• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Un projecte sobre les activitats de la pagesia formenterera obté la Beca d’Investigació 2019 del Consell de Formentera

foto campEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Patrimoni, informa que el projecte titulat ‘Memòria de pagesia. Recollida d’informacions orals sobre les activitats productives tradicionals a Formentera: agricultura de secà, vinya, ramaderia i altres’, ha obtingut la Beca d’investigació 2019 del Consell de Formentera. El projecte el dirigirà Antoni Ferrer Abárzuza, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les quatre sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició.  Aquesta beca té una dotació econòmica de 6.000 euros.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha valorat “el treball d’investigació que suposa aquesta beca, ja que deixarà constància d’una manera de fer i de viure de Formentera que no podem permetre’ns ni perdre ni oblidar. Tot això és patrimoni immaterial que tenim el deure i la responsabilitat de documentar, salvaguardar i en algun cas, potenciar”.

Feina i calendari productiu de la pagesia
Aquest projecte té per objectiu recopilar un corpus d'entrevistes que permeti documentar acuradament els coneixements de les pràctiques productives fonamentals de l'economia tradicional de Formentera i la seua interrelació que dóna lloc al calendari productiu de la pagesia. Així, es persegueix aprofundir en el coneixement de les espècies més cultivades, les seues variants i característiques, el seu calendari, les feines de la terra que requerien abans de la sembra i durant el seu creixement, les eines i ferramentes que es feien servir, la rotació de cultius, els processos de collita, preparació i destí del producte final i la reserva de llavors i els seus mètodes de conservació, entre altres aspectes.

En el cas de la vinya també es persegueix documentar el calendari, l’elecció de les terres destinades al seu conreu i la superfície en relació a la resta de terres treballades, així com tot el procés de vinificació i el destí final del vi, tenint en compte la seua importància alimentària en la societat tradicional i també comercial en cas d’excedent. A banda dels cultius de cereals i de la vinya, l’estudi també contempla abordar la ramaderia per entendre com s’integrava en el procés de conreu dels cereals i, si fos el cas, també de la vinya.

Es tracta d’una proposta de projecte de gran interès, tenint en compte que els coneixements i les tècniques vinculats a les activitats productives  i els coneixements i usos relacionats amb la naturalesa representen una part del patrimoni cultural que és urgent documentar de manera rigorosa, tenint en compte que la seua naturalesa intangible el fa més fràgil i canviant que el patrimoni de tipus material (moble o immoble).

Ampliar les beques
Finalment, la consellera Guasch destaca la “importància de les beques d’investigació” i considera que, “després d’anys de convocar, cal dotar-les de més pressupost i que creixin en nombre i en àmbit de coneixement, fent-les més concretes i a la vegada més nombroses”.

La Llei 18/2019, de 8 d’abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, contempla aquests àmbits del saber com a part del patrimoni cultural de tipus immaterial. Per altra banda, el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, concretament en la seua actuació 2.2.1, també considera prioritària la recerca en aquest camp.

26 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Obert el període per demanar subvencions per la realització de festes o activitats tradicionals o culturals a Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que ja s'ha obert el termini perquè les associacions culturals, associacions de veïns o comissions de festes puguin sol·licitar subvencions per la realització de festes i activitats tradicionals o culturals a Formentera. El Consell destina una partida de 50.000€ a aquesta convocatòria.

“L'objectiu d'aquestes ajudes és donar suport econòmic a les associacions i comissions de festes sense ànim de lucre de Formentera per la realització de festes i altres activitats culturals o tradicionals”, segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador que ha afegit que així també aconseguim un segon objectiu “ajudar al manteniment d’aquestes entitats, a la vegada que elles ens ajuden a dinamitzar la vida cultural, social i festiva de Formentera”.

Una comissió tècnica avaluadora serà l'encarregada d'examinar les sol·licituds i la documentació presentada i comprovarà les dades en virtut de les quals s'haurà d'adoptar la resolució. Les associacions o comissions han de tenir domicili social i fiscal a l'illa de Formentera, estar inscrites al Registre d'Entitats Ciutadanes del Consell i també al Registre d'Associacions del Govern de les Illes Balears. El pagament de les ajudes es fa amb caràcter retroactiu pel període comprés entre novembre de 2018 i octubre 2019.

El termini per a la presentació de les sol·licituds finalitza el 31 d'octubre. Es poden presentar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà del Consell de Formentera o a través de l'OVAC (Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana).

24 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Concert de cloenda del cicle ‘Música a les Places’ per celebrar el 25è aniversari de música de l’Associació Jazz & Co

jazz and rock cloenda 2019 xar1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim divendres 27 de setembre a les 22 hores a la plaça de Sant Ferran es farà un concert especial de cloenda del cicle de ‘Música a les Places’ d’aquest 2019. Aquest concert comptarà amb les actuacions de Blues Connotation, Jam Factory i Chimichurri, i es farà en homenatge als 25 anys de música de l’Associació Jazz & Co.

“L’associació musical Jazz & Co es va fundar l’any 1999 i la seva principal finalitat ha estat la de conservar i fomentar la música en totes les seves facetes, promovent tot tipus d’activitats musicals amb la motivació de donar sortida a la creació musical a través d’actuacions en directe”, segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador, que ha aprofitat per felicitar a la banda la seva dedicació al món musical i cultural de Formentera i que aquest any ha rebut per tota aquesta feina un dels premis Sant Jaume.

Cal destacar també que Jazz & Co promou la música a través d’actuacions musicals en directe. Dins el cicle de ‘Música a les Places’, l’associació porta 25 anys organitzant el Jazz a la plaça al poble de Sant Francesc, i més de 20 al poble de Sant Ferran. Aquest cicle que representa un gran atractiu tan per a residents com per a turistes durant els mesos d’estiu.

Recordem que l’activitat cultural de ‘Música a les Places’ s’ha estès durant tot l’estiu programant concerts tots els dilluns al port de la Savina, dijous a la plaça d’Europa des Pujols, divendres a la plaça de Sant Ferran i dissabtes a la plaça de Sant Francesc.


24 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera acull el primer Simposi Internacional de Restauració en Arqueologia Subaquàtica

simposi31La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han obert aquest matí la primera edició del Simposi Internacional de Restauració en Arqueologia Subaquàtica que se celebra durant aquest cap de setmana a la sala de plens del Consell de Formentera.

Organitzat per l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (Ibeam), aquest primer simposi en què participen 45 especialistes procedents de quinze països pretén servir com a plataforma de divulgació dels projectes més innovadors en la preservació del patrimoni marítim que es donen actualment al llarg de tot el món.

En la inauguració, la presidenta Alejandra Ferrer ha mostrat la seva satisfacció per "la celebració d'aquest esdeveniment a l'illa amb prestigiosos experts mundials de l'arqueologia subaquàtica", mentre que la consellera Raquel Guasch hi ha subratllat els valors patrimonials de l'illa i el treball que s'està realitzant, com l'elaboració de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera.

L'esdeveniment compta amb la col·laboració d'entitats científiques tan importants com el Centro Internacional de Arqueología Subacuática de la UNESCO (Croàcia), l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE), el Centro de Investigaciones del Patrimonio Costero (Uruguai) o la universitat de Flinders (Austràlia) entre d'altres.

S'espera que aquest primer simposi es converteixi en una cita bianual que permeti la formació de futures generacions de restauradors del patrimoni cultural submergit així com una plataforma de col·laboració entre diferents institucions científiques.

A més de la col·laboració del Consell de Formentera, el simposi compta amb el patrocini de Trasmapi, Ok Rent a Car, Fundación Julián Vilás i la Fundación Abel Matutes.


20 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Dansa, teatre, música, performance i circ en aquest segon semestre de L’Illa a Escena

foto 2019 illa a escena 3El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui el programa d’arts escèniques i musicals previstes per a aquest segon semestre d’any: L’Illa a Escena. La consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha explicat que la Sala de Cultura (Cinema) acollirà nou propostes adreçades a tots els públics, adults i infantils, per “promoure i fomentar la vida cultural a l’illa”. “Amb aquesta proposta esperem que els formenterers i formentereres puguin gaudir d’una programació cultural variada i plural, i així fer arribar actes culturals de totes les expressions artístiques i estils”, segons ha explicat la consellera.

Setembre
El cicle s’inicia amb Pàries, una proposta d’Espai_F amb la posada en escena a càrrec de Miquel Costa. Pàries és una peça escènica breu sobre les ferides de les relacions humanes després de la mort de la idea moderna de comunitat. L’obra es podrà veure el pròxim dissabte 28 de setembre en dos funcions, a les 19.00 h i a les 21.00 h.

Octubre
El mes d’octubre s’inicia amb dansa amb una producció de Fils Roulants. Fortaleza a la Napolitana, una peça creada i interpretada per la ballarina Valeria Del Vecchio que parla de la dualitat d’una dona que viu la força com a màscara davant la vida, i la fragilitat que, finalment, demostra que no hi ha missions a acomplir. L’espectacle es podrà veure, amb prèvia reserva d’entrada, dissabte 5 i dilluns 7 d’octubre a la Sala de Cultura (Cinema) a les 20.30 h.

També a l’octubre, el Festival Collective Signatures arriba a la seva tercera edició amb Arcipelago, enguany dedicat a la performance. Dijous 17 d’octubre a la Sala de Cultura (Cinema) es podrà veure una marató de videoart, entre les 16 i les 22 h. Dins d’aquest mateix projecte, divendres 18 d’octubre, entre les 19.30 i les 22 h, al jardí de ses Eres hi haurà la performance òpera final amb tots els artistes convidats. El festival comença el dia 16 i inclou un programa de performance en diferents localitzacions de l’illa.

I els més petits gaudiran de valent amb l’espectacle de titelles Jon Braun, una obra que ens parla del valor que ens infon l’amor davant la desgràcia. Un western familiar de cuidada estètica i ple d’emocions. Jon Braun va rebre el premi de millor espectacle per a públic familiar Titeremurcia 2018. L’obra es podrà veure dissabte 26 d’octubre a les 18.00 h Sala de Cultura (Cinema).

Novembre
El mes de novembre s’inicia amb l’espectacle de la coreògrafa i ballarina Helena Lizari Malebable, una coproducció del Mercat de les Flors i del Festival El més petit de tots. Aquest espectacle de dansa infantil (de 0 a 5 anys) estimularà la imaginació dels més petits. Un viatge a través de les sensacions i dels sentits. Una aventura de percepció per mitjà de les textures, del tacte. L’obra es podrà veure dissabte 9 de novembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

I també dirigit al públic infantil, arriba a Formentera Mobil, un espectacle de circ de la companyia La Güasa. Barreja de fragilitat, desequilibri i tensió, que narra la història d’un home senzill que ve a mostrar i compartir el seu últim gran enginy. Una màquina complexa realitzada en un 90 % amb materials reciclats, plena de diferents mecanismes que creen un ambient d’expectació entre el públic.

Mobil ha set guardonada amb diversos premis, entre ells: Premi FETEN 2014 a la millor direcció, Premi ACA al millor espectacle individual, Premi ACA a la millor escenografia. L’espectacle es podrà veure dissabte 23 de novembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Divendres 29 de novembre a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) Aires Formenterencs, presentarà el seu nou disc i celebrarà el seu 30è aniversari. Els acompanyarà Miquel Brunet, Eduard Riera i Pep Lluís Garcia.

I dissabte 30 de novembre, també a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) es farà el final del certamen Art Jove de Poesia Salvador Ibarra. Un certamen convocat per l’AELC, amb la col·laboració de l’Institut Balear de la Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut.

Desembre
I l’espectacle infantil Plastiiik tancarà aquesta edició de L’Illa a Escena. Els menorquins Melicotó Titelles presenten una proposta per prendre consciència de la importància de cuidar el nostre entorn natural. L’espectacle es podrà veure dissabte 28 de desembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Preus
Tots els espectacles infantils tenen un preu de 5 euros, entrada d’adult gratuïta. La producció essència d’Espai_F Pàries té un preu de 12 euros i Fortaleza a la Napolitana de 7 euros. La marató de performance art i videoart i Arcipelago són actes gratuïts, igual que el concert d’Aires Formenterencs i la final del certamen Art Jove.

Suport cultural
L’Illa a Escena compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics per a la difusió de les arts escèniques; i de Platea del Ministeri de Cultura, amb la finalitat d’impulsar la programació conjunta de companyies professionals de dansa, teatre i circ, enriquir l’escena cultural i garantir als ciutadans l’accés a la cultura.


19 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 85 de 132

85

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera