• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera recupera el Far de la Mola

foto-visita-remodelacio---far-2El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el president de l'APB, Joan Gual de Torrella, han visitat avui migdia la finalització de les obres de remodelació del Far de la Mola. A la trobada també els han acompanyat la consellera de Cultura, Susana Labrador, el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer i l’arquitecte encarregat de l’obra Marc Marí.

El projecte ha consistit en la rehabilitació de la planta baixa del far i també de la façana per adequar aquest element d’alt valor patrimonial a usos culturals, sempre mantenint i respectant la seva protecció.

Jaume Ferrer ha agraït la presència del president d’APB i la bona relació que hi ha hagut entre ambdues institucions, fet que va possibilitar la signatura del conveni de cessió d'usos perquè el Consell de Formentera es fes càrrec de la gestió del far. El president del Consell ha explicat que les obres de restauració i adequació del far de la Mola per a equipament públic cultural que ha executat l’empresa Tragsa han tengut un cost de 796.549,64€.

Obertura al públic
A més, Jaume Ferrer ha anunciat que tots els caps de setmana de febrer, dissabtes i diumenges, de 10.00 a 15.00h es faran jornades de portes obertes perquè tot el poble de Formentera, així com els visitants que ho desitgin puguin visitar i veure la rehabilitació que s’ha fet del Far de la Mola.

Per part seva, el president de l’APB ha explicat que des que se varen automatitzar les senyals marítimes queden uns espais, que havien estat habitats pels faroners, desocupats, i dels possibles usos a “Balears hem apostat per fer-ho d’ús cívic i general”. Així les coses, Gual de Torrella ha destacat que la intervenció del Consell ha estat “excel·lent i compleix la funció dinamitzadora”.

Equipament cultural
La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha declarat que el projecte museogràfic pel Far de la Mola ja està fet i ara falta la seva execució que estarà enllestida abans de la pròxima temporada, i que té un preu de licitació de 136.300,60€.

Recordem que a la planta baixa del Far es crearà “un espai que acollirà un centre d'interpretació del far de la Mola i dels fars de Formentera, que també tindrà informació sobre la relació de Formentera amb la mar, la pesca i els moviments migratoris, així com material audiovisual que expliqui la història marítima de l’illa”, segons ha declarat la consellera.

D’altra banda, s’ha creat un espai polivalent per actes de diferent caràcter cultural, com ara exposicions, concerts, conferències, recitals o representacions teatrals de petit format, entre d'altres. A la zona exterior, és a dir al pati d'entrada, també s'ha habilitat per poder acollir actes culturals i educatius a l'aire lliure. Per l'adequat funcionament de la instal·lació s'ha fet una zona de recepció, uns lavabos i magatzems.

La fiscalia no veu prevaricació en l’aprovació de les NNSS de 2010

La Fiscalia del Jutjat d'Instrucció número 4 d'Eivissa ha dictaminat en un escrit de data 2 de maig de 2018 i notificat al Consell de Formentera el 21 de desembre passat, sobre la querella per suposada prevaricació interposada per l'empresa Sunway SL, propietat d'un establiment hoteler de Punta Prima, contra els consellers Jaume Ferrer, Sònia Cardona, Bartomeu Escandell, Pep Mayans i Sílvia Tur que varen votar a favor de les normes subsidiàries de 2010 que no hi ha indicis de prevaricació i que "interessa el sobreseïment provisional de les actuacions".

La querella impulsada per Sunway SL ja havia estat jutjada en la via contenciosa administrativa, ja que Leo Stöber, representant d'aquesta entitat considerava que les NNSS estaven mal fetes. La sentència del TSJ de 8 de juliol de 2014 va ser favorable al Consell de Formentera. En concret en aquesta sentència es disposa que les actuacions dels polítics "s'han basat en els informes mediambientals de pèrits sobre la necessitat de mantenir la qualitat paisatgística i natural d'una zona d'especial fragilitat, a l'estar inclosa dins de la zona perifèrica de protecció del Parc Natural de ses Salines, declarant-les conforme a l'ordenament jurídic".

Bartomeu Escandell, conseller de Presidència del Consell Insular de Formentera s'ha mostrat satisfet amb l'escrit de la Fiscalia, "que és coherent amb la sentència anterior, ja que difícilment seria comprensible que hi hagués prevaricació en unes Normes que ja s'han jutjat i definit com a ben fetes". Escandell ha explicat que tot i que les Normes Subsidiàries varen estar aprovades pels grups polítics de Gent per Formentera i Partit Socialista, els implicats durant molts anys en aquesta causa han estat només les conselleres i consellers d'un dels dos grups.

El conseller s'ha mostrat content per la tranquil·litat que proporciona als seus companys i ex companys veure com els diferents escrits i sentències aclareixen que la feina de l'equip va estar ben feta i ha perseguit sempre defensar l'interès general i la protecció del territori". Per acabar, ha afegit que “cal tenir cautela perquè tot i que l'escrit de la fiscalia és favorable, la posició final de cas dependrà del jutge”.

El TSJIB no dóna suport a una demanda d'acomiadament improcedent d'un bomber contra el Consell de Formentera

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha emès una sentència en la qual descarta que el bomber Rubén Castellar Lozano fos acomiadat de manera improcedent i anul·la l'obligació del Consell de Formentera de pagar 10.143€ per salaris pendents, com ell pretenia i disposava la sentència d'instància anterior.

Rubén Castellar va treballar al Consell de Formentera entre el 7 de març de 2016 i el 31 de gener de 2017, moment en el que va comunicar la seva intenció de deixar el servei. Tot i aquesta voluntat expressada, el dia que s'havia de materialitzar la baixa el bomber es va presentar al lloc de feina amb la seva advocada i un notari, tot simulant que ell mai havia volgut deixar de treballar i va interposar una demanda per acomiadament improcedent.

Sobre aquest aspecte, el TSJIB ha afirmat que "es declara provat que el demandant va comunicar a l'entitat la seva voluntat de no renovar el contracte de treball, per la qual cosa el contracte es va extingir per baixa voluntària i no per decisió unilateral de l'empresa".

També s'anul·len els 10.143€ de salaris pendents que es fixava en l'anterior sentència perquè el bomber pretenia tenir el benefici d'un conveni que no li era d'aplicació. La sentència exposa que "el salari del demandant és el pactat en el contracte de treball, no essent aplicable el conveni col·lectiu del personal laboral de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ja que el Consell Insular de Formentera no és administració de la Comunitat Autònoma ja que té la seva pròpia Administració".

Cas del borsí

Es tracta del mateix bomber que va demandar al Consell de Formentera per l'aplicació de l'antic borsí de 2014, cas que va guanyar, i per la qual cosa va aconseguir del Consell de Formentera el pagament d'una indemnització sense treballar, ja que la sentència estimava que hauria d'haver començat el seu servei a l'illa a l'estiu de 2014 i no va ingressar fins el març de 2016.

La fiscalia de Balears no dóna suport a una demanda per vulneració de drets fonamentals contra el Consell de Formentera

En relació a la demanda contra el Consell de Formentera per vulneració de drets fonamentals, el Ministeri Fiscal una vegada analitzada el contingut de la mateixa ha manifestat que "interessa la desestimació del recurs interposat, al no apreciar vulneració alguna del drets fonamentals".

La fiscal afegeix en aquest escrit que ha enviat al Jutjat que es fa càrrec del cas que "no aprecia ni tan sols en veu indicis" que el Consell de Formentera volgués impedir la labor sindical del demandant, que segons la Fiscalia "es desenvolupava amb normalitat."

L'actuació fa referència a una denúncia que el sindicat UGT va fer pública per mitjà d'un comunicat el passat 5 de novembre. Es dóna el cas que finalment la demanda per aquesta suposada vulneració de drets fonamentals no l'ha presentada el sindicat sinó a títol particular José Ramón Mateos Martín.

A la vista d'aquest document, els responsables jurídics de la institució mantenen una posició prudent ja que el posicionament del Ministeri Fiscal no implica la resolució del cas, que dependrà del judici que se celebrarà a l'octubre. Tot i així, els tècnics i juristes del Consell de Formentera valoren positivament que el Fiscal entengui que les actuacions de la institució lluny de buscar conflictes s'han fet en respecte de la legalitat vigent.

Formentera assegura la seva plantilla de bombers

foto 2018 bombersEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Presidència, informa que ha finalitzat el curs bàsic de bomber col·laborador. La formació, adaptada a la realitat dels tipus de serveis que es presten a l'illa de Formentera s’ha realitzat entre el 10 i el 22 de desembre a Formentera.

En total han superat el curs i el procés selectiu 13 aspirants a bombers, que han passat a formar part de la borsa de treball. Dels 13 s’han contractat a dos que ja exerceixen com a bombers del cos de Formentera. Actualment, el cos de Bombers de Formentera està format per 7 treballadors, 5 bombers a temps complet i 2 a règim de disponibilitat.

Resum actuacions 2018
Els bombers de Formentera durant aquest 2018 han realitzat un total de 183 serveis. D’aquests 25 han estat referents a incendis, 14 salvaments o rescats, 26 falses alarmes, 50 assistències tècniques i 68 preventius.

Si el comparem amb el 2017, en total varen fer 191 serveis, 8 serveis més que el 2018. Durant el 2017 es varen sufocar 56 incendis, es varen atendre 20 salvaments o rescats, 23 falses alarmes, 65 assistències tècniques, i 27 preventius.

Durant el 2018 han baixat el nombre d’incendis a més de la meitat si el comparem amb el 2017, segons ha explicat el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell que ha afegit que “d’aquesta manera s’han pogut augmentar els serveis preventius per fer tasques com faixes de prevenció d’incendis forestals a la zona de la Mola, així com les rutes de vigilància forestal mòbil, a zones d’alt risc de Formentera”.

D’entre els focs a zones de vegetació, destaquem que durant el 2018 hi ha hagut 4 incendis que han afectat 70 metres quadrats, mentre que el 2017 es varen cremar devers 30 hectàrees de vegetació, a causa dels 3 incendis forestals que hi hagué a la zona de Cala Saona.

Nou material
Per últim, cal destacar que aquest any l’Autoritat Portuària de Balears ha cedit un camió autobomba urbà, dotat de material per extinció i salvament amb un capacitat per 6 bombers i 1800 litres d’aigua. Actualment el parc mòbil el conformen 2 vehicles d’intervenció ràpida (pickup), 1 bomba rural pesada i 1 bomba urbana lleugera.

Més articles...

Pàgina 11 de 56

11

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1