• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Continua l’aposta de Formentera per la investigació científica

foto consell premsaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Patrimoni, presenta la convocatòria de la beca d'investigació del Consell per l'any 2018. Aquesta beca té una dotació de 6.000€ destinada a desenvolupar el projecte guanyador que resulti seleccionat en el procediment de concurrència competitiva. Com en edicions anteriors, les àrees temàtiques s’han acotat a les branques d’arts, humanitats i ciències socials.

El dissabte 16 de juny es va publicar la convocatòria i les bases al BOIB. Els interessats compten amb un termini de trenta dies hàbils per presentar sol·licitud de participació en el procediment. Ho podran fer com a investigadors individuals o bé com a equip dirigit per un coordinador.

Els projectes hauran de contenir, com a mínim, un títol, descripció del projecte, plantejament teòric i metodologia de la investigació, a més dels objectius que es volen assolir, el pla de feina, i una previsió de despeses.

Una volta finalitzat el termini de presentació, una comissió avaluadora formada per diferents membres valorarà els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència, la metodologia, i els currículums dels investigadors. L’informe que elabori aquesta comissió servirà de base per a la proposta i posterior resolució de la Comissió de Govern.

En la darrera edició va resultar seleccionat el projecte “Estudi antropològic de les restes humanes de la necròpolis d’època bizantina de sa Tanca Vella” presentat per l’equip integrat per la Dra Maria Eulàlia Subirà de Galdàcano (coordinadora), la Dra Núria Montes Salas i el Dr Diego López Onaindia, tots ells vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona.

La convocatòria d’aquesta beca per setè any consecutiu suposa una aposta ferma del Consell insular en suport de la investigació i la producció científica relacionada amb l’illa de Formentera.

La música torna a les places de Formentera

musica-a-les-places-2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, ha presentat la nova edició del programa Música a les Places 2018. L’arribada de l’estiu i la calor marca l’inici d’aquest cicle de música, una activitat dirigida tant a turistes com a residents que s’estén al llarg de la temporada i que té per objectiu promoure la cultura i fomentar els espais públics com a zones d’integració social. Segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador, “aquest cicle de concerts a l’aire lliure és una activitat consolidada que compta amb molta acceptació per part de la ciutadania”.

Programació
Des del proper dilluns fins a finals de setembre, doncs, el Música a les Places oferirà una nodrida oferta de grups i gèneres a Sant Francesc, Sant Ferran, es Pujols i enguany, com a novetat, també a la Savina amb els Dilluns al Port, música en viu al Passeig de la Marina des de principis de juny fins mitjans de setembre a partir de les 22 h.

Així mateix, la plaça d’Europa des Pujols programa la World Music, amb l’actuació en directe del grup Antena Libre cada dijous des de mitjans de juny al 20 de setembre, a partir de les 23 hores durant el mesos de juliol i agost i a les 22 hores durant els mesos de juny i setembre. A la mateixa plaça, i des del 12 de juny fins a finals de juliol cada dimarts a partir de les 22 hores hi haurà concerts de Latin fussión, de la mà del grup La 22.

D’altra banda, la plaça de Sant Ferran també acollirà Música en viu cada divendres a partir de les 22 hores des de finals de juny fins el 28 de setembre i a la plaça de Sant Francesc cada dissabte, també a partir de les 22 hores, hi haurà vetllada jazzística de la mà dels Jazz & Co, la banda de jazz més entranyable de Formentera.

Col·laboracions
Aquesta iniciativa musical compta des dels seus inicis amb la col·laboració de l’associació Jazz & Co i Antena Libre, col·lectius als que enguany s'afegeix l'Associació de Veïns de la Savina com a entitat col·laboradora. La finalitat és conservar i fomentar la música en tots els seus vessants i donar cabuda a la creació musical a través d’actuacions en directe.

A més, aquesta edició torna a comptar amb la col·laboració d'Estrella Galicia, amb qui s’ha renovat el conveni per tal de donar suport a aquesta activitat musical. Estrella Galicia, com un dels principals impulsors de la música al nostre país, programa 150 concerts en sales de tot l’estat i dona suport a festivals, sempre amb caràcter independent i alternatiu. És per això que la marca no podia faltar al Música a les Places, un festival que aglutina diferents estils musicals en entorns únics.

El Consell de Formentera agraeix l'aposta d'Estrella Galicia, una casa amb una llarga trajectòria en iniciatives musicals i culturals arreu del país.

Formentera signa un conveni per donar continuïtat a l’excavació arqueològica de la necròpolis bizantina

Foto conveni necro 2018La consellera de Patrimoni del Consell de Formentera, Susana Labrador, i el titular de la finca on el mes de febrer de 2017 es va localitzar part d’una necròpolis d’època bizantina, han signat un conveni de col·laboració en matèria de patrimoni cultural per dur a terme la continuació de l’excavació arqueològica d’aquesta necròpolis.

D’aquesta manera, la propietat autoritza el Consell Insular de Formentera a continuar la intervenció arqueològica preventiva en l’àrea que finalment es determini, per tal d’estudiar i documentar les restes arqueològiques que puguin existir. Així mateix, autoritza la realització de visites amb finalitats educatives única i exclusivament mentre durin les tasques d’excavació arqueològica.

Per la seua banda, el Consell realitzarà i assumirà els costos de l’excavació arqueològica extensiva de l’àrea que finalment es determini, a proposta de la Comissió Específica d’Arqueologia, i a protegir i cobrir adequadament l’àrea d’excavació una vegada finalitzades les tasques d’excavació i documentació.

Les troballes realitzades passaran a formar part de la col·lecció del futur Museu de Formentera.

Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera

Restes arqueologiques epoca bizantina a sant francesc iiEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Patrimoni, informa que la beca d'investigació del Consell per l'any 2017, dotada amb 6000 euros, ha estat concedida al projecte titulat “Estudi antropològic de les restes humanes de la necròpolis d’època bizantina de sa Tanca Vella”, projecte dirigit per la Doctora Maria Eulàlia Subirà de Galdàcano, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i que compta amb altres dos investigadors: la Doctora Núria Montes Salas i el Doctor Diego López Onaindia.

Aquest estudi té per objectiu realitzar una aproximació a les característiques, als hàbits de vida i a les relacions de parentiu dels individus que es localitzaren a la necròpolis del c/ del Metge Vicent Riera de Sant Francesc Xavier. A través de l’estudi de les restes s’espera poder reconstruir aspectes de la dieta, de les malalties patides, de la mobilitat i de la seua assignació a un grup poblacional, tot a partir d’anàlisis bioquímiques i genètiques que es preveuen realitzar a la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona, a l’Hospital General de Catalunya i a l’Institut für Geowissenschaften de la Universitat de Tübingen (Alemanya).

L’interès científic d’aquest projecte és elevat, tenint en compte que pot aportar informació abundant i innovadora sobre les persones que habitaren Formentera durant els segles VI i VII, un dels períodes de la història insular dels quals es té, ara per ara, menys informació.

Les cinc sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valorés els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i metodologia, així com els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició.

Les Festes de Sant Ferran incorporen enguany una degustació de marisc

Festes sant ferran ball pages davidvergaraEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i en col·laboració amb l’Associació d’Artesans de Sant Ferran, i la parròquia del poble Sant Ferran, ha organitzat les Festes d’enguany Sant Ferran que s’inicien el pròxim cap de setmana, i que tindran lloc els dies 25, 26 i 27 de maig i la diada de Sant Ferran el dia 30.

Degustació de marisc
Com a novetat important, cal destacar que durant el cap de setmana, residents i turistes podran gaudir d’una degustació de marisc gallec a preus populars. Aquesta degustació de marisc comptarà amb l’animació musical del grup de folk gallec Encrucillada i es farà el divendres a partir de les 20.00 h i dissabte i diumenge a partir de les 13.00 h.

Activitats
El dissabte arriba el plat fort de les festes amb la tarda de circ per a infants i adults a partir de les 18.00 h, seguida del monòleg teatral interpretat per Marc Ribera i de la nit de concerts amb els grups Dj Lluís, Luna Martínez i Maruja Limón que presentaran una varietat d’influències musicals entre els ritmes llatins, la música mediterrània i el pop, totes elles articulades entorn del flamenc contemporani.

Diumenge, a partir de les 15.00 h es celebrarà una tarda recreativa per a joves i infants amb una tota sèrie de jocs, música i concursos tradicionals. El punt final i més tradicional de les festes serà dimecres, amb la celebració de la Diada del Sant patró a la plaça de l’Església a partir de les 19.00 h, amb la missa i posterior processó seguida del ball pagès i el convit d’orelletes, que a les 21.00 h deixarà pas a la revetlla popular que clourà les festes d’enguany.

Aprofitant la remodelació dels carrers duta a terme enguany, les celebracions del cap de setmana es faran al carrer València i al carrer Guillem de Montgrí, mentre que la celebració de la Diada de Sant Ferran serà a la plaça de l’Església.

Més articles...

Pàgina 10 de 40

10

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera