• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

Horari del cementeri municipal de Formentera per Tots Sants

Amb motiu del dia de Tots Sants, els dies 30 d'octubre i 1 de novembre, l'horari ampliat d'accés a les instal·lacions del cementeri municipal de Formentera serà de 9.00 a 21.00 hores. La nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre, les instal·lacions romandran obertes. Durant els dies anteriors i posteriors, es respectarà l'horari habitual: de 9.00 h a 18.30 h.

Per a les persones que hi accedeixin amb cotxe, cal recordar que s'estan fent les obres de la base del 061 al costat de l'hospital i hi haurà menys espai per aparcar.

D'altra banda, el dia 2 de novembre, les misses de difunts s'oficiaran d'acord amb els següents horaris:

- 10.00 h Cementeri parroquial del Pilar, oficiada per mossènyer Fernando Jesús Bayón Plaza.
- 11.00 h Cementeri parroquial de Sant Ferran, oficiada per mossènyer Vicente Baudilio Piedra.
- 12.00 h Cementeri municipal de Formentera, oficiada per mossènyer Fernando Jesús Bayón Plaza.
- 19.00 h Parròquia de Sant Francesc, oficiada per mossènyer Fernando Jesús Bayón Plaza.
- 19.30 h Parròquia de Sant Ferran, oficiada per mossènyer Vicente Baudilio Piedra.

28 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

foto 2022x tots sants

La segona edició del Curs d'Història de Formentera ofereix vuit conferències, una sortida guiada i un documental

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, celebra durant el mes de novembre la segona edició del Curs d'Història de Formentera. La iniciativa consta de deu sessions repartides durant tot el mes amb vuit conferències, una visita guiada i la projecció d'un documental.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que "després de l'èxit de la primera edició de l'any passat, enguany hem volgut repetir la iniciativa amb la intenció de consolidar-la i per poder apropar la nostra història a la ciutadania de Formentera amb rigor i de manera didàctica a través del coneixement dels investigadors i historiadors que participen en aquesta edició".

Les sessions se celebraran a la sala de plens del Consell de Formentera, de 19 a 20 hores, ubicada al costat del Centre de Dia. L'entrada al curs és lliure i no cal inscripció prèvia. La programació és la següent:

Dijous 3 novembre. El cop d'Estat, la Guerra Civil i la recuperació de la Memòria. Artur Parrón Guasch

Dimarts 8 novembre. La repressió contra els homes i dones de Formentera. Manuel Suárez Salvà

Dijous 10 novembre. Els camps de presoners a les Balears. Maria Eugènia Jaume Esteva

Dimarts 15 novembre. La Colònia penitenciària de Formentera. Antoni Ferrer Abárzuza

Dijous 17 novembre. Vida i mort a la Colònia penitenciària de Formentera: L'exhumació al cementiri de Sant Francesc. Almudena García-Rubio

Dimarts 22 novembre. La arqueología como herramienta para el estudio de los espacios de represión de la Guerra Civil y la posguerra: el caso del campo de concentración de Albatera [1937-1939]. Felipe Mejías López

Dijous 24 novembre. La larga espera. La situación familiar y propia de los presos extremeños en Formentera. Candela Chaves Rodríguez

Dissabte 26 novembre. Sortida de 10 a 13.30 hores. Memòria: Colònia penitenciària, església de Sant Francesc, cementeri Nou. Paula Juan Tur

Dimarts 29 novembre. L'observació aèria de l'illa de Formentera durant la segona guerra mundial. Celso García García

Dijous 1 desembre. Documental: Nosaltres els vençuts (2004, 70 min). Antoni Maria Thomàs Andreu

El curs està validat pel Centre de Professorat de Formentera i reconeix crèdits de lliure configuració al professorat que hi assisteixi.

26 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022x curs historia

Català en família, uns tallers lingüístics per a pares, mares i alumnes dels CEIP Mestre Lluís Andreu i Sant Ferran de ses Roques

foto 2022x catala en familiaEl Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell de Formentera i els equips directius del CEIP Mestre Lluís Andreu i del CEIP Sant Ferran de ses Roques han posat en marxa aquesta setmana tallers de conversa per als seus alumnes i per als seus pares i mares.

Amb el nom de 'Català en família', tal com ha assenyalat la consellera de Patrimoni i Política Lingüística, Raquel Guasch, "aquesta proposta vol facilitar l'aprenentatge del català per a aquells infants que necessitin un reforç i, a la vegada, facilitar que les famílies que hi duguin els nens puguin assistir també a classe, ja que els tallers són a la mateixa hora i els mateixos dies".

Si l'any passat ja es varen celebrar tallers de català adreçat als infants d'aquestes escoles en horari de tarda, la novetat d'enguany és que les famílies interessades també tenen la disponibilitat d'apuntar-hi l'infant i assistir elles mateixes a un taller de català per a adults.

D'aquesta manera, l'oferta realitzada són un total de sis grups, tres per als infants i tres per a les famílies, i està previst que duri fins al mes de febrer de 2023, quan es realitzarà una nova oferta. Els cursos són gratuïts.


18 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació dels resultats de la campanya arqueològica del jaciment de Cap de Barbaria II

Els doctors Pau Sureda i Edgar Camarós, acompanyats de la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, presentaran el pròxim 17 d'octubre els resultats de la IX Campanya arqueològica del projecte Arqueobarbaria que s'està portant a terme al jaciment de Cap de Barbaria II. En aquesta darrera campanya s'han combinat les tasques d'excavació i restauració. La principal fita és que ja s'ha acabat la restauració del poblat, així és que la següent passa serà la museïtzació. La tasca de camp ja s'ha donat per conclosa i ara la investigació passa a una fase de laboratori i analítica. La presentació se celebrarà el 17 d'octubre a les 19 hores, a la sala d'actes del Consell.

11 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022x arqueobarbaria

L'Arxiu de Formentera adquireix documents dels segles XVIII i XIX sobre els drets de la família Martí sobre Formentera

foto 2022ix arxiu AL'Arxiu del Consell de Formentera ha adquirit uns documents dels anys 1743 i 1804 relacionats amb els pretesos drets de la família Martí sobre Formentera. La incorporació d'aquests documents a l'Arxiu, com ha assenyalat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, "demostra que el nostre Arxiu és actiu, tant en la conservació com en la intenció de fer créixer el fons documental ja existent".

El drets de la família Martí sobre l'illa arrelen en la donació que l'any 1453 va fer el rei d'Aragó Alfons el Magnànim a l'eivissenc Joan Martí de la quarta part indivisa de Formentera, illa aleshores despoblada. El monarca hi va posar condicions: fer-hi construir una fortalesa i la prohibició de comerciar amb la sal de les salines formentereres. Aquest Joan Martí havia estat procurador reial a Eivissa però la Universitat d'Eivissa i Formentera va protestar fermament aquesta donació i l'any següent el rei la revocà. Passats els anys, un Francesc Martí, segurament Francesc Martí Torres, fill de Sebastià, doctor en lleis (1695-1781), volgué acreditar que era descendent d'aquell Joan Martí del segle XV amb la intenció de reclamar els drets del seu avantpassat sobre Formentera.

Els documents fan menció a la construcció d'una torre a s'Espalmador anterior a l'actualment conservada. També recullen interrogatoris als veïns d'Eivissa destinats a demostrar que la dita torre es va construir efectivament i que una casa de Dalt Vila conservava l'escut heràldic dels Martí.

A l'Arxiu, es troba la documentació creada a partir de les funcions i competències de la institució, sobretot en la seva etapa on únicament tenia competències d'Ajuntament. També compta amb documents del Registre Civil i del Jutjat de Pau, que són alguns dels més antics. Hi ha, bàsicament dues seccions dins de l'Arxiu: l'Arxiu històric (fins a l'any 1980) i l'Arxiu administratiu (de 1980 en endavant).

L'horari de consulta és de 8.30 a 14.00 h de dilluns a divendres. S'atendrà amb cita prèvia escrivint un correu electrònic a arxiu@conselldeformentera.cat on s'haurà d'indicar quins documents es volen consultar.

7 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 7 de 15

7

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera