• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Un mes d’activitats amb infants i joves com a protagonistes

dia-universal-infancia-2019 v2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Joventut, ha presentat avui les activitats organitzades amb motiu del Dia Universal de la Infància, que se celebra cada any el 20 de novembre. Durant tot el mes de novembre hi ha activitats adreçades a infants i joves per commemorar el seu dia, en què es commemoren els aniversaris de l’adopció de la Declaració Universal dels Drets del Nen (1959) i de l’aprovació de la Convenció dels Drets del Nen (1989).

La consellera de Joventut, Vanessa Parellada, ha declarat que "aquesta convenció estableix una sèrie de drets per a nens i nenes, inclosos els més inqüestionables com els relatius a la vida, la salut i l'educació, i el dret a la protecció davant la violència i la discriminació, però també d'altres que sovint passem per damunt, com el dret a jugar, a la vida familiar i a que s'escoltin les seves opinions". La consellera considera que "tota la societat, mares, pares, personal docent i sanitari, dirigents polítics, el món empresarial, la societat civil i els mitjans de comunicació desenvolupem un paper clau en promoure el benestar de la infància, i cartells aglutinadors de diverses activitats com el que avui presentem en són una mostra".

La primera activitat va ser el passat dimarts 5 de novembre, quan 219 alumnes de l'IES Marc Ferrer varen assistir a la tercera edició del congrés “Vívete”, organitzat per l’entitat Proyecto Juntos amb l'objectiu de reflexionar sobre actituds, valors i emocions amb tres persones (Miriam Fernández, Juan Pablo Escobar i Irene Villa) que han superat moments vitals molt durs i que aportaven la seva experiència com a referent d’autosuperació. La jornada va tenir lloc al recinte firal d'Eivissa. Cal destacar i agrair la col.laboració de la companyia naviliera Baleària que va assumir tots els desplaçaments.

La pròxima activitat tindrà lloc aquest dissabte 9 de novembre al Poliesportiu Antoni Blanc, organitzada pel Club Dojo de Formentera, on infants i joves podran practicar "Judo sense barreres". L'horari de l'activitat serà entre les 10 i les 14h.

També s'inclou dins el programa l'obra de teatre que es representarà el mateix dissabte a les 18h de la tarda a la Sala de Cultura, Malebable, de dansa infantil, adreçada a infants de 0 a 5 anys, i inclosa dins el programa Illa a Escena de l'àrea de Cultura. Per accedir a l’obra fa falta reserva prèvia enviant un email a cultura@conselldeformentera.cat.

Formentera Marxa
Des del programa Formentera Marxa es proposen també activitats, la primera un taller que tindrà lloc el dimarts 12 de novembre al Punt de Lectura de Sant Ferran de 17 a 19h adreçat a infants de 4 a 9 anys, "Cada pollo con su rollo" on es faran dinàmiques a través de jocs pel donar a conèixer els Drets fonamentals del menor, coincidint enguany amb el 30è aniversari de la declaració d’aquests drets.

També es farà un taller sobre infància i diversitat funcional el dijous 14 de novembre de 17 a 19h en el pati de l'escola de Sant Ferran, on es faran jocs tradicionals i activitats esportives per la conscienciació d'infants i joves sobre la diversitat funcional.

A més, el dimecres 13 de novembre es farà la projecció de la pel·lícula «Quiero ser como Beckham» a partir de les 18h al Casal de Joves amb sofà i crispetes.

Xerrades
Les xerrades per a famílies i docents són una altra part del programa, en aquest cas adreçada a pares, mares i docents, per millorar la seva relació amb infants i joves, resoldre dubtes i compartir espais de criança. La primera tindrà lloc el 14 de novembre, "Nens bons i dolents; El perill de les etiquetes" per Alberto Soler.

La segona xerrada tindrà lloc el 28 de novembre i es titula "Fortnite...oci o addicció?" i està impartida per Andreu Alba. Aquestes dues xerrades, impulsades per l'àrea d’Educació i la de Benestar Social, tindran lloc a les 17h a la Sala de Plens del Consell de Formentera, al costat del Centre de Dia, i compten amb servei d'acollida per infants.

El 19 de novembre hi haurà una activitat per a tota la família que precisament es titula "Dansa en família" i es farà al Poliesportiu Antoni Blanc entre les 16 i 17h.

I el 20 de novembre un altra xerrada també dirigides a famílies i docents, “És el porno la millor educació sexual?”, dinamitzada per Belén Alvite i impulsada per l'àrea d'Igualtat i Espai Dones. Tindrà lloc a la Sala d'Actes del Consell de Formentera a les 18h.

Parlament infantil
El 20 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de la infància, tindrà lloc la celebració del VIII Parlament Infantil de les Illes Balears, on acudeixen infants i joves del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera al Parlament balear. Precisament aquest any els alumnes de Formentera tindran la presidència d’aquest ple.

Allà es llegirà un manifest amb l'objectiu de que les administracions treballin conjuntament per garantir el seu compliment. A més, aquest any la commemoració és més especial perquè coincideix amb la celebració del 30 aniversari de la Convenció dels Drets de l'Infant (CDN).

Més activitats
D’altra banda, dins el programa d'actes també s'ha inclòs el taller de cal·ligrafia organitzat al Punt de Lectura de Sant Ferran el mateix dia 20 a les 17h.

I el dissabte 23 de novembre es farà una jornada de portes obertes a la piscina del Poliesportiu Antoni Blanc. Entre les 10 i les 13.30h hi haurà jocs aquàtics, classe d´aquafitness i activitats de busseig. L'organització ha estat possible gràcies a l'àrea d'Esports i la col·laboració de Formentera Divers.

I el mateix dissabte 23 de novembre, a les 18h a la Sala de Cultura (Cinema) hi haurà una altra representació teatral de circ infantil, titulada Mobil, també inclosa dins el cicle Illa a Escena de l'àrea de Cultura.

Ple infantil
El 26 de novembre se celebrarà el Ple del Consell de Participació de la Infància i la Joventut al Consell de Formentera. Aquest ple que es reuneix de manera ordinària dues vegades l’any, té per objectiu afavorir la participació dels infants i joves de Formentera a les actuacions de la política municipal, considerant la seva plena capacitat d'opinió i expressió.

Fridays for Future
El divendres 29 de novembre es farà una “Acció pel clima!”. Els i les joves del Casal de Joves i del programa Formentera Marxa faran una sortida a la platja per conscienciar-se de primera mà i en un entorn natural de com ens pots afectar el canvi climàtic.

Certamen de poesia
Per últim, el dissabte 30 novembre es farà el final del certamen Art Jove de Poesia Salvador Ibarra que tindrà lloc a la sala de Cultura (Cinema) a les 20.30h. Aquest programa cultural Art Jove, promogut per l'IB-Jove, té com a objectius bàsics fomentar la participació lliure i eficaç dels i de les joves de les Illes Balears en el desenvolupament de la cultura i potenciar la seva creativitat artística, la qual cosa es plasma cada any en la convocatòria de diferents certàmens, premis i mostres de vessants artístics múltiples. A Formentera se celebrarà la final de poesia.


7 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Actuació de la colla Es Pastorells a Gran Canària

colla-es-pastorellsjLa colla de ball pagès Es Pastorells va participar el passat cap de setmana en una trobada musical a Gran Canària. La colla de ball de Formentera ha mostrat el ball típic de Formentera en un encontre fet amb els balladors de les agrupacions musicals Facaracas i Acataifa de les Illes Canàries. D'aquesta manera els formenterers tornaven la visita que ja varen fer els balladors canaris el passat mes de març a Formentera, quan varen participar en II Festival Folklòric de la nostra illa.

El Consell de Formentera ha sufragat les despeses de desplaçament de la colla Es Pastorells fins a Gran Canària. “Donem suport als intercanvis culturals de les colles de ball per fomentar el coneixement i seguir impulsant un dels béns més preats del patrimoni immaterial de Formentera", segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador.


4 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentacions de llibres i contacontes per infants omplen les activitats del mes de novembre de les biblioteques de Formentera

biblios-nov-19-xarxes-1-El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat les activitats organitzades per les biblioteques de Formentera per aquest mes de novembre. Durant aquest mes es faran 4 presentacions de llibres de diferents temàtiques i 4 activitats dirigides a infants.

Presentacions de llibres
La primera presentació de llibres serà demà dimecres 6 de novembre, Pedagogia per a indígenes, a càrrec de l'autor Bernat Joan. L'acte estarà presentat per Maria Teresa Ferrer, l'Obra Cultural Balear de Formentera col·labora amb aquesta activitat. La presentació tracta sobre aquest llibre de microcontes inspirats, com en els contes de Pere Calders, en algun fet real que Bernat Joan "tuneja" per convertir-lo en literatura. L'autor reivindica el plaer crític obtingut a través de la creació literària, i espera compartir-lo amb el públic lector.

El divendres 8 de novembre es farà una altra presentació del llibre, De qui venim, a càrrec dels autors Josep Mª Garcia-Borés (director i coordinador) i Hermínia Gil. L'acte, organitzat per la conselleria de Patrimoni, compta amb la col·laboració de la biblioteca i estarà presentat per Jaume Escandell. El llibre és una recerca psicocultural que s'endinsa en la Formentera tradicional. Mitjançant la història oral, es dona veu a la gent gran de l'illa perquè reflecteixi la manera de viure, de relacionar-se, de ser, en aquella Formentera encara viva en els illencs.

El dilluns 18 de novembre hi haurà una nova presentació del llibre Història d'Eivissa i Formentera: des de la prehistòria fins al turisme de masses. La presentació es farà a càrrec dels autors Felip Cirer, Benjamí Costa, Antoni Ferrer Abárzuza i Joan Lluís Ferrer (coordinador). Aquest llibre fa un viatge fascinant a través de la vida dels nostres avantpassats que s'inicia fa 4200 anys, amb l'assentament dels primers humans a les illes Pitiüses, i arriba fins a l'actual procés de massificació turística. Per primera vegada, un volum recull de manera íntegra, de principi a fi, la història d'Eivissa i Formentera. Aquesta és la biografia col·lectiva del poble pitiús.

Per últim, el dimecres 27 de novembre es farà la presentació del llibre Les incapacitats. Proposta d'argument, es tracta de la presentació del 12è poemari d'en Bartomeu Ribas que farà el mateix autor. L'acte estarà presentat per Maria Teresa Ferrer i es farà una lectura de poemes a càrrec de l'autor i Joan Ferrer, així com una actuació musical a càrrec dels alumnes de l'Escola de Música. Aquesta activitat l'organitza l'Obra Cultural Balear de Formentera amb la col·laboració de la Biblioteca Marià Villangómez.

Totes les presentacions dels llibres es fan a les 20h a la Biblioteca Marià Villangómez

Contacontes i activitats infantils
Avui dimarts 5 de novembre torna el cicle de contacontes "Contes per parlar amb la lluna" dirigit a infants de 0 a 4 anys i que té lloc cada primer dimarts de mes, fins al mes de desembre, a les 17.30h a la Biblioteca Marià Villangómez. Les famílies que desitgin participar han d'enviar un email a biblioteca@conselldeformentera.cat per inscriure's.

El dimecres 13 de novembre a les 17.30h a la Biblioteca Marià Villangómez es farà el contacontes "El senyor dels contes" dirigit a infants de 5 a 9 anys per part de Lluís Valenciano de la companyia Myotragus teatre. El senyor dels contes és un llibreter balear amb família de Menorca, nascut a Mallorca i que actualment viu entre Eivissa i Formentera. D'aquesta manera el nostre personatge ens contarà les rondalles d'El gegant d'es Vedrà de l'illa d'Eivissa, El mestre Gelabert de Menorca, En Pere festejador de Mallorca i la llegenda d'El tresor de Formentera. Un conjunt d'històries de la cultura popular de les nostres illes plenes de valor i tradició. A càrrec de Lluís Valenciano. Ho organitza: Biblioteca Marià Villangómez.

El dimecres 20 de novembre a les 17h al Punt de Lectura de Sant Ferran es farà el taller creatiu "Cal·ligrafia artística" dirigit a infants de 3 a 12 anys. Els menors de 7 anys han d'anar acompanyats. El taller a càrrec de Maria Vila, i organitzat per la Biblioteca Marià Villangómez, pretén donar a conèixer i valorar la cal·ligrafia des dels seus aspectes de composició fins a les seves manifestacions en el món artístic i el del disseny. Consta d'una part teòrica i d'una altra pràctica de les diferents cal·ligrafies amb el propòsit de trobar el desenvolupament del propi estil.

Per últim, el dijous 28 de novembre a les 17.30h a la Biblioteca Marià Villangómez es farà un contacontes en anglès, "Goldilocks", adreçat a infants de 3 a 8 anys. L'espectacle a càrrec de Mary Ramirez (Elàstic Nou Produccions) ha estat organitzat per la Biblioteca Marià Villangómez i és un contacontes interactiu on els infants gaudiran de la llengua anglesa.

La història tracta sobre la coneguda Millie Potter que serà l'encarregada de traslladar-nos al món fictici de la Rinxolets d'Or. Basat en el conegut conte popular, les aventures comencen quan la tafanera Rinxolets d'Or surt a passejar pel bosc i troba una preciosa casa, portada per la seva obsessiva curiositat l'envaeix i ho investiga tot... inesperadament, retornen els amos. Però us podeu imaginar quins amos? Una família d'óssos! Els problemes sols acaben de sorgir per a la nostra entremaliada protagonista.

5 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

210 inscrits als cursos de català per persones adultes que organitza el Consell de Formentera

cursos-catala--1El Consell de Formentera, a través, de l'àrea de Política Lingüística del Consell Insular de Formentera i del seu Servei d'Assessorament Lingüístic, ha finalitzat el període d'inscripcions del primer mòdul dels cursos de català per a persones adultes. En total, enguany s'han inscrit 210 persones en algun dels cinc nivells i grups que ofereix el SAL (tres grups d'A2, dos de B1, dos de B2 i dos de C1 i C2, conjunts) amb grups de matí, tarda i nit.

Aquests cursos, que han començat a mitjans d'octubre, preparen per a les proves oficials convocades per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears previstes per al mes de gener de 2020.

La consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, ha destacat que "des del Consell es dóna molta importància a la formació perquè és l'avantsala de l'extensió de l'ús". "Estem molt contents per la resposta de la gent”, ha assegurat.

Així, cal destacar que el nivell amb una inscripció més nombrosa és, a banda de l'A2 (nivell inicial), el B1, que agrupa un perfil d'alumnat que s'ha iniciat en l'aprenentatge de la llengua i que, una vegada ha superat la prova oficial de l'A2, hi continua.

31 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Arriba a Formentera "Malebable", un viatge sensorial per als més petits

malebable-19-975x650-1-El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dissabte 9 de novembre es representarà l’espectacle Malebable, una obra de dansa teatral dirigida a públic infantil, en la qual la coreògrafa i ballarina basca Helena Lizari Malebable fa un viatge amb un vehicle imaginari en el que viu la transformació dels materials a través de les textures i del tacte.

La peça de dansa dirigida als més petits, d'edats compreses entre 0-5 anys, es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 9 de novembre a les 18.00 h. Com l’aforament és limitat, es imprescindible reservar entrada al correu: cultura@conselldeformentera.cat. El preu de l’entrada és 5 euros per infant, adult gratuït.

Tallers creatius
A més de l’obra teatral, divendres 8 de novembre, Helena Lizari impartirà un taller de dansa creativa (experimentació i creació) pels alumnes de 2 a 3 anys de l’escoleta Sa Miranda i Camí Vell. A la tarda, impartirà una master class pels alumnes de l’Escola de Música i Dansa de Formentera.

La consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, ha convidat als pares i mares o familiars dels infants de la nostra illa a que els acompanyin a veure i gaudir “d’aquesta peça teatral de reconegut prestigi” i s’ha mostrat satisfeta de “poder fer arribar aquesta proposta de dansa creativa també als alumnes de l’escoleta i l’escola de música, aprofitant que tenim aquí a la seva protagonista”.

Helena Lizari, ballarina i coreògrafa, és així mateix professora de moviment i psicomotricitat i llicenciada en teories i anàlisis del moviment, estudis de dansa i interpretació per la AHK d'Amsterdam. Ha estudiat amb Jeremy Nelson, Stephen Petronius, Meg Stuart, David Zambrano, Trisha Brown, Cia. Merce Cunningham, Wim Vanderkeybus, Anne Teresa de Keersmaeker, Lloyd Newson (DV8), Susan Klein i Stephanie Skura, entre altres. Té una llarga trajectòria en dansa contemporània, tant com creadora i com a docent.

La peça teatral arriba a Formentera dins del programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte que ha permès al públic insular gaudir d'espectacles nacionals de gran qualitat.

Malebable és una coproducció del Mercat de les Flors en col·laboració amb el Festival El Més Petit de Tots i L´Estruch de Sabadell-Ajuntament de Sabadell, i s’inclou dins les representacions organitzades pel Consell del cicle L’Illa a Escena.


31 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 81 de 132

81

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera