• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Entrada gratuïta al Far de la Mola aquest dissabte 7 d’agost

cartell 2021 far de la mola gratuitaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el 7 d’agost coincidint amb el Dia Mundial dels Fars l’entrada al Far de la Mola serà gratuïta. A l’estiu i fins al 31 d’octubre l’horari al far és de dimarts a diumenge de 10 a 14 h i les tardes de dimecres i diumenge, de 17 a 21 h. Els dilluns roman tancat.

El Far de la Mola està dividit en dues àrees expositives. D’una banda, una exposició permanent amb la mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l’aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per una altra, un espai reservat a exposicions artístiques de caràcter temporal. Cal recordar, que l’entrada per als residents de Formentera és sempre gratuïta.

3 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Editats els volums 5 i 6 de la revista ‘Formentera’

foto 2021 revista formenteraEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha editat els volums 5 i 6 de la revista “Formentera”, corresponents a les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona dels anys 2015 i 2016.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat: “Hem reprès l’edició d’aquesta revista i volem posar-la al dia perquè des de l’àrea de Patrimoni consideram que contribueix a enriquir la producció científica relacionada amb el patrimoni cultural de l’illa”. La consellera ha avançat, a més, que “tot i que l’any 2020 no es varen celebrar aquestes jornades per mor de la covid-19, es farà una publicació amb els articles que s’havien d’haver presentat”. També, si la situació sanitària és favorable, a l’octubre tornaran a celebrar-se de manera presencial.

Com en els volums anteriors, les àrees del coneixement a les quals s’adscriuen els articles són diverses, però sempre dins l’àmbit de les humanitats i les ciències socials.

D’aquesta manera en el volum 5, hi ha la contribució de Fanny Tur Riera sobre les mestres de Formentera i les primeres escoles; Ángel Custodio Navarro Sánchez se centra en la protecció que es fa des de Formentera del dret civil de les Pitiüses; María José Escandell Torres exposa el resultat del control arqueològic de les obres de restauració de la casa rectoral de Sant Francesc Xavier; Francesca Tugores Truyol analitza a fons l’obra de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, i Virgilio Martínez Enamorado fa una posada al dia de l’epigrafia àrab trobada a l’illa de Formentera.

En el volum 6, Maria Bofill Martínez arriba a conclusions sobre les comunitats prehistòriques de Formentera a partir de l’estudi de l’utillatge macrolític; sense sortir de l’arqueologia, Enrique Aragón Núñez i Javier Rodríguez Pandozi, a partir del derelicte de s’Espardelló, fan una proposta sobre les interrelacions marítimes en el mar Balear en època Baix imperial. Sense abandonar l’àmbit marítim, però centrat en època moderna, Santiago Colomar Ferrer, estudia com Formentera es va convertir en una base de corsaris nord-africans. Ja en terra, Olga Cardona Guasch, explica, des del punt de vista del dret, la qüestió de la titularitat dels camins i les servituds de pas. Finalment, Enric Ribes i Marí aprofundeix en el tema de la toponímia formenterera.

2 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Festes de Santa Maria 2021

santa-maria-protocol-xarxes1

‘Gabinet de Curiositats’ adaptat a la tècnica del collage a l’‘Ajuntament Vell’

cartell 2021 gabinet de curiositatsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 2 d’agost obri portes a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” la mostra de collages “Gabinet de Curiositats”. La mostra presenta els collages que l’artista realitza seguint la tradició dadaista d’instrumentalitzar ‘atzar’ i ‘absurd’ per a tractar temes d’actualitat. Lila Licciardi, nascuda a Nancy (França) i resident a Eivissa, presenta una trentena d’obres “cut & paste” analògiques de tècnica mixta i temàtica conceptual.

Aquesta exposició ofereix una interpretació renovada del gabinet de curiositats adaptada a l’art del collage. Així, de la mateixa manera que els col·leccionistes del segle XVIII, Lila es centra en la importància de la recerca constant d’arxius gràfics i en la necessitat de crear el seu mateix gabinet de curiositats. La gran diversitat d’objectes, els colors barrocs, l’humor subjacent i la presència d’antiguitats, circuits electrònics o trossos de velles enciclopèdies, formen un univers on el passat s’uneix amb el futur per a proposar una reflexió sobre els reptes del nostre present.

La mostra es podrà veure a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, del 2 al 14 d’agost de 2021, de dilluns a dissabte, d’11 a 14 hores i de 19 a 21 hores; els diumenges i els dilluns matí la sala roman tancada. L’inici d’exposició serà dilluns 2 d’agost a les 19 hores.

29 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera comença les feines per crear el Pla de Cultura de l’illa

foto 2021 pla de culturaLa consellera de Cultura, Susana Labrador, la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch i els i les tècnics de les respectives àrees, s’han reunit amb membres de la Universitat Internacional de Catalunya i les Escoles d’Adults de Menorca per preparar el Pla de Cultura de l’Illa de Formentera responent així a un acord adoptat al ple extraordinari del Debat sobre l’Estat de l’Illa de 6 d’octubre de 2020.

Els objectius que persegueix la redacció del Pla Estratègic de Cultura, segons ha explicat la consellera Susana Labrador, són: “realitzar un diagnòstic participat de l’estat actual de la cultura a Formentera i definir en un marc de corresponsabilitat, unes línies estratègiques i unes propostes de futur pel desenvolupament de la cultura a l’illa de Formentera”. “Volem saber quina és la situació actual de la cultura a Formentera, per consensuar unes línies estratègiques de futur en funció d’allò que cal mantenir i allò que cal reforçar o prioritzar”, ha explicat la consellera de Cultura. Amb aquesta feina es consensuaran els objectius específics que es deriven de cada línia estratègica, s’apuntaran les recomanacions d’accions i mesures específiques i s’establirà una relació dels agents, associacions o entitats potencialment vinculades amb cada proposta.

Participació ciutadana
Els encarregats de desenvolupar el pla, amb la supervisió del Consell de Formentera, seran el president d’Escoles d’Adults de Menorca, Jaume Gomila, l’expert Sergi Sánchez, la degana de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya, Judith Urbano, la directora del Màster en Gestió Cultural, Marta Crispí, i la investigadora Maria Morer. Aquest equip de treball ha estat una setmana a Formentera i ha conegut de primera mà els espais culturals i als futurs equipaments. Així mateix s’han reunit amb entitats i persones del sector cultural de Formentera per conèixer les seves propostes.

Aquest pla orientarà el futur de les manifestacions culturals de Formentera i crearà un pacte per la cultura amb el consens de la ciutadania, les institucions, els diferents grups polítics del Ple i les associacions culturals de l’illa. Així mateix es consolidarà una estructura organitzativa que garantirà la implantació del Pla de Cultura i el seu futur seguiment.


28 juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 49 de 132

49

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera