• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

El Consell obre expedient administratiu contra les agressions al patrimoni històric de l’illa

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha obert expedient administratiu contra les agressions a diferents elements del patrimoni històric de l’illa que s’han produït aquestes últimes setmanes. Concretament, es tracta de noves pintades efectuades a les façanes de can Ramon i el robatori de pedres d’enllosats de parets de pedra de la zona des cap de Barbaria.

A més, en el cas de can Ramon, en qualitat de titular de l’immoble, el Consell té previst donar trasllat dels fets a la Guàrdia Civil per tal d’iniciar expedient per la via penal.

Des de l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell es condemnen aquests fets i es dona suport als titulars afectats, alhora que es recorda que tots els ciutadans tenim l’obligació de respectar, protegir i conservar el patrimoni cultural de l’illa per tal de poder-lo transmetre en les millors condicions a les generacions futures, tal com estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

El Codi Penal, en els seus articles 321-324, estableix que els danys en elements amb valor històric, artístic, científic, cultural o monumental i en jaciments arqueològics poden ser castigats amb penes de presó d’entre 6 mesos i 3 anys, a més de sancions econòmiques de fins a 60.000 euros que es poden establir a través de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

Elements protegits
Can Ramon es troba inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera amb grau de protecció C.

La tècnica tradicional de construcció amb pedra seca està declarada bé d’interès cultural (BIC) immaterial a Formentera i, de manera conjunta amb altres comunitats de l’Estat i amb altres països europeus, l’any 2018 la UNESCO la va incloure en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per la seua banda, el Pla Territorial Insular de Formentera (Normes subsidiàries de Formentera), a través del seu article 63, atribueix valor etnològic a les construccions de pedra seca, i prescriu que en les parcel·les en sòl rústic on es prevegi la construcció d’habitatges s’hauran de mantenir i reconstruir les feixes, parets o altres elements de pedra.

D’aquesta manera, tant la casa de can Ramon com les parets de pedra seca, cadascuna amb diferents figures i graus de protecció, s’ha d’entendre que formen part del patrimoni cultural de Formentera.

11 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra la diada de Sant Jaume amb un cartell ple d’activitats per tots els públics

festes-de-sant-jaume-2018 ball1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Formentera celebra la diada de l’illa amb una programació que s’estén entre els dies 11 i 27 de juliol amb un ampli programa d’activitats, que en paraules de la consellera de Cultura, Susana Labrador, “acosta la cultura, la música i l’esport a tota la ciutadania de Formentera, infants, joves, adults i gent gran, perquè és la festa de tots els formenterers i formentereres, i de la que poden gaudir també els turistes”.

Diada de Formentera
Com cada any, ell 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume, Formentera celebra la seva diada. A les 20.00h tindrà lloc la missa a l’església de Sant Francesc. Tot seguit les colles de ball de l’illa ens faran el tradicional ball pagès i en acabar s’oferirà un convit d’orelletes “per no oblidar les tradicions de Formentera en el dia gran de la nostra illa”, segons ha explicat la consellera.

Activitats culturals
El poble de Sant Francesc s’engalanarà per rebre una gran varietat d’esdeveniments. El programa s’obre dimarts 11 amb la producció escènica de Fils Roulants i Espai_F Piel, una peça on el moviment, l'espai sonor i la veu es retroalimenten creant una atmosfera suspesa en el temps en la qual l'espectador es pot submergir. L’obra es podrà veure dijous 11 i dijous 18 de juliol a les 21 hores a la sala de Cultura (Cinema).

La programació continua dilluns 15 de juliol amb la inauguració de l’exposició d’Erwin Broner que tindrà lloc a les 20h a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell. La mostra conté obres del llegat de Gisela Broner a Catalina Verdera Ribas. Abans, a les 18.30h i amb motiu de l’exposició, la violinista Lina Tur oferirà un concert a l’església de Sant Francesc.

La mostra es divideix en dos espais, a la sala d'Exposicions de l’Ajuntament s’exposaran dibuixos i obres en paper, i hi haurà un altre espai on es podran visitar les pintures de l’autor a la sala d’exposicions del Far de la Mola. Cal destacar que, l'exposició d’Erwin Broner és una proposta d'Espai_F.

Dia 24 acte institucional
L’acte institucional de la Diada de Formentera, amb el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa, se celebrarà el dia 24 de juliol a les 20.30 hores a la sala de Cultura (Cinema).

Activitats infantils i juvenils
Dissabte 20 de juliol a partir de les 19h hores a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, els més petits gaudiran amb els mallorquins Mel i Sucre que presenten el seu darrer espectacle De Colors, música per a somiar, il·lusionar-se, riure, ballar, jugar, cantar, escoltar, compartir, imaginar, crear, ser feliç... i gaudir tots, grans i petits!

A les 20.00h a la mateixa plaça tendrà lloc el taller “Prepara’t per la Flower”, i a les 21.00h l’esperada Flower Infantil a càrrec de Mel i Sucre. Dimarts 23 de juliol, a les 19h al Jardí de ses Eres, Dudu Arnalot presenta el seu nou espectacle Insomni, una obra sense text, de clown gestual per a tots els públics.

Així mateix, el divendres 26 de juliol els joves amants de la música, podran gaudir enguany de la Nit Jove a la plaça de la Constitució de Sant Francesc; una vetllada que comptarà amb les actuacions de MCKea, Musica urbana, la companyia de dansa Zoocreative, Danscape, el Tio de la Careta i per acabar la nit: rock, funky, ska, reggae.

Activitats esportives
L’esport formarà part destacada també dels actes de les festes patronals, que comptaran amb el Torneig de Tennis i Pàdel que se celebrarà a les pistes municipals del 18 al 21 de juliol o l’Exhibició de Natació Sincronitzada del campus infantil que tindrà lloc a la piscina del Poliesportiu Antoni Blanc el dissabte 27.

Actuacions musicals i concerts (20, 24, 25 i 27)
Un any més, els dies centrals de les festes estaran marcats per les actuacions musicals. Així, l’esperada Formentera Flower omplirà la plaça de Sant Francesc la nit de dissabte 20. Dimecres 24 de juliol podrem gaudir dels mallorquins The Prussians, una jove banda d’indie rock amb projecció internacional, seguits del grup de rumba Gertrudis, els de la Garriga amb més de quinze anys de trajectòria son un dels grans grups de l’escena fusió del país i un referent per les bandes actuals del gènere i per acabar la nit actuarà el Sidonie Dj set, una proposta d’Àxel Pi, bateria de la banda, on punxa música de ball fent un recorregut des dels anys 60 fins als nostres dies.

El plat fort de les festes serà la Nit de Sant Jaume, dijous 25 de juliol, amb el concert d’Andrea Motis Trio, una proposta de jazz liderada per la trompetista, cantant i compositora, una de les referències del jazz del nostre país. Sopa de Cabra serà l’encarregat de clausurar la nit, la banda liderada per Gerard Quintana fundada el 1986 està en plena preparació del seu imminent nou treball d’estudi.

El tradicional Jazz a la plaça, tendrà convidats especials dissabte 27 de juliol amb el concert Oh no Trio! Gerard Gusé a la guitarra, Geovanny Perez al baix i Luis Amado a la bateria.

Sant Jaume sostenible
I aquest any arriba una edició de les festes de Sant Jaume més sostenible. El Consell col•labora amb Formentera Sense Plàstic per reduir l'ús de plàstic d'un sol ús. Amb aquesta finalitat la institució col•locarà dues fonts de KMZERO d'aigua potable per tal que els assistents puguin disposar d'aigua de manera gratuïta i sense generar residus plàstics.

A més, la consellera ha destacat que es farà una campanya de conscienciació de reciclatge i reutilització dels gots de plàstic. A cada barra on es venen els gots reutilitzables de Sant Jaume hi haurà un cartell amb el lema "Reciclar és a les teves mans" "per convidar a que la gent se'ls porti a casa o els posi en uns contenidors especials instal•lats per reciclar aquest tipus de gots i no generar més residus", segons ha declarat.

Susana Labrador ha volgut agrair la col•laboració de les associacions que ajuden a lluitar contra la generació de plàstics, com Formentera Sense Plàstic. Així mateix ha agraït el suport de tots els col•laboradors, i en especial de la naviliera Trasmapi en la celebració de les festes i la promoció de la cultura a la nostra illa.


9 de juliol de 2018
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Dia 1 de juliol s’obri la col·lecció museogràfica del Far de la Mola

visita-far-de-la-mola1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera de Cultura, Susana Labrador, han fet avui una visita al nou espai cultural i educatiu del Far de la Mola. La presidenta ha anunciat que “el pròxim dilluns 1 de juliol, coincidint amb el dia mundial de les ajudes a la navegació s’obrirà al públic el Far de la Mola”. L’horari d’obertura del dilluns 1 de juliol serà de 17 a 21h. Aquell dia i durant tota la pròxima setmana l’entrada al far serà gratuïta “per celebrar que posem en marxa aquest bé cultural que parla sobre el patrimoni marítim de la nostra illa”, segons ha explicat la presidenta.

L’edifici representatiu de l’enginyeria civil, projectat per Emili Pou Bonet i acabat de construir el 1861, acull un espai cultural i de difusió del patrimoni marítim de Formentera. Es divideix en dos àrees expositives clarament diferenciades. Per una banda, una exposició permanent amb la mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l’aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per altra, una àrea reservada a exposicions artístiques de caràcter temporal.

La consellera de Cultura ha mostrat la seva satisfacció perquè a partir d’ara “hi hagi un lloc on els formenterers i formentereres així com els nostres visitants puguin conèixer tota la riquesa marítima d’una illa com Formentera, així com la història dels seus fars”. L’horari d’obertura fins al pròxim mes d’octubre serà de dimarts a diumenge, d’11 a 14h i les tardes de dimecres i diumenge, de 17 a 21h. Els dilluns estarà tancat, excepte el próxim dilluns 1 de juliol, dia d’obertura de portes. L’entrada general té un preu de 4,5€. Pels residents de Formentera, menors de 18 anys i persones en atur l’entrada serà gratuïta, i els pensionistes i estudiants pagaran un preu reduït de 2,5€.

Col·lecció museística
A l’exterior ja hi ha una primera senyalització que explica alguns aspectes relatius a l’illa de Formentera, la sal, el litoral i la seva història. Només entrar al far hi ha panells explicatius relacionats amb el paisatge marítim, la naturalesa així com la posidònia. Al seguir la visita s’explica la història dels fars i la relació entre Jules Verne amb el far de la Mola. L’itinerari segueix amb explicacions sobre com Formentera és una terra de mar, les diferents tipus d’embarcacions, el món de les construccions navals, la maqueta d’un llaüt i objectes relacionats amb el món de la pesca, són altres dels elements que trobem a la sala. A més, es projecten vídeos amb persones relacionades amb el món marítim que ens expliquen part de la seva història. La gastronomia també cobra importància en aquest museu marítim. El recorregut finalitza amb un panell que ens convida a reflexionar sobre el patrimoni dels fars i de la mar així com la necessitat de que es conservin.

28 de juny de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Cinema a la Fresca torna a Formentera

foto-1-El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta la tretzena edició del cicle de Cinema a la Fresca. “Gràcies a aquest cicle, i durant els mesos d’estiu, tothom podrà gaudir de la projecció de clàssics i contemporanis del cinema estatal i internacional”, segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador.

Amb una programació de cinema d’autor en versió original, es projectaran, durant els mesos de juliol a setembre, un total de 34 pel·lícules de nacionalitats variades, rodades entre els anys cinquanta i fins a l’actualitat. Les projeccions es duran a terme els dimarts a Sant Francesc, els dijous a Sant Ferran i els divendres a la Mola.

Programació

El Cinema a la Fresca s’inicia el 28 de juny a la Mola amb la projecció de Atraco a las tres, una pel·lícula mítica del cinema espanyol, en la qual José María Forqué aconsegueix sortejar la censura de l’època, i presentar una crítica mordaç de la societat espanyola del moment, les seves mancances, misèries i jerarquització, embolicada en humor negre i amb un desenllaç melós i ingenu, molt al gust de l’època.

Dimarts 2 de juliol, dins del programa d’activitats en motiu del dia internacional de l’orgull LGTBIQ +, es projectarà al jardí de ses Eres Transamerica, un film que parla de la vida d’una dona transsexual que experimenta un gir insòlit en esbrinar que abans de la seva operació de canvi de sexe va tenir un fill, un adolescent que es dedica a vagar pels carrers de Nova York. Aquest film inaugura el cicle del Cinema a la Fresca a Sant Francesc.

Dijous 4 de juliol a la plaça de l’església de Sant Ferran es projectarà Ohayo (Buenos días). La història de la relació entre diversos veïns li serveix al director japonès, Ozu, per a fer un retrat dels perills i bondats que tanca la paraula. A l’habitual ritme pausat i la bellesa dels enquadraments, s’uneix aquí un fi humor, a càrrec de dos nens que decideixen fer una vaga de silenci fins que els comprin un televisor. Simpàtica, diferent i per a tots els públics.

El cicle també oferirà films per als més petits. Enguany es projectaran Isla de perros, Mary y la flor de la bruja i Bienvenidos a Belleville, films d’animació pensats per al públic més jove. Isla de perros es projectarà el 18 de juliol a Sant Ferran, una nova joia de Wes Anderson rodada en stop-motion que compta amb un repartiment vocal amb Bryan Cranston, Edward Norton y Bill Murray, entre d’altres. Mary y la flor de la bruja, que es podrà veure dimarts 13 d’agost, és la adaptació de la novel·la The Little Broomstick de Mary Stewart, un conte clàssic de la literatura juvenil britànica, que explica com la jove Mary Smith s’embarca en una aventura inoblidable. Divendres 23 d’agost, es projectarà el film Bienvenidos a Belleville una sorprenent comèdia negra d’animació dirigida per Sylvain Chome.

Totes aquestes pel·lícules, entre les quals cal destacar també Tres anuncios en las afueras, Green Book, Mi obra maestra i Un funeral de muerte, es podran veure en l’entorn obert i natural dels emplaçaments escollits (jardí de ses Eres, plaça de Sant Ferran i el pati de la Casa del Poble de la Mola). Aquests espais són “idonis per gaudir d’un cicle de cinema que, sota la direcció artística de Veronique Landy i Espai F, vol fomentar el setè art entre turistes i residents”, segons ha destacat la consellera Susana Labrador.


Consell de Formentera
Àrea de Comunicació
27 de juny de 2019

L’Escola de Música i Dansa realitza un projecte pioner de 'Dansa teràpia' amb els usuaris del Centre de Dia de Formentera

actuacio---centrededia escolad1Un grup d’alumnes de l'Escola de Música i Dansa de Formentera han fet avui un festival de fi de curs davant els usuaris del Centre de Dia de Formentera. Els petits artistes han ballat dansa clàssica i moderna, flamenc i han tocat cançons de música tradicionals que el públic ha aplaudit i disfrutat. Finalment han fet un ball conjunt, alumnes, usuaris del centre, professors i monitors, a mode de Dansa Teràpia.

De fet, amb aquesta trobada s’ha posat punt i final a un projecte pilot de Dansa Teràpia que es va iniciar fa 2 mesos i en el qual han participat tots els 36 usuaris del Centre de Dia, tant gent gran com discapacitats. Els usuaris han fet sessions setmanals amb els professors de l’Escola de Música i Dansa i amb l’ajuda de la fisioterapeuta del centre han treballat la millora de la mobilitat i l’enriquiment sensorial a través de la música, entre d’altres aspectes.

Aquest projecte s’ha dut endavant gràcies a la col·laboració entre l’Escola de Música i Dansa i el Centre de Dia, ambdos depenents del Consell de Formentera. Ara s’estudiaran els resultats i en cas de que siguin positius el projecte continuarà el pròxim curs.

26 de juny de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 87 de 132

87

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera