• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera celebra el Dia de la Constitució

foto-dia-constitucio---2018-11Formentera ha celebrat el Dia de la Constitució iniciant la jornada amb la disputa de la quarantena edició de la Mini Marató Memorial John Tunks. La cursa, que ha comptat amb la participació de 156 corredors i corredores s’ha iniciat a les 10.30 hores a la plaça de la Constitució de Sant Francesc i ha tingut un recorregut de 12 quilòmetres, passant per la Savina, es Pujols i Sant Ferran per finalitzar a Sant Francesc.
 
La Sala d’Actes del Consell ha acollit, a les 11.30, l’acte institucional amb parlament del president del Consell Insular, Jaume Ferrer. El parlament d’aquest 06 de desembre d’enguany ha versat sobre la reivindicació de Formentera a tenir un senador propi mitjançant la reforma de la carta magna, una reivindicació històrica que Ferrer ha anunciat que “estam més a prop del que ho hem estat mai de tenir. Formentera mereix també reconeixement a nivell estatal i tenir una representació pròpia a la Cambra Alta”.

Així mateix, Ferrer ha fet esment a l’important referèndum que un dia com avui de fa 40 anys aprovava la Constitució, i ha destacat que “l’ensenyament de la Constitució és que la convivència demana esforç a totes les parts involucrades”. Una lliçó de convivència que també es fa palesa a Formentera, “una illa on hi conviuen persones d'orígens tant diversos i on em satisfà que hi hagi un clima de convivència i de respecte tant important com el que hi ha avui a Formentera”, ha apuntat el president.

Just després del parlament, i com a cloenda de l’acte institucional, s’ha donat pas a l’actuació de na Clara Escandell, en Cristian Tur i en Pere Serra, alumnes de l’Escola de Música i Dansa, així com del taller de música tradicional impartit per en Xomeu Juan, que han interpretat vàries peces musicals tradicionals de les Pitiüses.

El Consell de Formentera aprova el pressupost per al 2019

foto 2018 ple nov 1La Sala de Plens del Centre de Dia ha acollit aquest divendres la sessió plenària ordinària del mes de novembre, una sessió on ha destacat l’aprovació inicial del pressupost del Consell Insular de Formentera per a l’exercici 2019.

El pressupost de la institució per a l’any vinent, que ascendeix a 30.150.000€, ha estat aprovat amb els vots a favor de Gent per Formentera, mentre que el PSOE s’ha abstingut i tant PP com Compromís hi han votat en contra.

Bartomeu Escandell, conseller d’Hisenda, ha qualificat els comptes del 2019 com a “equilibrats i realistes. Conformen un pressupost destinat a millorar l’illa i els pobles, amb una inversió estructural que s’aboca a Sant Ferran, per tal de mirar de canviar el poble, però també a la Savina i a es Pujols”. Escandell ha volgut destacar també l’inici de la construcció de la nova residència de majors de Formentera, “juntament amb el tanatori, que ja tenim quasi llest, i afegint-hi el Centre de Dia i l’Hospital, completarà un espai sociosanitari que permetrà allò que sempre havíem parlat des d’aquí; poder néixer i morir a Formentera, però a més passar els darrers anys amb dignitat a la nostra illa”.

Altres propostes

En el Ple d’avui s’ha resolt també el contenciós amb la Delegació del Govern referent a l’aprovació del catàleg de llocs de treball del CIF, que entrarà en vigor a partir del proper any. La proposta ha estat aprovada sense cap vot en contra.

Així mateix, també han rebut el vistiplau de tot el plenari altres propostes com el traspàs de les competències en matèria de polítiques de gènere, Dona i LGTBI, mentre que la proposta relativa a les al·legacions formulades per la UTE GIREF a l’acord sobre la inversió a la planta de triatge de residus i tractament de la matèria orgànica ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut.

Finalment, s’ha procedit a la lectura d’un manifest institucional relatiu a la violència contra les dones, i la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, ha comparegut davant el Ple per presentar la feina desenvolupada durant l’any en curs per l’àrea de Participació Ciutadana, així com en matèria de transparència i bon govern.

Els pressupostos del 2019 aposten per la consolidació del Consell de Formentera al servei de les persones i per les reformes a nuclis urbans, i la cura del medi ambient i el patrimoni de l’illa

foto pressupostos 2019 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el vicepresident i conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, han presentat avui a les 11.00 hores a la Sala d'Actes del Consell de Formentera els Pressupostos del Consell de 2019, uns comptes que ascendeixen a 30.150.000€, un 12,25% superiors al pressupost ordinari del 2018.

Aquest increment és possible gràcies a l’augment de recursos provinents de la CAIB, que experimenta un creixement del 33% gràcies a partides com les que arriben per la Llei de finançament de consells insulars (9.120.000€) i la transferència de la competència de Promoció Turística. També pugen un 7.8% els ingressos provinents de la participació en tributs de l’Estat (4.473.000€).

Bartomeu Escandell ha destacat que el que persegueixen aquests pressupostos és “consolidar l’estructura, tant de personal com de funcionament del Consell Insular de Formentera i prestar tots aquells serveis que volem donar des de Formentera”. Pel que fa al finançament, Bartomeu ha ressaltat que “quasi totes les inversions que fem en aquest pressupost, i que van destinades bàsicament a arreglar els pobles, a recuperar el nostre patrimoni, fer millores mediambientals o de mobilitat sostenible, van orientades a fer de Formentera una illa millor per viure”.

El titular d’Hisenda ha destacat, a més, que la majoria d’inversions que recullen els comptes del 2019 es faran amb fons propis, cosa que “demostra que el Consell de Formentera te la capacitat de fer totes aquestes polítiques. Enguany, a més, tornem a tenir endeutament zero, cosa que fa palesa la fortalesa econòmica del Consell i la no necessitat de recórrer a finançament extern”.

Pressupost de despesa
Pel que fa a la despesa el capítol destinat a personal s’eleva als 10.805.000€. El proper any estarà marcat per l’obertura de noves instal·lacions com el Centre d’Esports Nàutics a la Savina, el centre cultural del far de la Mola, el tanatori, la residència de majors, la regulació de l’ancoratge a l’estany des Peix o el nou observatori turístic fruit del traspàs de la competència en promoció turística.

D’altra banda, la despesa corrent s’estabilitza en torn als onze milions d’euros. Essent el contracte de recollida de residus i neteja la partida de despesa més important. Les inversions reals també s’incrementen de 4.500.000€ al 2018 als 6.200.000€ el 2019.

Pressupost d’ingressos
Pel que fa a la recaptació dels impostos directes es preveu una partida de 6.385.000€, quantitat semblant a les de 2018 i 2017, de manera que s’estabilitzen les partides d’ingressos provinents de la recaptació ordinària i de la recaptació.

D’altra banda, les transferències corrents s’han incrementat, passant dels 12.433.000€ del 2018 als 14.288.000€ previst per al 2019.

Criteris d’inversió
En el 2018 el Consell de Formentera invertirà 6,2 milions d’euros de manera directa a la nostra illa. Els criteris d’inversió que més destaquen són la continuïtat en la millora dels nuclis urbans i turístics de l’illa, amb la reforma de l’avinguda de Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran, (1.790.000€), el Parc Infantil de Sant Ferran, (210.000€) i el Circuit Saludable al mateix nucli, (100.000€), a més de la millora de la zona verda est de Sant Francesc i el parc de patinatge, (170.000€).

Les noves solucions de mobilitat sostenible i millora mediambiental ocupen també un apartat destacat, amb l’ordenació i regulació de l’estany des Peix, (650.000€), i la regulació d’entrada de vehicles, (350.000€), mentre que la museïtzació del far de la Mola, (140.000€), destaca entre les mesures de recuperació del patrimoni, i la inversió en el funcionament ordinari i de participació del Consell d’Entitats (325.000€) així com la incorporació al pressupost de les obres triades per les associacions pendents d’execució, (635.000€), remarquen el compromís del Consell en donar continuïtat a l’impuls a la participació.

Per últim, la construcció de la residència de majors, (1.970.000€), així com les obres complementaries al tanatori, (200.000€), significaran l’establiment d’infraestructures i serveis bàsics dels que fins ara Formentera no disposava.

Consolidació del Consell
El Consell Insular de Formentera es consolida com a administració prestadora de serveis i amb condicions de treball de qualitat. Per al nou exercici es torna a la jornada laboral de 35 hores per al conjunt dels 330 empleats públics que conformen l’administració, un 27,5% més dels llocs existents a l’inici de la legislatura.

Els bombers de Formentera efectuen varies sortides a causa de la forta ventada

foto vendaval 2018 1Els bombers de Formentera han dut a terme varies actuacions per esmenar incidències produïdes per les fortes ventades que s'experimenten aquest matí de dilluns a l'illa.

Des de les 11.00 hores s’ha actuat per assegurar un post telefònic en risc de caiguda a l'avinguda Joan Castelló Guasch de Sant Ferran. També s’ha hagut de desmuntar una persiana d’un primer pis que el vent amenaçava de tombar i una làmpada que s’ha desprès del seu suport i penjava de la farola amb risc també de caure.

Finalment, s’ha hagut de tallar i retirar un petit arbre que s’ha tombat pels efectes del vent i que envaïa part de la calçada.

Els bombers de Formentera participen a un simulacre d’incendi al port de la Savina

foto bombers simulacre 2018 1.jpg

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Presidència, informa que els bombers de Formentera, conjuntament amb efectius de la policia local, policia portuària i protecció civil, ha participat aquest matí en un simulacre d’incendi d’un camió d’abastament de combustible vora la benzinera del port de la Savina.

Aquest tipus de simulacre, que se sol efectuar un cop l’any, forma part del Pla de seguretat interior del port i serveix per avaluar la resposta del cossos d’emergències en casos d’accidents per foc i contaminació marítima a la zona portuària.

En concret, avui s’ha simulat un incident relacionat amb la descàrrega d’un camió cisterna de benzina al que se li ha trencat la mànega, produint-se una fuita i posterior incendi. L’actuació ha consistit en controlar la fuita i procedir a l’extinció del foc al mateix temps que s’assegurava la zona afectada i s’evitava la propagació de les flames a d’altres instal·lacions.

Per al conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, aquest exercici ha servit per “posar de manifest la col·laboració entre l’Autoritat Portuària i els diferents cossos de seguretat i prevenció del Consell de Formentera quan es produeix una emergència”. Escandell ha destacat també la posada en funcionament del nou camió cedit recentment per l’APB al cos de bombers del Consell, “una ferramenta de gran utilitat a l’hora de prevenir i sufocar millor les incidències que es puguin produir al port de la Savina i a la resta de l’illa”.

En total, al simulacre, que s’ha iniciat a les 10 del matí i s’ha donat per acabat a les 10.45 aproximadament, hi han participat quatre bombers amb dos vehicles pesants, sis voluntaris de protecció civil amb dos vehicles, quatre agents de la policia local i dos de la policia portuària.

Més articles...

Pàgina 8 de 51

8

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1