• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Finalitza el Formentera Film després de cinc dies de projeccions per a tots els públics

foto 2021 FF DAhir va finalitzar el Formentera Film 2021 després de cinc dies de festival. El 12, 13 i 14 de maig es varen fer les projeccions de la selecció oficial. Han set 22 curtmetratges a concurs, entre ficció, documentals i animació, de diferents països del món, dos dels quals són de Balears. La clausura i lliurament de premis als guanyadors de les diverses seccions del festival va tenir lloc el dissabte 15. El jurat format ha estat format per cineastes nacionals i internacionals, dels quals quatre eren dones i un home: Àngela Bosch, Vicka Duran, Irene Moray, Cris Wiegandt i Carles Bover.

Premis
El premi del jurat (millor curtmetratge) va ser per a Purpleboy d'Alexandre Siqueira.
Les mencions especials del jurat varen ser dos: Fiebre Austral de Thomas Woodroffe i El tratamiento d'Álvaro Carmona.
El premi del jurat jove (millor curtmetratge) va ser per a Roberto de Carmen Còrdova González.
El premi del públic infantil (millor curtmetratge) va ser per a Lost & found d'Andrew Goldsmith i Bradley Slabe.
El premi del públic (millor curtmetratge) va ser per Miguel Parra per (A)NORMAL, que va acudir a la gala.
El premi del públic (millor animació) elaborat va ser per Memorable de Bruno Collet.

Els premis han estat realitzats pels artistes: Lorenzo Pepe, Simona Colzi, Andrés Rodríguez, Raquel Caramazana Bocanegra, Sol Courrèges Boné, Enric Majoral i Fran Lucas.

“En una època tan complicada com la que estam vivint, en què la majoria dels festivals han optat per la versió en línia, Formentera Film ha apostat per una edició totalment presencial. No obstant això, i a diferència de totes les anteriors edicions que havien tengut lloc a la plaça de Sant Francesc de Xavier, aquest any ha estat necessari projectar les pel·lícules a la Sala de Cultura (Cinema) amb un públic entusiasta que ha tornat a omplir la sala cada nit”, segons ha destacat la seva directora Mónica Timperi.

En el festival també hi ha hagut espai per al públic juvenil i l’infantil, precisament ahir a la tarda es varen fer projeccions per als més petits de la casa. D’altra banda, des de l’organització també han destacat que el temps ha acompanyat “així que tots els convidats, tant les directores, els directors i el jurat com l’equip del festival han pogut gaudir al màxim de l'experiència artística a l'illa”, ha afegit la directora que ha assegurat que “ja hem començat a treballar en la propera edició del Formentera Film, que tendrà lloc d'aquí a dos anys”.


17 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Dilluns obre portes la mostra “Atles Metafísic” de Maribel Escandell

cartell 2021 atlesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 17 de maig obri portes l’exposició de la formenterera Maribel Escandell Atles Metafísic. La mostra és un recorregut visual resultat d’un exercici de reflexió sobre tot allò que és més enllà del nostre enteniment i que ocupa les capes més profundes de la nostra existència. Un projecte que neix de la necessitat d’observar la relació de l’home amb l’Univers, segons descriu l’autora.

L’exposició està formada per unes vint obres, d’acrílic sobre tela, de diverses mides. Com la paraula ha format part important del procés creatiu de l’artista, Maribel exposa també diversos objectes poètics que són essencials per a sostenir el concepte.

La mostra es podrà veure a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, del 18 al 29 de maig de 2021, de dilluns a dissabte d’11 a 14 hores i de 18 a 20 hores, diumenges i dilluns matí, sala tancada. L’obertura de portes de l’exposició serà dilluns 17 de maig a les 18.00 h

14 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aquest dimecres comença el Formentera Film Festival, amb cinc dies de projeccions gratuïtes adreçades a tots els públics

cartell 2021 FormenteraFilmEl Consell de Formentera informa que el Formentera Film Festival 2021 se celebra entre aquest dimecres 12 i el diumenge 16 de maig. Les projeccions es faran entre el 12 i el 14 a partir de les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema), la nit de dissabte 15 es farà la gala d’entrega de premis, i la tarda de diumenge hi haurà la projecció de la selecció oficial infantil. Totes les projeccions són gratuïtes, hi haurà aforament limitat però no fa falta reserva prèvia.

En una època tan complicada com la que estam vivint, en què tots els festivals són en línia, Formentera Film aconsegueix una edició totalment presencial, segons han destacat els organitzadors. “Això, per a nosaltres, és molt important, perquè Formentera és el motiu pel qual existeix el festival, un festival destinat principalment als residents de l’illa, a joves, infants i turistes que visiten la nostra illa fora de la temporada d’estiu”, segons han comentat els directors del FF Monica Timperi, Silvio Bandinelli, Viviana Carlet, Carlo Migotto.

Per la seva part, el Consell de Formentera, a través de les àrees de Cultura i Turisme, impulsa aquesta iniciativa, que sempre té lloc en temporada baixa. “L’objectiu d’aquests esdeveniments és dotar l’illa, tant per residents com per turistes d’un valor afegit, d’activitats culturals, en aquest cas d’un certamen de curtmetratges, documentals i videoart, per millorar la nostra oferta cultural i l’experiència del visitant”, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, que ha volgut destacar “la simbiosi que aconsegueixen des del festival amb els joves de l’illa, que cada vegada s’involucren més en l’esdeveniment que s’adreça a tots els públics”.

Selecció oficial
El 12, 13 i 14 de maig, a partir de les 20.30 h es projectarà la selecció oficial: vint-i-dos curtmetratges a concurs, entre ficció, documentals i animació, de diferents països del món, dos dels quals són de Balears. Tota la programació és a https://www.formenterafilm.com.

Presentaran el festival Xenia Fuertes i Viviana Carlet. Acompanyaran les projeccions dels seus curtmetratges, Laia Foguet, directora de Ca nostra, Miguel Parra, director d’(A)normal i Toni Payeras, director de fotografia, d’Ulisses. Pilar Aldea, assistirà a la projecció ExtraFest, pel seu curtmetratge Edèn, programat per al dimecres 12 de maig.

Entrega de premis
El 15 de maig és la nit de la gala d’entrega de premis. Set artistes, residents a Formentera, han realitzat els premis; a Enric Majoral, Lorenzo Pepe, Sol Courrèges Boné, Andres Rodríguez que ja col·laboren amb FF des de fa anys, s’han unit Raquel Caramazana Bocanegra, Fran Lucas Simón i Simona Colzi.

Selecció infantil
El diumenge 16 de maig, a partir de les 18.00 h, al Cinema, està programada la selecció oficial infantil. Acompanyaran la projecció Aitor Herrero, director de Toc, Laura Perissinotto, directora de Dinosaur in the garden, Marcos Martín Muñoz, director de Morgan, la orca valiente. A continuació, a partir de les 20.00 h es projectarà el palmarès.

Jurat format per quatre dones i un home
Àngela Bosch, membre executiu i vocal de l’Acadèmia de Cinema Europeu, Vicka Duran, actriu, creadora i directora de Con Fest i directora també d’Entrar en el armario, curtmetratge que serà projectat ExtraFest la nit del 13 de maig, Irene Moray, fotògrafa i directora de Suc de síndria, que serà projectat ExtraFest la nit del 15 de maig, curtmetratge mereixedor de premis com ara el Gaudí a millor curtmetratge i el Goya al millor curt de ficció, i Cris Wiegandt, directora guardonada i dissenyadora d’animació. Clou el jurat, Carles Bover, director del documental Gaza que va guanyar el premi del públic en la passada edició FF2019.

Col·laboració amb els joves
FF segueix amb el seu treball dirigit als joves de Formentera, després de la projecció de l’1 de maig, al Casal de Joves, dels set curtmetratges en concurs de la secció juvenil i de l’estrena del vídeo de dansa urbana realitzat per FF en col·laboració amb el Casal de Joves, el dia 12 i 13 de maig durant l’horari lectiu, FF tendrà programades dues conferències en línia per als estudiants de segon d’ESO i Batxillerat de l’IES Marc Ferrer.

Dirigides per Frederic Còrdova Shwanemberg (resident a Formentera) i David Diéguez Redondo que formen part de KOTOC empresa creadora dels famosos GORMITI. “Crear i explicar històries ens ha permès aprendre a lluitar pels nostres somnis i això és el que ens mou dia a dia, projecte rere projecte: transmetre aquesta passió a les futures generacions. KOTOC va néixer el 2006 fruit del desig de crear i explicar històries. Des de llavors, l’equip s’ha especialitzat en la creació i producció de propietats intel·lectuals".

Trobada professional
El divendres 14 de maig a partir de les 11.30h al Centre d’Esports Nàutics de Formentera tendrà lloc una trobada professional que comptarà amb la presència dels directors de diferents festivals.

Aquesta edició compta també amb la participació del Govern balear a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Casal de Joves, Lago Film Fest, Mediterránea Pitiusa, MotoRent Pujols, Proauto rent a car, Flipper, Can Toni, Save Posidonia Project i Ràdio Illa.

10 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Entrega de premis i inici de l’exposició del concurs de fotografia de Beni Trutmann

foto 2021 BeniT AEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que ahir es varen entregar els premis del la XVIII edició del concurs de fotografia Beni Trutmann. En total, hi ha hagut 51 participants amb 139 fotografies presentades entre totes les categories. En concret, hi ha hagut 21 participants amb un total de 61 fotografies repartides entre les tres categories: fotografia blanc i negre, fotografia a color i foto denúncia. Pel que fa a la categoria del telèfon intel·ligent, hi ha hagut 30 participants amb un total de 78 fotografies.

Categoria color
El primer premi de la categoria color, de Victòria Gibert, mostra el marès esculpit per l’erosió, tan característic de la costa. Gibert, quan feia la foto hi va veure, inclús, gegants d’arena perfilats amb un cisell i martell. Marcos Colomar Verdera, guardonat amb el segon premi, ha volgut retre homenatge al seu güelo, que als 90 anys encara fa senalles d’espart amb els mateixos ànims de quan era jove. La fotografia del tercer premi, per a Josep López Vañó, està realitzada a Punta Prima tot buscant una localització per pescar calamar a l’hivern.

Categoria blanc i negre
La fotografia guardonada amb el primer premi de blanc i negre, la va realitzar Wolfgang Wicher l’any 1965, en el seu primer viatge a Formentera quan tenia 14 anys. Una instantània que mostra en Toni, un pescador que sortia cada matinada. El segon premi mostra un escar des Caló en un d’aquells dies d’hivern, nuvolats i mig plujosos. Una instantània realitzada per en Javier Sánchez Gómiz. La fotografia d’en Joan Ribas, guardonada amb el tercer premi blanc i negre, mostra les mans de la seva mare fent pa de manera tradicional.

Fotodenúncia
Josep López Vañó és el guanyador en la categoria de fotodenúnica, amb una imatge d’una mascareta al fons del mar. Una denúncia que volia plasmar després d’una de les seves vivències del passat estiu, al mes d’agost, quan va comptabilitzar un total de 24 mascaretes des de la seva casa fins a la feina, en un trajecte de tan sols 2,5 km. El segon i tercer premi han quedat deserts.

De les categories de color i de blanc i negre i de fotodenúncia els premis són: primer premi està dotat amb 500 €, segon amb 300 € i el tercer amb 200 €.

Categoria juvenil
En la categoria juvenil, Jana Yern Majoral, ha set la guanyadora en la categoria de telèfon intel·ligent, el segon premi ha set per a Ana Córdoba Mures, i el tercer per a Aya Assadbuuh. Els premis que han rebut són: primer premi Càmera digital Kodak Friendly Zoom FZ201, segon premi: càmera digital Kodak Pixpro FZ53 i tercer premi: càmera esportiva Sunstech Andrenaline

Exposició
L’exposició que recull les fotografies guanyadores i una selecció del concurs es pot visitar a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, des d’avui 4 de maig fins al dia 15. L’horari de visita és d’11 a 14 h i de 18 a 20 h excepte els dilluns al matí i els diumenges que la sala roman tancada.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha animat a visitar la sala i ha agraït “a tots i totes les participants la seva aportació amb unes fotografies que demostren el perquè des del Consell s’impulsa aquest concurs”. Susana Labrador ha recordat que el concurs de fotografia Beni Trutmann és un homenatge a aquest extraordinari fotògraf suís enamorat de Formentera, on va viure durant 44 anys i va deixar més de 30.000 fotografies que mostren el seu amor cap a l’illa i cap a la seva natura. És per això que Formentera en tots els seus vessants —el paisatge, les tradicions, la fauna i la vegetació o la interacció humana— esdevé la protagonista del concurs, amb l’objectiu de transmetre un compromís amb la defensa del medi ambient.


4 de maig de 2021
Àrea de comunicació
Consell de Formentera

Arriben a Formentera “Idò mata’ls” i “Idò remata’ls”, la saga dels gàngsters pagesos pitiüsos

cartell 2021 ido matalsEl pròxim divendres 7 i diumenge 9 de maig es projectarà a la Sala de Cultura (Cinema) els dos curtmetratges del director eivissenc Javier Riera. La història de com neix aquesta saga es remunta el 2005, quan Javier Riera, un jove estudiant d’audiovisuals decideix escriure i rodar un curtmetratge de 25 minuts (Idò mata’l) en el qual homenatjar els seus títols favorits de cinema negre a través de la paròdia, i adaptant-los a un context totalment local, ja que la seva intenció era únicament presentar-lo a un certamen de l’illa d’Eivissa. El curtmetratge, fet amb cap pressupost i comptant amb un grup d’amics, s’alça amb el premi del públic en aquest certamen (Mostra de Curtmetratges de Sant Antoni), i es converteix en un petit títol de culte local, per la seva habilitat de combinar l’humor paròdic i surrealista amb elements quotidians molt lligats a la cultura eivissenca, a més de les esmentades referencies cinematogràfiques.

Onze anys després, i amb aquesta primera part encara en el record de molts, Javier decideix impulsar el projecte Idò mata’ls (perquè mata’ls), una seqüela rodada a través de la seva productora, ja amb mitjans de cinema, però intentant aconseguir realitzar-la amb el menor cost possible. Per això, es llança un micromecenatge i s’aconsegueix el suport econòmic de diverses institucions i es tira endavant el projecte, que, gràcies també a un intens treball en les xarxes socials, aconsegueix un gran èxit i es converteix ja en un referent de l’humor pitiús.

Idò mata’ls i Idò remata’ls es podran veure divendres 7 i diumenge 9 de maig a les 20.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema). Es poden adquirir les entrades a entradesformentera.cat o mitja hora abans de la sessió a la taquilla del Cinema.

3 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 10 de 87

10

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera