• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

L'Arxiu d'Imatge i So de Formentera rep material fotogràfic de Lluís Andreu cedit per Encarna Magaña

foto 2023iv mestre lluisLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i Encarna Magaña han signat avui un conveni de col·laboració en matèria de patrimoni cultural per al dipòsit d'imatges a l'Arxiu d'Imatge i So de Formentera. Aquest fons fotogràfic d'Encarna Magaña, relacionat amb Formentera, es troba referenciat a l'Inventari de Patrimoni Documental d'Imatges de Formentera amb el nom fons Mestre Lluís Andreu, atès el seu valor des del punt de vista històric i artístic. En aquest sentit, Magaña és la titular del fons que li va donar en vida la seva cosina, dona del fill del mestre Lluís Andreu. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, també ha estat present a la signatura del conveni.

Ana Juan ha agraït a Encarna Magaña "la cessió d'aquest fons, que passa a formar part del patrimoni cultural de l'illa i d'un Arxiu actiu, que continua creixent en fons documental i en conservació".

Els documents objecte del contracte corresponen al fons fotogràfic del mestre Lluís Andreu, que conté onze fotografies i vint-i-tres postals sobre la II República a Formentera, quatre retalls de diaris, de la dècada de 1920 possiblement, i sis retalls de diaris de l'actualitat, en relació amb la celebració dels aniversaris de la seva proclamació, el 14 d'abril. Algunes de les postals i fotografies cedides s'hauran de restaurar i a la resta de documents se'ls aplicarà material de conservació.

Amb la signatura d'aquesta cessió, el Consell es compromet a fer els tractaments de conservació i restauració, la classificació, la descripció i la digitalització dels documents relacionats en les condicions més idònies a les instal·lacions de l'AISF.


25 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell convoca la beca d'investigació d'enguany dotada amb 8.500 euros

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que la convocatòria de la beca d'investigació de 2023 ja està oberta i que les bases es poden consultar al BOIB. Les persones interessades a presentar els projectes a la convocatòria tenen de termini fins al 24 de maig.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha recordat que "l'objectiu d'aquesta beca, dotada amb 8.500 euros, és l'impuls de la investigació a l'àmbit de Formentera en àrees temàtiques d'arts, humanitats i ciències socials". La consellera ha recordat que els treballs ens ajuden a aprofundir en el coneixement de la nostra illa des d'una perspectiva científica".

Una vegada finalitzat el termini de presentació, una comissió avaluadora formada per diferents membres valorarà els projectes presentats d'acord amb l'interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors. El treball d'investigació objecte de la beca concedida s'haurà de realitzar dins el termini de dotze mesos a comptar des de l'endemà de la recepció de la notificació de la concessió.

Els dos darrers projectes guanyadors han set "El camp de concentració de Formentera", de Manuel Suárez Salvà, el 2022; i ''Paleoformentera. Historia del paisaje y gestión de los recursos vegetales por parte de los primeros pobladores de Formentera'', de Pau Sureda i Jordi Revelles, el 2021.

20 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iv beca

El pla d'investigació arqueològica i de conservació de la colònia penitenciària de Formentera fa els primers passos

foto 2023iv es campament BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha encarregat a un equip d'arqueòlegs la redacció d'un pla d'intervenció arqueològica i de recuperació de la colònia penitenciària, que aquesta setmana ha començat els treballs preliminars fent un aixecament planimètric exhaustiu de les restes. L'equip de feina està dirigit per Felipe Mejías, un professional amb àmplia experiència en l'estudi de centres penitenciaris de postguerra i que està excavant arqueològicament el camp de concentració d'Albatera (Alacant).

Avançar en la conservació
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que "la finalitat d'aquest pla és comptar amb un full de ruta que indiqui el grau de prioritat de les actuacions d'investigació arqueològica i de conservació a dur a terme progressivament a les restes del penal", que va ser declarat bé d'interès cultural l'any 2014. Així mateix, la consellera ha assenyalat que "és important avançar des de l'àrea de Patrimoni per arribar a tenir un espai per dignificar la memòria, mentre es resolgui la situació urbanística d'aquest indret".

Treball de camp
Els tres tècnics arqueòlegs, Felipe Mejías, Víctor Martínez i Eloy Poveda, especialitzats en registre fotogramètric i virtualització del patrimoni, han fet durant cinc dies treball de camp documentant exhaustivament les estructures de la colònia. A més, s'han georeferenciat amb precisió centimètrica les restes dels barracons, les canalitzacions, les basses que emmagatzemaven l'aigua, així com els espais oberts i els murs que delimitaven la instal·lació. Alhora, s'ha fet un registre fotogràfic de tot el conjunt mitjançant l'ús d'un dron amb càmera incorporada per entendre millor la fesomia del conjunt i completar-ne la planimetria mitjançant l'ús d'ortofotos i sistemes d'informació geogràfica (SIG). Finalment, s'efectuaran models fotogramètrics en 3D de les estructures més significatives, com ara la casa de les xarxes i les restes de barracons que es conserven.

14 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La col·lecció museogràfica de can Ramon preveu un espai expositiu de dos plantes de 274 m2 i un edifici amb recepció i oficines

foto 2023iv can RamonEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ja té enllestit el projecte de rehabilitació i de museografia de can Ramon. El projecte ha set elaborat per la UTE Formentera can Ramon, integrada per l'empresa Kultura Idees i Estratègies per al Patrimoni SL i l'arquitecta Inès Vidal Farré, que va ser la guanyadora de la licitació. Una vegada hagi rebut el vistiplau i les consideracions del Consell i de la Comissió Tècnica Assessora d'Urbanisme, Ordenació del Territori i Patrimoni Històric (CTA), el projecte sortirà a licitació el segon semestre de l'any.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que aquest projecte "és l'impuls definitiu" al Museu de Formentera. "Posam en marxa el projecte de can Ramon, que és un compte pendent que té Formentera amb el nostre patrimoni i seguim treballant en els futurs espais museístics de l'illa".

El projecte de can Ramon preveu dos espais expositius, un a la planta baixa de 210 m2 i un altre, en un primer pis, de 64 m2. A més, inclou un edifici de nova planta de 32 m amb recepció, despatxos i armariets.

Can Ramon, tal com recull el projecte museològic del futur Museu de Formentera, document redactat per Carles Fargas i Antoni Garau per encàrrec del Govern balear, està centrat en la cultura productiva i la cultura expressiva en l'àmbit de l'explotació agrícola i recollirà la Col·lecció Etnogràfica de Formentera, que està composta per una exposició permanent d'eines, utensilis, mobles i indumentària que conformen una col·lecció ben representativa de la quotidianitat de la Formentera tradicional.

El futur Museu de Formentera està articulat en tres seus: can Ramon; un edifici de nova construcció al carrer de Sant Joan per acollir principalment l'exposició i el dipòsit de materials arqueològics; i sa Senieta, on s'explicarà la cultura reproductiva i la cultura expressiva en l'àmbit domèstic. A més, inclou en la seua concepció com a «museu de territori» tots els elements disseminats per l'illa.

200.000 euros per al projecte de sa Senieta
Raquel Guasch també ha avançat que el Consell disposarà d'una partida de 200.000 euros del Govern de les Illes Balears per començar a desenvolupar el projecte museogràfic i de rehabilitació de l'edifici de sa Senieta.


1 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Prop de vuitanta persones han participat en el curs de cuina tradicional

foto 2023iii cuina CEl curs de cuina tradicional que han organitzat l'àrea de Patrimoni del Consell de Formentera i l'Associació Gastronòmica de Formentera Es Forn durant els darrers tres mesos a la cuina del CEIP Sant Ferran de ses Roques va finalitzar ahir amb el curs de flaó. En total, prop de vuitanta persones han participat en l'elaboració de les receptes tradicionals com ara el sofrit pagès, guisat de peix, bullit d'ossos, peix escabetxat i flaó.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, va assistir a la darrera sessió del curs per "felicitar i agrair als cuiners de l'associació Es Forn per l'èxit que ha suposat aquest primer curs de cuina tradicional, però sobretot per la seva implicació i per la passió que mostren per ensenyar la cuina tradicional de Formentera, que sense dubte és una part molt important del nostre patrimoni".

29 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 15

3

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera