• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Tradició, cultura i gastronomia per Sant Francesc

foto festes sant francesc 2018 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, presenta el cartell d’activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Francesc el proper dilluns 3 de desembre.

La jornada s’iniciarà a les 10 del matí al jardí de ses Eres, amb un esmorzar de frita de polp a preus populars a càrrec de l’Associació gastronòmica Es Forn.

L’esmorzar donarà pas ja al migdia a la tradicional missa en honor al patró del poble, cerimònia que anirà seguida a les 13h per la processó, que recorrerà els voltants de l’església i acabarà a la plaça, on a les 13.30h hi haurà ball pagès i convit d’orelletes.

Tot seguit, a partir de les 14h i a l’envelat de sa Senieta, hi haurà dinar d’arròs de matances organitzat per l’Associació gastronòmica Es Forn.

El jardí de ses Eres acollirà, a partir de les 17h, jocs infantils a càrrec de l’Associació Reis Mags, que també organitzaran una torrada popular amb actuació musical de na Veronica San Juan a partir de les 20h. També a aquesta hora, la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” acollirà la inauguració de la mostra col·lectiva de Nadal.

La jornada es tancarà a les 22.30h, amb un concert acústic al Mercat Nadalenc.

Així mateix, s’ha anunciat per al dijous 6 de desembre, la disputa d’una nova edició de la Mini Marató Formentera, Memorial John Tunks, que arrencarà a les 10 del matí a la plaça Constitució.

Formentera s’adhereix al Projecte Cultural Barnasants

foto barnasants 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb l’Associació República de la Cultura per a l’organització del Projecte Cultural Barnasants a l’illa de Formentera i la programació d’artistes formenterers al Barnasants l’any 2019.

Formentera es converteix així en la primera illa de les Balears en adherir-se al Barnasants amb l’objectiu de crear una xarxa de la cultura d’autor del domini lingüístic català que ofereixi a l’illa una proposta cultural i de llengua, especialment entre les generacions més joves i els artistes locals. Es promou, a més, la projecció i difusió de la realitat cultural i mediambiental de Formentera a la resta del domini lingüístic català.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha mostrat la seva satisfacció per la rúbrica d’un acord que “permetrà que Formentera pugui gaudir de dues de les actuacions d’aquest festival i que, d’altra banda, la nostra cultura musical sigui representada i escoltada als escenaris de Barcelona”.

Barnasants

El Projecte Cultural Barnasants va néixer fa 24 anys a Barcelona amb la vocació de donar veu als artistes de la cançó d’autor durant els mesos d’hivern.

Actualment és el festival de referència de la cançó d’autor a bona part del territori d’àmbit català, i ha crescut fins a esdevenir el projecte cultural més important del seu gènere a Europa, presentant tant a grans figures consagrades de la cançó com difonent els nous valors emergents a través de més de 100 concerts a cada nova edició.

Així mateix, s’han establert importants acords de col·laboració i d’intercanvi amb festivals i projectes culturals d’Itàlia, Occitània, Amèrica Llatina i Euskal Herria. Entre d’altres reconeixements, aquesta iniciativa cultural ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2012 de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona del mateix any.

En paraules del seu director, Pere Camps, “Barnasants és un projecte que concep la cultura com a eina clau de transformació i progrés social. Per aquest motiu apostem de manera indiscutible per la cançó d’autor al marge de les modes, el mercat i la indústria”.

De cara a l’hivern i primavera del 2019, les propostes del Barnasants a Formentera es traduiran en dos concerts durant els mesos de febrer i abril. D’altra banda, la cantautora formenterera Maria José Cardona serà l’encarregada de representar la nostra illa en l’edició del festival a Barcelona.

"Safari", un espectacle infantil que a través dels animals de la sabana reflexiona sobre el tema de l'assetjament

foto-la baldufa safari1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que aquest dissabte 24 de novembre a les 18.00h a la Sala de Cultura (Cinema) es representarà l'obra de teatre Safari adreçada als més petits de la casa. Safari és un espectacle de titelles de la companyia La Baldufa, una de les més aplaudides en el panorama del teatre infantil a Catalunya i que ha actuat per quasi tots els països europeus. El preu de l'entrada serà de 3 euros.

Sinopsis
Safari conserva els dos protagonistes d'Embolic a la Granja: en Pinyot i en Carabassot. Ara, aquests dos personatges ens expliquen el conflicte en què s'han trobat immersos a la sabana, on s'han desplaçat després d'haver rebut la notícia que els advertia de la misteriosa desaparició del lleó. En la seva tasca d'investigació interpel·len la girafa, el mico, l'elefant, el cocodril... i en plena aventura, topen amb el lleó, capmoix i pensarós, que no sap rugir. Amb la ferma voluntat de resoldre el cas i donar-li un cop de mà, els intrèpids investigadors de La Baldufa miren d'esbrinar quins són els motius d'aquest pesar.

La consellera de Cultura, Susana Labrador ha explicat que l'assetjament és la qüestió que es tracta de rerefons. "Amb aquesta obra es pretén que de manera lúdica els infants reflexionin sobre comportaments cruels que poden tenir amb els altres, a la vegada que es donen eines per tenir una convivència pacífica", segons ha detallat. La preocupació d'en Pinyot i en Carabassot és similar a la dels pares i mestres.

La companyia té el convenciment que, per mitjà de l'educació i el treball, es poden potenciar actituds i comportaments en positiu que permetin una convivència dolça i tranquil·la. La Baldufa porta més de 20 anys als escenaris realitzant espectacles d'alta qualitat artística i ideològicament compromesos amb els valors de solidaritat, tolerància i respecte.

Safari s'inclou dins el programa Platea del Ministeri de Cultura i dins el cicle de teatre impulsat pel Consell de Formentera "L'Illa a Escena".

Collective Signatures torna a Formentera

foto collective signatures 1El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la segona edició del projecte cultural Collective Signatures, un projecte que compta amb la col·laboració de la Venice International Performance Art Week, l’Studio Contemporaneo, l’ED 520 École Doctorale des Humanités (adscrita a l’Universitat d’Estrasburg) i el Formentera Film.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes que es durà a terme a Formentera del 12 al 22 de novembre. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Durant la residència, tots els participants es formaran a través d’una sèrie de propostes artístiques i exercicis pràctics (corporals, gestuals, sensorials, verbals i intel·lectuals) inspirats en Formentera i els seus paisatges naturals. Fruit d’aquestes experiències, els artistes hauran estat reflexionant, escrivint, actuant, produint textos i explorant processos d’escriptura sintonitzats amb el paisatge i les formes característiques de l’illa.

Posada en comú

A banda de l’esmentada residència artística, Collective Signatures ha programat dos actes a la Sala de Cultura Cinema on el públic podrà copsar de primera mà les evolucions d’aquest projecte.

Així, el dissabte 17 de novembre, a partir de les 19.00, tindrà lloc la conferència mecatrònica Systematurgy. Accions, Dispositius i Dibuixos a càrrec de Marcel·lí Antúnez, que presentarà i mostrarà la seva carrera des del seu inici a principis de la dècada dels 90s fins avui. Tot seguit es farà la presentació del curtmetratge Signum, produït a Formentera durant la primera edició del projecte per VestAndPage en col·laboració amb Francesca Carol Rolla i La Pocha Nostra.

L’acte de final de la residència es celebrarà el dijous 22 de novembre, a partir de les 20.00 h, els participants presentaran una sèrie de performances individuals i col·lectives, així com diverses lectures originades a partir dels treballs amb VestAndPage, Antúnez Roca i Rolla. La performance final està pensada com un procés creatiu i col·laboratiu de treballs originals concebuts i produïts durant el taller.

CROTCH, la desaparició experimental del gènere

foto crotch 1Aquest dissabte, 10 de novembre, dins de la programació de la setmana del Dia Internacional d’Acció per la Despatologització de les Identitats Trans*, es presenta a Formentera CROTCH, un espectacle de llenguatges escènics com la dansa, i la performance de la companyia mallorquina Baal que reflexiona sobre la identitat de gènere.

L’objectiu d’aquesta peça és aportar llum i donar visibilitat als cossos i als pensaments desobedients i dissidents, a l’acceptació de la sexualitat, a la desaparició del gènere com a solució a la desigualtat entre gèneres i presentar l’experiment que tots podem ser dones, homes i tot el que es troba en el contínuum que va de l’un a l’altre, en un mateix cos.

Una fresca i peculiar mirada cap a la dansa. Es deslliga dels convencionalismes per a articular el seu propi llenguatge i investigar com establir nous diàlegs amb el públic i la tecnologia.

L’espectacle, inclòs dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, es podrà veure a la Sala de Cultura Cinema aquest dissabte a les 20.30 h i està recomanat per a majors de 18 anys.

Prèviament a l’escenificació de CROTCH, aquest divendres s’ha organitzat una classe magistral amb els alumnes de l’Escola de Dansa i professionals de les arts escèniques.

Més articles...

Pàgina 8 de 44

8

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera