• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El Consell obre la línia d’ajudes de 630.000 euros per a autònoms i petites empreses de Formentera

foto 2021 ajudes autonomsEl Consell de Formentera ha presentat avui la línia d’ajudes de 630.000 euros que es destina per pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la crisi sanitària de la covid-19 entre els treballadors autònoms i petites empreses de l’illa. Aquestes ajudes són aportades a parts iguals pel Consell de Formentera (50 %) i el Govern de les Illes Balears (50 %) varen sortir publicades ahir al BOIB i es poden sol·licitar des d’avui fins al 19 d’abril inclòs. La convocatòria té un import inicial de 300.000 euros, que s’ampliarà als 630.000 euros acordats inicialment entre Consell i Govern quan se signi el segon conveni i s’aprovi la modificació pressupostària prevista per un ple extraordinari del Consell a principi del mes d’abril.

Tal i com ha assenyalat la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, aquestes ajudes “tenen com a objectiu proporcionar liquiditat entre els petits empresaris per garantir la continuïtat de l’activitat econòmica d’aquests establiments, un dels sectors més afectats per la crisi sanitària i també un dels sectors claus que mantén el teixit econòmic i social de Formentera”. La presidenta ha destacat que “aquestes ajudes s’han consensuat amb els empresaris locals i que en les properes ajudes presentades pel Govern també es treballaren de manera consensuada per traslladar les necessitats especifiques dels empresaris de l’illa”.

La presidenta del Consell ha presentat aquesta línia d’ajudes acompanyada per la vicepresidenta i consellera de Comerç i Emprenedoria, Ana Juan, el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, i els presidents de la Pime de Formentera, Josep Mayans, i de la Cambra de Comerç, Juan Manuel Costa Escanellas i la representant de la CAEB Lina Bustos.

La vicepresidenta Ana Juan ha explicat que des del Consell “hem treballat conjuntament amb els empresaris de l’illa la destinació d’aquestes ajudes i les hem adaptat a les característiques i necessitats dels autònoms i professionals de l’illa”. Així, en el cas de Formentera, al contrari que en altres llocs, les ajudes s’han ajustat a empreses d’un màxim de deu treballadors. A més, Ana Juan ha destacat que aquestes ajudes van destinades “a un ampli ventall d’empresaris de l’illa, des d’artesans, a negocis de turisme, restauració, comerços, tallers, etc.”.

Per la seva part, Bartomeu Escandell ha remarcat que la convocatòria actual de 300.000 euros “s’ampliarà fins als 630.000 després que s’aprovi la modificació pressupostària en un ple extraordinari amb l’objectiu d’arribar a quants més autònoms i empresaris de l’illa i amb la major agilitat”.

Els representants empresarials han valorat aquesta línia d’ajudes oferta per Consell i Govern i han animat als petits empresaris de l’illa a presentar les sol·licituds.

Ajudes entre 1.500 i 7.000 euros
El Consell ha establert tres tipus d’ajudes. La primera és de 1.500 euros, a la qual poden optar els autònoms dels mercats o parades que fan venda sense establiment i hagin estat donats d’alta tres mesos com autònoms des del 14 de març de 2020 fins al gener de 2021; la segona és de 2.500 euros per als sol·licitants que tenguin establiment i hagin estat donats d’alta com a empresaris entre tres i sis mesos; i la tercera, de 3.500 euros, és per als sol·licitants que hagin estat oberts sis mesos des de l’estat d’alarma. La quantia màxima d’ajuda que pot rebre la persona física o jurídica privada sol·licitant serà en el primer cas de 1.500 euros; en el segon cas, de 5.000 euros si el sol·licitant té dos establiments; i en el tercer cas, de 7.000 euros, si el sol·licitant té dos establiments.

Requisits
Entre les condicions per sol·licitar les ajudes, els demandants han de tenir els centres de treball i el domicili fiscal a l’illa de Formentera; han de tenir com a màxim deu treballadors de mitjana anual; que no superin els 600.000 euros de facturació anual; tenir uns beneficis declarats inferiors als 35.000 euros per l’any 2020 o haver sofert una minva en la facturació del 35 % com a mínim en l’exercici de l’any 2020 respecte de l’any 2019. A més, no podran optar a les ajudes d’aquesta convocatòria els sol·licitants que se’ls hagi concedit l’ajuda de la convocatòria extraordinària per la covid-19 de juliol 2020.

Vint dies hàbils per demanar les ajudes en línia
Per facilitar l’accés a aquestes ajudes i resoldre qualsevol dubte, el Consell de Formentera ha habilitat un servei d’informació i atenció a la ciutadania al número de telèfon 971 32 10 87. Les persones interessades tenen un termini de vint dies hàbils des del dia següent de la publicació al BOIB (és a dir, fins al 20 d’abril inclòs) per sol·licitar les ajudes a través de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC). A més, tota la informació i les bases també es publicaran a la web del Consell de Formentera www.conselldeformentera.cat.

19 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera acull la reunió del Consell de coordinació pitiús de policies locals

foto 2021 consell de coordinacioAvui a la Sala de Plens del Consell de Formentera s’ha celebrat la reunió del Consell de coordinació pitiús de policies locals. Aquesta reunió ha estat presidida el director de l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, Vicenç Martorell, i el vicepresident de l’òrgan, Juan Carlos Rosselló, regidor de Seguretat Ciutadana de Santa Eulària. La trobada s’ha celebrat de manera semipresencial, el director general d’Emergències, Jaime Barceló s’ha connectat de manera telemàtica.

Per la seva part, el conseller d’Interior, Josep Marí, ha donat la benvinguda a l’acte a tots els assistents. Aquesta entitat té com a objectiu que els diferents cossos de policia local puguin intercanviar informació i acordar polítiques i prioritats conjuntes. Una de les peticions que han fet de manera unànime els representants de les policies ha estat que aquest 2021 l’Escola Balear d’Administració Pública realitzi un curs extraordinari de formació de policies a Eivissa, per donar sortida als processos de selecció.

A la reunió, a banda de tractar temes interns de feina també s’ha fet la presentació d’un programa de gestió policial que permet coordinar les feines de les policies locals de les Illes Balears.

18 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Alejandra Ferrer: “És necessari establir un finançament just, que tengui en compte la insularitat i el Règim Especial per a Balears, si volem combatre els desequilibris”

foto 2021 AF senat ALa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha participat avui en la ponència d’estudi sobre la insularitat i la situació perifèrica de les ciutats de Ceuta i Melilla que ha tengut lloc al Senat. Durant la seva intervenció la presidenta ha agraït al senador Vicenç Vidal i a tots els que han fet possible que la veu de les conseqüències que pateix Formentera i les Balears a causa de la insularitat s’escolti al Senat, una cambra, segons ha afegit, on Formentera no té senador propi. “Esperam que aviat es subsani aquest fet”, ha afegit.

En l’inici de la seva ponència, Alejandra Ferrer ha explicat les característiques i singularitats de Formentera per atracar la realitat de l’illa als senadors i senadores. Després, la presidenta ha afegit que l’economia de l’illa pateix moltíssim l’estacionalitat, “iniciant la temporada al maig i finalitzant-la a mitjans d’octubre”.

En el seu discurs, Ferrer ha destacat que des de Formentera sempre s’havia reclamat tenir “el nostre propi consell perquè l’illa es pugui defensar des de i per a Formentera, per garantir que els drets de la ciutadania siguin els mateixos que els de la resta de la ciutadania d’Espanya”.

El fet de tenir un consell propi ha fet, segons paraules d’Alejandra Ferrer, que Formentera pugui “assumir moltes competències i proveir de molts serveis bàsics a la ciutadania com l’atenció a la dependència, la diversitat funcional, la inclusió sociolaboral, entre d’altres; també implementem plans i polítiques específiques per a la igualtat de gènere, la infància i la joventut, però hi ha molts serveis de vital importància dels que encara no disposam i que suposen una desigualtat per la nostra ciutadania com els tractaments mèdics que encara hem de fer a altres illes com la radioteràpia, el servei d’hemodiàlisi, salut mental entre d’altres. Passa el mateix amb els serveis de l’administració de l’Estat com els tràmits de estrangeria, jutjats, agència tributària, hisenda o la seguretat social que ens obliguen a traslladar-nos a l’illa veïna. Així mateix, moltes de les decisions de Formentera es veuen afectats pels interessos econòmics d’altres territoris. Exemples són els fondejos i la mobilitat marítima entre illes que per a regular-les depenen de moltes altres administracions que es veuen pressionades per lobbies que defensen els seus beneficis per davant de la protecció del medi natural de la nostra illa”.

Illa sostenible
D’altra banda, la presidenta també s’ha referit a les moltes accions que s’han emprès i s’emprenen des de Formentera per a pal·liar els efectes del turisme sobre l’entorn, i ha posat com a exemples projectes com la protecció de les praderes de posidònia, el de l’eliminació de les bosses de plàstic, el nombre de punts de recàrrega per a vehicles o la restricció d’entrada i circulació de vehicles en temporada alta que suposarà una reducció d’un 16 % de la circulació a l’any 2023.

Alejandra Ferrer ha incidit també en el camí que queda per recórrer “no sols en la part de la protecció del territori, sinó també per a garantir els drets bàsics de les persones, especialment en un any que ha deixat clares la falta d’equilibri social que sofrim i sobretot la fragilitat de la nostra economia”.

En aquest sentit, la presidenta ha reclamat un finançament just per les illes: “Les Illes Balears generen riquesa i són un motor econòmic, però no som finançades d’acord amb la nostra aportació, estem a la cua en la inversió mitjana estatal per habitant”. Tot i això, ha dit que “una bona notícia aquests últims dies ha estat l’especial sensibilitat amb les illes dels ajuts aprovats pel govern en benefici dels autònoms i empreses i la seva situació econòmica causada per la pandèmia”.

Triple insularitat
La presidenta ha fet incidència en què Formentera pateix “una triple insularitat”, un fet que segons ha declarat suposa “perjudicis a l’hora de viatjar, d’accessibilitat als serveis bàsics, d’arribada de mercaderies, de competitivitat, de capacitat d’exportació o internacionalització, deixant una illa com Formentera, per la seva grandària, població i la tipologia del territori, abocada en una situació molt complicada en relació a la diversificació econòmica; en aquest aspecte compartim problemàtica amb els territoris peninsulars rurals afectats per la despoblació”.

Altres problemes de la insularitat que han de pagar els formenterers i formentereres, segons ha recollit la presidenta, són “el preu de la cistella de la compra, que suposa diferències de l’augment del 30 % de mitjana en els productes bàsics en relació a altres illes, o el preu de l’aigua dessalada, que en tenir una gran estacionalitat i una massa crítica d’usuaris molt petita, ascendeix a 1,96 euros per tona, el preu més car de tota Espanya i que assumeixen íntegrament els habitants de la nostra illa”.

Alejandra Ferrer també ha parlat del problema de l’habitatge sobre el que ha dit: “El problema del preu i accés a l’habitatge, igual que la insularitat, es triplica en el nostre cas per la configuració del territori. Formentera no té perifèria amb el que, per fer un símil, està tot a preu de la Castellana”.

“Per a garantir la igualtat en drets i oportunitats és necessari fer una discriminació positiva a nivell d’impostos per a poder ser més competitius en els costos, a nivell d’ajudes a les famílies dels i les estudiants desplaçats, a nivell de finançament de les administracions per a garantir els serveis i el manteniment de les infraestructures”, ha afegit la presidenta. “A efectes pràctics, Formentera és una regió ultraperifèrica que hauria de tenir a nivell europeu i estatal beneficis similars als de l’arxipèlag canari”, ha matisat.

Per últim, Alejandra Ferrer ha destacat que “aquesta crisi sanitària i social ha posat de manifest la fragilitat econòmica i el desequilibri social que pateixen les illes i, ara més que mai, és necessari establir un finançament just i l’aplicació del factor d’insularitat i la part fiscal del Règim Especial per a Balears, si volem combatre els desequilibris”. “És necessari fer un esforç perquè la diversificació econòmica i la recuperació siguin també possibles en el nostre territori i en el futur podem ser competitius i garantir l’equilibri social i el benestar i qualitat de vida de tota la població balear”, ha conclòs.

18 de març del 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més de 500 empresaris o autònoms de Formentera afectats per la pandèmia podran rebre ajudes valorades en 12.420.000 €

foto 2021 visita armengol BLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, s’han reunit amb representants dels agents socials i els sectors productius de l’illa per parlar sobre el pla d’ajudes directes de l’Estat per a autònoms i empreses afectades per la covid-19, aprovat pel Consell de Ministres. A la trobada també han participat la vicepresidenta i consellera de Comerç, Ana Juan i el conseller d’Economia, Bartomeu Escandell.

Segons ha explicat Armengol el Govern espanyol ha aprovat el Reial decret llei de suport a les empreses més afectades per la covid-19. Es tracta d’un paquet d’ajudes per valor de 11.000 milions d’euros, que es divideixen en tres mecanismes:

-Un fons de reestructuració dels crèdits avalats per l’ICO, gestionat per aquest i dotat amb 3.000 milions d’euros.

> Es calcula que les IB puguin rebre un finançament aproximat de 162 milions d’euros, ja que la línia extraordinària covid-19 de l’ICO va suposar una injecció de 4.760 milions a empreses de les Balears, que és el 5,5% del total, amb més de 26.385 operacions per a més de 17.800 empreses.

-Un fons per recapitalitzacions d’empreses mitjanes, injectat a través de l’empresa pública Cofides, amb 1.000 milions d’euros (molt esperat per empreses mitjanes i grans amb facturació i valors de l’operació inferiors als 25 milions).

-Un fons de 7.000 milions en ajudes directes per a PIMES i autònoms afectats per la crisi de la covid-19, gestionat per les autonomies.

Partida específica per a les IB i Canàries
El Govern espanyol dedica una partida específica per a Balears i Canàries dels fons de 7.000 milions en ajudes directes. En concret, són 2.000 milions d’euros per a Balears i Canàries, dels quals corresponen a les Balears més de 900 milions, ja que es reparteixen en funció de la pèrdua d’alta en Seguretat Social a final de 2020 respecte a final de 2019.

La resta dels fons directes es reparteixen en les altres comunitats, segons els criteris de repartiment REACT-EU.

Empreses beneficiàries de Formentera
En el cas de Formentera podrien arribar a 12.420.000 €. El número total d’empreses beneficiàries podrien ser 554, de les quals 300 serien autònoms, 227 serien empreses de menys de 10 treballadors i 27 per empreses de més de 10 treballadors.

En aquest sentit, la presidenta del Consell Alejandra Ferrer, conjuntament amb la presidenta del Govern han demanat que “es tenguin en compte les especificitats de Formentera per poder garantir que tots els empresaris o autònoms que ho necessitin puguin sol·licitar les ajudes”, segons ha declarat Alejandra Ferrer que també ha demanat que “es faci de manera conjunta amb el sector”.

Característiques de les ajudes
Podran accedir a aquestes ajudes totes les empreses i autònoms del sector de l’hostaleria i la restauració, els sectors amb accés als ERTO ampliats establerts en el Reial decret llei 2/2021, i altres especialment afectats per la pandèmia, com les activitats de la indústria manufacturera relacionades amb el comerç i l’hostaleria; comerç a l’engròs i minorista; sectors auxiliars al transport; manteniment aeronàutic, i activitats relaciones amb la cultura i les activitats esportives.

En total, són prop d’un centenar les activitats a les quals podran arribar els recursos. Aniran destinades a cobrir els costos directes no atesos o deute financer entre març de 2020 i 31 de maig de 2021.

Criteris d’elegibilitat:
-A autònoms que no tributen per mòduls i no es pot confirmar la pèrdua en facturació a causa de la covid, fins a 3.000 €.

-Per a la resta d’empreses que tributen, l’Agència Tributària estableix una pèrdua mínima del 30 % de la facturació el 2020 respecte el 2021 i s’estableixen diferents trams per tipus d’empresa i percentatge de pèrdues fins a un màxim de 200.000 € per empresa. Aquests límits s’ampliaran a les Canàries i a les Illes Balears a criteri del Govern propi. Les ajudes oscil·len entre 4.000 i 200.000 € per empresa.

Les empreses receptores no poden tenir el seu domicili en un paradís fiscal, ni estar en concurs ni haver cessat l’activitat en el moment de la sol·licitud. A més, han d’estar al corrent de pagaments de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social. No poden repartir dividends ni augmentar els salaris del seu equip directiu durant un període de dos anys i hauran de mantenir la seva activitat fins a juny de 2022.

També s’estenen fins al 31 de desembre les moratòries actuals, perquè les empreses viables en condicions normals de mercat comptin amb instruments legals que els permetin mantenir la seva activitat i l’ocupació.


15 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Actuació Policia Local cap de setmana

La Policia Local de Formentera va denunciar el passat dissabte a 19 persones per incompliment de la normativa sanitària anticovid-19 a la pista poliesportiva des Cap. Els denunciats es trobaven incomplint diferents normatives, com la pràctica d’esport de contacte en grup no federat, que actualment està prohibida a Formentera, una reunió social de més de 6 persones de 2 nuclis de convivència i tampoc respectaven la distància social de seguretat. La Policia Local va detectar aquesta infracció gràcies al servei de drone.

15 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 54 de 139

54

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE