• Català
  • Castellano
  • English

Cultura i Patrimoni

El pròxim dissabte i dilluns es representa “Fortaleza a la Napolitana” a la Sala de Cultura-Cinema

foto v del vecchio 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dissabte 5 d'octubre i dilluns 7 d'octubre es representarà l'obra de dansa teatre Fortaleza a la Napolitana a la Sala de Cultura-Cinema. Els dos dies la funció serà a les 20.30h i tindrà un preu de 7€.

Aquesta obra de teatre dirigida per Andrés Wacksman i interpretada per Valeria Del Vecchio ha estat produïda per Fils Roulants. Fortaleza a la Napolitana desperta la tendresa davant la contradicció que genera la voluntat de ser autosuficient, amb la necessitat de calor humana i protecció davant les dificultats. Una peça que parla de la dualitat d'una dona que viu la força com a màscara davant la vida, i la fragilitat que, finalment, demostra que no hi ha missions a acomplir.

La seva durada és de 40 minuts i està dirigida al públic adult. La funció té aforament limitat. Les reserves es poden fer al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

1 d'octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L’exposició “Monedes de la Història de Formentera. La col·lecció Hilario Serra” s’inaugura avui a la sala de l’Ajuntament Vell

expo-monedes1El Consell de Formentera, a través de la conselleria de Patrimoni, informa que, avui a partir de les 19 hores a la sala de l’Ajuntament Vell, s’inaugura l’exposició Monedes de la Història de Formentera. La col·lecció Hilario Serra. Aquesta exposició és una mostra numismàtica excepcional representativa dels diferents períodes de la història de Formentera: des de l’època púnica, amb un gran conjunt de moneda fabricada a l’Ibosim púnica (s. IV-I aC) i a altres seques contemporànies del Mediterrani occidental i central, fins a les monedes que circulaven a principis del s. XX encunyades per Alfons XIII.

La col·lecció, amb més de 600 peces, també inclou una riquíssima mostra de moneda romana de 48 emperadors de l’alt i el baix imperi romà, així com un conjunt de moneda àrab i medieval desconegut fins ara. Tota la sèrie ha permès iniciar un projecte d’estudi per part d’especialistes de cada període, com són Benjamí Costa (moneda púnica), Santiago Padrino (moneda romana), Félix Retamero (moneda àrab) i Toni Ferrer Abárzuza (moneda medieval, moderna i contemporània).

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que aquesta col·lecció “és una petita mostra del que s’arribarà a tenir al futur museu de Formentera”.

L’exposició, organitzada pel Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera i el Consell de Formentera, romandrà oberta al públic fins al dia 11 d’octubre.

Per altra banda, aquest serà el tema que s’abordarà en la primera sessió de les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona que se celebren del 7 a l’11 d’octubre a la sala del Centre de Dia. Així, el dia 7 l’historiador Félix Retamero Serralvo impartirà la conferència Monedes sense gent? Les fulus i els dirhams andalusins primerencs a Formentera (s. VIII-X).


30 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un projecte sobre les activitats de la pagesia formenterera obté la Beca d’Investigació 2019 del Consell de Formentera

foto campEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Patrimoni, informa que el projecte titulat ‘Memòria de pagesia. Recollida d’informacions orals sobre les activitats productives tradicionals a Formentera: agricultura de secà, vinya, ramaderia i altres’, ha obtingut la Beca d’investigació 2019 del Consell de Formentera. El projecte el dirigirà Antoni Ferrer Abárzuza, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les quatre sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició.  Aquesta beca té una dotació econòmica de 6.000 euros.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha valorat “el treball d’investigació que suposa aquesta beca, ja que deixarà constància d’una manera de fer i de viure de Formentera que no podem permetre’ns ni perdre ni oblidar. Tot això és patrimoni immaterial que tenim el deure i la responsabilitat de documentar, salvaguardar i en algun cas, potenciar”.

Feina i calendari productiu de la pagesia
Aquest projecte té per objectiu recopilar un corpus d'entrevistes que permeti documentar acuradament els coneixements de les pràctiques productives fonamentals de l'economia tradicional de Formentera i la seua interrelació que dóna lloc al calendari productiu de la pagesia. Així, es persegueix aprofundir en el coneixement de les espècies més cultivades, les seues variants i característiques, el seu calendari, les feines de la terra que requerien abans de la sembra i durant el seu creixement, les eines i ferramentes que es feien servir, la rotació de cultius, els processos de collita, preparació i destí del producte final i la reserva de llavors i els seus mètodes de conservació, entre altres aspectes.

En el cas de la vinya també es persegueix documentar el calendari, l’elecció de les terres destinades al seu conreu i la superfície en relació a la resta de terres treballades, així com tot el procés de vinificació i el destí final del vi, tenint en compte la seua importància alimentària en la societat tradicional i també comercial en cas d’excedent. A banda dels cultius de cereals i de la vinya, l’estudi també contempla abordar la ramaderia per entendre com s’integrava en el procés de conreu dels cereals i, si fos el cas, també de la vinya.

Es tracta d’una proposta de projecte de gran interès, tenint en compte que els coneixements i les tècniques vinculats a les activitats productives  i els coneixements i usos relacionats amb la naturalesa representen una part del patrimoni cultural que és urgent documentar de manera rigorosa, tenint en compte que la seua naturalesa intangible el fa més fràgil i canviant que el patrimoni de tipus material (moble o immoble).

Ampliar les beques
Finalment, la consellera Guasch destaca la “importància de les beques d’investigació” i considera que, “després d’anys de convocar, cal dotar-les de més pressupost i que creixin en nombre i en àmbit de coneixement, fent-les més concretes i a la vegada més nombroses”.

La Llei 18/2019, de 8 d’abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, contempla aquests àmbits del saber com a part del patrimoni cultural de tipus immaterial. Per altra banda, el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, concretament en la seua actuació 2.2.1, també considera prioritària la recerca en aquest camp.

26 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El cicle “Contes per parlar amb la lluna” obre les activitats del mes d’octubre de les biblioteques de Formentera

foto biblio oct019 3El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat les activitats organitzades per les biblioteques de Formentera per aquest mes d'octubre. El pròxim dimarts 1 d'octubre torna el cicle de contacontes Contes per parlar amb la lluna, dirigit a infants de 0 a 4 anys i que tindrà lloc cada primer dimarts de mes, fins al mes de desembre, a les 17.30h a la biblioteca Marià Villangómez.

Aquesta activitat és un contacontes familiar coordinat per na Xènia Fuertes i pretén proporcionar un espai de trobada a les famílies amb nadons d'entre 0 i 4 anys amb la intenció d'apropar el llibre i la narració oral al nadó. L'objectiu és oferir als nens i nenes en els seus primers mesos i anys de vida l'oportunitat de descobrir el gust per la lectura a través de la màgia dels contes. Les famílies que es desitgin inscriure han d'enviar un email a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

Taller d'animals de companyia
I el dilluns 7 d'octubre al punt de lectura de Sant Ferran entre les 17 i les 19h tindrà lloc un taller d'animals de companyia per totes les edats, que compta amb la col•laboració de Acción Francisco Formentera.

Aquest taller té com a objectiu conscienciar del valor positiu dels animals de companyia i prevenir el seu abandonament. Consta de dues parts, en la primera es pretén apropar els animals de companyia als nens i nenes a través del llenguatge corporal i una segona que consisteix en una representació teatral acompanyada d'una activitat de dibuixar.

Contacontes
El dilluns 14 d'octubre a les 17.30h a la biblioteca Marià Villangómez tindrà lloc un altre contacontes: En construcció (Contes curts i absurds). Està dirigit a infants de més de 4 anys. Gemma Moll ens presentarà contes que se'ns presenten gairebé com un acudit. Divertits. Una provocació per les ments més inconformistes que buscaran el perquè a cadascuna d'aquestes històries.

Presentació de llibres
El dimecres 16 d'octubre a les 20h a la biblioteca Marià Villangómez es farà la presentació del llibre No con tu hija a càrrec de l'autor, Íñigo Franco Benito (Ifrabe). L'encarregat de presentar l'acte serà Vicent Ferrer Mayans.

El dijous 24 d'octubre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Biblioteca, entre les 20 i les 22h, s'ha organitzat a la biblioteca Marià Villangómez la presentació d'un llibre, Hola, soy tu niño interior, acompanyada de la celebració d'un taller. La presentació es farà a càrrec de l'autora, Alessandra Rossin, i José Luis García Guerricagoitia serà l'encarregat de presentar l'acte.

Es tracta d'una presentació d'un llibre que va acompanyada d'un taller. És el tercer llibre que presenta l'autora i consta d'una primera part on trobem conceptes teòrics que s'alternen amb exemples pràctics, envoltats d'anècdotes i contes. La segona part consta d'exercicis pràctics i meditacions per posar en pràctica la primera part. Aquesta segona part és la que es desenvoluparà en un taller introductiu.

Taller de màscares de Halloween
Finalment, el dimecres 30 d'octubre entre les 17 i les 19h al punt de lectura de Sant Ferran es farà un taller de màscares de Halloween, per infants d'entre 4 i 10 anys. Serà un taller creatiu de realització de màscares que es realitza en aquestes dates com cada any. Aquesta edició el taller es farà a càrrec de l'artista Maristela Campana.


25 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Obert el període per demanar subvencions per la realització de festes o activitats tradicionals o culturals a Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que ja s'ha obert el termini perquè les associacions culturals, associacions de veïns o comissions de festes puguin sol·licitar subvencions per la realització de festes i activitats tradicionals o culturals a Formentera. El Consell destina una partida de 50.000€ a aquesta convocatòria.

“L'objectiu d'aquestes ajudes és donar suport econòmic a les associacions i comissions de festes sense ànim de lucre de Formentera per la realització de festes i altres activitats culturals o tradicionals”, segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador que ha afegit que així també aconseguim un segon objectiu “ajudar al manteniment d’aquestes entitats, a la vegada que elles ens ajuden a dinamitzar la vida cultural, social i festiva de Formentera”.

Una comissió tècnica avaluadora serà l'encarregada d'examinar les sol·licituds i la documentació presentada i comprovarà les dades en virtut de les quals s'haurà d'adoptar la resolució. Les associacions o comissions han de tenir domicili social i fiscal a l'illa de Formentera, estar inscrites al Registre d'Entitats Ciutadanes del Consell i també al Registre d'Associacions del Govern de les Illes Balears. El pagament de les ajudes es fa amb caràcter retroactiu pel període comprés entre novembre de 2018 i octubre 2019.

El termini per a la presentació de les sol·licituds finalitza el 31 d'octubre. Es poden presentar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà del Consell de Formentera o a través de l'OVAC (Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana).

24 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 56

8