• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

Formentera a la Ruta de les Homilies d'Organyà

foto 2023iii ruta organya AFormentera ha estrenat avui un monòlit que forma part del projecte de la Ruta de les Homilies d'Organyà. A la inauguració han estat presents la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; la consellera de Política Lingüística del Consell de Formentera, Raquel Guasch, i altres consellers, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior.

Raquel Guasch ha destacat que Formentera "se suma així a aquesta iniciativa que a Balears té el suport del Govern balear i que té l'objectiu de reforçar i valorar el compromís del poble de Formentera amb el català i també d'establir més llaços entre els indrets on es parla la nostra llengua". Guasch ha incidit què "és una acció més en defensa de la unitat de la llengua".

La Ruta de les Homilies d'Organyà és un recorregut pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua. Promoguda per l'Associació d'Amics de les Homilies d'Organyà, té el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

La ruta de la llengua catalana té diversos punts d'interès i a cada punt s'alça un monòlit dedicat a les Homilies, creats per l'artista Ramon Maria Jounou. Cada monòlit simbolitza un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, l'expansió, la Renaixença, la normativització, la resistència, el caràcter nacional i oficial, la consciència lingüística o l'interès per la llengua. A les Illes, les rutes són les següents: a Mallorca, «La consciència lingüística» (Ramon Llull); a Menorca, «El manteniment de la normalitat lingüística» (segle XVIII, Il·lustració); a Eivissa, «Identitat i tradició» (tradició), i a Formentera, «La petja lingüística» (lèxic).

Formentera, la primera illa amb monòlit
Segons ha comentat Beatriu Defior, "els punts de la ruta previstos eren nou inicialment i, a les Illes Balears, només hi havia prevista una ruta, a Mallorca sobre Ramon Llull; des de la DGPL hem volgut que totes les illes hi siguin presents i és per això que hem promogut la creació d'un trajecte cultural i la instal·lació d'un monòlit a cada una de les illes". Formentera és el primer lloc on es planta el monòlit.

Història
Des de principi del segle XX s'ha considerat que les Homilies d'Organyà (un recull d'homilies originals llatines traduïdes al català) eren el text escrit més antic en català (1204). Fa poc, un nou estudi ha revelat que el text més antic seria el Llibre dels jutges de la Seu d'Urgell (una còpia en català del Liber Iudiciorum, el codi de lleis got vigent fins al segle XIII), que dataria entre el 1060 i el 1080. En qualsevol cas, les Homilies d'Organyà conserven aquest valor simbòlic pel que fa a la llengua catalana.


17 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El projecte 'El camp de concentració de Formentera', guanyador de la Beca d'Investigació de 2022

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que la Beca d'Investigació de l'any 2022 ha set adjudicada al projecte "El camp de concentració de Formentera", presentat per Manuel Suárez Salvà.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha recordat que "hem consolidat una beca, dotada amb 8.500 euros, per a projectes vinculats amb l'illa i englobats dins de les arts, les humanitats o les ciències socials, i que servirà per enriquir i documentar una part important de la nostra història". La consellera ha destacat "el nivell dels projectes presentats a l'edició de 2022, que varen ser valorats molt positivament per part de la comissió avaluadora".

El projecte "El camp de concentració de Formentera" significarà aprofundir en el coneixement d'aquest penal franquista obert a la Savina entre 1940 i 1942. El seu autor, Manuel Suárez Salvà, té una dilatada experiència en l'estudi de la repressió franquista així com en treballs sobre memòria històrica a les Illes Balears.

14 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Es publica el número 11 de la revista "Formentera"

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha publicat el número 11 de la revista Formentera, corresponent a les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona de l'any 2021.

Com a cada una de les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona, la temàtica de les conferències se circumscriu en l'àmbit de les humanitats i de les ciències socials. Concretament, l'onzena edició recull els textos de Fernando Vegas i Camilla Mileto "Protección, conservación y difusión de la arquitectura vernácula"; de Vicent Prats, "Canvis en el poblament dispers a Formentera entre 1956 i 2002"; de Fanny Tur, "Epidèmies a Formentera"; de Josep Colonques, "Les plantes per a la salut", i de Francisca Riera, "Repressió institucional franquista a Formentera: la Causa General".

cartell 2023iii revista formentera

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que "l'interès del Consell en la present legislatura era recuperar aquestes publicacions, que ja s'han actualitzat, perquè recullen treballs de recerca i reflexions molt interessants sobre la nostra illa i que entenem que són fonamentals per apropar-nos i conèixer millor la història de Formentera".


10 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Taller d'espart picat al molí Vell de la Mola

El Consell de Formentera informa que, a través de l'àrea de Patrimoni, organitza un taller de tècnica tradicional sobre espart picat. Aquest taller es durà a terme al molí Vell de la Mola i tendrà un total de quatre sessions. La primera serà el 25 de març a les 10 hores i les següents el 15, 22 i 29 d'abril. Les places són limitades i la inscripció és gratuïta, i es pot fer al correu coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat.

Les persones inscrites rebran un correu electrònic de confirmació amb tota la informació referent al taller.

8 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii espart picat

El Consell retira les tanques del castellum romà de Can Blai per fer-lo més accessible i agradable als visitants

foto 2023ii can blaiEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha retirat les tanques que envoltaven el bé patrimonial del castellum romà de Can Blai per millorar-ne l'accessibilitat i perquè sigui més agradable pels visitants. L'antiga reixa s'ha substituït per pal i corda.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que amb aquesta intervenció "es continua amb la tasca que portam des de l'àrea aquesta legislatura de visibilitzar i posar en valor els nostres béns amb l'objectiu d'apropar i obrir el patrimoni a la gent". La retirada de tanques també es va fer anteriorment a la capella de sa Tanca Vella i també està en projecte obrir el jaciment de Cap de Barbaria II.

Can Blai són les restes d'una construcció fortificada d'època romana baix-imperial. La datació estimada és entre finals del segle III i principis del IV de la nostra era, i es caracteritza per la planta quadrada amb una torre a cada cantonada. Els resultats de les excavacions realitzades els anys 1979 i 1980 fan pensar que es tracta d'una obra inacabada, possiblement de caràcter privat, destinada al refugi de la població dels voltants. Es va declarar bé d'interès cultural, en la tipologia de jaciment arqueològic, l'any 1994.


14 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 15

4

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera