen d'un termini que acaba el dia 12 d'abril per puntuar aquests 28 projectes, amb l'objectiu d'obtenir una tria dels 10 projectes més valorats.

La consellera de Participació del Consell de Formentera, Sonia Cardona, va anunciar ahir que, una vegada estigui feta la tria dels 10 projectes principals, "els tècnics de la institució faran una valoració del cost de cada un dels treballs perquè les entitats tinguin la informació per distribuir el pressupost entre els projectes".

El pressupost dels pressupostos participatius de 2017 és de 325.000 euros. L'any 2016 el pressupost de la primera edició dels pressupostos participatius va ser de 250.000€, que s'han invertit en els dos projectes més ben valorats l'any passat: reduir les barreres urbanes a la mobilitat de persones i la millora dels parcs infantils i escolars de l'illa.

S’inicia el camí dels pressupostos participatius del 2017

Foto consell entitats febrer 2017Ahir a la tarda es va celebrar la sessió ordinària del Consell d’Entitats de Formentera al Casal d'Entitats. A la sessió es va donar compte davant el teixit associatiu de l’illa de l'execució dels projectes derivats dels Pressupostos participatius 2016 i es varen posar les bases per començar a elaborar els Pressupostos participatius del 2017.

En la sessió ordinària, la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, va explicar que “ara fem una passa endavant, respecte als pressupostos participatius de l’any passat, i el Consell d’Entitats a més de decidir a quins projectes es destinen els sous, com l’any passat, també podrà proposar projectes”. A més, les associacions varen decidir la calendarització per presentar les propostes i varen conèixer com es tramitaran aquestes propostes.

Pressupostos 2016
A la sessió també es va explicar les millores que executades amb els pressupostos participatius del 2016. El conseller d’Infraestructures, Rafael González, va dir que “s’han fet millores en els 4 patis dels centres escolars de Formentera, les tres escoles i l'institut, així com en dos parcs infantils. D'altra banda, també s'han fet actuacions de supressió de barreres arquitectòniques en tots els nuclis urbans de l'illa”.

Per part seva, el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell va explicar el pressupost de la institució pel 2017, que ascendeix a 23.815.000 euros. Per segon any consecutiu, serà el Consell d’Entitats l’encarregat de decidir a on es destina el 10% del pressupost d’inversió, que aquest any ascendeix a 325.000 euros, sent 75.000 superior al del 2016 que va ser de 250.000 euros.

Formentera retira el contenciós contra l’APB

foto aplaudiment consell entitatsEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha anunciat que avui s’inicien els tràmits per retirar el recurs contenciós administratiu interposat davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, TSJB, contra la licitació de la redacció del projecte de reubicació de l’estació marítima de Formentera al port d’Eivissa. Així ho va explicar anit Jaume Ferrer en la celebració del Consell d’Entitats per donar compte de l'acord institucional sobre la ubicació de la nova estació marítima de Formentera al port d'Eivissa.

El president va destacar que “quan es cerca el diàleg i es promou és molt més fàcil arribar a un acord satisfactori per totes les parts”. Jaume Ferrer va agrair a totes les institucions implicades que han participat en el procés que hagin possibilitat aquest consens. Ferrer va fer una menció especial a la plataforma ciutadana Formentera Importa i a tot el poble de Formentera que el passat 17 d'abril de 2016 va participar en la concentració organitzada, per aquesta plataforma, sota el lema “On Sempre” a la plaça de la Constitució.

En la sessió del Consell d’Entitats celebrada ahir, la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, i el president, varen explicar totes les passes seguides per arribar a l’acord institucional que es va presentar en el Consell d’Administració d’Autoritat Portuària del passat 28 de setembre que assenyala que “la ubicació de l’estació marítima de Formentera al port d’Eivissa estarà en la mateixa alineació que l’actual, paral·lela a l’avinguda de Santa Eulària, en un lloc veí al Club Nàutic i en part de l’actual varador. Una solució que manté la proximitat amb el centre de Vila, a la vegada que permet construir un passeig amb la possibilitat d’unir tot el perímetre del port per usos de les persones, segregant les zones de treball portuari, pesca i industrial a la superfície de moll comercial nord”. La sessió va finalitzar amb un fort aplaudiment per part de tots els assistents.

Més articles...

Pàgina 6 de 8

6

Ens trobareu a:
Carrer de l'Arxiduc Lluís Salvador, 2
07860 Sant Francesc
Tel. 971.32.10.87
participacio@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera

Ràdio Illa

Revista Formentera més propera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1