• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Un gran ventall d’activitats per gaudir de les Festes de Nadal a Formentera

Redux mercat nadalEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta el programa d’activitats per a les festes de Nadal 2017-2018. El cartell compta amb activitats per a nens i joves, espectacles familiars i animacions “per crear un ambient únic i nadalenc a Formentera”, segons ha explicat la consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador.

El tret de sortida el donarà, el proper divendres 1 de desembre, la inauguració del "Mercat Nadalenc", situat com sempre, a la plaça de la Constitució. La inauguració serà a les 17.30 h i tot seguit els alumnes del Col·legi el Pilar de la Mola i del Col·legi Mestre Lluís Andreu ens delectaran amb un concert de nadales. Fins al 7 de gener, en aquest espai de trobada, s’aniran succeint les actuacions de música en viu per animar les festes.

Els més petits tendran un Nadal ple de tallers i espectacles teatrals per gaudir de les festes. Totes les activitats es poden consultar al cartell de les festes. A més, com cada any el Diverespai arribarà a Formentera entre els dies 16 i 20 de desembre amb castells inflables i moltes altres activitats.

Activitats Infantils
Dins de l’XI edició de la Mostra d’Espectacles Infantils, els dies 28 de desembre i el 16 i 18 de gener, s’oferirà una variada oferta per amenitzar les vacances nadalenques dels més petits i petites. Començant el dia 28 amb l’espectacle Viatge a la Font de la Xocolata de la cia Produccions de Ferro, un espectacle dedicat als més petits. Una mescla d’interpretació, titelles, màscares i altres elements visuals que relaten una història d’aprenentatge positiva, optimista, constructiva i carregada d’emoció per a tots els públics.

El dimarts 16 de gener, a la Biblioteca de Sant Ferran, els més petits gaudiran amb Canta’m el món, un fantàstic contacontes a càrrec de Clownidoscopio d’Eivissa.

I per acabar la Mostra, dijous 18 de gener, a la Biblioteca Marià Villangómez tendrà lloc el nou contacontes de Clownidoscopio d’Eivissa, Yoav&Ahmed, una amistat més enllà dels murs.

Casal de Joves
Durant aquestes festes també s’han organitzat moltes activitats per als joves de l’illa, que faran un mural nadalenc, un taller de torrons, una xocolatada i una Nit per a joves dissabte dia 30 al Mercat Nadalenc.

Betlem vivent i Pare Noel
El dia 16 els alumnes del col·legi Verge Miraculosa faran una representació vivent del Betlem de Nadal a les 17.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema), i el 21 de desembre els nens de Formentera rebran la visita del Pare Noel en una festa que es farà a partir també de les 17.30 hores a l’envelat de Sant Ferran.

Tradició
Com cada any les Caramelles de Nadal tornaran a sonar la tarda del 24 de desembre a l’església de Sant Ferran, la Nit de Nadal a l’església de Sant Francesc, així com també la nit del dia 26 de desembre, Mitjana Festa, a l’església de la Mola.

Exposició col·lectiva
Des del 18 de desembre i fins al 9 de gener es podrà visitar a la sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, la mostra col·lectiva de Nadal amb artistes destacats de la nostra illa. La mostra es podrà veure de dilluns a dissabte d’11 h a 14 h i de 18 h a 20 h.

Nit de concerts
Un dels plats forts de les festes se servirà el proper 16 de desembre amb el concert de Cris Juanico i els Ai, Ai, Ai a l’envelat de la plaça de Sant Ferran. El concert començarà a les 23.00 hores.

Nits de festa
La nit del dissabte 23 l’Associació Reis Mags organitza una festa al mateix envelat, amb animació, torrada i bona música. Els concerts tendran lloc a partir de les 22.30 h i es pujaran a l’escenari el mític grup formenterer Spioks, el grup valencià, Nius de nit, per finalitzar la festa amb música de DJs.

La nit de Cap d’Any acomiadarem l’any 2017 i donarem la benvinguda al 2018 també des de Sant Ferran amb el concert del grup de versions Tremendos, sinònim de molta festa!

Premi al millor aparador
Com cada any, la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera i el Consell Insular de Formentera, amb l’objectiu de promoure l’ambient festiu nadalenc entre els establiments de l’illa de Formentera, convoquen l’XI Concurs d’Aparadorisme Nadalenc 2017. Els premis seran entregats el proper divendres 1 de desembre.

Cavalcada dels Reis Mags d’Orient
I per acabar les festes, com cada any, rebrem la visita dels Reis Mags d’Orient el dijous 5 de gener a les 16.30 hores al port de la Savina. Des d’allí sortiran en cavalcada acompanyats d’un espectacle de circ. A les 17.30 hores visitaran la plaça de la Constitució de Sant Francesc, a les 18.30 h recorreran els carrers de Sant Ferran i pujaran a la Mola a les 19.30 hores.

Us desitjam unes Bones Festes!

Arriba a Formentera, de la mà de la companyia Engruna Teatre, l’espectacle familiar 'Codi Postal 00'

Codigo marEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta Codi Postal 00, una obra de teatre per a tota la família i que forma part de l’XI Mostra d’Espectacles Infantils de Formentera. La funció, recomanada per infants a partir de 3 anys forma part de “l’Illa a Escena” i es podrà veure a Formentera dissabte 25 de novembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 50 minuts i les entrades es podran adquirir per 3 euros a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

L’obra també s’inclou dins el programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, i que ens permet gaudir d’espectacles nacionals de gran qualitat.

Codi Postal 00, és una oficina molt especial on arriben cartes i paquets de tots els racons del món. Si alguna cosa t’espanta, o t’omple el cor o busca una orella perquè li expliquis... només cal que ho escriguis en una carta i les carteres de Codi Postal 00 faran que arribi a bon port! En aquesta oficina descobriràs infinitat d’històries: d’amor, de viatges, de secrets... Una experiència màgica i única en el món de la comunicació.

La companyia
Engruna teatre es compon de dues actrius, la Ruth Garcia i la Mireia Fernández, que l’any 2006 van decidir fundar una companyia de teatre familiar per complir el seu desig de crear un llenguatge escènic propi. Amb l’objectiu de seduir i emocionar grans i petits, construeixen un món personal i visual, basat en el conte tradicional o de nova creació. A través del teatre, els titelles, els objectes, les ombres xineses, les projeccions i la música, construeixen un món màgic que vol estimular la imaginació de tots els públics.

El pròxim dilluns s’inaugura l’exposició Koinonía, una mostra sobre l’univers femení

rsz cavidadEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 20 de novembre s’inaugura a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell la mostra “Koinonía”, de l’artista val·lisoletana i resident a Eivissa, Isa Sanz, una exposició fotogràfica que forma part del programa d’activitats del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència contra la Dona. La inauguració tindrà lloc a partir de les 20h i comptarà amb la presència de l’artista. És la primera vegada que aquesta obra viatja a la nostra illa.

La col·lecció consta de 17 autoretrats de dones en espais naturals on Isa Sanz, a través de la fotografia com a mitjà principal d’expressió, ens transmet l’emotivitat i la profunditat de l’univers femení d’una forma fins ara no gaire coneguda, i traspassa aquella difícil barrera de dotar la tècnica i l’estudi, del concepte i de la màgia necessària per arribar finalment a l’art.

Tal i com ho defineix la historiadora de l'art Elvira Rilova, “el treball Koinonía d’Isa Sanz posa de manifest la seva proximitat entre la creació artística i una profunda intuïció filosòfica de la realitat, i explora a través d'aquesta sèrie de fotografies la fortalesa femenina, la calma, la integració amb la naturalesa, el color, la sang, l'aigua i la màgia, elements lligats profundament a la construcció del femení".

La sèrie fou realitzada a Eivissa el juny de 2010, l’any que l’artista arriba a l’illa i es va enamorar d’ella després de contemplar una posta de sol des des Vedrà. I és aquí, en aquest entorn on ella sent que es nodreix, que ho té tot al seu abast i on experimenta estar en comunió, a “Koinonía”.

Encara que en principi les imatges d'aquesta sèrie estaven bastant pensades, algunes les va realitzar amb total improvisació. Va sortir a buscar amb la seva càmera i amb els materials alguna cosa amb el que interactuar, i quan ho trobava, es lliurava a experimentar el moment, a sentir el que estava ocorrent, convertint-se així l'escenificació en alguna cosa real, en alguna cosa que estava succeint.

Aquesta exposició compta amb el suport d’ILLENC, l’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balars. La mostra romandrà a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell entre el 20 de novembre i el 2 de desembre. La podeu visitar de dilluns a dissabte d’11 a 14h i de 18 a 20h.

Xerrada: Armes, lluita i resistència a Formentera (segles XVI-XX)

Xerrada santi colomar mailAquest dijous dia 9 de novembre a les 20.00 h hi ha una xerrada a càrrec de l'historiador Santi Colomar a la biblioteca Marià Villangómez. El títol de la xerrada és "Armes, lluita i resistència a Formentera (segles XVI-XX)". Es parlarà de la presència d'armes a Formentera quan l'illa estava despoblada i era punt de vigilància i lloc d'enfrontament entre eivissencs i corsaris nord-africans. De quan Formentera es va anar poblant (segle XVIII) i es varen organitzar a la nostra illa milícies populars, per fer front a qualsevol perill exterior. Del segle XIX, quan el perill exterior va anar desapareixent però les armes continuaren presents a la vida quotidiana. D'un dels escassos episodis sagnants com fou el duel que va tenir lloc a can Damià des Trull el 1919. També de la Guerra Civil i dels episodis de lluita i resistència que hi va haver a Formentera, concretament les vagues que la CNT va declarar a les salines durant la Segona República (1936-1939) i les manifestacions que es produïren a la nostra illa per defensar espais naturals com sa Pedrera o evitar grans projectes com el càmping des Ca Marí.

L’obra Hilos, Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut, es representarà al Cinema

Fotocon-bobinas-2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta Hilos, una obra de teatre adreçada a tots els públics a partir de 7 anys i reconeguda amb nombrosos premis. La funció es podrà veure a Formentera dissabte 11 de novembre a les 21.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 60 minuts i les entrades es podran adquirir per 5 euros els adults i 3 euros els menors de 25 anys a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

L’obra forma part del programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte i que ens permet gaudir d’espectacles nacionals de gran qualitat, i està inclosa dins el programa d’Illa a Escena que impulsa el Consell de Formentera.

Hilos ens parla de l’amor matern a través de la història d’amor entre una mare i el seu nadó. Venim al món units pel cordó umbilical que es talla en el moment del nostre naixement però el vincle que es crea entre les dues parts, com un fil invisible, roman viu. La sublim interpretació de Rosa Díaz carregada de sentiment, l’ha fet guanyadora del premi FETEN a la millor interpretació femenina 2016.

La companyia
La Rous es una companyia de teatre creada al 2008 per Rosa Díaz, actriu, directora i autora de teatre des de 1984. Desenvolupa diferents àrees d’investigació realitzant residències artístiques a l’estranger per aprofundir en noves formes de treball i imparteix cursos de formació en els camps de la direcció, la interpretació i la veu.

L’avalen premis tan importants com el Premi al Millor espectacle en la Fira Internacional de Teatre per a Nens i Joves FETEN 09, el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2011, en reconeixement a la qualitat  artística, coherència i originalitat dels seus espectacles, el Premi a la Millor Interpretació Femenina, Millor Espai Escènic, i la Millor Música Original a FETEN 2014 i finalment amb Hilos, l’obra que representarà a Formentera, guanya el Premi a la Dramatúrgia i a la Interpretació Femenina.

Més articles...

Pàgina 10 de 31

10

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera