• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Alejandra Ferrer defensa un model d’illa centrat en el benestar de les persones i la protecció del territori i del medi ambient

foto 2021 debat estat CAvui s’ha celebrat la primera sessió del debat sobre l’estat de Formentera a la sala de plens. El debat ha començat amb l’exposició de la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, sobre la situació de l’illa, el balanç de govern i actuacions futures.

En l’inici de la seva intervenció, la presidenta ha explicat que aquest debat estaria en part centrat per la incidència de la covid-19 que fa que ens trobem en una situació de crisi amb dues parts essencials: ”una de caire sanitari, en què continuam treballant per garantir la seguretat dels ciutadans i ciutadanes de l’illa, i una altra de caire econòmic, conseqüència de la primera”.

Inici d’estiu
Alejandra Ferrer s’ha referit a les dificultats de planificar la temporada turística i adaptar-se a les mesures i restriccions de manera contínua, i ha destacat el Pla de reactivació i impuls turístic, que a més d’elaborar-se conjuntament amb el sector empresarial i els partits polítics, “ha tengut en compte totes les situacions possibles a afrontar”. L’objectiu d’aquesta feina ha set tenir “una destinació el màxim de segura possible per a l’estiu 2021”, i en aquest sentit, la presidenta ha detallat les mesures sanitàries de control i informació.

Crisi econòmica
Pel que fa a la crisi econòmica, la presidenta ha assenyalat en el seu discurs que el Pla de Reactivació Turística recull també un resum del Pla de Promoció Turística 2021, “on es destaca la destinació, promoció i model turístic, i on s’analitzen les debilitats i oportunitats de Formentera. Un model que continua apostant per una Formentera sostenible, que impulsa la mobilitat sostenible, la reactivació del camp, la protecció de la cultura i el nostre patrimoni i que té com a objectius l’equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l’entorn”.

Una altra pota important per a la reactivació econòmica és el comerç. En aquest sentit, la presidenta ha explicat les diferents campanyes que s’han fet al llarg de l’hivern per incentivar la compra a Formentera i reactivar el comerç. Respecte dels mercats artesans i de venda al carrer, s’han tramitat totes les adjudicacions i ja s’han posat en marxa, segons ha informat. En darrer lloc, ha afegit que des de Comerç es treballa també en el Pla d’impuls a l’activitat comercial.

Ajudes econòmiques
Pel que fa a la crisi econòmica, Alejandra Ferrer ha declarat que “per part del Consell de Formentera, hem continuat treballant en l’adaptació, pròrrogues i noves mesures econòmiques i tributàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària de la covid-19”. En aquest sentit, les mesures que s’han anat aprovant han estat consensuades i treballades amb el teixit empresarial i els partits polítics i s’han tret per no deixar a ningú enrere. Pel que fa a les ajudes del Consell, s’han prorrogat al llarg de tot l’hivern i fins a final d’estiu o de l’any, i s’ha treballat en diferents línies d’ajuts empresarials i per a les famílies o per al lloguer. D’altra banda, també s’ha treballat tant amb ajuts estatals com autonòmics, com també del Consell.

Sobre les ajudes a les persones més vulnerables, Alejandra Ferrer ha destacat la feina feta per l’àrea de Benestar Social en aquests moments de pandèmia. “La feina dels serveis socials durant l’últim any ha set garantir el dret a l’assistència social bàsica tramitant les sol·licituds de Renda Social Garantida Covid-19 extraordinària, així com de la Renda Mínima d’Inserció”.

D’altra banda, Alejandra Ferrer ha assegurat que tot i la crisi generada per la covid-19 hem seguit apostant per fer accions fetes en matèria d’Igualtat i LGTBI, per a la dona, en el món educatiu, de la joventut, l’esport i la cultura. “En aquestes àrees, i en totes les altres, s’ha hagut de fer esforços extraordinaris per poder continuar oferint serveis i activitats a la nostra ciutadania”, ha destacat.

Pel que fa a Patrimoni, la presidenta ha parlat sobre la beca d’investigació del Consell, enguany dotada amb 8.500 euros o les 25 subvencions per a la rehabilitació del patrimoni cultural de Formentera, entre d’altres iniciatives dutes a terme.

Sector primari
Alejandra Ferrer ha explicat que “continuam amb el suport a la Cooperativa del Camp i el Cens de Terres Cultiu, que a dia d’avui ja tenen més de 400 associats i 270 hectàrees de cultiu. Treballam amb la incorporació de nous serveis que permetin la producció de productes locals, com el trull d’oli o l’obrador, i infraestructures com la confraria que han de garantir peix fresc per a residents i visitants”.

Energies renovables
Al llarg dels últims anys, s’han realitzat accions en l’àmbit de les diferents àrees que contribueixen positivament a la conservació i millora del medi ambient i també les destinades a reduir els efectes directes o indirectes que les activitats turístiques generen sobre la natura i de manera directa damunt la qualitat de vida del resident. Com a novetats, Formentera entra en un projecte pilot europeu per a la implantació d’energies renovables finançat per la Unió Europea, segons ha assenyalat. “El nou contracte de residus de Formentera impulsarà la recollida orgànica, augmentarà les freqüències i renovarà contenidors i maquinària. La seva licitació i posada en marxa prevista és per a final d’aquest mateix any. Aquests canvis permetran que la recollida, neteja i el reciclatge estiguin adaptats a la nova realitat de l’illa”, ha declarat al seu discurs.

Reclamacions
Pel que fa a les nostres reclamacions, en paraules d’Alejandra Ferrer, “no deixarem de lluitar per aconseguir la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera i així mateix garantir la protecció marítima i terrestre del Parc Natural”.

“Un altre projecte essencial és la regulació de l’estany des Peix, que ens permetrà reordenar aquesta zona emblemàtica i de gran valor mediambiental. Continuam treballant en la licitació del projecte i en les bases de la regulació d’aquesta zona per garantir l’equilibri entre els usos i la seva protecció”, ha recordat.

Habitatge
“Hem treballat molt tots junts per arribar a la sostenibilitat en els seus tres vessants: la mediambiental, la sociocultural i l’econòmica”, segons ha dit la presidenta, que ha afegit que “dins de la de sostenibilitat hi ha la necessitat de garantir els drets bàsics de les persones, i un dels més importants és el de tenir accés a un habitatge digne, un dels reptes més complicats que tenim per endavant i en el qual ens hem d’unir totes les administracions per solucionar-lo”.

Obres
La presidenta també ha fet un repàs de les obres que aquest hivern s’han fet, “infraestructures imprescindibles per la ciutadania a Formentera com la nova escola de sant Ferran que estarà acabada per al proper curs. O la residència de majors, en la qual ja han finalitzat les obres de l’edifici i actualment es continua treballant en la licitació del mobiliari, l’aprovació del reglament d’usos i l’execució del vial d’accés a la instal·lació, que començarà en breu. També, el Parc de Patinatge o el Parc Infantil de Sant Ferran que està prop d’acabar-se. I, finalment, també s’ha acabat una fase més de la reforma del port que inclou la Confraria de pescadors, a més de la fase II del projecte de reforma des Pujols”.

Mobilitat sostenible
“Aquesta sostenibilitat en la mobilitat marítima també s’estén damunt el territori. S’ha treballat en la limitació entrada vehicles, en el tancament de la finca d’Allà Dins, as Cap, i en la regulació de l’entrada a se Illetes, que aquest any es tornen a posar en marxa amb normalitat. Un dels exemples més destacats és el projecte Formentera.eco que aquest estiu viurà el seu tercer any d’aplicació”, segons ha citat la presidenta.

També en matèria de Mobilitat, Alejandra Ferrer ha assegurat que “continuarem treballant en el compliment del pla de mobilitat amb la millora del transport públic i la implementació de la nova contracta, amb més línies i més freqüències, nous autobusos adaptats a l’illa, més sostenibles i adaptats a persones amb mobilitat reduïda”.

Prioritats
En darrer lloc, la presidenta ha insistit que “les prioritats són clares. Hem aconseguit molt, projectes importants, demandes històriques, i ara ha arribat el moment d’aprofundir en el nostre model d’illa i, sobretot, en una Formentera on el més important siguin les persones i la seva qualitat de vida. El turisme, la nostra principal indústria, ha de servir també per estimular altres economies (artesania, agricultura, pesca, ramaderia). Volem un turisme respectuós, que sigui a la fi el mitjà per arribar a una vida de qualitat de les persones residents i que aquesta forma de vida i economia perduri en el temps”.


11 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera unveils online portal and Covid travel test hotline

cartell 2021 infocovidThe president’s office of the Consell de Formentera is pleased to announce a new corner of the Consell de Formentera website dedicated to information on local testing options for travellers. “The island’s tourism sector brought it to our attention that many visitors and businesspeople lacked a source of information about Covid-19 testing for travellers on their way back to their countries and places of origin”, explained Ferrer, who is also Formentera’s tourism chief, before confiding, “It’s an information gap we were eager to fill.”

Included among the changes is a new sub-section in the Covid-19 section of www.cif.cat. “Infocovid: Testing for Travellers” not only highlights local establishments that have attested competence administering Covid-19 testing, it offers insight into a host of other topics like fees, services, appointment scheduling and more. To maximise the campaign’s reach, materials will also be translated into multiple languages on the Formentera Office of Tourism website.

Hotline
A new information hotline at 871 556 619 gives callers answers to some of the most frequently asked questions from visitors and islanders preparing to start or end their holidays. Additional licensed test sites may also call if they wish to be added to the list.

Ferrer insisted that the hotline, which she described as a “one-stop info shop”, would both “enhance the service Formentera provides its visitors” and “act as a guardrail for considerations like quality and logistics”.


10 June 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Meeting to coordinate security on Formentera

foto 2021 coordinacio seguretat junyIn the assembly hall of local government today, top-ranking Consell de Formentera official Alejandra Ferrer, deputy chief Ana Juan and interior chief Josep Marí were joined by representatives of local law enforcement, the Formentera Inspection Service and the Balearic Directorate General of Emergencies for a meeting to coordinate security.

Speaking afterwards, President Ferrer described the aim of the meeting as “coordinating the work of security forces to ensure an incident-free summer, taking into account the situation generated by the crisis in public health and new changes in restrictions, such as the end of the curfew, among other measures that have been relaxed”.

Ferrer asserted that the island was “one year wiser”, and intended to repeat many of the positive results from last year.

Reinforcements
Attendees asked the Balearic government to bolster controls by the regional inspectorate of labour, public health and emergencies and urged Madrid’s envoy to back similar reinforcements for local security forces. Earlier today, President Ferrer sent a request to members of the regional and central government administrations for reinforcements and aid to guarantee security and respect for the law on the island. Local police, for their part, will once again use monitoring drones.

Ferrer asked for coordination to curb activities such as street vending or “party boats” — illegal under any circumstances, she indicated, “but with potential to be even more dangerous now in the context of Covid”.

Network of informers
Meetings between local government and businesses in the tourism sector have begun taking place in an effort to duplicate last summer’s network of informers to alert 092 to rule-breaking. Ferrer extended the request to islanders at large.

Outreach
The president also promised a revisiting of Protect Formentera, for you and for everyone!, encouraging visitors to be responsible and make sure everyone can continue enjoying the island.

4 June 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Minute of silence following domestic murder on Eivissa

foto 2021 minut silenci eivissaOn the steps of the local government seat in Sant Francesc’s plaça de la Constitució, Consell de Formentera premiere Alejandra Ferrer, councillors and personnel gathered earlier today to observe a minute of silence and condemn the murder —an act of gender violence— that occurred yesterday on Eivissa.

4 June 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Formentera calls for sustainability and maritime safety on the Formentera-Eivissa line

foto 2021 ple maigToday’s May plenary session of the Consell de Formentera brought cross-party backing for a motion defended by mobility chief Rafael González urging “sustainability and maritime safety on the regular Formentera-Eivissa line”. The councillor insisted the proposal was “of vital importance” with short- and medium-term objectives. Features of the proposed agreement:

1. “To urge the Port Authority of the Balearic Islands to guarantee safety in La Savina harbour by limiting simultaneous navigational manoeuvres to a maximum of two and respecting a June 2020 agreement to reduce trips on the Formentera-Eivissa ferry line”. As in 2020, councillors hope to avoid a repeat of the situation in 2019, when 194 ferries shuttled back and forth between Eivissa and Formentera per day, with up to four departures at a time. González insisted such activity placed strain on the nearby ecosystem, including ses Salines nature reserve, not to mention the associated wasted resources and safety issues.

2. Secondly, councillors urged the Directorate General of the Merchant Navy, part of the Ministry of Transport, Mobility and Urban Agenda, “to revoke and nullify technical arrangements permitting individuals to skirt regulatory precepts which are designed to maintain quality, safe navigation on the regular Formentera-Eivissa line”.

3. Thirdly, councillors called on the Balearic government urgently adopt a decree to implement 2010 legislation regulating regional maritime transport. The move would require shipping companies on the Formentera-Eivissa line to maintain daily, year-round operations, guaranteeing consensus with Formentera’s government and social and economic stakeholders by incorporating parts of the June 2020 agreement calling for reduced service on the Formentera-Eivissa line. González traced the continued failure to bring order to the local harbour to “eleven years of inaction on the part of the regional government”. “This is our chance to give residents a say in how ferry passages are regulated and what kind of future they envision for the island’s only port of entry and exit”, said González.

Safer island
Local premiere and tourism chief Alejandra Ferrer defended a proposal for “a safer island for visitors and residents”. She highlighted “progress in the local and worldwide vaccination efforts”, but asserted that “diagnostic tests still can’t be dispensed of”. In due form, assembly members came together to support a proposal linked to the Balearic government’s so-called Safe Tourism Package. Similar to Formentera’s Tourism Revival Plan, the proposed measures seek to guarantee safe workplaces by encouraging employers to submit staff to regular PCR or antigen tests.

Councillors unanimously agreed to ask the Balearic government to work with the island councils to incentivise employer buy-in for the planned measures and underwrite the plan’s success by ensuring it can be adapted to the local on-the-ground reality of each island.

Covid-19 help
A united front of support also materialised behind a range of tax relief measures designed to address economic and social fallout from Covid-19 from 1 July to 31 December 2021. Councillors agreed to not only halve fees associated with the Escoles d’Estiu, Escoletes, Escola de Música and municipal sports facilities and sports activities, but remove them altogether in the case of services during the same period at the municipal abattoir.

Eligible candidates include freelancers whose business has been affected by covid-19, the unemployed, workers on furlough or individuals who are eligible for reduced fees on services at the abattoir during the same period.

Eligible candidates include freelancers whose business has been affected by covid-19, the unemployed, workers on furlough or individuals who are eligible to receive welfare benefits. Finance and tax office chief Bartomeu Escandell asserted that the latest six-month extension of the subsidies was “still fundamental for crisis-hit islanders”. “They really need this, and they’re our number-one priority”, he affirmed.

Farmers' co-op and fishing
Plenary attendees unanimously adopted the proposed terms of a partnership with the local agrarian collective. Primary sector chief Josep Marí pointed out that the vote would also open up funding to the tune of €130,000 — a boon for the public programme to revive Formentera agriculture and implement rural and scenic improvements.

Parties with plenary representation came together to table and deliver backing to a proposed revision of shellfish fishing restrictions based on European Council regulation 2021/19. Decision-makers pressed Madrid to revisit EU commitments and establish specific fishing measures based on scientific reports in each territory, taking into account the reality of the fishing sector in the Balearic Islands and, in particular, on Formentera. Plenary members additionally urged the regional ministry of agriculture and fishing to continue recalibrating its own commitments with the EU and to share the revised arrangements with the central government.

Limited access: es Cap
The GXF-PSOE cabinet overcame Sa Unió opposition to limit vehicle access to sa Tanca d’Allà Dins from 1 June to 15 October. From Tuesday, a barrier at kilometre 6.5 will prevent drivers of motor vehicles, cars and motorbikes from reaching the lighthouse by way of the north-south highway. Mobility chief Rafael González insisted the site would remain accessible for individuals with reduced mobility and recalled the high-season overcrowding that gave way to the idea of regulation in 2017. González said restricted access would continue, describing the initiative as “well received by visitors and residents alike” and asserting, “It’s solved the problems we had”. A car park near the barrier accommodates 60 cars and 100 scooters, so visitors can leave their vehicle and proceed to the lighthouse on foot or bicycle.

Other proposals
Passing with GxF-PSOE cabinet support despite abstention from the opposition was the launch of an official review based on the rulings handed down in PO 87/2014, a case brought by SUNWAY SL concerning an urban planning licence awarded to MORSANIX SL.

The assembly brought approval for two Sa Unió proposals too. The first involved the execution of projects approved in the participatory spending initiatives of 2017 and 2018 which have not yet been implemented. The second will mean the suspension from 2022 of formentera.eco registration requirements for islanders who pay the mechanical traction vehicle tax.

Department report
Economy, finance and general services chief Bartomeu Escandell spoke to efforts undertaken in the departments under his responsibility, part of the backbone of the administration’s activity. As the councillor put it, “it’s been a complicated year and the budgets had to be reworked so support could be delivered to islanders and businesses”. “If Formentera’s economic and financial solvency count for anything, they mean we can cope with pandemic fallout and help our people through tough times”, said Escandell, “and all that without interruptions to normal government operations and services”. In that sense, Escandell praised staff for seamlessly adapting to remote working and the current situation so that the day-to-day affairs of the Consell could continue unhindered. Lastly, Escandell promised plenary participants that “in my departments, we’re constantly working for quality tourism that is respectful of the land and ensures Formentera’s survival as a tourist destination known for its natural environment and high quality of life”.

Official proclamation against LGTBI-phobia
Cross-party support also materialised behind a proclamation from Vanessa Parellada in commemoration of International Day against Homophobia, Transphobia and Biphobia. “This is also about condemning discrimination suffered by all people with sexual orientations and gender expressions and identities that diverge from what’s seen as ‘normal’”, insisted the councillor of equality and LGTBIQ+ affairs.

Parellada touted local government’s commitment to awareness-building and training, as well as the launch of the Comprehensive Care Service (Servei d’Atenció Integral, SAI). Assembly members agreed that work in such areas must continue, and called on the Balearic government to promote and coordinate LGTBI public policies and fulfil their duties as keepers of the cause. They called on Madrid to continue working to pass legislation for equal treatment and the LGTBIQ+ collective and legislation for the real and effective equality of trans people.

28 May 2021
Communications Department
Council of Formentera

More Articles...

Page 1 of 91

Start
Prev
1

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1